Wijnbouw in Portugal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
31 Wijnbouwgebieden in Portugal: 1. Bucelas DOC; 2. Colares DOC; 3. Setúbal DOC; 4. Carcavelos DOC; 5. Alenquer DOC; 6. Torres Vedras DOC; 7. Arruda DOC; 8. Óbidos DOC; 9. Lourinhã DOC; 10. Ribatejo DOC; 11. Encostas de Aire DOC; 12. Bairrada DOC; 13. Lafões IPR; 14. Vinho Verde DOC; 15. Trás-os-Montes DO; 16. Porto DOC & Douro DOC; 17. Távora-Varosa DOC; 18. Dão DOC; 19. Beira Interior DOC; 20. Alentejo DOC; 21. Palmela DOC; 22. Lagos DOC; 23. Portimão DOC; 24. Lagoa DOC; 25. Tavira DOC; 26. Madeira DOC & Madeirense DO; 27. Graciosa IPR; 28. Biscoitos IPR; 29. Pico IPR

De export van Portugese wijnen is sinds de toetreding van Portugal tot de EU gegroeid. Er is sinds de jaren '80 heel wat evolutie op vlak van wetgeving, toegepaste technologie, verbouwingsmethoden, enzovoorts, wat resulteert in een steeds verbeterende kwaliteit. Portugal biedt wijnen uit een lange wijntraditie, gemaakt van inheemse druivenrassen en met toepassing van moderne technieken. In Portugal is circa 250.000 ha wijngebied. Qua wijnproductie staat Portugal op de zevende plaats in Europa.

Geschiedenis[bewerken]

Portugal heeft vooral naam gemaakt in Groot-Brittannië vanaf de 14e eeuw, toen zij partners waren in de handel over zee. Toen in het begin van de 18e eeuw Engeland slaags raakte met Frankrijk en de Nederlanden, zocht Engeland nieuwe wijngebieden om wijn te kopen. Engeland vond deze wijngebieden onder andere in Portugal, met name de Port en Madeirawijnen.

Voor de Britten was het drinken van Port een patriottische daad geworden. Franse wijn was immers van de vijand. Nadat de conflicten waren opgelost, gingen de Britten weer meer Franse wijn drinken en minder Portugese wijn. Portugal beschikte niet over de financiële middelen om te investeren in haar wijnindustrie.

Na de toetreding tot de EU heeft Portugal gebruikgemaakt van EU-subsidies om de wijnindustrie de jarenlange achterstand te laten inhalen. De Portugezen zijn lang niet de meest vooruitstrevende wijnmakers, doch hun troef is de grote verscheidenheid aan inheemse druiven van goede kwaliteit.

Wijngebieden[bewerken]

De wijngaarden zijn verspreid over het hele land. In 1985 werden er 55 afgebakende gebieden vastgelegd, waarvan 31 met een D.O.C. statuut, en dat zijn:

Classificatie[bewerken]

De classificatie van de wijnen is als volgt (van laag naar hoog:

Vinho de Mesa Bij ons bekend als tafelwijn, is dit de simpelste kwalificatie. Deze wijn hoeft niet te voldoen aan allerlei eisen betreffende de kwaliteit, er bestaat geen maximale opbrengst per hectare en ook de keuze van druivensoorten is vrij. Dat wil niet zeggen dat er onder dit label geen goede wijn wordt gemaakt. Producenten kiezen er soms voor om helemaal buiten elke regel te werken en kiezen bewust om hun wijn als tafelwijn op de markt te zetten.


Vinho Regional Meer bekend als landwijn, waarbij de wijn moet voldoen aan criteria zoals een minimum alcohol-percentage, maximale opbrengst per hectare enz. Dit verschilt per regio. Ook hier zijn er producenten die meer vrijheid willen en bijvoorbeeld de blend van verschillende druivenrassen zelf willen kiezen of andere rassen willen gebruiken, die onder de DOC niet zijn toegestaan.


DOC ofwel Denominaçao de Origem Controlada, de allerhoogste kwaliteitsaanduiding in Portugal. Er zijn 31 van dit soort DOC's. Hier gelden buitengewoon strenge regels. De grenzen van deze DOC's zijn precies vastgesteld ; val je er binnen dan is het goed, valt de wijngaard er net buiten dan mag de wijn onder geen beding het DOC-label dragen. Ook ligt vast hoelang de wijn op fust moet rijpen en dient ook te worden geproefd door een panel, die besluit of de kwaliteit van de wijn voldoende is. Als producent weet je dus pas op het allerlaatste moment of je product de DOC-status krijgt.

Druivensoorten[bewerken]

Witte wijnen


Rode wijnen

Enkele wijntermen[bewerken]

  • Adega = wijnbedrijf
  • Clarete = lichtrood
  • Rose = rosé
  • Tinto = rood
  • Branco = wit
  • Doce = zoet
  • Adamado = zoet
  • Engarrafado na origem = ter plaatse gebotteld
  • Garrafeira = kelder. Het viel wijnimporteurs op dat bij bezoeken aan de wijnboeren de meest geweldige wijnen uit de kelder tevoorschijn kwamen. Wat bleek, de beste wijnen hield men zelf en voor vrienden. Garrafeira wil zeggen het beste dat het huis maakt. Dus als ze slechte wijnen maken zal ook de garrafeira niet geweldig zijn en andersom als ze prachtwijnen maken zal ook de garrafeira een juweeltje zijn.

Zie ook[bewerken]