Wijnbouw in Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rondleiding bij wijngaarde van Zichron Yaakov in Palestina 1945

In Israël worden druiven geteeld en wordt wijn geproduceerd. Er zijn inmiddels 300 wijnhuizen in Israël, waarvan 200 'boutique' wijnhuizen.[bron?] Israël exporteert wijnen naar de Verenigde Staten en Canada maar ook naar Europa. Er zijn enkele streken in Israël waar wijn verbouwd wordt: Karmelgebergte, Samson (Sjimsjon)[bron?] en in de Negev[bron?]. Op de Golanhoogten van Syrië wordt ook wijn verbouwd. Sinds de militaire bezetting ervan door Israël is de productie hiervan ook in handen van Israël.

Wijnstreek van de Karmel[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Karmel is mogelijk afkomstig van het Hebreeuwse kerem el dat wijngaard van God betekent. Baron Edmond de Rothschild liet in de twintigste eeuw in het Mandaatgebied Palestina een groot deel van de Karmel met wijnstokken beplanten, met hulp van Franse expertise op het gebied van de oenologie. Vandaag de dag[bron?] is de Karmel nog altijd een belangrijk wijngebied. Carmel Mizrahi, Israëls grootste wijnproducent maakt wijnen in Zichron Yaakov (op de Karmelberg) en in Rishon LeZion (ten zuiden van Tel Aviv).

Wijnbouw in de door Israël bezette gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

In de door Israël bezette gebieden wordt wijn verbouwd bij de Israëlische nederzettingen op het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever, evenals in de Israëlische kolonies op de Golanhoogten van Syrië, waar de irrigatie voornamelijk kunstmatig plaatsvindt. Sinds de militaire bezetting en kolonisatie door Israël van deze gebieden is ook de wijnproductie in handen van Israël.

Kloosterwijn[bewerken | brontekst bewerken]

In Palestina werd, voor de stichting van de huidige staat Israël, tijdens het Ottomaanse Rijk al wijn verbouwd. Door christenen gebeurde dat meestal rond kloosters en abdijen. Bij Latrun werd sinds 1890 wijn geproduceerd door de Trappisten van de Abdij van Latrun. Dit christelijke Palestijnse dorp, aan de weg van Jeruzalem naar Tel Aviv/Jaffa, werd in de Zesdaagse Oorlog van 1967 door het Israëlische defensieleger verwoest. Er wordt nog steeds wijn geproduceerd.

Bij zowel joden (koosjere wijn) als christenen wordt wijn in de eredienst gebruikt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]