Wikipedia:AutoWikiBrowser/Handleiding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

Onderstaande handleiding is te gebruiken voor de half-automatische editor AWB.

Screenshot

Na installatie van het programma en het aanmelden van de te gebruiken account voor de AWB op Overleg Wikipedia:AutoWikiBrowser/CheckPageJSON#Aanmeldingen, kun je beginnen met het programma. Je zult een aantal dingen moeten instellen:

 1. Start de AWB op
 2. Ga bovenin het menu naar Options -> Preferences.
 3. In het menu, tweede tabblad. Stel daarbij in dat je gaat werken op nl. wikipedia.
 4. Ga in het menu naar File -> Log in/Profiles... en log daar in middels je te gebruiken account en wachtwoord (hetzelfde als op Wikipedia)
  • Wenselijk is bij het gebruik van AWB om een account te gebruiken met botbit.
 5. In het linkergedeelte van het scherm kun je een lijst genereren met welke pagina's die afloopt. In het midden kun je de instellingen grotendeels bepalen in de diverse tabbladen, en rechts zie je een bewerkingsscherm bij de wijzigingen.
 6. Bij de instellingen, tabblad options. Vink daar de drie opties bij Automatic Changes uit. (Die opties zijn specifiek bestemd voor de Engelstalige Wikipedia, maar niet voor de Nederlandstalige Wikipedia en zorgen hier voor ongewenste aanpassingen.)

De volgende stappen zijn afhankelijk van wat je met de AWB wilt gaan wijzigen.

De AWB is met name geschikt voor wijzigingen die vaak op dezelfde manier gedaan dienen te worden. Een aantal mogelijkheden:

Teksten aanpassen[bewerken | brontekst bewerken]

Waar de AWB veel voor wordt gebruikt is het aanpassen van teksten. Denk hierbij voor het verbeteren van veel voorkomende spelfouten, het uitschrijven van afkortingen of aanpassen van veelvoorkomende standaardzinnen. Hieronder een voorbeeld stappenplan voor het uitschrijven van de afkorting o.a. naar onder andere.

 1. Ga in het middelste gedeelte bij het tabblad options naar Normal settings. Hierin kun je aangeven wat je wilt gaan wijzigen.
 2. Zeg dat hij moet vinden: o.a. (bij kolom find).
 3. Bij de kolom Replace zet je dan: onder andere.
 4. Erachter staan nog een aantal opties tot vinkjes. Case sensitive is soms handig. Met deze geef je aan dat de vervangopdracht exact zo eruit moet zien, inclusief hoofdletters. Dus als deze aangevinkt staat, zal O.a. niet wijzigen als je zoekt op o.a..
  • Deze optie zal vaak aangevinkt moeten worden, aangezien je vaak met de kwestie hoofdletters / kleine letters te maken hebt, vanwege het begin van een zin.
 5. Bovenaan dit schermpje kun je nog instellen of de wijziging ook zichtbaar moet zijn in de samenvatting.
 6. Druk op OK om het scherm te sluiten.
 7. Aan de linkerzijde moet nog een lijst met artikelen gegenereerd worden. Hiervoor is bij deze opdracht het handigst om de optie te nemen: Wiki search (text).
 8. Laat deze vervolgens zoeken op o.a.. Je ziet dat hij gaat zoeken en een lijst maakt.
 9. Ga vervolgens in het midden naar het tabblad start. Je kunt hier bovenaan een standaard samenvatting neerzetten.
 10. Door vervolgens op dit tabblad op Start te drukken, gaat de AWB bezig.
 11. Per edit moet je nu op Save of Skip drukken, afhankelijk of je de wijziging wilt opslaan. Je kunt indien nodig ook nog handmatig per wijziging in het rechterscherm dingen aanpassen.

Let op:

 • Controleer alle bewerkingen voor het opslaan goed
 • Houd rekening met meerdere opties, het voorbeeld o.a. kan onder andere, maar ook onder anderen (als het betrekking heeft op personen[1]) moeten zijn
 • Bij het zoeken naar bepaalde tekstdelen, zul je wellicht tekenreeksen, woorden, et cetera tegenkomen die niet mogen worden veranderd, zoals in citaten, titels, eigennamen
 • Naar aanleiding van het vorige punt dienen de motieven en de context van oorspronkelijke bedenker(s) in hun gedachte te worden gerespecteerd, bijvoorbeeld met betrekking tot oude spelling en het donorprincipe
 • Niet alles is wat het lijkt. Bijvoorbeeld het woord adellijk, een woord dat al sinds heel lang met dubbele l ("-ll-") geschreven wordt. Kijk in dit voorbeeld toch of de tekst geen voorbeeld is van foute spelling, eer je een wijziging opslaat

Links naar doorverwijspagina's[bewerken | brontekst bewerken]

In de AWB zit een speciale functie om doorverwijspagina's op te lossen.

 1. Ga naar het tabblad Disambig en vink daar aan: Enable disambiguation.
 2. Vul in het veld eronder de naam van de doorverwijspagina in, bijvoorbeeld Europa
  • Zie ook deze lijst voor een actuele lijst die afgelopen moet worden.
  • De AWB laadt nu alle woorden in die op de doorverwijspagina gelinkt zijn. (Je kunt deze lijst handmatig uitbreiden, of opties verwijderen)
 3. Ga naar de linkerzijde van het scherm en kies als zoekmiddel (Source): What links to (no redirects).
 4. Vul hier ook Europa in en laat de AWB een lijst maken.
 5. Ga naar het tabblad Start, stel zo nodig nog een samenvatting in en klik dan op de knop Start.
 6. Er verschijnt een pop-up met aangegeven waar de link naar de doorverwijspagina in de tekst staat.
 7. In het uitklapmenu rechts kun je aangeven waar de link naartoe moet linken, indien deze aangepast moet worden.
 8. Nadat je de goede optie hebt gekozen, klik op Done, waarna je op Save kunt klikken.
  • Indien je niet zeker bent of je de goede wijziging hebt, kun je de link beter niet wijzigen.

Categorieën[bewerken | brontekst bewerken]

In de AWB zit ook een optie om categorieën eenvoudig toe te voegen, te hernoemen of te verwijderen.

 1. Ga naar het tabblad More
 2. Geheel onderaan staat Categories met erbij een uitklapmenu. Hier kun je bepalen wat je wilt doen en ernaast aangeven op welke categorieën dit van toepassing is.
 3. Bij het genereren van een lijst is de optie Category waarschijnlijk het meest makkelijk.

Het is aan te raden dat je, voordat je de AWB afsluit, de instellingen die je gebruikt hebt, opslaat. Zo hoef je de volgende keer niet alle instellingen opnieuw te doen.

 • Ga naar File -> Save settings
 • Geef een naam aan de instellingen en sla deze op
 • Wanneer je de volgende keer via File -> Open settings dit bestand inlaadt, dan staat je AWB al grotendeels klaar.

Geavanceerde opties[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege variabelen in een zoekopdracht is het soms nodig om een geavanceerde zoek-en-vervangopdracht op te stellen. Hiervoor kun je regex gebruiken, dat je het beste in de Advanced settings (onder normal settings op tabblad options) kunt hanteren. Zie uitleg daarover op de Engelstalige Wikipedia.

Volautomatische bewerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is mogelijk om met de AWB wijzigingen uit te voeren, zonder dat je zelf continu op Save hoeft te drukken. Vereisten hiervoor zijn:

Als dit gedaan is, krijg je een extra tabblad erbij, te weten Bots. Hierbij zit onder andere de optie Auto Save. Door dit aan te vinken, worden de wijzingen automatisch opgeslagen.

Let op:

 • Gebruik dit enkel als je zeker weet dat de bewuste wijziging gewenst is
 • Gebruik dit enkel als je zeker weet dat de wijziging goed zal gaan. Doe daarom eerst een aantal edits waarbij je nog zelf op Save drukt!

Als je bot dingen kapot maakt of fouten maakt ben jij zelf verantwoordelijk! Bij te veel fouten kan je het gebruik van een bot ontzegd worden. Zorg dus dat je bot foutloos werkt! Als de bot toch fouten maakt dien je zelf de fouten te herstellen.

Tevens dient een bot nooit zomaar afkortingen of tekst (zoals spelfouten) te vervangen omdat dan ook de tekst van citaten, bestandsnamen, categorienamen en dergelijke automatisch worden aangepast wat absoluut niet de bedoeling en fout is. Controleer vóór het opslaan of een tekstuele vervanging correct is!

Nog vragen? Stel ze vooral op de overlegpagina.