Wikipedia:Café Exact

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:CE


Een nieuw onderwerp toevoegen

Rotating earth (large).gif
Welkom in Café Exact

Overlegruimte voor discussies op het gebied van de exacte wetenschappen

Vragen en discussies over aardwetenschappen, natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde, technische wetenschappen, wiskunde en aanverwante vakgebieden zijn hier welkom. Voor biologie en informatica kunt u terecht in twee zustercafé's: biologiecafé resp. ICT-café.
Zie het archief voor ouder overleg.

Newtons cradle animation book.gif

U bevindt zich hier:

minder hoofdletters in natuurkundige navigatie-sjablonen[bewerken]

Navigatiesjablonen zijn de sjablonen die onderaan een lemma worden getoond.

Sjabloon:Navigatie fundamentele natuurkrachten – minder hoofdletters[bewerken]

Dit sjabloon heeft sinds mei 2016 "minder hoofdletters".

In dit tweede navigatiesjabloon heb ik recent een aantal hoofdletters weggehaald. (Voor zolang als het duurt.) Bij de natuurkunde-onderwerpen gebruiken we in navigatiesjablonen vaak geen hoofdletters bij het begin van elke rubriek. In dit sjabloon werden wel vier (overbodige) hoofdletters gebruikt. Ik geef nog even de argumenten:

  • Minder hoofdletters is informatief (juiste spelling, geen eigennaam), en bespaart een klein beetje ruimte. Op een klein beeldscherm is elke ruimtebesparing meegenomen.
  • Hoofdletters zijn nergens voor nodig.
  • In dit sjabloon is het misschien niet zo belangrijk en maakt het niet zo veel verschil. In andere natuurkunde-sjablonen maakt het wél verschil. Dan is het handiger om consequent te zijn en in al deze natuurkundige navigatie-sjablonen géen hoofdletters te gebruiken, tenzij geïndiceerd op basis van de spellingsregels van de Nederlandse taal. – Maiella (overleg) 27 jul 2017 22:49 (CEST)
Opmerking Opmerking ik heb de sjablonen gesubstitueerd, zodat iedereen kan zien wat Maiella wil, maar zonder dat het nodig is om het voorstel maar gelijk praktijk te laten zijn. Eerst invoeren en dan paas overleggen, is verkeerd-om. Wikiwerner (overleg) 28 jul 2017 21:40 (CEST)

Sjabloon:Navigatie Planck-eenheden – minder hoofdletters[bewerken]

Dit derde sjabloon is een voorbeeld dat minder hoofdletters inderdaad informatief is. Veel mensen zijn geneigd om bij deze trefwoorden "planck..." foutief met een hoofdletter [P] te schrijven. – Maiella (overleg) 27 jul 2017 23:02 (CEST)

Eens met kleine letters. Als ik hier en daar rondkijk zie ik alleen kleine letters (eigennamen daargelaten), zoals Navigatie kleuren en Navigatie fysische deeltjes. Pingel (overleg) 27 jul 2017 23:30 (CEST)
Ja, weet je hoe dat komt? Wikiwerner (overleg) 28 jul 2017 19:32 (CEST)
Opmerking Opmerking ik heb het sjabloon gesubstitueerd, zodat iedereen kan zien wat Maiella wil, zonder dat het sjabloon meteen overal te zien is. Eerst doorvoeren, dan overleggen, is verkeerd-om. Wikiwerner (overleg) 28 jul 2017 21:38 (CEST)
Alsof het zo'n ramp is, dat in het sjabloon zes kleine letters [p] te zien zijn in plaats van zes hoofdletters [P]. Door de staarten van de kleine letter [p] wordt hetzelfde (typografische) effect bereikt als door hoofdletters [P].
Intussen worden in de betreffende lemmata de bedoelde begrippen met een hoofdletter geschreven. Dat kan ik begrijpen, maar met een hoofdletter-sjabloon wordt de lezer zinvolle informatie (de juiste spelling) onthouden.
Discussiëren over (navigatie)sjablonen gaat gemakkelijker op basis van de voorgestelde nieuwe versie. Dan kun je het sjabloon zien in de context van de lemma's die je in het sjabloon kunt aanklikken. Misschien wordt een navigatiesjabloon dan getoond in combinatie met een ander sjabloon.
Overleg is (bijna) altijd op basis van de status quo. Er kunnen zwaarwegende bezwaren zijn om van dit principe af te wijken. In casu is zulks niet aan de orde. Als een opponent een tijdstip kiest dat hem het beste uitkomt, dan is dat typisch een geval van: pech gehad! – Maiella (overleg) 29 jul 2017 03:55 (CEST)