Wikipedia:Arbitragecommissie/Archief/Voorstel Ucucha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verouderd Dit is een pagina die zodanig verouderd is dat de inhoud geen actuele betekenis heeft of niet meer recentelijk gebruikt is.

Dit is een voorstel voor de werking van een arbitragecommissie op de Nederlandse Wikipedia.


De Arbitragecommissie is een commissie die probeert conflicten die op Wikipedia ontstaan op te lossen. De commissie dient daarbij altijd het belang van Wikipedia boven dat van individuele gebruikers [suggestie: of groep van gebruikers] te stellen.

De commissie heeft een bevoegdheid die boven die van de gemeenschap staat; tegen een besluit van de commissie is geen beroep mogelijk, noch kan het herroepen worden door de gemeenschap. De commissie moet trachten zich niet als instituut met de inhoud van de encyclopedie te bemoeien (zij heeft geen jurisdictie over zaken die de gemeenschap aangaan, zoals het afbeeldingenbeleid, maar als zij moet besluiten over een escalerende bewerkingsoorlog, kan zij haar bevoegdheden gebruiken om de pagina te stabiliseren).

Elke geregistreerde gebruiker van de Nederlandse Wikipedia kan zich kandidaat stellen als lid van de Arbitragecommissie. De tien kandidaten met de meeste steun worden lid; ze moeten echter wel minstens 80% steun krijgen. Als er geen zes kandidaten zijn die tenminste 80% steun halen worden de kandidaten die dat wel haalden waarnemend lid, eventueel aangevuld door de oude commissie, terwijl voor de andere plaatsen nieuwe verkiezingen worden gehouden. Na de kandidaatstelling volgt een wachtperiode van drie dagen; daarna wordt er een peiling gehouden. Neutrale of blanco stemmen worden niet meegeteld. Alle geregistreerde gebruikers die tenminste één maand geregistreerd zijn en tenminste 100 bijdragen hebben (sokpoppen uitgezonderd) mogen meedoen aan de peiling. Zij hebben één stem bij elke kandidaat. Commentaar wordt in een aparte sectie opgenomen. De peiling duurt twee weken en wordt gehouden op Wikipedia:Arbitragecommissie/Peiling over kandidaat-leden. De peiling wordt gecoördineerd door een ervaren gebruiker, die zich bij voorkeur geen kandidaat gesteld heeft. Deze procedure begint ook als een lid van de oude commissie aftreedt. De eerste commissie wordt op dezelfde manier gekozen.

In principe blijft een lid van de arbitragecommissie één jaar in functie. Na die periode kan hij/zij zich opnieuw kandidaat stellen voor weer een jaar. Daarvoor gelden dezelfde regels als voor elke andere kandidaat. Nadat deze tweede periode is afgelopen kan hij/zij zich twee jaar lang niet meer kandidaat stellen. Als er nog een zaak loopt tijdens de verkiezing wordt die afgewerkt door de oude commissie.

De arbitragecommissie bestaat uit zes tot tien leden. Wanneer een zaak door de commissie wordt aangenomen, bepaalt de commissie intern tussen de beschikbare leden welke drie leden de zaak zullen behandelen.

Als dat nodig mocht zijn, kan de arbitragecommissie in overleg met de Nederlandstalige stewards Checkuser-gegevens opvragen. Als deze betrokken zijn bij de zaak, is het wenselijk dat een andere steward dit doet. De stewards dienen zorgvuldig en in overleg met de arbitragecommissie met deze mogelijkheid om te gaan, onder strikte inachtneming van de voor alle Wikimediaprojecten geldende geldige richtlijnen (beleid), zoals beschreven door de Wikimedia Foundation.

Wanneer arbitrage[bewerken | brontekst bewerken]

Als iemand opmerkt dat een conflict de spuigaten uitloopt, kan hij/zij bij de arbitragecommissie vragen om behandeling van het conflict op Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken. Daarbij dient een toelichting te worden gegeven. De andere betrokkenen aan het conflict dienen een bericht te krijgen op hun overlegpagina; daarna mogen ze een verklaring geven over de zaak. Als alle verklaringen binnen zijn bekijkt de Arbitragecommissie of de zaak wordt aangenomen en wie de zaak zullen behandelen, zoals hierboven is beschreven. Dat wordt bij meerderheid van stemmen besloten. De arbitragecommissie kijkt hierbij of er is geprobeerd de procedure van Wikipedia:Conflictoplossing te doorlopen. Als één van de betrokkenen niet binnen redelijke termijn (een week) een verklaring afgeeft, gaat de zaak door zonder hem/haar.

Eventueel kan degene die de zaak aandraagt een gegronde reden opgeven waarom dat hij/zij denkt dat bepaalde leden van de commissie in dezen niet neutraal zijn. Die leden zullen de zaak dan niet behandelen. Ook anderen die een verklaring geven kunnen aangeven dat ze de neutraliteit van bepaalde leden niet erkennen. In dat geval zullen de overige leden van de Arbitragecommissie een beslissing nemen of het betreffende lid zal arbitreren.

Ieder niet ter zake doend commentaar op de aanvraagpagina (Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken) zal worden verwijderd.

Na een periode van overleg neemt de Arbitragecommissie een besluit, dat met toelichting naar buiten wordt gebracht. De besluiten van de Arbitragecommissie zijn bindend voor alle betrokkenen. Er is geen beroep mogelijk. De Arbitragecommissie vergadert besloten, bijvoorbeeld op IRC. De commissie kan de volgende besluiten nemen:

  • Een gebruiker verbieden bepaalde pagina's of categorieën te bewerken (bijvoorbeeld een verbod op het bewerken van de kroeg of andere overlegpagina's);
  • Een niet geregistreerde gebruiker verplichten zich te registreren onder één, en niet meer dan één, inlognaam;
  • Beveiligen van een of meerdere pagina's;
  • Blokkeren van een gebruiker;
  • Een andere maatregel die naar oordeel van de commissie de situatie kan normaliseren.

Eventueel kunnen dergelijke maatregelen door de Arbitragecommissie tijdelijk worden genomen in de periode tussen het aannemen van de zaak en het uiteindelijke besluit.

Oude uitspraken worden bijgehouden in een archief, dat een samenvatting van de zaak, de uitspraak en eventueel andere relevante documenten dient te bevatten.

Hoewel moderatoren het recht houden om te besluiten tot een lik-op-stukblokkade, kunnen langere blokkeringen van geregistreerde gebruikers, voor andere gevallen dan overduidelijk serievandalisme of spam, alleen worden opgelegd door de arbitragecommissie.

Deze pagina heeft de volgende subpagina's: