Wie ben ik?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wie ben ik?
Wie ben ik? in 1990
Wie ben ik? in 1990
Genre Quiz
Speelduur 30-35 minuten (RTL 4)
60-90 minuten (SBS 6)
Presentatie België
Goedele Liekens
Nederland
Caroline Tensen (1990-1999)
Mariska van Kolck (2000-2001)
Tooske Ragas (2008-2009)
Wendy van Dijk (2013-heden)
Vaste gasten België
Urbanus
Werther Van Der Sarren
Nederland
Ron Brandsteder (1990-2001)
André van Duin (1990-2001)
Gerard Joling (2008-2009)
Patty Brard (2008-2009)
Paul de Leeuw (2013)
Richard Groenendijk (2013)
Gordon (2013)
Jandino Asporaat (2013-2017)
Najib Amhali (2017)
Ruben Nicolai (2018-heden)
Tijl Beckand (2018-heden)
Land van oorsprong Vlag van België België
Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 4 september 1989 (België)
4 juni 1990 (Nederland)
Netwerk of omroep Vlag van België VTM (1989-1991)
Vlag van Nederland RTL 4 (1990-2001, 2013-heden)
Vlag van Nederland SBS 6 (2008-2009)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Het team van Wie ben ik? in 1990: Ron Brandsteder, Caroline Tensen en André van Duin.

Wie ben ik? is een komisch spelprogramma waarbij twee teams bestaande uit elk drie kandidaten moeten raden wie, wat of waar ze zijn. Net als bij het programma Dit was het nieuws is het spel slechts een middel en niet zozeer het doel. Het accent ligt dan ook meer op de humor dan op het spelelement.

Versies[bewerken]

Het programma begon in Vlaanderen bij de commerciële zender VTM en werd gepresenteerd door Goedele Liekens. De teamaanvoerders waren Urbanus en Werther Van Der Sarren. De voorwerpen die een hint waren werden door Bé De Meyer getoond.

In Nederland ging het programma op 4 juni 1990 van start bij RTL 4 en werd tot en met 1999 gepresenteerd door Caroline Tensen. In 2000 en 2001 nam Mariska van Kolck de presentatie over. De vaste teamcaptains waren Ron Brandsteder en André van Duin. De hilarische strijd tussen Brandsteder en Van Duin zetten zij ook voort na het stoppen van Wie ben ik?, in zowel televisieprogramma's als theatershows. De toen nog onbekende Wendy van Dijk toonde in de studio de voorwerpen die als aanwijzing golden. Later was Claudia de Graaf de assistente. De leader was ingezongen door de twee teamaanvoerders.

Ondanks zijn Vlaamse oorsprong, vertoont de quiz gelijkenissen met het televisiespel Babbelonië, dat begin jaren tachtig op de Nederlandse televisie werd uitgezonden.

Vanaf najaar 2008 was een nieuw seizoen te zien bij SBS 6 met Tooske Ragas als presentatrice. Gerard Joling en Patty Brard waren de teamaanvoerders. Ook in deze versie werd de leader ingezongen door de teamcaptains. In dit geval dus Joling en Brard.

Op 31 augustus 2013 keerde de spelshow terug op RTL 4. De presentatie is ditmaal in handen van oud-assistente Wendy van Dijk. Naast een nieuw decor en een nieuwe leader waarin niet meer gezongen wordt, zijn er nu twee teamaanvoerders per team. Paul de Leeuw en Jandino Asporaat vertegenwoordigen het ene team en Gordon en Richard Groenendijk het andere.[1] Elke aflevering duurt, net als in de originele versie, zonder reclames ongeveer 30 minuten. Er is geen assistente in deze versie, maar de voorwerpen die als aanwijzing gelden, worden via een lopende band of op een podium getoond.[2]

In april 2017 startte een nieuw seizoen, ditmaal met Asporaat en Najib Amhali als teamleiders. Ook in 2018 start een nieuw seizoen, ditmaal met Ruben Nicolai en Tijl Beckand als teamcaptains.

Spelverloop[bewerken]

Originele spel[bewerken]

In de originele versie kende het spel de volgende rondes:

Wie ben ik?
Deze ronde wordt slechts door 1 team gespeeld. Een voor een krijgen de drie teamleden een voor hen niet zichtbare naam van een persoon of personage op een bordje voor zich(de kijker krijgt wel te zien wat er op de bordjes staat). Nadat dit bordje is verschenen, krijgen ze drie aanwijzingen en mogen gedurende 30 seconden ja-neevragen stellen aan het andere team. Zodra alle drie teamleden dit hebben gedaan, mogen ze eerst een gok wagen. Deze is meteen 90 punten waard als deze goed is. Zo niet, dan krijgen ze een vierde aanwijzing in de vorm van een voorwerp, optreden of gebeurtenis en krijgen ze 90 seconden de tijd om meer vragen te stellen en te raden wie ze zijn. Als ze het dan raden, worden de overgebleven seconden opgeteld bij de score van het team.
Wat ben ik?
Deze ronde is gelijk aan "wie ben ik", maar dan met namen van voorwerpen, begrippen of dieren in plaats van personen. Deze ronde wordt alleen gespeeld door het team dat niet deelnam aan de "wie ben ik"-ronde.
Waar ben ik?
Deze ronde wordt door beide teams gespeeld. De presentator bevindt zich op een locatie die geraden moet worden. De kijker ziet deze locatie onder in beeld op zijn/haar scherm. De teamleiders van ieder team mogen in overleg met hun team om beurten 30 seconden vragen stellen aan de presentator en zo proberen de locatie te raden (wordt telkens aangegeven met een gongslag). De presentator geeft hierbij ook aanwijzingen over de locatie, zodat de teamcaptains weten in welke richting ze moeten zoeken om de locatie te raden. Zodra een team de locatie raadt, verdubbelt de score van dit team en wint dit team de aflevering.

Aan het eind van het spel krijgen alle leden van het winnende team een geschenkje van de teamleider van het verliezende team.

Uitbreiding rondes (SBS 6 en RTL 4 in 2017)[bewerken]

In de 2008 versie en de 2017-versie van Wie ben ik? werd de volgende ronde toegevoegd:

Wat zeg ik?
Deze ronde wordt door beide teams gespeeld. In de 2008-versie moet de teamleider van een team in anderhalve minuut een verhaal vertellen over een door de presentator genoemd onderwerp. Tijdens het vertellen komen op de desk van het andere team drie bordjes omhoog met daarop woorden die niets te maken hebben met het gespreksonderwerp, maar die door de teamleider toch in het verhaal moeten worden verwerkt. Het is aan het andere team om te raden welke woorden op hun bordjes staan door goed te luisteren naar wat er gezegd wordt, en zo te concluderen welke woorden een beetje vreemd overkomen ten opzichte van het gespreksonderwerp. Elk goed antwoord levert 30 punten op voor het team en als geen van de woorden geraden wordt, krijgt het andere team 30 punten. In de 2017-versie noemt de presentator niet het onderwerp van het verhaal, maar geeft deze de eerste zin, waarna de teamcaptain het verhaal moet afmaken. Voor de rest is de ronde hetzelfde gebleven. Bij deze ronde krijgt de kijker wel te zien welke woorden er op de bordjes staan.

In 2009 werd het spel verder uitgebreid. Het spel duurde nu (inclusief reclames) 90 minuten.

Wat hoor ik?
Deze ronde wordt tweemaal gespeeld. Achter een scherm wordt een geluid geproduceerd, waarna beide teams moeten proberen te raden wat dit voor geluid is. De kijker krijgt hierbij overigens wel te zien wie of wat het geluid produceert, aangezien er ook achter het scherm wordt gefilmd.
Wat zijn wij?
Deze ronde wordt door beide teams gespeeld. Bij elk team komen drie bordjes omhoog met daarop woorden die samen iets vormen. Wat dat iets is moet het team binnen 90 seconden zien te raden. Als aanwijzing wordt hierbij een voorwerp of gebeurtenis getoond.
Wie is dat?
Een van de leden uit elk team neemt een persoon mee naar de studio. Het andere team moet binnen 90 seconden raden wat de relatie is tussen deze persoon en het teamlid in kwestie door ja-neevragen te stellen. Deze relatie stond op een bordje dat bij het team dat moest raden omhoog kwam. Als ze het raden krijgen ze 60 punten. Raden ze het niet, dan gaan de 60 punten naar het andere team. Deze ronde wordt niet in elke aflevering gespeeld.
Wat voel ik?
Om beurten moeten de teamleiders een voorwerp dat ze niet kunnen zien betasten en omschrijven wat ze voelen. Ook hierbij wordt achter het scherm gefilmd, zodat de kijker het voorwerp wel te zien krijgt. Binnen 90 seconden moeten ze dan met hun teamgenoten proberen te raden wat dit voorwerp is. Als ze het raden, krijgt hun team 60 punten. Deze ronde wordt niet in elke aflevering gespeeld.

Vernieuwde versie (RTL 4)[bewerken]

In de versie van Wie ben ik? die werd uitgezonden op RTL 4 worden weer alleen de rondes 'Wie ben ik?', 'Wat ben ik?' en 'Waar ben ik?' gespeeld. 'Waar ben ik?' wordt niet meer gespeeld door de teamleider, maar door de beste speler van het team. In 2017 keert ook de ronde "Wat zeg ik" terug in het programma.

Trivia[bewerken]

In de aflevering van 10 maart 2018 scoorde het team van Tijl slechts 1 punt in de "Wie ben ik"- ronde. Slechts een iemand wist in de laatste seconde wie hij was en de andere twee raadden het niet. Dit is de laagste score die ooit in dit programma is behaald in een ronde.[bron?]

Externe link[bewerken]