Wijnbouw in Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rondleiding bij wijngaarde van Zichron Yaakov in Palestina 1945

In Israël worden druiven geteeld en wordt wijn geproduceerd. Er zijn inmiddels 300 wijnhuizen in Israël, waarvan 200 'boutique' wijnhuizen. Israël exporteert wijnen naar de Verenigde Staten en Canada maar ook naar Europa. In vergelijking met landen als Frankrijk, Spanje en Italië staat Israël nog niet zo bekend als wijnland. Israël is de laatste 10 jaar echter wel enorm gegroeid[bron?]. Er zijn enkele streken in Israël waar wijn verbouwd wordt: Karmel, Samson (Sjimsjon), in Judea, en in de Negev. Het belangrijkste wijngebied bevindt zich in de Karmel. Op de Golanhoogten van Syrië wordt ook wijn verbouwd. Sinds de militaire bezetting ervan door Israël is de productie hiervan ook in handen van Israël.

Bij zowel joden (koosjere wijn) als christenen wordt wijn in de eredienst gebruikt.

Wijnstreek van de Karmel[bewerken]

De naam Karmel is mogelijk afkomstig van het Hebreeuwse kerem el dat wijngaard van God betekent. Baron Edmond de Rothschild liet in de twintigste eeuw in het Mandaatgebied Palestina een groot deel van de Karmel met wijnstokken beplanten, met hulp van Franse expertise op het gebied van de oenologie. Vandaag de dag[bron?] is de Karmel nog altijd een belangrijk wijngebied. Carmel Mizrahi, Israëls grootste wijnproducent maakt wijnen in Zichron Yaakov (op de Karmelberg) en in Rishon LeZion (ten zuiden van Tel Aviv).

Wijnbouw in de streek Judea[bewerken]

Het Trappistenklooster bij Latrun, november 2005

Tijdens de periode dat het gebied van de huidige staat Israël deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk werd wijn in de streek Judea doorgaans door joden en christenen verbouwd. Bij de laatsten gebeurde dat meestal rond abdijen. Bij het in de Zesdaagse Oorlog door het Israëlische defensieleger verwoeste christelijke Palestijnse dorp Latrun aan de weg van Jeruzalem naar Tel Aviv/Jaffa werd sinds 1890 wijn geproduceerd door Trappisten van de Abdij van Latrun. Er wordt nog steeds wijn geproduceerd.

Wijnbouw in de Golanhoogten[bewerken]

Ook op de bezette Syrische Golanhoogten wordt wijn voor Israël verbouwd. De grond en het klimaat van de Golanhoogten zijn zeer geschikt voor de druiventeelt. De irrigatie vindt voornamelijk kunstmatig plaats. De Golanhoogten werden in de Zesdaagse Oorlog van 1967 door Israël veroverd.

Etikettering[bewerken]

De Europese Commissie gaf in november 2015 in een Verklaring te kennen dat de producten uit de sinds juni 1967 door Israël bezette gebieden moeten zijn voorzien van etikettering met vermelding van de oorsprong ('Israëlische nederzettingen') van deze producten, aangezien deze bezette gebieden volgens internationaal recht niet behoren tot het grondgebied van Israël. Op grond daarvan is de vermelding 'Product van Israël' incorrect en misleidend.[1]

Een organisatie die zich met bezighoudt met onderzoek en informatie over de nederzettingenindustrie, de economische exploitatie en controle over de bevolking in de bezette gebieden is

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]