Wikipedia:Aanmelding botgebruikers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:AB)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie WP:AB


Overzicht beheerpagina's

Nieuwe aanmeldingen / New requests[bewerken | brontekst bewerken]

Afgehandelde verzoeken / Old requests[bewerken | brontekst bewerken]

1VeertjeBot[bewerken | brontekst bewerken]

-- Vera (talk) 25 jul 2021 13:00 (CEST)

Kun je een paar edits doen als voorbeeld? Hoewel ik ook zonder die voorbeelden wel Voor Voor toekennen van een bot-bit ben. Edoderoo (overleg) 25 jul 2021 14:05 (CEST)
1VeertjeBot heeft toch al een botbit? Of bedoelde je een ander gebruikersaccount? Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 25 jul 2021 14:19 (CEST)
ah, was vergeten dat ik dat voor nlwiki al gedaan had. Is al weer een tijdje geleden. Vera (talk) 25 jul 2021 20:35 (CEST)
Geen verdere actie meer nodig dan :) - Kippenvlees (overleg‽) 26 jul 2021 18:06 (CEST)

Verwijderen botbit / Removal of a bot flag[bewerken | brontekst bewerken]

Voor verwijdering van een botbit volstaat een enkelvoudig verzoek aan een bureaucraat. For removal of a bot flag a single request to a bureaucrat is sufficient.

Verzoeken mogelijk controversiële wijzigingen / Request possible controversial changes[bewerken | brontekst bewerken]

Bot die wijst op aanleg dp[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2018 is in het Doorverwijscafé een peiling gehouden over de gewenstheid van een bot die gebruikers erop wijst dat ze een link hebben aangelegd naar een doorverwijspagina. Daarvoor was groot draagvlak, althans onder de gebruikers die meededen. Het bijbehorende botverzoek heb ik toen afgewezen, want we waren aan het wachten op een script van Enwiki, en anders zouden we zelf het wiel opnieuw moeten uitvinden. Ik begin nu echter Python te ontdekken, en het is me gelukt, aan de hand van WP:LND/D:

 • Voor elke dp genoemd aldaar:
  • Voor alle inkomende links op die dp:
   • Is de inkomende link niet zelf ook een dp?
    • Is de inkomende link géén redirect en niet van het soort zoals Amsterdam die verwijst naar Amsterdam (doorverwijspagina)?
     • Kijk of het artikel nog steeds linkt naar de dp (misschien is hij alweer weggehaald, of opgelost door iemand anders). Dit moet in de brontekst, want de dp-link kan ook komen vanuit een aldaar gebruikt sjabloon. Zoja:
     • Kijk in de brontekst van de vorige versies, totdat de link niet meer voorkomt. In de versie daarna is de link dus toegevoegd.
     • Is die bewerking recenter dan de een-na-laatste update van WP:LND/D, aan de hand van het oldid (anders krijgt de gebruiker het bericht steeds weer na elke update van WP:LND/D)? Zoja:
     • Onthoud ergens dat gebruiker G een link heeft aangelegd in artikel A naar dp D. De gebruiker krijgt zo uiteindelijk één bericht met daarin alle toegevoegde dp-links.
    • Is de inkomende link wél een redirect?
     • Voor alle inkomende links op die redirect:
      • Doe hetzelfde als hiervoor, maar dan voor de titel van de redirect. In het bericht aan de gebruiker kunnen we dan toevoegen "(via redirect R)".
 • Stuur de berichten naar de betreffende gebruikers.

Ik start het script zelf op, waarna het één keer Wikipedia:Links naar doorverwijspagina's/data afloopt (dit duurt circa een uur + 1 minuut per bericht) en vervolgens stopt. Ik ben er dus zelf bij.

Op 20 juni heb ik hiervoor nogmaals aandacht gevraagd: zie Wikipedia:Doorverwijscafé#Bot die wijst op aanleg dp. Enkele dagen later heb ik hiervoor aandacht gevraagd op Wikipedia:Overleg gewenst#Bot die wijst op aanleg dp, zodat iedereen er kennis van kan nemen en kan meedenken. Toen heb ik de opt-out anders geregeld dan ik eerst in gedachten had: dit gaat nu met {{bots|deny=Dpmelderbot}}. Daarom draait het script onder een apart account: Dpmelderbot (overleg | bijdragen | blocks). Een botbit is wmb niet nodig, want het gaat om 10 à 20 berichten per dag; dat kan prima met de toegestane snelheid van 1 bewerking per minuut.

Na finetunen had ik vandaag mijn eerste run gestart die ook de berichten plaatst, zie de link naar de bijdragen hierboven, waarna de bot geblokkeerd werd. Bij die bijdragen staan dus enkele berichten die al wel verstuurd waren. Is dit voldoende om deze berichten weer te mogen plaatsen? Wikiwerner (overleg) 27 jun 2021 15:05 (CEST)

Dit klinkt om eerlijk te zijn niet heel erg duurzaam. Waar is de broncode gepubliceerd? Staat deze op GitHub bijvoorbeeld? Is Help:Toolforge/Developing successful tools gevolgd? Natuur12 (overleg) 27 jun 2021 15:47 (CEST)
Nee, ik heb het script zojuist geplaatst op Gebruiker:Dpmelderbot/dpmeldingen.py, net zoals diverse scripts op Gebruiker:Edoderoobot. Wikiwerner (overleg) 27 jun 2021 21:12 (CEST)
Ik ben geen Python-expert maar gelukkig hebben we tegenwoordig interfacemoderatoren dus heb ik Bas dehaan kort om advies gevraagd. Op basis van zijn advies de volgende punten, het script houdt geen rekening met verborgen/geoversighte gebruikersnamen. De tekst die de bot plaatst is vrij lang, mogelijk is het daarom handig om gebruik te maken van een subst: sjabloon. Dat gezegd hebbende, nu opgehelderd is dat het niet om een volautomatische bot gaat maar vooralsnog om een semiautomatische is dat minder een issue. (Ik neem aan dat je niet het script laat lopen om 3 uur in de nacht, daarna naar bed gaat en dat we de volgende morgen constateren dat de bot in een serie endless loops terecht is gekomen waarna we een giga puinzooi hebben). Dus ik zal de bot deblokkeren. Natuur12 (overleg) 27 jun 2021 22:35 (CEST)
Aha, bedankt! Dat zijn twee leerzame tips. Zo zien we maar: het is beter om niet meteen alles internationaal beschikbaar te maken. 's Nachts draaien met zoiets nieuws zou ik nooit doen. Dat is ook tegen de regel dat de botbeheerder beschikbaar moet zijn voor overleg of om de bot te stoppen. Wikiwerner (overleg) 27 jun 2021 23:06 (CEST)