Wiardi Beckman Stichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wiardi Beckman Stichting
Wiardi Beckman Stichting
Doel Een brug vormen tussen wetenschap en de sociaaldemocratie.
Opgericht 1945[1]
Zetel Den Haag, Nederland
Personen
Voorzitter Ferd Crone
Directeur Klara Boonstra
Website

De Wiardi Beckman Stichting is het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid.

De stichting stelt zich ten doel een brug te vormen tussen wetenschap en de sociaaldemocratie. Ze draagt door studie en analyse bij aan de vernieuwing van programma's en beleid van de PvdA en poogt een vrijplaats te zijn voor debat over de koers van de sociaaldemocratie. Ze zegt een onafhankelijke positie in te nemen, alhoewel dat ondersteunend werk voor de PvdA niet uitsluit.

Naamgever[bewerken | brontekst bewerken]

De Wiardi Beckman Stichting is vernoemd naar historicus, journalist en Eerste Kamerlid Herman Bernard Wiardi Beckman (1904–1945). Wiardi Beckman, een belangrijk socialistisch politicus en vernieuwend denker uit het Interbellum, werd in de Tweede Wereldoorlog door koningin Wilhelmina opgeroepen om deel te gaan uitmaken van het oorlogskabinet in Londen. Hij werd in 1942 door de Duitse SD op het strand van Scheveningen opgepakt. Via de gevangenis van Scheveningen (Oranjehotel), kamp Amersfoort, kamp Vught en als Nacht und Nebel-gevangene in kamp Natzweiler-Struthof, belandde hij in het concentratiekamp Dachau, waar hij op 16 maart 1945 aan vlektyfus overleed.[2][3]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Financieel is de stichting aangewezen op individuele bijdragen van (voornamelijk) PvdA-leden. Daarnaast ontvangt het een subsidie die afhankelijk is van het aantal Kamerzetels van de PvdA. Tot de directeuren van de stichting behoorden onder meer Joop den Uyl, Wouter Gortzak, Joop van den Berg, Paul Kalma en Monika Sie Dhian Ho.

De stichting heeft een kleine staf van betaalde medewerkers. Ze is daarnaast in belangrijke mate aangewezen op een breed netwerk van mensen, werkzaam aan universiteiten, in maatschappelijke organisaties en het openbaar bestuur. In het verleden waren onder meer Femke Halsema (later GroenLinks), Paul Scheffer (publicist), Ayaan Hirsi Ali (later VVD) en René Cuperus (publicist) in dienst van de WBS.

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

Activiteiten en initiatieven[bewerken | brontekst bewerken]

Door de WBS wordt zes keer per jaar het tijdschrift Socialisme & Democratie uitgegeven. Tot 2016 publiceerde de WBS ook jaarboeken. Aan de Universiteit van Amsterdam is sinds 1988 de Dr. J.M. den Uyl-leerstoel ingesteld. Deze werd in het verleden achtereenvolgens door Jan Pronk, Ad Oele, Ed van Thijn, Ad Geelhoed en Frank Vandenbroucke bekleed.[11] Sinds 15 november 2016 is Sarah de Lange de bijzonder hoogleraar op de dr. J.M. den Uyl-leerstoel.[12] Sinds eind 2019 maakt zij voor de WBS de podcast-reeks Sarah de Lange zoekt sociaal-democraten waarin zij met wetenschappers praat over de toekomst van de sociaal-democratie.

Verder is de WBS actief in internationale netwerken van centrum-linkse denktanks. Zo werkt ze mee aan bijeenkomsten en publicaties van het Britse Policy Network en heeft ze zelf, samen met de Duitse Friedrich Ebert Stiftung en het Oostenrijkse Dr. Karl Renner Institut, het "Forum Scholars for European Social Democracy" opgericht, welke jaarlijks confereert en boeken publiceert op het gebied van transnationale programmatische uitwisseling.

Van de WBS maakte tevens het Centrum voor Lokaal Bestuur deel uit. Daarin worden de lokale, regionale en provinciale bestuurders van de PvdA georganiseerd en opgeleid. Het geeft onder meer het online maandblad Lokaal Bestuur uit. Het CLB is inmiddels verzelfstandigd, maar houdt kantoor in hetzelfde pand als de WBS.

Recente initiatieven van de WBS zijn Van Waarde Lokaal[13] en Van Waarde Internationaal.[14]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. a b "Mr. G.H. (Gerard) Slotemaker de Bruïne", website Parlement & Politiek. Opgehaald op 19 februari 2011.
 2. H.B. Wiardi Beckman[dode link]. Website Wiardi Beckman Stichting. Opgehaald op 24 februari 2011.
 3. Dr. H.B. (Stuuf) Wiardi Beckman. Parlement & Politiek. Opgehaald op 24 februari 2011.
 4. "Archief Jan Barents", website van Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Opgehaald op 19 februari 2011.
 5. "Dr. J.M. (Joop) den Uyl", in: Parlement & Politiek. Opgehaald op 19 februari 2011.
 6. "Dr. C. (Cees) de Galan", in: Parlement & Politiek. Opgehaald op 19 februari 2011.
 7. "Overleden - dr. H. van Stiphout", in: Trouw, 11 september 1995. Opgehaald op 19 februari 2011.
 8. "Drs. W. (Wouter) Gortzak", in: Parlement & Politiek. Opgehaald op 19 februari 2011.
 9. "Prof.Dr. J.Th.J. (Joop) van den Berg", in: Parlement & Politiek. Opgehaald op 19 februari 2011.
 10. "Drs. P. (Paul) Kalma", in: Parlement & Politiek. Opgehaald op 19 februari 2011.
 11. Den Uyl-leerstoel | Wiardi Beckman Stichting. www.wbs.nl. Geraadpleegd op 10 maart 2020.
 12. http://www.uva.nl/nieuws-agenda/nieuws/hoogleraarsbenoemingen/item/sarah-de-lange-bijzonder-hoogleraar-op-de-dr.-j.m.-den-uyl-leerstoel.html. Website UvA. Opgehaald op 15 november 2016.
 13. http://vanwaardelokaal.nl/
 14. https://web.archive.org/web/20161022220207/http://vanwaardeinternationaal.nl/

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]