Wiebe Draijer (bestuurder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wiebe Draijer

Wiebe Draijer (Enschede, 27 augustus 1965) is een Nederlands bestuurder. Sinds 2014 is hij de bestuursvoorzitter van Rabobank. Van september 2012 tot september 2014 was hij voorzitter en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER), als opvolger van Alexander Rinnooy Kan. Daarvoor was hij directeur Benelux van adviesbureau McKinsey.

Wiebe Draijer studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, hij studeerde af bij Philips NatLab. In 1992 haalde hij zijn MBA aan de Insead Business School. Vanaf 1984 werkte hij als freelance en sociaal-economisch journalist bij onder meer NRC Handelsblad. Van 1990 tot 2003 was hij consultant bij adviesbureau McKinsey. In 2003 werd hij van dezelfde instelling directeur. Van 2012 tot 2014 was hij voorzitter van de SER.

Draijer was lid van het Innovatieplatform van overheid en deskundigen, dat innovatie en ondernemerschap in Nederland wilde stimuleren. Hij is ook mede-initiatiefnemer van het onlinediscussie- en actieplatform De Nationale Dialoog, dat van start ging onder de naam 21minuten.nl.

In maart 2014 werd bekend dat hij Rinus Minderhoud zou opvolgen als voorzitter van de Raad van Bestuur van Rabobank. Minderhoud was interim-voorzitter sinds Piet Moerland en was afgetreden in verband met het door Rabobank-medewerkers manipuleren van de Libor-rente.

Als SER-voorzitter werd hij per 10 september 2014 opgevolgd door voormalig Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer.