Naar inhoud springen

Wies Andersen Show

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Wies Andersen Show was een populaire Vlaamse televisiequiz die van 1976 tot 1977 te zien was op de BRT. Het programma werd gepresenteerd door Wies Andersen.

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

In de quiz werden de vragen voorgelegd aan een panel dat uit Bekende Vlamingen bestond. Het publiek in de zaal kon stemmen wie volgens hen het antwoord zou weten en op basis van het aantal stemmen werd dan bepaald welke panelleden het meeste punten waard waren. Er waren twee spelkandidaten die meestal speelden om geld in te zamelen voor een organisatie. Zij konden punten verdienen indien het panellid dat ze kozen het antwoord juist had.

De show won de Televisie Oscar en de Bert Leysen-Prijs.

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Alhoewel de "Wies Andersen Show" een populair televisieprogramma was veroorzaakte de show ook enige controverse. Kandidaat Johan Anthierens zorgde tijdens één uitzending voor een mediarel door zichzelf te omschrijven als "gelukkig gescheiden" Veel kijkers reageerden verontwaardigd.

Een ander controversieel aspect aan de show was het feit dat de kandidaten vooraf de vragen kregen doorgespeeld. Dit gebeurde nadat Anthierens ooit niet wist wie Madame Bovary had geschreven. Een aantal mensen spraken hem erop aan en zodoende werden de vragen voortaan op voorhand aan de kandidaten gemeld. Op zich was en is dit geen nieuw gegeven in spelprogramma's, maar toen kandidaat Mick Clinckspoor dit bedrog in het blad Humo onthulde veroorzaakte dit een nieuwe mediarel. Anthierens noemde Clinckspoor in zijn columns voortaan "Mick klikspoor".

Terugkerende panelleden[bewerken | brontekst bewerken]