Wikipedia:Archief/Wikipedia:Artikel van het jaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 2 jan 2012 5:30 (CET) i.v.m. met verwijdernominatie.


Artikel van het jaar
Zie WP:AVHJ

Aan een kandidaat-artikel worden slechts enkele eisen gesteld:

  • Het moet gaan om een artikel in de hoofdnaamruimte
  • Een artikel mag niet genomineerd worden door iemand die het artikel oorspronkelijk begonnen is.

Nominatie[bewerken | brontekst bewerken]

De nominatieronde loopt van 12 januari 2008 00.00h CET tot 23.59h CET op 1 februari 2008.

Iedere Wikipediaan die 100 edits of meer heeft (op nl.wikipedia) en langer dan twee weken actief was mag drie artikelen voordragen voor de longlist gedurende de nominatieperiode van drie weken. Dit kan door *[[Artikelnaam]] - [Permalink naar versie met de jaarwisseling, of bij vandalisme de laatste daarvoor zonder vandalisme] - ~~~~ in de lijst te zetten. Verder commentaar op de longlist is niet toegestaan. De lijst zal alfabetisch in volgorde zijn. Voordragingen kunnen tot en met 22 januari nog worden teruggehaald of gewijzigd, maar in de laatste week kunnen alleen nog nominaties worden toegevoegd. (Dit om te voorkomen dat er nominaties verloren gaan) In alle gevallen dient een versie uit 2007 beoordeeld te worden, en de wijzigingen uit 2008 dienen dan ook buiten beschouwing te worden gelaten.

Grove juryselectie[bewerken | brontekst bewerken]

Een jury met 3-5 leden die zelf niet mogen nomineren (wel stemmen in een latere fase) maakt een grove selectie uit de artikelen om het kaf van het koren te scheiden. De jury is niet gebonden aan een aantal artikelen.

Samenstellen shortlist[bewerken | brontekst bewerken]

De tweede ronde loopt van 18 februari 2008 00.00h CET tot 3 maart 2008 23.59h CET.

Vervolgens zal er een shortlist worden samengesteld. Iedere Wikipediaan die 100 edits of meer heeft (op nl.wikipedia) en twee weken of langer actief was mag aan een of meer van de artikelen in de lijst een geheel cijfer geven op een schaal van 1 tot 10 door cijfer - ~~~~ onder de nominatie te plaatsen. Verder commentaar is niet toegestaan. Er kan overlegd worden op de overlegpagina. De zeven artikelen met het gemiddeld hoogste cijfer (afgerond op 0,1 punt) zullen doorgaan naar de finale. Het aantal cijfers dat gegeven is telt niet mee hierin. Bij ex aequo gaan ook de artikelen met hetzelfde gemiddelde cijfer als plaats 7 door.

Finale[bewerken | brontekst bewerken]

De finale loopt van 10 maart 2008 00.00h CET tot 23.59h CET op 29 maart 2008.

Iedere Wikipediaan die 100 edits of meer heeft (op nl.wikipedia) en twee weken of langer actief was mag aan drie van de artikelen in de lijst punten toekennen. Het artikel dat het best wordt beoordeeld door de wikipediaan krijgt drie punten, de tweede twee en de derde één. Dit kan worden aangegeven door '''(aantal punten) punten''' - ~~~~ onder de nominatie te plaatsen. Het is niet toegestaan meerdere artikelen hetzelfde aantal punten te geven, wel om slechts twee of één artikel punten te geven (doch maximaal drie per artikel). Het artikel dat in de finale in totaal het meeste punten behaalt zal de eervolle vermelding artikel van het jaar 2007 krijgen. Bij twee artikelen met evenveel punten zal het artikel dat het vaakst als beste is gekenmerkt winnen.