Whitehall (Londen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Whitehall, Londen
Horse Guards op Whitehall

Whitehall is de naam van een straat in Londen, die loopt van Trafalgar Square naar het Palace of Westminster en Westminster Abbey. De term wordt ook wel gebruikt om het regeringscentrum van het Verenigd Koninkrijk aan te duiden.

Midden op de weg staat de Cenotaaf, het Britse oorlogsmonument, waar de jaarlijkse dodenherdenking (Remembrance Day) plaatsvindt op de zondag die het dichtst ligt bij 11 november (de dag van de wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog). Ook de beroemde Horse Guards zijn op Whitehall te zien. Een van de zijstraten is Downing Street, waar op nummer 10 de ambtswoning van de Britse premier is gevestigd. Vroeger was deze laatste straat vrij toegankelijk, maar sinds 1989 is hij om veiligheidsredenen afgesloten met hekken.

De naam Whitehall gaat terug op het enorme Palace of Whitehall dat ooit in deze omgeving stond. De Horse Guards bewaken nog steeds de poort ervan. Achter deze poort bevindt zich de Horse Guards Parade, een plein waar ieder jaar, bij de verjaardag van de koning(in), een parade wordt gehouden die Trooping the Colour wordt genoemd.

Varia[bewerken]

Bij koninklijk decreet van Koning George hebben de Belgische troepen het koninklijk privilege om als enige jaarlijks gewapend door de straten van Londen te paraderen. De koning wilde daarbij de gedachtenis aan zijn koninklijke Belgische achterneef eren. Jaarlijks vindt dan ook een Belgische Cenotaaf plaats om dit koninklijk decreet te eren.[1]