Wikipedia:Café Exact

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:CE


Een nieuw onderwerp toevoegen

Rotating earth (large).gif
Welkom in Café Exact

Overlegruimte voor discussies op het gebied van de exacte wetenschappen

Vragen en discussies over aardwetenschappen, natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde, technische wetenschappen, wiskunde en aanverwante vakgebieden zijn hier welkom. Voor biologie en informatica kunt u terecht in twee zustercafé's: biologiecafé resp. ICT-café.
Zie het archief voor ouder overleg.

Newtons cradle animation book.gif

U bevindt zich hier:

Natuurkundige gezocht[bewerken]

Het artikel Kilogram heeft grote beurt nodig. De standaard is/wordt veranderd en lezers zullen daarover willen kunnen lezen op wikipedia. Zie Grote revolutie in ons maatstelsel: de kilo is de kilo niet meer. VanBuren (overleg) 16 nov 2018 23:07 (CET)

Niet-ideale oplossing[bewerken]

In het lemma Niet-ideale oplossing is sprake van de volgende formule:

2 U12 - U11 + U22 = W = 0

in het net uit het Engels vertaalde lemma ideale oplossing is echter sprake van de formule:

2 UAB = UAA + UBB

die na omwerken overgaat in:

2 UAB - UAA - UBB = 2 UAB - (UAA + UBB) = 0

Gevoelsmatig zeg ik dat deze laatste vorm de correcte formule is die ook in niet-ideale oplossingen zou moeten staan. Hij komt daarmee ook in overeenstemming met de Engelse Wikipedia.

Ik voel me echter te weinig thuis in de thermodynamica om de wijziging zelf door te voeren. Wie is daar wel voldoende in thuis?T.vanschaik (overleg) 4 dec 2018 19:08 (CET)

Calculus?[bewerken]

Ik ben vast niet de enige die interwiki's gebruikt om vanaf een andere taalversie op een artikel op de Nederlandse Wikipedia terecht te komen. Via zoekmachines kom ik immers meestal eerst op anderstalige Wikipedia's uit. Nu zit ik mij te verbazen over het feit dat er geen Nederlands item gekoppeld is aan d:Q149972 ('calculus'; en). Hebben wij geen overkoepelend artikel over wat volgens de Dikke Van Dale 'infinitesimaalrekening' heet (of gewoon 'calculus'), of is hier sprake van een interwikiconflict en kijk ik gewoon verkeerd?

We hebben aparte artikelen over differentiaalrekening en integraalrekening, en een artikel over de infinitesimaal. De dp Calculus verwijst voor dit begrip naar het artikel over differentiaalrekening, maar op Analyse (wiskunde) lezen we dat dát een andere naam voor calculus of differentiaal- en integraalrekening is. Iemand enig idee hoe dit zit?

Jeroen N (overleg) 6 dec 2018 23:19 (CET)

Het laatste klopt in ieder geval niet. Het overkoepelende artikel over calculus/infinitesimaalrekening moet nog geschreven worden. Dat zou ik graag doen trouwens. Woudloper overleg 7 dec 2018 04:47 (CET)
Bedankt voor de bevestiging, Woudloper. En dat zou heel fijn zijn. Zelf zal ik me er maar niet aan wagen. Glimlach Jeroen N (overleg) 8 dec 2018 16:41 (CET)

Elementaire klasse[bewerken]

Wellicht heeft iemand zin om deze pagina uit te breiden en zo verwijdering te voorkomen? Mvg, Encycloon (overleg) 8 dec 2018 19:38 (CET)