Wikipedia:Archief - wikipedia:Aankondigingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven (op deze pagina) Voeg steeds de nieuwste teksten onderaan bij. Plaats tussen elke archievering een dubbele lijn met de datum van die dag.

U kan dit gebruiken:
<hr>Archivering gedaan door en op; ~~~~ . Alle bovenstaande teksten zijn van deze datum of ouder.<hr>


archief vanaf 2002[bewerken | brontekst bewerken]

Veranderingen op til!
Op de Engelstalige Wikipedia is het UseModWiki script eind januari vervangen door het PHP-script. Op de Duitstalige Wikipedia wordt het momenteel ook uitgetest. Waarschijnlijk zijn nog niet alle bugs gevonden, maar ik verwacht dat het over een paar weken aan alle andere 'pedia's aangeboden wordt. Het zou handig zijn als iemand met verstand van dit soort zaken dit zou kunnen aanpakken en begeleiden. Ik heb zelf geen verstand van programmeren.

Het PHP-script heeft meer mogelijkheden voor deze Wikipedia. Bijvoorbeeld:

  • De interface kan creatiever worden gemaakt met bijvoorbeeld verticale velden aan de zijkant, en andere lettertypen.
  • Ook worden automatisch statistieken bijgehouden van bezoekers per pagina en op de hele Wikipedia, en
  • ziet de bewerkingsgeschiedenis er anders uit.
  • de /overleglink op de pagina zelf verdwijnt en komt automatisch onderaan elke bladzij te staan.
  • er zijn voorlopig vier categorieën pagina's vastgesteld: het gewone artikel, de gebruikerspagina (die je krijgt als je je geregistreerd hebt), de speciale pagina (zoals de statistieken, de uploadpagina veel technische zaken mbt. Wikipedia) en de resterende pagina's.
  • driemaal ~ typen achter een bijdrage op een overlegpagina geeft automatisch je eventueel geregistreerde gebruikersnaam.
  • De zoekfunctie wordt meer gestroomlijnd. En een mislukte zoekopgave wordt geregistreerd in de lijst met Recente Wijzigingen (handig, want kunnen we 'missing links' sneller repareren).
  • De subpagina's gaan helemaal verdwijnen Dat betekent dat Rusland/Economie niet meer kan. We zullen dus als het PHP-script bij ons ingevoerd wordt (ten dele onze eigen keus, maar daar ben ik niet zeker van) voor de bestaande subpagina's een andere oplossing moeten zoeken en uiteraard is het niet handig er nu nog meer bij te maken.
  • De oude zg. 'CamelCase' linkstijl verdwijnt totaal. HomePage wordt dus gewoon Homepage. Ik heb trouwens gevraagd of Homepage voor deze Wikipedia veranderd kan worden in 'Hoofdpagina'. Waarom daar mee wordt gewacht weet ik niet, maar dat geeft je wel de kans eventueel met een andere suggestie te komen.
  • De nood-illustratie 'UseModWiki'op onze Homepage zal ook vervangen moeten worden. Het probleem met het grijze Wikipedia-logo is dat er de Engelstalige tekst The Free Encyclopedia onder staat. Dat moet zowiezo een Nederlandstalige tekst worden, maar we zijn niet persé verplicht dat logo over te nemen. Persoonlijk zou ik geloof ik een iets gekleurd logo prefereren, of een Wikibal met een tintje. Heb je een idee voor een logo met daarin minimaal de woorden 'Wikipedia', 'Encyclopedie' en 'vrij' of 'vrije'? Laat het alsjeblieft op deze pagina weten. Heb je er één in elkaar geknutseld, laat 't zien! --TK

Voor alle duidelijkheid is het het 'grijze'Wikipedia-logo: http://www.Wikipedia.com/wiki.png

Ik heb een Nederlandse versie gemaakt: https://www.xs4all.nl/~collin/test/wiki-logo_nl.png
(De tekst is uit de Max Havelaar van Multatuli.)
Aangezien ik grafisch niet sterk ben, hier de XCF-versie met lagen: https://www.xs4all.nl/~collin/test/wiki-logo_nl.xcf
Gelieve hier niet naar (blijven) linken.
Overigens was er laatst iemand die voor de int. wikipedia met een nieuw logo aan kwam zetten, dat zag er ook wel leuk uit. Helaas kan ik me de lokatie niet herinneren.--branko

Goed idee, die Max Havelaar tekst! Hoe open je dat bestandje? Ik kreeg alleen 'gimp xcf file'. Ik kan in mijn browser-settings geen xcf-aanduiding vinden. Maar ik heb er dan ook geen verstand van. Die int. logo heb ik jammergenoeg nooit gezien.--TK

Met De GNU Image Manipulation Program (nieuwere versies van Image Magick zouden het ook kunnen herkennen)--branko

Euh, hoe werkt dat met die Nederlandse versie? Kun je dat plaatje ergens uploaden? Wil je er nog iets aan veranderd hebben? Ik vind dat mijn versie van de globe nog altijd beter is dan dat UseMod wat er nu bovenaan de pagina's staat (of is dat een inside joke die ik niet snap?).--branko

'k Heb geprobeerd het GIMP-programma te downloaden van hun site, maar helaas...ik krijg aldoor foutmeldingen en crashes. Uploaden van 't plaatje lukt mij nu dus niet. Maar ik ben er zeker vóór het UseMod-logo te vervangen door de Wikibal met NL tekst. Misschien dat 't jou zelf lukt? (als je 't op de metaWiki-uploadpagina zet kunnen we daar natuurlijk mee linken ipv naar jouw eigen pagina). Komt er later iemand met een ander logo, dan kunnen we dat altijd nog bekijken. Heb je trouwens nog wat met kleuren en tinten geëxperimenteerd?--TK
Je hebt de GIMP niet nodig om het PNG-plaatje te uploaden, alleen om de XCF te bewerken.
Waar vind ik die MetaWiki-uploadpagina?
Ik heb gisteren even met kleuren geexperimenteerd. De Nederlandse, Vlaamse en Surinaams vlaggen onder de letters van de wereldbol geprojecteerd. Om twee redenen vond ik daar toch niets aan: het zag er niet uit en met vlaggen en vlagkleuren moet je altijd uitkijken, omdat je altijd sprekers van de taal die zich niet bij die vlag voelen horen beledigt.
Wat had jij verder qua kleuren in gedachten?--branko

De uploadpagina kun je vinden via http://meta.wikipedia.com Kies 'uploads'. Ga naar het vakje onderaan, klik browse, klik aan wat je wilt uploaden vanaf je eigen database. Aanvinken dat er geen copyright op ligt, 'upload', klaar.

Wat eventuele kleur betreft: Misschien heel simpel de letters van het woord Wikipedia in (donker)rood? Probeer 't eens. Dan kan dat rood misschien terugkomen in een kader of zo, maar dat moet dan via dat nieuwe PHP-programma gedaan worden. Motivatie voor rood: vind ik persoonlijk een mooie, sterke, leesbare kleur, bovendien is 't de enige kleur die de Belgische, Nederlandse, Antilliaanse en Surinaamse vlaggen gemeen hebben. Vind je 't niks, ook goed. --TK

Done! https://meta.wikipedia.com/upload/wiki-logo-red_nl.png (https://meta.wikipedia.com/upload/wiki-logo-red_nl.png)
Ik heb ook een mailtje gestuurd naar Jason met de vraag "Wat nu?"--branko

Prima. Ik vind 't wel mooi, zeker als het rood ergens anders terugkomt straks -- misschien simpelweg in de bovenste, horizontale lijn. Wat vind je trouwens van de veranderde indeling van de HomePage? (voorproefje op wat we straks hopelijk kunnen doen)

Branko, gefeliciteerd, je logo staat erop! Ziet er goed uit!--TK

Bericht van onze Commander & Chief Herr.Bomis

Received: from ross.bomis.com (IDENT:mailman@localhost.localdomain [127.0.0.1])

   by ross.bomis.com (8.11.5/8.11.5) with ESMTP id g711s2F18814;
   Wed, 31 Jul 2002 18:54:02 -0700

Received: (from nobody@localhost)

   by ross.bomis.com (8.11.5/8.11.5) id g711rBX18748;
   Wed, 31 Jul 2002 18:53:11 -0700

Message-Id: <200208010153.g711rBX18748@ross.bomis.com>

To my international friends, let me first say that I haven't forgotten you, and upgrading the international wikis is high on my agenda (see, for example, https://www.piclab.com/wikitest/wiki.phtml , which is the new software in German, courtesy of Magnus Manske.)

But, it's a slow process. In the meantime, I'd like to ask that those


of you who handle the policy and instruction pages on the active international wikis please make it a written policy, and try to enforce, that if you upload a file for use by a foreign wiki, make a note of that on the image description page. That way, we'll know not to delete it as an orphan, and we'll have a better idea what needs to get copied over when we do install the new software (after which e'll have to separate the image directories).

I'm not quite ready to solicit translations yet (there is still a feature or two I want to add first), but those of you who think you may be taking on the translation task might want to browse the new code base (see http://wikipedia.sourceforge.net ) and compare the files "Language.php" and "LanguageDe.php" to see what needs to be done and estimate the work (Magnus did it a couple of days).


16/08/2002 De URL van de Engelstalige Wikipedia is gewijzigd naar www.wikipedia.org Het is de bedoeling dat de andere Wikipedia's ook naar het .org domein gaan. Dat zal vermoedelijk gebeuren tegelijk met de omschakeling naar de nieuwe software. zie ook: http://www.nupedia.com/pipermail/wikipedia-l/2002-August/thread.html - Laat uw stem ook eens horen op de wikipedia discussielijsten ! -- Giskart


19/08/02 Zeer spoedig zal er een mailinglijst voor Wikipedia NL aangemaakt worden. wikiNL-L -- giskart


De Engelstalige is aan het valsspelen. Ze zijn nu nu bezig om 30.000 nieuwe artikelen te importeren. Een dump van informatie over allemaal steden van de VS. Daar is niet echt iets op tegen, maar toch. Zo komen ze weel heel snel aan hun 100.000 artikelen. Zie [hier] giskart 16:43 18 oct 2002 (CEST)

En ze zijn terug bezig. En het ging vooruit, het ging verbazend goed vooruit ... giskart 00:57 21 oct 2002 (CEST)

Reeds lange tijd vraag ik mij aan af hoe populair Wikipedia is. Hoeveel bezoekers we eigenlijk krijgen. Alhoewel de meest kleine, onozele website uitgebreide statistieken heeft hebben wij alleen de teller onderaan elke pagina. Niet erg bruikbaar. Het is raar dat men dat niet voorzien heeft in de software van wikipedia. De enigste manier om dan toch wat cijfers te hebben is het zelf te doen. Bijdeze. Ik heb een beetje moeten knoeien met de code van de teller aangezien gewone html hier niet werkt. Maar het werkt. Normaal geeft een klik op het Netstat icoontje de pagina met statistieken. Dat kan hier niet vandaar de vermelding "Dank aan Netstat". Ook zou netstat de teller kunnen uitschakelen anders omdat er geen linkback is. ... En ik zie nu dat netstat geen "unieke bezoekers" heeft, enkel gewoon het aantal pageviews. Niet uitzonderlijk nuttig. Ik ga, behoudens bezwaar tegen het idee van tellers, eens zien of ik geen betere teller kan vinden. Giskart 18:19 27 oct 2002 (CET)


Nieuwe functie in deWikipedia-software; Bij uw gebruikersvoorkeuren is er nu een optie "Edit box has full width" voor een brede editbox en de functie "Edit pages on double click (JavaScript)" om dus naar editmodus te gaan door op een artikel te dubbelklikken. Kijk ook eens na of er nog wel een emailadres is ingevuld. Heb de indruk dat dat veld gewist is. Giskart 09:35 29 oct 2002 (CET)



CFV1[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is een CFV "Call For Votes", Oproep tot stemming van Wikipedia NL:

Onderwerp: keuze maken tussen verschillende versies van ontwerpen voor de hoofdpagina.

Meer informatie hierover kan u vinden op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:Hoofdpagina

Wie stemmen kan: Elke medewerker heeft 1 stem. Deze mogen geregistreerd of niet-geregistreerd zijn. Het is verboden onder meerdere identiteiten te stemmen.

Praktisch: Er zullen twee (2) stemronden georganiseerd worden.

De eerste stemronde loopt vanaf 04/11/2002 tot 17/11/2002, 18:00

Men kan zijn/haar/het stem plaatsen op volgende pagina: http://nl.wikipedia.org/wiki/Stemming_hoofdpagina

De tweede stemronde zal lopen van 18/11/2002 tot 24/11/2002

Herhaling van deze oproep (CFV2) op 11/11/2002 Giskart 23:12 4 nov 2002 (CET)


Na www.wikipedia.be verwijst www.wikipedia.nl nu ook door naar een keuze pagina. In dit geval "Nederlands / Frysk" Gebruik die url voor promotie van Wikipedia in Nederland, indien gewenst. Het is waarschijnlijker dat www.wikipedia.nl blijft hangen in het geheugen van de mensen en je help er de Friese Wikipedia mee. Giskart 12:32 6 nov 2002 (CET)


CFV2[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is een CFV "Call For Votes", Oproep tot stemming van Wikipedia NL:

Onderwerp: keuze maken tussen verschillende versies van ontwerpen voor de hoofdpagina.

Meer informatie hierover kan u vinden op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:Hoofdpagina

Wie stemmen kan: Elke medewerker heeft 1 stem. Deze mogen geregistreerd of niet-geregistreerd zijn. Het is verboden onder meerdere identiteiten te stemmen.

Praktisch: Er zullen twee (2) stemronden georganiseerd worden.

De eerste stemronde loopt vanaf 04/11/2002 tot 17/11/2002, 18:00

Dit is de tweede en laatste week voor de eerste stemronde

Men kan zijn/haar/het stem plaatsen op volgende pagina: http://nl.wikipedia.org/wiki/Stemming_hoofdpagina

Giskart 22:42 10 nov 2002 (CET)


Ik heb in de newsgroups "be.soc.handicap, nl.internet.www.ontwerp, nl.handicap, be.comp.internet.design" een verzoek gepost gericht voornamelijke aan de gehandicapten en ook aan websiteontwikkelaars om eens te gaan kijken naar Wikipedia NL en te laten weten wat ze ervan vinden. Dit op het vlak van toegangkelijkheid en bruikbaarheid.

Gelieve deze tread te volgen, eventueel via deze link; https://www.webwatch.be/dnews/dnewsweb.exe?cmd=article&group=nl.handicap&item=21089&utag=

Geen reactie posten via deze site aangezien je niet kan crosposten daarmee.

Ik zou graag jullie hulp hebben om de reacties te bundelen in het Engels als aanbeveelingen voor de ontwikkelaars.

Kan misschien gebeuren op een speciale pagina op de MetaWikipedia.

Dit bericht is geplaatst op Wikinl-l en Wikipedia:Aankondigingen

Giskart 11:56 13 nov 2002 (CET)

De pagina Overleg:Stemming hoofdpagina is waarschijnlijk meer geschikt voor overleg, buiten wikinl-l.


[STEMRESULTAAT] aangaande de keuze van hoofdpagina

Afsluiting van de eerste stemronde op:

17/11/2002 om 18:00

Wegens overduidelijke winnaar afschaffing van de tweede stemronde.

Er is gekozen voor "Giskart2 - keuze I"

Er waren 7 geldige stemmen.

Hiervan waren er 5 voor "Giskart2 - keuze I". Er was 1 stem voor "voorstel B (Giskart1)" en 1 stem voor "voorstel H (Marza 2)"


25 november 2002:

Wikipedia telt nu (bijna) 2500 artikelen. Misschien een idee voor een persbericht? Zie Wikipedia:PERSBERICHT 2500, en Overleg Wikipedia:PERSBERICHT 2500 over de vraag of een dergelijk persbericht überhaupt een goed idee is.


4 december 2002:

Vandaag heb ik mij voor het eerst genoodzaakt gevoeld om een gebruiker de mogelijkheid tot het maken van edits in WikipediaNL te ontzeggen. Het gaat hier om de anonieme gebruiker met het IP-nummer 212.178.4.25. Deze gebruiker heeft 9 artikelen gewijzigd, al deze wijzigingen worden door mij als 'vandalisme' aangemerkt. Je kunt elk moment kijken welke adressen geblokkeerd zijn (en systeembeheerders kunnen een blokkade ongedaan maken) op Speciaal:Ipblocklist. Andre Engels 11:24 4 dec 2002 (CET)

Blokkering opgeheven. Was een ip van kennisnet en offline. Zal toch bij iemand anders uitkomen. Giskart 01:09 5 dec 2002 (CET)

4 december 2002:

Dat bedoelde ik nu precies met mijn "gebed aan de goden van de olympos" van gisteren, Andre. Het moet nog altijd een oord blijven, waar ernstige informatie, desnoods over niet ernstige onderwerpen gebundeld wordt. En dan moet je er joyriders met alle middelen uitrijden, anders wordt het een ordinair forum waar elke lolbroek zijn onzin kan komen spuien. Ik profileer me in dat opzicht graag als iemand van de harde lijn, want beheer is beheer, al de rest is wanbeheer. Toch mijn respect voor jullie werk. ArthurKing.


4 december 2002:

Ik heb zojuist een nieuwe versie van de LanguageNl.php-file opgestuurd. Als die wordt gestart, zullen er een aantal veranderingen optreden. Als alles goed gaat, zijn dat de volgende:

Heel mooi. Giskart 01:09 5 dec 2002 (CET)

Archivering gedaan door en op; Giskart 13:37 31 dec 2002 (CET) . Alle bovenstaande teksten zijn van deze datum of ouder.



Gelukkig nieuwjaar allemaal en nog veel plezier met Wikipedia in 2003! Giskart 12:41 1 jan 2003 (CET)

Jazeker, ook een gelukkig nieuwjaar van mij en hopelijk betekent dit een groeispurt voor Wikipedia. Polle


Er loopt vanaf nu tot zaterdag 18/01/2003 - 17u een stemming/enquête over diverse onderwerpen rond Wikipedia en Wikipedia NL. Deze stemming is voor alle geregistreerde Wikipedianen. Uw stem is publiek en zal gepost worden op WikiNL-l. Het doel van deze raadpleging is om te weten hoe men denkt over bepaalde zaken en waar we naar toe moeten gaan met Wikipedia NL.

U kan stemmen op de Stempagina

Giskart 17:18 5 jan 2003 (CET)

Indien u op de stempagina ziet staan Deze pagina is in testfase -- NOG NIET STEMMEN a.u.b. !!!! dan zit die pagina nog in de cache van uw browser. Op de geldige pagina is die vermelding niet aanwezig. Giskart 17:59 5 jan 2003 (CET)
Probeer in dat geval 'reload', dat moet normaal gesproken het probleem verhelpen. Andre Engels 18:04 5 jan 2003 (CET)

Er is nu ondersteuning van "Tex" op WikipediaNL. Kijk bij uw voorkeuren, er is een extra menu. Sorry dat het in Engels is. Er was een verzoek om een vertaling te maken en die is gemaakt en gepost (dank aan Jaap van Ganswijk) maar ze is niet gebruikt. Komt later wel inorde.

Wat is Tex? Weet het zelf niet al te goed maar wat je er mee kan doen is wiskundige formules laten weergeven. Door iets als dit te schrijven <math>\sum^{W+M}_{k=0} k^6 + \frac{\sum_{i=1}^M i}{\prod_{j=1}^N j}</math> kan je dergelijke wonderbaarlijke tekens laten verschijnen;

Geen flauw idee wat dat wil zeggen, maar het is wel mooi. (En nuttig als je iets van kent) Er zal nog iemand een "wikipedia:Tex-gebruiksaanwijzing" moeten schrijven, bij gelegenheid.

Zoals men nu wiskundige tekeningen kan schrijven kan het technisch ook om dat te doen voor muzieknoten. Dat is er nog niet, maar er is hoop dat het er gaat van komen. Iets als "\key c \minor r8 c16 b c8 g as c16 b c8 d | g,4" zou dan door wikipedia omgezet worden in http://lilypond.org/stable/lily-2076086686.png Maar zover zijn we nog niet. Giskart 00:56 7 jan 2003 (CET)

Ik zou zoiets evt wel kunnen maken in C/CGI, evt in combinatie met de open source JPEG lib van Tom Lane.... maar ik beloof voorlopig niks natuurlijk :-). Die MATH is prachtig Giskart, dat ga ik proberen! Weet iemand toevallig ANSI/ISO C Wiki sources? Ik kan (behalve cvstrac) alleen maar C#, erl, python, etc. sources vinden? (Sorry misschien kan ik dit beter aan de Engelstalige developer op deze Wiki vragen.) Pieter Suurmond

Als je het over die muzieknoten hebt, daar is al een project voor http://lilypond.org Dus je moet het warm water niet opnieuw uitvinden. (PS: Moeten jullie nodig zeggen: jullie beginnen je eigen encyclopedie! :-) Zover ik begrepen heb zou het relatief eenvoudig moeten zijn om die muzieknoten te laten werken nu Tex werkt. En mogelijk van die muzieknoten dan midi-bestanden maken. Komt er nog echte muziek uit Wikipedia. Als je kan/wil helpen met de software kan je best inschrijven en rondneuzen op Wikitech-l en/of met Brion VIBBER spreken. Giskart 02:08 7 jan 2003 (CET)
Dank voor de inlichtingen Giskart! VIBBER juist ja. Ik ga denk ik eens wat studenten van me hierheen sturen om Wiki-vul- en dev-werk te doen :-).
Het vertalen moet geen probleem zijn; ik weet precies wat daarvoor moet gebeuren, en kan zo een mailtje aan Brion sturen met een nieuwe versie van de Nederlandstalige Wiki, en dan is het vertaald. Ik had gepland om daarmee te wachten tot de huidige stemming voorbij was, zodat ik in een klap ook de eventuele verandering van skin en/of overgang van vraagtekens naar rode onderstreping kon meenemen, maar gezien je verzoek zal ik proberen vandaag nog wat op te sturen. Andre Engels 08:48 7 jan 2003 (CET)
Er is niet echt haast bij hoor, het is gewoon dat de vertaling gedaan was en dan gebruikt men ze niet. De versie die Jaap en ik gemaakt had is deze Giskart 08:57 7 jan 2003 (CET)

De Engelstalige Wikipedia, de moeder van Wikipedia's, zal zeer spoedig de grens van 100.000 artikels bereiken. Ze zijn trouwens van plan om een bericht hierover naar de pers te sturen. Zie 2003 Press Release Giskart 00:46 21 jan 2003 (CET)


Er is een artikelje over Wikipedia en Wikipedia NL verschenen in "Smallzine", een ezine met 30.000 lezers (volgens smallzine). Dit zou dus wat nieuw volk kunnen laten komen naar ons. Geef een goede indruk a.u.b., niet bij de minste kleine ongepast wijziging VANDALISME ROEPEN. Ze hebben naar de hoofdpagina gelinkt. Het artikel Giskart 15:15 2 feb 2003 (CET)


Waarachijnlijk hebben jullie het al gemerkt, er zijn wat aanpassingen gedaan aan de software. De belangrijkste wijzingen zijn;

  • Overlegpagina's voor annomieme gebruikers, kan je zien in recente wijzigingen. Ook zijn er nu direct links naar de overlegpagina van de andere gebruikers.
  • Bij het aanmaken van een nieuwe pagina is de tekst van "verwijder dit en beschrijf hier een nieuwe pagina" naar boven de kader verschoven. De gebruikte tekst moet nog aangepast worden.
  • Vroeger, in lang vervlogen tijden, kon je "Sub-pagina's maken" Dat is nu terug. Dit werkt enkel in de "Overleg" en "Gebruiker" naamruimte.
    • Hoe? Plaats een / voor de naam. Vb. "Gebruiker:Jean-Louis Michel" wil een "kladblok"-pagina aanmaken. Dan plaatst die op zijn gebruikerspagina [[/Kladblok]] Dat geeft dan eigenlijk "Gebruiker:Jean-Louis Michel/Kladblok" en automatisch een link terug naar de hoofdpagina. Werkt dus ook voor de overlegpagina's. Handig voor archievering.

Meer hierover. Giskart 15:46 2 feb 2003 (CET)


Systeembeheerders gevraagd! Kijk op Wikipedia:Aanmelding systeembeheerders. Andre Engels 16:28 20 feb 2003 (CET)


Fransvannes heeft zich aangemeld als systeembeheerder. Eventuele bezwaren graag zo snel mogelijk kenbaar maken. Andre Engels 27 mrt 2003 13:33 (CET)[reageer]

Daar geen bezwaren zijn binnengekomen, is Frans het systeembeheerderschap gegeven. Andre Engels 1 apr 2003 13:04 (CEST)[reageer]

Het viel mij daarjuist op dat de tijdsaanduiding op Wikipedia een uur achter liep. Je kan bij de voorkeuren onderaan kiezen bij "Plaatselijke tijd" om daar +2 in te vullen, dan klopt het wel. Sommige uur vermeldingen zullen wel nog verschijnen in UTC, bijvoorbeeld het upload logboek, logboek verwijderde pagina's. En op de hoofdpagina zal een nieuwe "dag" maar beginnen om 2 uur (00:00 UTC) i.p.v. om middernacht (Tijdszone Vlaanderen & Nederland) . Giskart 1 apr 2003 12:42 (CEST)[reageer]


12 Mei om 19.00 uur kun je overal in de wereld mede-Wikipedianen ontmoeten. Meld je aan op http://wikipedia.meetup.com (Erik Zachte)

Mooi idee maar ik denk dat het alleen voor de zeer grote wikipedia's kan werken voorlopig. Ik zit in Brussel, Andre zit ergens in Duitsland, ik dacht dat Jcwf ergens in Amerika zit, waar de rest juist zit geografisch weet ik niet maar die zullen ook wel allemaal ver van elkaar zitten. Maar je kan altijd eens proberen. Giskart 19 apr 2003 09:05 (CEST)[reageer]

Rene Pijlman heeft zich aangemeld als systeembeheerder. Eventuele bezwaren graag zo snel mogelijk kenbaar maken. Andre Engels 30 apr 2003 12:06 (CEST)[reageer]


Er zijn een paar technische wijzigingen gedaan die voor de gebruikers niet veel gevolgen zouden mogen hebben. Buiten dan dat alles beter zou moeten werken, is toch de bedoeling.

  • Ooit stonden alle Wikipedia's op 1 server. Dat waren de .com wikipedia's. De paar die er nog zijn staan nog steeds op de oorspronkelijke server. Bijvb. http://fy.wikipedia.com
  • Later zijn de Wikipedia.org 's naar de "nieuwe server" verhuist. Het gevolg was dan dat onze Wikipedia zeer traag soms was of gewoon onbruikbaar was door de enorme traffiek van de Engelstalige.
  • Zeer recent is er een nieuwe wikipedia server bijgekomen. De "oude" wikipedia.org server heeft de naam "Plinty" gekregen. De nieuwe wikipedia server heeft de naam "Larousse" gekregen. De oude Wikipedia.com server heeft geen naam.
  • Heden maakt de Engelstalige Wikipedia gebruik van "Larousse" en al de andere .org's van "Plinty". Aangezien we nu niet meer de last van de traffiek van de Engelstalige hebben zou onze Wikipedia nu beter moeten werken.

Voor meer informatie of vragen; http://wikitech.wikipedia.be Giskart 18 mei 2003 17:21 (CEST)~[reageer]


Archivering gedaan door en op; Giskart Walter 21 jun 2003 19:56 (CEST) . Alle bovenstaande teksten zijn van deze datum of ouder.[reageer]


Groot nieuws: Oprichting van de "Wikimedia Foundation"[bewerken | brontekst bewerken]

Subject: Announcing Wikimedia Foundation

From: Jimmy Wales

[Could people please make unofficial translations of this for posting on *.wikipedia.org wikipedias?]

I'm pleased to announce the existence of the Wikimedia Foundation, Inc., a nonprofit corporation organized under the laws of Florida, United States. I am transferring to this new corporation the assets that follow:

1. All Nupedia.com/net/org/etc. domain names 2. All Wikipedia.com/net/org/etc. domain names

3. All copyrights in software or articles that were previously owned by Bomis, Inc. and already placed under a copyleft license. (This includes work-for-hire by Jason, Tim, Larry, Toan, Liz, and myself, as well as any other Bomis employees who may have worked on these projects as a part of their job, but doesn't include any work by those parties conducted on their own time or while not an employee of Bomis.)

(All that stuff was already under GNU GPL or GNU FDL, so the contribution of copyrights is basically a formality. Even so, we want to set a good example.)

4. Additionally, I am contributing all of my personal copyrights to work already released under GNU GPL or GNU FDL in Wikipedia and Nupedia to the foundation.


For the time being, the two machines on which Wikipedia runs will be continue to be owned by Bomis, but my intention is to donate those if the tax implications make sense. I have to consult with an accountant on that, first.

I do NOT encourage you to make donations to the Wikimedia Foundation just yet! I am still working on tax exempt status with the IRS, and I have not yet set up a bank account for the foundation anyway. Those things will take a couple more weeks.

On my TODO list here are:

1. Complete the IRS process for tax-exempt status 2. Create forms for the transferance of copyrights to the foundation, if anyone wants to do that. See: http://www.gnu.org/licenses/why-assign.html for reasons why this might a Good Thing. 3. Setup a bank account for the foundation 4. Setup a merchant account for the foundation to make credit-card donations an easy option

I'll update everyone in a couple of weeks with the status.

--Jimbo



In praktijk zal er niet veel veranderen denk ik. Maar er zal nu teminste een rechtspersoonlijkheid zijn die achter wikipedia zit.

Het is nu wel het ogenblik voor de kleine wikipedia's om te trachten dat de wikimedia foundation een bestuur krijgt waar ook de kleintjes inspraak in hebben.

Wat ik graag zou zien is een "charter", een kernomschrijving van wat een Wikipedia moet zijn, globale waarden en procedures die voor alle wikipedia's moeten gelden.

zo is er een waarborg tegen het ontsporen van een wikipedia maar kan elke wikipedia zelf zijn eigen gang gaan zolang het maar niet in overtreding is met het charter.

En een gegarandeerde vertegenwoordiging van elke Wikipedia in het bestuur van Wikimedia of een vergelijkbaar orgaan.

Om dit te bekomen zal er druk moeten uitgeoefend moeten worden. Daar zullen zoveel mogelijk mensen en wikipedia's aan moeten meewerken. Wie wil helpen? Giskart Walter 21 jun 2003 20:49 (CEST)[reageer]


En hoe kunnen we dit het beste stimuleren? TeunSpaans 23 jun 2003 08:57 (CEST)[reageer]


20.000 artikelen op .de[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse Wikipedia, https://de.wikipedia.org/, heeft 20.000 artikelen bereikt, en gaat daarover een persbericht uitgeven. Andre Engels 4 jul 2003 10:48 (CEST)[reageer]

Gaat Zijne Excellentie de Ambassadeur van nl:wiki daar nu 'gratulieren'? Jcwf


Logowedstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een competitie gaande voor een nieuw logo voor de gezamenlijke Wikipedia's. Zie op m:International_logo_contest hoe u een logo kunt insturen of anderszins uw stem kunt laten gelden. Andre Engels 22 jul 2003 11:48 (CEST)[reageer]


Voor wie zin heeft om tijdens het werken aan WikipediaNL (of ook als hij/zij dat niet doet) zin heeft om te kletsen met andere wikipedianen, is er nu een IRC-kanaal, zie Wikipedia:Wikipedia Chat. Andre Engels 22 jul 2003 15:59 (CEST)[reageer]


Wijzigingen aan de werking van de software van deze wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Zojuist zijn er aantal nieuwe mogelijkheden actief geworden. Bekijk je Voorkeuren. Er is daar een optie "Geef een inhoudsopgave van de pagina" en "Maak het bewerken van deelpagina's mogelijk". Vink die aan.

  • Het is nu mogelijk om deelpagina's te bewerken. Bijvb de pagina; Wikipedia:Veel gestelde vragen. (indien aangevinkt in jet voorkeuren) heb je nu een "index" en kan je stukjes van een pagina bewerken. De volledig pagina bewerken kan nu steeds. Elke keer dat er een titel is krijg je een nieuwe sectie die bewerkbaar is.
    • Enkel ingelogde medewerkers die dat aangevinkt hebben zien dat. Het is mogelijk in op een pagina te code __NOTOC__ (dubbele underscore). Met dat aanwezig zal er geen index verschijnen ookal heb je dat gekozen in je voorkeuren.
  • Link naar een sectie; het is nu mogelijk te linken naar een bepaalde titel van pagina. [[titelpagina#titelrubriek]] Bijvoorbeeld dit; [[wikipedia:zandbak#tussenkop 4]] geeft dit wikipedia:zandbak#tussenkop 4. Wat we daar gaan mee doen is iets anders, links maken is 1 ding maar ze onderhouden is iets anders.
  • De "volglijst" is nu anders. Bekijk het even.
  • Onderaan de "voorkeuren" pagina kan je nu kiezen in welke naamruimte er gezocht moet worden.
  • Mogelijk zijn er nog wijzigingen maar die heb ik niet opgemerkt.

Walter 10 aug 2003 20:34 (CEST)[reageer]

Wikipedia statistieken nu online[bewerken | brontekst bewerken]

De nieuwe Wikipedia statistieken staan op de server en zullen wekelijks vernieuwd worden. Ze zijn inmiddels beschikbaar in 5 talen waaronder Nederlands

Maatregelen in verband met overbelasting[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat Wikipedia de laatste tijd soms nogal traag werd, zijn een aantal maatregelen die enige tijd geleden bij de Engelse Wikipedia werden ingevoerd, nu ook op de grotere niet-Engelstalige Wikipedia's van kracht. Op de Duitse, Franse, Japanse, Nederlandse, Poolse en Zweedse versies van Wikipedia gelden vanaf nu de volgende maatregelen:

  • De bezoekersaantallen van de pagina's worden niet meer opgehoogd
  • Diverse Speciale pagina's worden niet meer aangemaakt. Het gaat om:
    • populaire artikels
    • gewenste pagina's
    • korte artikels
    • lange artikels
    • alle pagina's
    • de onderhoudspagina
Met uitzondering van de populaire artikels en de onderhoudspagina, zijn er oude versies van deze pagina's die wel beschikbaar zijn. Andre Engels 20 aug 2003 16:40 (CEST)[reageer]

Een 'snapshot' van de onderhoudspagina, die ik zal proberen dagelijks te verversen, is te vinden op Wikipedia:Onderhoudspagina. Met de andere pagina's ben ik van plan hetzelfde te doen (maar dat hoeft vandaag nog niet, omdat er nog een oude versie bestaat). Andre Engels 20 aug 2003 18:17 (CEST)[reageer]


De logocompetitie gaat haar tweede fase in. Er zijn 133 ontwerpen binnengekomen, sommige met varianten. De Wikipedianen (dus jullie!) kunnen nu uit deze 133 ontwerpen er 10 gaan kiezen die doorgaan naar de tweede ronde. Je kunt je stem uitbrengen op https://meta.wikipedia.org/wiki/International_logo_vote - van de 133 ontwerpen kun je op maximaal 10 stemmen. De 10 ontwerpen met de meeste stemmen (plus hun varianten) gaan dan door naar de volgende ronde. Stemmen is mogelijk vanaf nu tot 5 september. Andre Engels 28 aug 2003 10:45 (CEST)[reageer]


utf-8[bewerken | brontekst bewerken]

Over de omzetting van UTF-8;

Walter 31 aug 2003 17:39 (CEST)[reageer]


Nieuw logo voor Wikipedia en ratificatie[bewerken | brontekst bewerken]

De verkiezing voor een nieuw is logo is gedaan en het is dit geworden;

https://meta.wikipedia.org/wiki/Image:Paullusmagnus-logo_(small).png

Nu loopt er een zeer korte ratificatie-procedure;

https://meta.wikipedia.org/wiki/International_logo_vote/Ratification

Tot 1 oktober 20:00 UTC (22:00 uur Benelux) kunnen de medewerkers van een Wikipedia stemmen voor of tegen het gebruikt van het nieuwe logo op hun "thuis-wikipedia".

Je kan voor het nieuwe logo stemmen of tegen, dan blijft het oude behouden. Iedereen met minstens 10 bewerkingen gedaan op Wikipedia NL kan stemmen en in het totaal moeten er minsten 10 stemmen uitgebracht zijn anders is de stemming ongeldig en zal het nieuwe logo gebruikt worden.

https://meta.wikipedia.org/wiki/International_logo_vote/Ratification#Dutch_Wikipedia

Aan het logo zullen nog wat aanpassingen moeten gebeuren voor de verschillende talen. Het is dus niet exact dat logo wat het zal worden.

Het is als voorbeeld reeds actief op http://www.wikipedia.org Walter 26 sep 2003 11:59 (CEST)[reageer]


Nieuw Logo is aangenomen door alle Wikipedia's[bewerken | brontekst bewerken]

Het is nieuwe logo is, zonder bijzonder veel steun, aangenomen door alle Wikipedia's. Maar hoe het nieuwe logo er juist gaat uitzien is nog niet zeker....

Alle Wikipedia's zouden nu (normaal gezien) een gelijkaardig logo hebben/krijgen. TIP: wil je niet zien, gebruik dan "keuls blauw"


Ellywa kandidaat-systeembeheerder[bewerken | brontekst bewerken]

Ellywa heeft zich aangemeld als systeembeheerder. Indien hiertegen geen bezwaren worden ingebracht, zal zij begin volgende week de 'sleutel' krijgen. De bestaande systeembeheerders hebben positief op haar kandidatuur gereageerd. Andre Engels 8 okt 2003 13:54 (CEST)[reageer]


Andere talen halen Engels in[bewerken | brontekst bewerken]

Gisteren (11 oktober) werd aangekondigd op de Engelse Wikipedia dat de niet-Engelse Wikipedia's samen voor het eerst groter waren dan de Engelse. De niet-Engelse Wikipedia's, waarbij bovendien een aantal zeer kleine Wikipedia's niet is meegeteld, hadden toen 164.128 artikels, de Engelse 163.904. Zie w:en:Wikipedia:Multilingual statistics voor een preciezer overzicht. Van deze 164.128 niet-Engelse artikels komen er 32.575 op het conto van de:, 13.470 van nl: en 99 van fy:. Andre Engels 12 okt 2003 12:56 (CEST)[reageer]


Frysk naar fase drie[bewerken | brontekst bewerken]

De Friese wikipedy ( http://fy.wikipedia.org ) gebruikt vanaf vandaag de nieuwe (fase 3) software. Andre Engels 22 okt 2003 18:22 (CEST)[reageer]


Fries heeft honderd 'siden'[bewerken | brontekst bewerken]

De Friese Wikipedia heeft een eerste mijlpaal van 100 pagina's bereikt. Weliswaar waren er voor de 'switch' ruim 120, daar bleven er maar 64 van over nadat de vele beheerspagina's waren verplaatst. Nu, slechts 2 1/2 week later, zijn dat er alweer 115! Gefeliciteerd met de groei, Friese medeburgers! Andre Engels 11 nov 2003 12:51 (CET)[reageer]


Nieuw Wikimedia project: Wikisource[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een nieuwe wiki en is zover ik begrepen heb de bedoeling om daar "bronteksten" online te brengen in elke taal als ze maar in het publieke domein zijn of GNU/FDL. De url is (zal zijn) http://www.wikisource.org. Als die niet werkt http://sources.wikipedia.org Walter 24 nov 2003 09:48 (CET)[reageer]


Overstap naar nieuwe database-server[bewerken | brontekst bewerken]

Vannacht is Wikipedia een paar uur niet-bewerkbaar geweest. Reden voor dit is dat de database nu is overgebracht naar een nieuwe, snelle machine. De hoop is dat nu ook de speciale pagina's en zoekfunctie weer kunnen worden gebruikt.

Gelijk met de verplaatsing zijn er ook wat consistency-checks op de database doorgevoerd; hierdoor zijn als het goed is nu alle bugs met links die ontbreken of extra zijn op de "Referentie"-pagina's en de "Welke pagina gebruikt deze afbeelding"-pagina's verholpen. Ook is het aantal pagina's gecorrigeerd. Andre Engels 3 dec 2003 10:56 (CET)[reageer]

De zoekfunctie is (voorlopig) weer aangezet. Andre Engels 9 dec 2003 10:39 (CET)[reageer]


Nieuwe TomeRaider versie van Wikipedia voor o.a. handhelds[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het eerst sinds juli is er weer een nieuwe versie van de Wikipedia in TomeRaider (shareware) formaat te downloaden naar handheld (Pocket PC, Palm of EPOC) of Windows PC. Nieuw voor de Pocket PC versie zijn TeX en unicode font support. Zie voor meer Wikipedia:TomeRaider database Erik Zachte 14 dec 2003 21:01 (CET)[reageer]

Het uploaden van afbeeldingen is terug mogelijk


Week van de kwaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

De week van de kwaliteit begint op woensdag 14 januari 2004 om 00u00 MET en stopt op dinsdag 20 januari 2004 om 23u59 MET.

jeroenvrp 13 jan 2004 18:58 (CET)[reageer]

---

Divers nieuws: januari 2004[bewerken | brontekst bewerken]

Zie m:Wikimedia News voor een meer compleet overzicht, hier zijn geselecteerde delen:

  • 31 december: https://wikimediafoundation.org/fundraising geeft nu een overzicht van het geld dat Wikimedia bijelkaar gesprokkeld heeft
  • 7 januari: es: bereikt 15.000 artikelen, ja: bereikt 25.000
  • 14 januari: pl: bereikt 20.000 artikelen
  • 15 januari: Wikipedia bestaat 3 jaar (in de Engelse versie)
  • 20 januari: De database-server is terug na een tijd van gebruikmaking van een veel zwakkere machine
  • 21 januari: sv: bereikt 20.000 artikelen
  • 25 januari: Alle Wikipedia's gebruiken nu de nieuwe versie van de software
  • 26 januari: fr: bereikt 25.000 artikelen
  • 28 januari: da: bereikt 15.000 artikelen
  • 29 januari: Een aantal nieuwe features zijn toegevoegd, onder meer een uitgebreide syntax voor afbeeldingen inclusief thumbnails, de mogelijkheid niet-aangemelde gebruikers niet te tonen in recente wijzigingen en de edit toolbar
  • 30 janauri: 9 nieuwe machines zijn aangekomen, en zullen binnenkort worden opgezet

Divers nieuws: februari 2004[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1 februari: en: bereikt 200.000 artikelen
  • 7 februari: 20.000 artikelen bereikt! Het 20.000e was Parallellie
  • 8 februari: de: bereikt 50.000 artikelen, hr: bereikt 1000
  • 9 februari: ja: bereikt 30.000 artikelen
  • 10 februari: De database wordt naar een nieuwe machine verplaatst
  • 12 februari: hr: bereikt 2000 artikelen
  • 22 februari: wikipedia heeft meer dan 500.000 artikelen woensdag volg de press release
  • 23 februari: engelse wiki heeft nieuwe hoofdpagina [1]
  • 24 februari: zh: bereikt 5000 artikelen
  • 25 februari: In Duitsland komt Wikipedia op de nationale TV, in het ARD-programma Tagesthemen


Aankondiging: De Wikipedia Waakhond[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo allemaal,

Hierbij de officiele aankondiging van de Wikipedia Waakhond (WW) < nee dit is geen grap :-)

  • Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_Waakhond_Rooster is het weekrooster te vinden.
    • Wanneer je zeker weet dat je elke week op een bepaald tijdstip de Wikipedia kan controleren, dan kan je dat aangeven.
    • Wanneer je op onregelmatige tijden kunt, dan geef je dat aan wanneer je weet wanneer je kunt en haal je je zelf na afloop weg.
    • Wanneer je helemaal niet weet wanneer je kunt of je wilt jezelf absoluut niet inroosteren (de oude Wiki-way) dan adviseer ik je om jezelf dan ook vooral niet in te roosteren. Het is bij verre een verplichting, maar een hulpmiddel.
    • Het doel van dit rooster is om elkaar, maar misschien ook wel jezelf, een overzicht te geven wanneer je de Wikipedia streng in de gaten gaat houden. Dit om dubbelwerk te voorkomen. Het doel is niet om alles groen en geel te krijgen, maar het zou wel mooi zijn :-)

Hopelijk kan iedereen zich zo veel mogelijk hierin vinden.

Dit wordt op de algemene mailinglist geplaatst, in de kroeg en op de aankondigingen pagina.

Allebei de pagina's hebben een hulpmiddelenbox om het leven nog wat eenvoudiger te maken.

Tot slot kan je links vinden vanaf de onderhoudspagina en het gebruikersportaal.

Met vriendelijke groet,

jeroenvrp 11 mei 2004 15:44 (CEST)[reageer]

de waakhond lijkt te zijn overleden - al lang geen geblaf/ gegrom gehoord... Bemoeial

Internationaal nieuws[bewerken | brontekst bewerken]

Een selectie van nieuwsberichten van de diverse Wikipedia's. Op Wikipedia:Nieuws en m:Wikimedia News vindt u een grotere lijst (de laatste in het Engels).

  • 13 juni: De Duitse Wikipedia bereikt 100.000 artikelen.
  • 11 juni: Wikipedia is nu geheel onbereikbaar vanuit de Volksrepubliek China.
  • 8 juni: Een crash van de database zorgt ervoor dat Wikipedia 36 uur lang niet bereikbaar is.
  • 6 juni: De Friese Wikipedia bereikt 1000 artikelen.
  • 5 juni: Nieuwe Wikipedia-taal: Min-Nan - http://minnan.wikipedia.org
  • 4 juni: Jimbo ontmoet Arno Lagrange bij het begin van een bezoek aan Europa.
  • 4 juni: De Hongaarse Wikipedia bereikt 1000 artikelen.
  • 4 juni: De Chinese Wikipedia wordt geblokkeerd door de autoriteiten van de Volksrepubliek China.
  • 29 mei: Alle Wikipedia's zijn nu op versie 1.3 van de MediaWiki-software.
  • 26 mei: Nieuwe Wikipedia-taal: Aromaans - http://roa-rup.wikipedia.org.
  • 25 mei: De Japanse Wikipedia bereikt 50.000 artikelen.
  • 24 mei: De Griekse Wikipedia bereikt 1000 artikelen.
  • 21 mei: MediaWiki versie 1.3 wordt uitgebracht (zie hieronder)
  • 17-21 mei: De Chinese Wikipedia wordt getroffen door grootschalig vandalisme.
  • 14 mei: Wikipedia komt op de dagelijkse ranking van Alexa op nummer 426 van de meest bezochte websites; het is de eerste keer dat Wikipedia in de top-500 staat.
  • 14 mei: De Chinese Wikipedia bereikt 10.000 artikelen.
  • 12 mei: Wikipedia wint de Webby Award in de categorie 'Community'.
  • begin mei: Wikipedia krijgt een Prix Ars Electronica in de categorie "Digital Communities".
  • 5 mei: De kandidaten voor de verkiezing voor de Board of Trustees van de Wikimedia Foundation kunnen zich opgeven.
  • 1 mei: Wiktionary wordt gecreëerd in alle talen die een wikipedia hebben. Zie https://nl.wiktionary.org/ voor de Nederlandstalige Wiktionary.
  • 20 april: Wikipedia is genomineerd voor de Webby Awards in de categorieën 'Community' en 'Best practices'.
  • 19 april: De Engelse Wikipedia bereikt 250.000 artikelen.
  • 9 april: De Welshe Wikipedia bereikt 1000 artikelen, de Nederlandse 25.000
  • 8 april: De vereenvoudigd-Engelse Wikipedia bereikt 1000 artikelen.
  • 2 april: Een nieuwe discussielijst, foundation-l, wordt begonnen. Het is bedoeld voor discussie die de diverse Wikimedia projecten gezamenlijk aangaat.
  • 1 april: De Japanse Wikipedia bereikt 40.000 artikelen.
  • 31 maart: De Zweedse Wikipedia bereikt 25.000 artikelen. Het artikel w:en:Jew wordt gebruikt in een google-bom.
  • 29 maart: Wiktionary (Wikimedia's woordenboek) wordt begonnen in Frans en Duits.
  • 21 maart: De Franse Wikipedia stapt over op UTF-8. Enciclopedia Libre (een afsplitsing van de Spaanse Wikipedia) stapt over op fase 3-software.
  • 18 maart: De hoofdpagina's van ca. 50 Wikipedia's worden getroffen door vandalisme.
  • 16 maart: De Spaanse Wikipedia bereikt 20.000 artikelen, de Indonesische 1000.
  • 12 maart: De Galicische Wikipedia bereikt 1000 artikelen
  • 10 maart: Een zevental Wikipedia's, waaronder de Friese, wordt getroffen door vandalisme van een Chinese spammer
  • 7 maart: De Duitse Wikipedia bereikt 60.000 artikelen, de Hebreeuwses 5000
  • 3 maart: De Poolse Wikipedia bereikt 25.000 artikelen

MediaWiki 1.3 -> nieuw gezicht voor WikipediaNL[bewerken | brontekst bewerken]

WikipediaNL gebruikt, net als alle andere WikiMedia projecten, de MediaWiki-software. De syteemontwikkelaars zijn nu min of meer klaar met versie 1.3. Deze zal spoedig actief worden en dus ook hier. Meestal waren het aanpassingen die niet erg opvallen, zeker niet voor de bezoekers. Maar deze keer gaan ze het wel zien. De meest zichtbare aanpassing is een nieuw jasje (skin) voor Wikipedia dat ook nog standaard actief zal zijn.

Een beta is actief op Meta. Dus zie http://meta.wikipedia.org voor de nieuwe Wikipedia te zien.

Nieuwigheden; De lijst is zeer lang. Lees de pagina meta:MediaWiki roadmap#Version 1.3 Een paar vermeldingen die mij opgevallen zijn:

  • nieuw uiterlijk wiki
  • al die nieuwe {{msg:berichtenvoorvanalles}} krijgen een eigen naamruimte en gaan dus uit de MediaWiki-naamruimte. Die blijft enkel voor de teksten van de wiki zelf.
  • Een bewerkingconflict gaat veel minder vaak voorkomen. Nu krijg je dat bij een gelijktijdige aanpassing aan dezelfde pagina. Nu zal dat enkel nog zijn bij een gelijktijdige aanpassing aan dezelfde zinnen.
  • ondersteuning voor Egyptische hiërogliefen zoals de wiskundige tekens nu reeds. Maar nog geen schaak of muziek :-(
  • Dit gaan sommigen leuk vinden; ondersteuning om tijdbalken maken. zie EasyTimeline/Testing

Er is nog meer hoor, lees de rest. Globaal; nieuwe jasje, meer opties. Meer zaken dus die kunnen mislopen.

De speeltuin om met de nieuwe wiki te oefenen is http://test.wikipedia.org Waarschijnlijk zullen er weer een aantal vermelding een vertaling moeten krijgen. Walter 24 mei 2004 00:59 (CEST)[reageer]

EasyTimeline staat wel op test wikipedia, maar is nog niet met 1.3 upgrade meegegaan naar meta. Als ik wat kleinere bugs, een handige extra feature en unicode support heb toegevoegd zal ik vragen om het daar ook te activeren. Erik Zachte 24 mei 2004 04:49 (CEST)[reageer]
Toch mooi, met dat EasyTimeline. Ik kreeg de software niet goed geïnstalleerd; nu is dat dus niet meer nodig - alles intypen in test-wikipedia, en dan de afbeelding downloaden en weer uploaden.
Wat betreft de andere wijzigingen zou ik graag de volgende willen noemen:
  • Het wordt mogelijk in {{msg's (die dus geen msg meer heten) variabelen in te voeren. Hiermee wordt het mogelijk bepaalde templates in een keer in te voeren en te veranderen. We zouden bijvoorbeeld het pausensjabloon in een tekst kunnen zetten, en dan aanroepen met
{{paus|naam=Johannes Paulus I|afbeelding=[[Afbeelding:popejohnpaul_I.jpg|275px]]|echtenaam=Albino Luciano|geboortedatum=[[17 oktober]] [[1912]]|sterfdatum=[[28 september]][[1978]]|pausvan=1958|paustot=1963|voorganger=Paulus VI|opvolger=Johannes Paulus II}} of
{{paus|Johannes Paulus I|[[Afbeelding:popejohnpaul_I.jpg|275px]]|Albino Luciano|17 oktober|1912|28 september|1978|1958|1963|Paulus VI|Johannes Paulus II|}}
  • Categorieën worden ingevoerd. Bovenaan (of onderaan, maar ik stel bovenaan voor om verwarring met interwiki-links te voorkomen) de pagina kun je [[Categorie:India]] of [[Categorie:Zoogdier]] zetten, en dan komt er een link bovenaan, en op de pagina [[Categorie:India]] of [[Categorie:Zoogdier]] automatisch een lijst aangemaakt van alle pagina's met in de categorie. Lijkt me een goed idee om A-tot-Z lijsten hierdoor te vervangen. Een klein voorbeeld van hoe dit eruitziet heb ik aangemaakt op Test: Thailand - André Engels 24 mei 2004 10:17 (CEST)[reageer]

Stemming Board of Trustees[bewerken | brontekst bewerken]

De kandidaten voor de Board of Trustees zijn nu bekend. Je kunt stemmen op Speciaal:Boardvote. Voorwaarde is dat je minstens 90 dagen geleden voor het eerst een edit hebt gedaan. Mocht je dit niet op WikipediaNL hebben gedaan, maar wel op een andere taal of op wikiquote, wikisource of wikibooks, dan kun je daar stemmen. Stemmen op meerdere plaatsen is niet toegestaan, als er gemerkt wordt dat je dat toch doet, zijn al je stemmen ongeldig.

De kandidaten stellen zich voor op m:Election_Candidates. - André Engels 31 mei 2004 08:50 (CEST)[reageer]

Timelines en WikiHiero[bewerken | brontekst bewerken]

De timelines, zoals zo driftig ingeprogrammeerd door ons aller Erik Zachte werken nu. Op meta:EasyTimeline vind je een introductie. Bedankt Erik!

Voor voorbeelden zie ook [2] (worden in Wikipedia geplaatst als nieuwe versie van EasyTimeline online is). Zie ook de:Kategorie:Zeitleiste, sv:Kategori:Grafiska_tidsaxlar en en:Category:Graphical_Timelines Erik Zachte 19 jun 2004 16:34 (CEST)[reageer]

Ook actief: WikiHiero, een systeem om hierogliefen te schrijven in Wikipedia, zie meta:WikiHiero. - André Engels 31 mei 2004 08:50 (CEST)[reageer]


Zaterdagavond 22-8-2004 om 20:00 UTC gaat NL:Wikipedia over naar UTF-8. Gedurende de +/- twee uur die dit gaat duren kan er op NL:Wikipedia niet geedit worden.

Aanmoedigingspremie voor MediaWiki ontwikkelaars[bewerken | brontekst bewerken]

Er is nu sprake om in bepaalde gevallen aan de ontwikkelaars van MediaWiki (de software van o.a. deze website) een premie te geven uit de fondsen van de WikiMedia Foundation voor hun werk aan bepaalde onderdelen van de software. Dit idee heeft de steun van meerdere sleutelfiguren.

Dit is gisteren besproken op #wikimedia , de log daarvan is te vinden op meta:Foundation website meeting, July 2004

De meta-pagina hierover is te vinden op meta:Developer payment

Ook op Foundation-l

reacties via WikiNL-l graag Walter 25 jul 2004 16:12 (CEST)[reageer]



Archivering gedaan door en op Fransvannes 5 nov 2004 12:17 (CET) . Alle bovenstaande teksten zijn van deze datum of ouder.[reageer]


500.000 artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 februari werd op alle talen samen 500.000 artikelen bereikt. In de volgende week werden diverse persberichten uitgezonden, het Nederlandse 's middags op 26 februari. Zie ook Wikipedia:Archief/Wikipedia:Coördinatie externe publiciteit/internationaal persbericht.


Archivering gedaan door en op; Walter 30 mrt 2004 11:40 (CEST) . Alle bovenstaande teksten zijn van deze datum of ouder.[reageer]



Archivering gedaan door en op Bemoeial 29 nov 2004 14:10 (CET) . Alle bovenstaande teksten zijn van deze datum of ouder.[reageer]


Stemming logo commens[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een stemming voor een logo voor commens

aanmelding moderators[bewerken | brontekst bewerken]

Op Wikipedia:Aanmelding moderators kan tot 13 november commentaar worden gegeven op de kandidatuur van nieuwe moderators. Fransvannes 5 nov 2004 12:15 (CET)[reageer]


Archivering gedaan door en op; Neutraal 23 mrt 2005 15:14 (CET) . Alle bovenstaande teksten zijn van deze datum of ouder.[reageer]


</nowiki>


Opiniepeiling naam "Moderator"[bewerken | brontekst bewerken]

Op Overleg Wikipedia:Moderator is een opiniepeiling gaande omtrent de naamgeving van moderators op Wikipedia.

21 okt 2005 16:29 (CEST)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op wikipedia:Statuut staat een voorstel ter bewerking (en doorvoering per 1 januari 2005) voor een soortement 'grondwet'-achtige tekst. Een aantal bijbehorende teksten zoals die op de statuutpagina staan kunnen dan eveneens uit de {denktank}.
  • De tweede editie van de nieuwsbrief komt eraan, de planning is om een eerste versie af te hebben op 17 december. Voeg jezelf toe aan de lijst met medewerkers als je bij wilt dragen aan de nieuwsbrief, er is op vele fronten hulp nodig: https://meta.wikimedia.org/wiki/WQ/Team.

Uitslag van de opiniepeiling over Babel[bewerken | brontekst bewerken]

Hebben Babelsjablonen een toevoegende waarde voor Wikipedia NL?

De uitslag van deze opiniepeiling is bekend.

WebBoy... 24 mei 2005 20:08 (CEST)[reageer]

Opiniepeiling Uitgelicht België[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een Opinipeiling over het al dan niet plaatsen van een Uitgelicht-artikel over een belgisch onderwerp in het kader van het 175-jarig jubileum van het Koninkrijk België gaande in De kroeg. Voel je vrij, en geef je mening. Overleg graag eronder, en de discussie is erboven, en eerder in de kroeg gevoerd. Effe iets anders 1 jul 2005 17:51 (CEST)[reageer]

De opiniepeiling is afgesloten, zie De Kroeg voor de uitslag. Dimitri 10 jul 2005 18:00 (CEST)[reageer]

Opiniepeiling plaats- en gemeentenamen Friesland[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een Opiniepeiling over het gebruik van de Nederlandse of de officiële namen als titel voor artikelen over gemeenten en officiële plaatsen in de provincie Friesland. Iedereen wordt uitgenodigd aan de peiling deel te nemen op Overleg: Lijst van steden en dorpen in Friesland. Dimitri 3 jul 2005 17:25 (CEST)[reageer]

De opiniepeiling is afgesloten, zie Overleg:Lijst van steden en dorpen in Friesland voor de uitslag. Dimitri 10 jul 2005 18:00 (CEST)[reageer]

Opiniepeiling historische naam: West-Friesland of Westfriesland[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een Opiniepeiling gaande over de naamgeving van historische benaming een bepaald gebied, het gata hierbij om het de historische regio Westfriesland nu juist de huidige aanbevolen spelling moet volgen, West-Friesland (zoals de huidige twee regio met die naam), of de voor als nog meer in geschiedkunde gebruikte spelling, Westfriesland. (de opiniepeiling heeft naast het artikel Westfriesland (nu tijdelijk Geschiedenis van West-Friesland geheten ook gevolgen voor andere artikel Staten van Holland en Westfriesland en mogelijke toekomstige artikelen over het onderwerp.)

Iedereen wordt uitgenodigd aan de peiling deel te nemen op Overleg:Geschiedenis_van_West-Friesland. Dolfy 5 jul 2005 14:18 (CEST)[reageer]

Einde peiling

De peiling is ten einde gekomen, we hebben lang genoeg gewacht, resultaat is nu duidelijk er is een meerderheid voor de West-Friesland in ook de historische regio benaming, daarmee zal dit worden doorgevoerd.

Een aantal akties die volgen: Het verdwijnen van de cat, onlangs dat niet echt ter sprake is geweest in de peiling, maar wel in de discussie aanbod is geweest, aanpassingen tekst bij de gemeenten, artikel Staten van Holland en Westfriesland wordt hernoemd. Aanpassingen bij artikels waar Westfriesland wordt vermeld.. Enzovoorts... Dolfy 27 jul 2005 11:22 (CEST)

Opiniepeiling: logo's / namen auteurs niet meer toestaan op afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Opiniepeiling: Wikipedia logo / naam auteur niet meer toestaan op afbeeldingen

Aan afbeeldingen wordt wel eens een logo of naam van de auteur toegevoegd. Los van de vraag of iets mag, of nodig is en niet mooi is wordt ook gepeild of we afbeeldingen waarop een vermelding van de auteur staat moeten gaan weigeren. Dit kan betekenen dat mensen waaronder ondergetekende zich terughoudend zullen opstellen in het verstrekken van eigen werk. Public Domain mag niet inhouden anoniem.
Uw mening wordt op prijs gesteld. Ed Stevenhagen 31 aug 2005 05:35 (CEST)[reageer]

De 'uitslag' op de stelling was 50/50 en heeft vooralsnog niet geleid tot wijzigingen in beleid. - Bemoeial 21 okt 2005 16:29 (CEST)[reageer]