Wikipedia:Archief/Wikipedia:Technische tips

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 4 aug 2014 10:22 (CEST) na verwijdernominatie.[reageer]


Door technische problemen kunnen wel eens wat dingen misgaan. Sommigen daarvan kunnen met wat inspanning door de gebruiker zelf of door een moderator opgelost worden.

Dubbel opgeslagen (of gecategoriseerde) artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij opslaan van nieuwe artikelen blijkt het wel eens voor te komen dat artikelen twee (of meer) keer opgeslagen worden. Dit gebeurt vooral als de server traag is, je de eerste keer een melding krijgt dat het mislukt is en het dan via de "terug" knop van je browser het opnieuw probeert. Artikelen komen dan twee (of meer) keer in categorieën terecht en verschijnen ook twee keer als N in de recente wijzigingen. Dit is te voorkomen door na het krijgen van zo'n melding eerst te controleren of het artikel al bestaat (bijvoorbeeld door het vanuit een tweede browservenster op te vragen), en pas wanneer dat niet lukt het nogmaals te proberen.

Na wat testen blijkt het verwijderen en terugplaatsen van zo'n artikel het probleem op te lossen. De procedure laat de geschiedenis intact. Voor het geval dat terugzetten mislukt is het verstandig de hele inhoud van zo'n artikel eerst naar "Notepad" te kopiëren, hoewel dan wel de geschiedenis van het artikel verloren gaat.

Een veiligere, maar iets omslachtigere methode is om de titel van zo'n artikel te wijzigen, de redirect die daarmee ontstaat te verwijderen en na controle dat de categorie inderdaad aangepast is opnieuw een titelwijziging en verwijdering de andere kant op te doen.

Zelf doen?[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Het wijzigen van de titel is door alle aangemelde gebruikers zelf te doen. Gebruik een gemakkelijk te onthouden "tussen"titel, zet er bijvoorbeeld gewoon een "1" achter.
  2. De oude pagina met de redirect kan dan van de tekst {{nuweg}} voorzien worden en eventueel op de pagina Wikipedia:Te verwijderen pagina's onderaan bij de "Kandidaten directe verwijdering" vermeld worden. Afhankelijk van de oplettendheid en aanwezigheid van moderatoren worden dergelijke verzoeken meestal binnen een minuut of 10 opgepakt. Vermeld in de samenvatting "Ontdubbeling" zodat duidelijk is waarom het artikel weg moet.
  3. Tegen die tijd zal de categorie als het goed is ook al éénmaal de nieuwe titel laten zien.
  4. Wijzig na controle dat de oorspronkelijke naam niet meer bestaat de naam terug in het origineel. In principe is het probleem nu opgelost.
  5. Om het tijdelijke artikel ook op te ruimen zet je er {{nuweg}} op, hij wordt dan ook zo snel mogelijk verwijderd.

Uitvoeren door een moderator[bewerken | brontekst bewerken]

Een moderator kan het probleem sneller oplossen, omdat hij zelf artikelen kan verwijderen. Meld de probleemgevallen aan op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren.

Niet te verwijderen artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

In sommige gevallen blijkt het verwijderen van artikelen niet te lukken. Voor zover bekend is hier nog geen oplossing voor. Als een artikel verwijderd moet worden omdat het bijvoorbeeld voor een titelwijziging "in de weg zit" is dat jammer, misschien dat met een beetje creativiteit de vastzittende pagina nog een nuttige toepassing kan krijgen (redirect of doorverwijspagina o.i.d.).

Uploadproblemen[bewerken | brontekst bewerken]

Als je een afbeelding hier upload en de originele afbeelding op wikicommons staat is het niet mogelijk om met dezelfde naam een plaatje up te loaden en je kan die dan ook niet terugplaatsen van een afbeelding na het verwijderen van de andere afbeelding en het kan gebeuren dat de software niet vraagt of je zeker weet dat je de oude afbeelding wilt overschrijven Als de afbeelding op commons in de Nederlandstalige Wikipedia gebruikt kan je ook hiervandaan de tekst bewerken.