Wikipedia:Café Exact

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:CE


Een nieuw onderwerp toevoegen

Rotating earth (large).gif
Welkom in Café Exact

Overlegruimte voor discussies op het gebied van de exacte wetenschappen

Vragen en discussies over aardwetenschappen, natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde, technische wetenschappen, wiskunde en aanverwante vakgebieden zijn hier welkom. Voor biologie en informatica kunt u terecht in twee zustercafé's: biologiecafé resp. ICT-café.
Zie het archief voor ouder overleg.

Newtons cradle animation book.gif

U bevindt zich hier:

Een meetkunde[bewerken | brontekst bewerken]

In deze encyclopedie komt regelmatig de frase "een meetkunde", vaak met een link naar meetkunde, wat het lemma is over de meetkunde, en waar ook de betekenis van "een meetkunde" niet wordt uitgelegd. Is het een anglicisme (van a geometry) of betekent het echt iets? –bdijkstra (overleg) 7 mei 2021 18:37 (CEST)

Ook: meetkundes  →bertux 7 mei 2021 19:12 (CEST)
In ieder geval: het is geen anglicisme. Er zijn nu eenmaal verschillende meetkunden (c.q. meetkundes), zoals de elliptische, euclidische, hyperbolische, tweedimensionale, driedimensionale, bolmeetkunde. En natuurlijk, niet te vergeten: een meetkunde is zeker ook de 7-puntsmeetkunde. In deze gevallen kan linken naar "de" meetkunde zeker verwarrend overkomen._ DaafSpijker overleg 7 mei 2021 19:15 (CEST)
Natuurlijk gaat de vergelijking met "de" auto wel ergens (en snel) mis. Maar, er zijn onder meer driewielige, vierwielige, elektrische, benzineaangedreven, driedeurs auto's._ DaafSpijker overleg 7 mei 2021 19:25 (CEST)
Dus een meetkunde is een stelsel van meetkundige regels? (of axioma's?) –bdijkstra (overleg) 7 mei 2021 21:08 (CEST)
Als container zou ik (hier en nu) "de" meetkunde omschrijven (en zeker niet uitputtend definiërend) willen om/beschrijven als:
  • De wetenschap die zich o.a. bezighoudt met het bestuderen/berekenen van afmetingen, bestuderen van figuren, van de relatieve positie van figuren, eigenschappen van figuren en de eigenschappen van de ruimte, in brede zin (en desgewenst ook beperkt: die 7-puntsmeetkunde).
Dus zoals deels in de intro van het artikel Meetkunde beschreven is. En dat bestuderen kan dan plaats vinden op basis van onder meer axiomatische beschouwingen en door afbeeldingen in de beschouwde ruimte.
En ja, dan kan (het is een van de vele mogelijkheden) een meetkunde ook een verzameling regels/axioma's zijn samen met (bijvoorbeeld) verzamelingen van elementen die punten en lijnen heten (of pijnten en lunen). Een voobeeld van een dergelijkie meetkunde is de incidentiemeetkunde._ DaafSpijker overleg 7 mei 2021 21:57 (CEST)
N.a.v het bovenstaande heb ik in het artikel, aan het eind van de intro, toch maar enkele opmerkingen erbij gezet._ DaafSpijker overleg 15 mei 2021 11:20 (CEST)
Dank. –bdijkstra (overleg) 15 mei 2021 12:38 (CEST)

Bilunabirotonde[bewerken | brontekst bewerken]

over Bilunabirotonde

bilunabirotonde

Er staat op de Engelse wikipedia dat deze figuur te beginnen met de regelmatige veelvlakken en de archimedische lichamen niet kan worden samengesteld. Het lichaam wordt daarentegen, voor zover ik het kan zien, door een vlak in tweeën gesneden. Het zou daarom in twee johnsonlichamen uiteen moeten vallen, twee dezelfde johnsonlichamen. Beide helften moeten dan ook als johnsonlichaam voldoen, maar ik kan ze in de Lijst van johnsonlichamen niet terugvinden. Wat doe ik verkeerd ? ChristiaanPR (overleg) 8 mei 2021 14:18 (CEST)

Misschien liggen de zes ribben van het schijnbare snijvlak in dit figuur niet echt in een vlak. - Patrick (overleg) 8 mei 2021 22:35 (CEST)
hallo Patrick, wel vlak, maar geen regelmatige zeshoek. ChristiaanPR (overleg) 14 mei 2021 22:11 (CEST)
Je hebt gelijk. Ik heb het artikel nog wat aangevuld. - Patrick (overleg) 15 mei 2021 14:08 (CEST)