Naar inhoud springen

Wikipedia:Contactpunt/Toestemming voor gebruik afbeelding vragen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Contactpunt/Toestemming voor gebruik afbeelding vragen

Contactpunt Nederlandstalige Wikipedia

Alle inhoud op Wikipedia is vrijgegeven onder een vrije licentie. Dit wil zeggen dat alle inhoud en alle afbeeldingen overal te gebruiken zijn, maar wél met de juiste bronvermelding. De meeste tekst en afbeeldingen van het internet zijn niet vrijgegeven onder een vrije licentie, en kunnen dus niet zonder meer overal gebruikt worden. Het is daarom niet toegestaan om zomaar tekst of afbeeldingen van het internet te kopiëren en te gebruiken op Wikipedia.

Problemen die te maken hebben met het overnemen van teksten en afbeeldingen voor gebruik op Wikipedia kunnen worden afgehandeld door het Contactpunt-team van Wikipedia, voorheen bekend als 'OTRS'. Dit team werkt met een besloten en vertrouwelijk mailsysteem. Daarnaast beantwoordt het team vragen over Wikipedia die via e-mail binnenkomen.

Het Contactpunt-team behandelt geen inhoudelijke vragen over artikelen, deze kunt u stellen op de overlegpagina van het artikel of - bij geen tijdige respons - op Overleg gewenst. Het team bemiddelt ook niet tussen gebruikers. Vragen over de werkwijze van Wikipedia kunnen het beste gesteld worden op de helpdesk.

Hoofdpagina Contactpunt

Wat zijn belangrijke knelpunten[bewerken | brontekst bewerken]

De ervaring leert dat er een groep Wikipedia-redacteuren is die graag website-eigenaren, fotografen of anderen die afbeeldingen maken, wil benaderen om ze te overtuigen een bepaalde afbeelding vrij te geven - met als doel het gebruik op Wikipedia. Het Contactpunt ontvangt dan ook regelmatig e-mails van fotografen die een bepaalde afbeelding willen vrijgeven voor gebruik op Wikipedia. Helaas is dit onvoldoende, immers: afbeeldingen op Wikipedia vallen onder een vrije licentie, waardoor ze door iedereen óók buiten Wikipedia gebruikt kunnen worden. Het is van groot belang dat de rechthebbenden zich daarvan bewust zijn voordat ze een afbeelding vrijgeven.

Een ander belangrijk punt is dat de Contactpunt vrijwilligers geen toestemmingen kunnen accepteren van gratis e-mailadressen (zoals gmail, hotmail, live) omdat de kans op fraude hier veel hoger mee is. Wij verzoeken fotografen en andere eigenaren van het auteursrecht daarom om hun toestemmingen te versturen vanaf een herkenbaar adres (bijvoorbeeld van -at-naamfotograaf.nl) om de betrouwbaarheid te vergroten.

Ook verzoeken we eenieder om rechthebbenden hun toestemmingen direct aan permissions-nl-at-wikimedia.org te versturen. Wanneer die toestemming namelijk eerst wordt terugverzonden naar de redacteur, die deze vervolgens weer naar het Contactpunt moet verzenden, moeten er headers worden meeverzonden, wat - zo leert de ervaring - regelmatig fout gaat.

E-mailvoorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande e-mail kunt u gebruiken wanneer u een fotograaf / illustrator / rechthebbende vraagt om een afbeelding vrij te geven aan Wikipedia. Bent u zelf de auteursrechthebbende en wilt u de afbeelding vrijgeven? Leest u dan verder op deze pagina.

Zoekt u een Engelstalige versie van deze tekst, zie dan de Email templates op Commons.

Geachte heer/mevrouw Naam persoon,

Graag zou ik uw toestemming willen vragen voor het gebruik van uw afbeelding Titel van de afbeelding (zoals gevonden op http://www.example.com/adresvanafbeelding.jpg) voor Wikipedia (http://nl.wikipedia.org), de vrije encyclopedie die iedereen kan bewerken. Ik zou dan de betreffende afbeelding willen plaatsen op Wikipedia onder een 'vrije licentie' zoals Creative Commons Bronvermelding Gelijk Delen [1] zodat eenieder de afbeelding kan verspreiden, bewerken en commercieel kan gebruiken.

Uw afbeelding zou ook een mooie aanvulling zijn op het artikel dat ik aan het schrijven ben, dat u kunt raadplegen via http://nl.wikipedia.org/wiki/Artikelnaam.

Als u uw afbeelding wilt vrijgeven, zou u dan onderstaande teksten willen kopiëren en willen e-mailen naar permissions-nl-at-wikimedia.org? Eventueel kunt u mijn e-mailadres in CC toevoegen.

Ik verklaar hierbij dat ik de auteur en/of de enige eigenaar van de exclusieve auteursrechten ben op afbeelding met weblink
Ik verklaar hierbij dit werk te publiceren onder CC-BY-SA-4.0 en ik verklaar dat ik eenieder het recht geef om het werk te gebruiken in een commercieel product en het te wijzigen naar behoefte, zoals CC-BY-SA-4.0 voorschrijft.
Ik ben me ervan bewust dat ik altijd de rechten van mijn werk behoud en het recht behoud om met mijn naam vermeld te worden volgens de CC-BY-SA-4.0.
Ik ben me ervan bewust dat ik deze verklaring niet in kan trekken, en dat de inhoud permanent kan worden bewaard op een Wikimedia-project.
Uw naam, de datum en uw woonplaats

Als u een vraag heeft kunt u mij altijd een e-mail sturen. Wilt u in uw antwoord expliciet aangeven dat u de maker of rechthebbende bent en onder welke van de aangegeven licenties de afbeelding gebruikt mag worden?

Bij voorbaat dank,
Naam hier

[1] http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.nl