Wijde mantel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wijde mantel
Wijde mantel
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Mollusca (Weekdieren)
Klasse: Bivalvia (Tweekleppigen)
Orde: Pectinoida
Superfamilie: Pectinoidea
Familie: Pectinidae (Mantels)
Geslacht: Aequipecten
soort
Aequipecten opercularis
(Linnaeus, 1758)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Wijde mantel (Aequipecten opercularis) is een in zee levend tweekleppig weekdier behorend tot de familie van de Mantels.

Beschrijving[bewerken]

Schelpkenmerken[bewerken]

De Wijde mantel heeft een vrij dikschalige, bijna ronde schelp. De onderste (=rechter)klep is vlakker dan de bovenste (=linker)klep ('ongelijkkleppig'). De umbo ligt ongeveer in het midden en heeft aan beide kanten een vleugelvormig uitsteeksel, het zogenaamde 'oortje'. Vanuit de top lopen 18 tot 25 duidelijke ribben met daartussen een aantal fijnere. De ruimten tussen de ribben zijn ongeveer even breed als de ribben zelf.

Grootte[bewerken]

Lengte en hoogte tot 100 mm. Strandexemplaren zijn meestal zo'n 50 mm.

Kleur[bewerken]

Erg variabel: van geelwit tot paarsroze. Strandmateriaal is vaak bruingeel of blauwgrijs verkleurd.

Voorkomen[bewerken]

De soort komt algemeen voor in Bretagne. Maar ook op de Waddeneilanden, op de Hinderbanken en op bepaalde plaatsen in Zeeland is de soort vrij algemeen. Verse kleppen en doubletten zijn vrij zeldzame strandvondsten in België en Nederland. Aangespoelde fossiele kleppen en fragmenten zijn plaatselijk minder zeldzaam. De soort is te vinden in de vloedlijn of in schelpenbanken. Jonge exemplaren komen langs de hele kust vrij algemeen voor in schelpengruis en op drijvende voorwerpen.

Fossiel voorkomen[bewerken]

De Wijde mantel komt in het Noordzeegebied vooral in pliocene afzettingen voor. Zeldzaam ook in afzettingen van verschillende kwartaire interglaciale afzettingen.

Meer afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Bruyne, R.H. de (2004) Veldgids Schelpen. KNNV Uitgeverij, ISBN 90-5011-140-8, 234 pag.
  • Heering, J. (1950). Pelecypoda (and Scaphopoda) of the Pliocene and older-Plistocene deposits of the Netherlands. Mededelingen Geologische Stichting, C-IV-1, no 9., pp. 1-225.
  • (nl) Moerdijk, P.W., Janssen, A.W., Wesselingh, F.P., Peeters, G.A., Pouwer, R., Van Nieulande, F.A.D., Janse, A.C., Van Der Slik, L. (†), Meijer, T., Rijken, R., Cadée, G.C., Hoeksema, D., Doeksen, G., Bastemeijer, A., Strack, H., Vervoenen, M., Ter Poorten, J.J., 2010. De Fossiele Schelpen van de Nederlandse kust. In: Geologie van Nederland, NCB NATURALIS, Leiden, 320 pp.; ISBN 978-90-5011-342-7.
  • Spaink, G. (1958) De Nederlandse Eemlagen, I: Algemeen overzicht. Wetenschappelijke Mededelingen Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging 29, 44 pp.

Externe links[bewerken]