Wielstel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wielstellen van treinen

Een wielstel is een aantal wielen die met elkaar verbonden zijn, bijvoorbeeld met een as.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Spoorwegen[bewerken | brontekst bewerken]

Een wielstel bij de spoorwegen bestaat uit twee wielen met een as. Deze zijn star aan elkaar verbonden, wat betekent dat de wielen en de as niet ten opzichte van elkaar kunnen draaien. Een spoorwiel heeft een conisch oppervlak, waardoor een wielstel de neiging krijgt het spoor te volgen. Spoorwielen hebben aan de binnenzijde een opstaande rand, een 'flens'. De flenzen houden het wielstel in het spoor als het wielstel een boog in het spoor onvoldoende volgt, wat het geval kan zijn bij wissels en scherpe bogen.

1rightarrow blue.svg Zie het artikel Centrerende werking van het spoorwielstel voor meer uitleg over dit onderwerp

Vaak worden twee wielstellen ondergebracht in één draaistel.

Een spoorwiel kan uit één stuk bestaan, of uit twee delen. Een spoorwiel dat uit één geheel bestaat is een volwiel. In andere gevallen is er een 'wielband' om het wiel gekrompen. Een risico daarbij is het wiel in de wielband kan gaan draaien. Dat veroorzaakt slijtage, waardoor de wielband uiteindelijk van het wiel kan afschuiven. Om verdraaiingen zichtbaar te maken worden spoorwielen met wielbanden voorzien van enkele witte strepen dwars op de scheiding tussen wiel en wielband.

Luchtvaart[bewerken | brontekst bewerken]

In een landingsgestel van een vliegtuig kunnen één of meer wielstellen zijn aangebracht. Een wielstel in een landingsgestel omvat meestal twee of vier wielen.

Deuren, luiken en lades[bewerken | brontekst bewerken]

Een wielstel kan ook gebruikt worden om een schuifdeur of een lade soepel te laten lopen.

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Een specifieke constructie met wielen om zwaar gereedschap of ander zwaar voorwerp te verplaatsen. Bijvoorbeeld een wielstel voor een trilplaat.