Wibautstraat (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wibautstraat
Metrostation wibautstraat.jpg
Afkorting WBS
Perrons 1
Perronsporen 2
Metrolijn(en)  51   53   54 
Tramlijn(en) 3
Buslijn(en) Nacht: 285
Vervoerder(s) GVB
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 55′ OL
Wibautstraat (metrostation) (metro van Amsterdam)
Wibautstraat (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Wibautstraat is een station van de Amsterdamse metro in het stadsdeel Oost. Het station is gelegen onder de gelijknamige straat, de Wibautstraat. De metrolijnen 51, 53 en 54 hebben een halte in dit station. Op een kaartje van het metroplan 1968 stond het station oorspronkelijk aangegeven als station Oosterparkstraat.

De wanden van het station zijn beschilderd met gekleurde drukletters omdat boven de grond de krantenuitgevers Het Parool, de Volkskrant en Trouw gevestigd waren. Deze uitgeverijen kwamen oorspronkelijk vanaf de Nieuwezijds Voorburgwal, de Fleetstreet van Amsterdam, en zijn in respectievelijk 1964 en 1965 naar de Wibautstraat verhuisd. Het ontwerp voor dit letterkunstwerk werd vervaardigd door de politieke cartoonist en tekenaar Opland.

Verder bevindt zich onder dit station, net als onder Weesperplein, een ruimte die bij een nucleaire aanval in de Koude Oorlog als schuilkelder gebruikt kon worden.

De Wibautstraat is in de jaren '40 aangelegd op de plaats van de vroegere spoorlijn van het Weesperpoortstation in de richting Utrecht.

Er is een overstapgelegenheid op 300 meter afstand op tramlijn 3.