Wiardi Beckman Stichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wiardi Beckman Stichting
Wiardi Beckman Stichting
Doel Een brug vormen tussen wetenschap en de sociaaldemocratie.
Opgericht 1945[1]
Zetel Den Haag, Nederland
Personen
Voorzitter Felix Rottenberg
Directeur/raad van bestuur Monika Sie Dhian Ho
Website

De Wiardi Beckman Stichting is het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid.

De stichting stelt zich ten doel een brug te vormen tussen wetenschap en de sociaaldemocratie. Ze draagt door studie en analyse bij aan de vernieuwing van programma's en beleid van de PvdA en pretendeert een vrijplaats te zijn voor debat over de koers van de sociaaldemocratie. Ze zegt een onafhankelijke positie in te nemen, alhoewel dat ondersteunend werk voor de PvdA niet uitsluit.

Naamgever[bewerken]

De Wiardi Beckman Stichting is vernoemd naar historicus, journalist en Eerste Kamerlid Herman Bernard Wiardi Beckman (1904–1945). Wiardi Beckman, een belangrijk socialistisch politicus en vernieuwend denker uit het Interbellum, werd in de Tweede Wereldoorlog door koningin Wilhelmina opgeroepen om deel te gaan uitmaken van het oorlogskabinet in Londen. Hij werd in 1942 door de Duitse SD op het strand van Scheveningen opgepakt. Via de gevangenis van Scheveningen (Oranjehotel), kamp Amersfoort, kamp Vught en als Nacht und Nebel-gevangene in kamp Natzweiler-Struthof, belandde hij in het concentratiekamp Dachau, waar hij 16 maart 1945 aan vlektyfus zou overlijden.[2][3]

Organisatie[bewerken]

Financieel is de stichting aangewezen op individuele bijdragen van (voornamelijk) PvdA-leden. Daarnaast ontvangt het een subsidie die afhankelijk is van het aantal Kamerzetels van de PvdA. Monika Sie Dhian Ho is sinds 1 januari 2008 directeur van de WBS. Tot haar voorgangers behoren onder meer Joop den Uyl, Wouter Gortzak, Joop van den Berg en Paul Kalma.

De stichting heeft een kleine staf van betaalde medewerkers, waaronder Volkskrant-columnist René Cuperus. Ze is daarnaast in belangrijke mate aangewezen op een breed netwerk van mensen, werkzaam aan universiteiten, in maatschappelijke organisaties en het openbaar bestuur. In het verleden waren onder meer Femke Halsema (inmiddels GroenLinks), Paul Scheffer (publicist) en Ayaan Hirsi Ali (inmiddels VVD) in dienst van de WBS.

Directeuren[bewerken]

Activiteiten en initiatieven[bewerken]

Door de WBS wordt het maandblad Socialisme & Democratie uitgegeven en het WBS Jaarboek. Aan de Universiteit van Amsterdam is de Dr. J.M. den Uyl-leerstoel ingesteld. Deze werd in het verleden door achtereenvolgens Ed van Thijn en Ad Geelhoed bekleed. Na het overlijden van de laatste in april 2007 is de leerstoel vacant.

Verder is de WBS actief in internationale netwerken van centrum-linkse denktanks. Zo werkt ze mee aan bijeenkomsten en publicaties van het Britse Policy Network en heeft ze zelf, samen met de Duitse Friedrich Ebert Stiftung en het Oostenrijkse Dr. Karl Renner Institut, het "Forum Scholars for European Social Democracy" opgericht, welke jaarlijks confereert en boeken publiceert op het gebied van transnationale programmatische uitwisseling.

Van de WBS maakt tevens het Centrum voor Lokaal Bestuur deel uit. Daarin worden de lokale, regionale en provinciale bestuurders van de PvdA georganiseerd en opgeleid. Het geeft onder meer het maandblad Lokaal Bestuur uit.

Ook WBS Werkplaats is een initiatief van de stichting.

Referenties[bewerken]

 1. a b "Mr. G.H. (Gerard) Slotemaker de Bruïne", website Parlement & Politiek. Opgehaald op 19 februari 2011.
 2. H.B. Wiardi Beckman. Website Wiardi Beckman Stichting. Opgehaald op 24 februari 2011.
 3. Dr. H.B. (Stuuf) Wiardi Beckman. Parlement & Politiek. Opgehaald op 24 februari 2011.
 4. "Archief Jan Barents", website van Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Opgehaald op 19 februari 2011.
 5. "Dr. J.M. (Joop) den Uyl", in: Parlement & Politiek. Opgehaald op 19 februari 2011.
 6. "Dr. C. (Cees) de Galan", in: Parlement & Politiek. Opgehaald op 19 februari 2011.
 7. "Overleden - dr. H. van Stiphout", in: Trouw, 11 september 1995. Opgehaald op 19 februari 2011.
 8. "Drs. W. (Wouter) Gortzak", in: Parlement & Politiek. Opgehaald op 19 februari 2011.
 9. "Prof.Dr. J.Th.J. (Joop) van den Berg", in: Parlement & Politiek. Opgehaald op 19 februari 2011.
 10. "Drs. P. (Paul) Kalma", in: Parlement & Politiek. Opgehaald op 19 februari 2011.
 11. "Monika Sie Dhian Ho, website van Wiardi Beckman Stichting. Opgehaald op 19 februari 2011.

Externe links[bewerken]