Wikipedia:Blokkering van school

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:WVS

Beste scholier, welkom op Wikipedia!

Wikipedia is een encyclopedie die in principe door iedereen bewerkt kan worden. Een slogan die je hier dan ook regelmatig hoort, is "voel je vrij en ga je gang!" Dat houdt in dat ook jij gerust dingen mag aanpassen wanneer je in een artikel bijvoorbeeld een typefout aantreft, of een onderwerp waarvan jij toevallig meer weet te vertellen. Met de knop Bewerken die je boven bijna elke pagina ziet, kun je zo'n aanpassing doen.

Dat is natuurlijk mooi, maar sommige mensen vinden het leuk om vandalisme te plegen: ze veranderen zomaar wat of gaan zelfs onzin verkondigen in een artikel. Dat wordt allemaal niet op prijs gesteld. Wanneer dit gebeurt, kan een moderator de schuldige blokkeren: die persoon kan dan niets meer aanpassen aan Wikipedia. Als dit vandalisme gebeurt vanaf een computer van een bepaalde school, kan het zijn dat een hele school geblokkeerd wordt. Een vandaliserende scholier dupeert dan dus helaas zijn medeleerlingen.

Werking van een blokkade

Wanneer iemand vanaf een computer van jouw school vandalisme pleegt zonder zichzelf eerst aan te melden, komt het IP-adres (het unieke nummer) van jouw school in beeld. Dit IP-adres zal dan worden geblokkeerd, zodat niemand vanaf jouw school gedurende een bepaalde tijd nog iets aan Wikipedia kan bijdragen. Informatie bekijken kan dan nog wel. Zo'n blokkade begint in principe met één dag, maar bij herhaling van vandalisme kan zo'n blok oplopen tot de duur van 2 jaar.

Om te voorkomen dat je door een blokkade van de school niets meer kunt aanpassen, kun je een gebruikersaccount aanmaken. Hiermee kun je namelijk (zelfs na een blokkade van je school) bewerkingen doen op Wikipedia. Als je school eenmaal geblokkeerd is, kun je op school vaak geen account aanmaken, maar dat kun je dan thuis of ergens anders doen. Andersom is erger: mocht je account geblokkeerd worden omdat je het op school gebruikt om vandalisme te plegen, dan kan het zijn dat je hele school meegeblokkeerd wordt.

Mocht het zo zijn dat je met je account toch niet vanaf school op Wikipedia kan werken, dan kun je een moderator vragen om de instellingen van een blokkade aan te passen. Dit kun je doen door:

Geef daarbij door wat het IP-adres van je school is, anders weet de moderator niet welke blokkade aangepast moet worden. Een andere optie is om de moderator te vragen om je gebruikersaccount uit te zonderen van IP-blokkades (ipblock-exempt).

Wees bewust

Wees bewust van wat je doet op het internet. Niet alleen thuis, maar ook achter je schoolcomputer kun je het gevoel hebben dat je anoniem dingen kunt doen die je in het echte leven misschien nooit zou doen. Toch is dit niet zo onschuldig als het lijkt: mensen die je op het internet uitscheldt of pest (cyberpesten), voelen dit ook in het echte leven. Als je iets vervelends schrijft in bijvoorbeeld een artikel op Wikipedia, kun je mensen daar flink mee kwetsen. We zijn daarom onverbiddelijk: misbruik wordt gestraft met een blokkade. Ook is het mogelijk dat we contact opnemen met je school. Denk eraan dat je online niet zo anoniem bent als je zelf misschien denkt.

Doe mee

Dagelijks houden zich veel gebruikers bezig met vandalismebestrijding: het terugdraaien van bijdragen die opzettelijk onzinnig, onjuist of onfatsoenlijk zijn. Ook een aantal scholieren houdt zich daarmee bezig. Als jij het leuk vindt om aan Wikipedia bij te dragen, vind je het misschien ook leuk of nuttig om mee te helpen met vandalismebestrijding. Jouw hulp is van harte welkom. Hoe meer mensen helpen, des te sneller wordt vandalisme op een pagina namelijk verwijderd. Op Wikipedia:Vandalismebestrijding lees je wat jij allemaal kan doen om de vrijwilligers van Wikipedia te helpen in de strijd tegen vandalisme.

Zie ook