Wicker Man

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Afbeelding van een Wicker Man met mensenoffers, 18e eeuw
De Wicker Man als bescherming
Bamboozler, de Wicker Man in Noord Carolina

Een Wicker Man is een groot beeld van een mens, gemaakt van riet of wilg. Het werd gebruikt door de Keltische druïden bij vruchtbaarheidsrituelen.

Er wordt ook gebruikgemaakt van gras, stro en andere brandbare materialen, ze variëren van levensgroot tot grote humanoïden. Meestal worden ze aan het eind van een feest (zoals Samhain, het Keltisch nieuwjaar) of evenement in brand gestoken. Een houten frame wordt geweven met flexibele stokken, die ook gebruikt worden in rieten meubels en hekwerk. Sommige Wicker Mannen zijn zeer complex. Het frame heeft de vorm van een kruis en moest zo groot zijn dat het lijkt te zwaaien met de heupen.

Volgens Julius Caesar (Commentarii de Bello Gallico) werd de Wicker Man gebruikt voor het verbranden van menselijke slachtoffers. In de huidige tijd is het verbranden van de Wicker Man een onderdeel van neopaganistische plechtigheden, zonder het element van een mensenoffer.

Een aantal Romeinse schrijvers, zoals Marcus Tullius Cicero, Suetonius, Lucanus, Publius Cornelius Tacitus en Plinius de Oudere, beschreven de menselijke slachtoffers onder de Kelten. Alleen Caesar vermeldt de Wicker Man als een van de uitgevoerde mensenoffers. Caesar beschreef een ritueel waarin levende mensen in de Wicker Man werden gelegd, vervolgens werd de Wicker Man in brand gestoken om hulde te brengen aan de goden. Caesar schrijft dat de druïden dieven en criminelen gebruikten, maar soms werden ook onschuldige mannen gebruikt die vrijwillig in de Wicker Man plaatsnamen. De potas werd verstrooid over de akkers.

Enkele moderne auteurs, zoals Barry Cunliffe, zijn ervan overtuigd dat de druïden menselijke slachtoffers gebruikten, anderen noemen het een sensationeel gerucht en propaganda van Caesar. Een middeleeuws commentaar, de Commenta Bernensia, bepaalt dat mannen verbrand worden in een houten pop als offer aan Taranis.

Druïcca's en wicca's gebruiken de rieten man in de huidige tijd. Soms wordt de Wicker Man in brand gestoken, op andere momenten is het een afgod voor bescherming (vaak samen met de Green Man).

Populaire cultuur[bewerken]

Verlichting tijdens Burning Man 2002

Er zijn jaarlijkse muziekfestival (o.a. Kirkcudbrightshire en Nevada).

In 1973 verscheen The Wicker Man over een politieman (een vroom christen) die een boosaardig geheim onthult van een heidense cultus op een afgelegen Schots eiland. Een remake verscheen in 2006, nu op een privé-eiland in Puget Sound, Washington.

In seizoen 16 van The Simpsons (aflevering 11; On a Clear Day I Can't See My Sister) richten Bart, Jimbo, Kerney en Nelson een soort Wicker Man-beeltenis van Lisa op in de tuin.

De Brave New World-tour van Iron Maiden werd gekenmerkt door een grote mechanische Wicker Man, dit als verwijzing naar hun lied The Wicker Man).