Wikipedia:De kroeg/Archief/20150107

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nederlandse Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief zetten samenwerking met Wikipedia/media voort in 2015[bewerken]

Gisteren hebben de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief bekend gemaakt dat ze ook in 2015 met Wikipedia/media blijven samenwerken.

Dit is vooral te danken aan ons goed verlopen Wikipedian-in-Residence-project dat liep van okt 2013 t/m okt 2014. (thanks Hay!)

Wat gaan we volgend jaar doen? Dat kun je hier lezen Nu nog op hoofdlijnen, maar in de loop van volgend jaar zullen we over elke activiteit meer details op de wiki zetten.

Voor vragen, suggesties, goede ideeën en samenwerking kun je – wat betreft de KB - bij mij terecht (Gebruiker:OlafJanssen). Bij het NA kun je terecht bij Tim de Haan (Gebruiker:Timmietovenaar). Of zie onze contactgegevens rechts op deze pagina. Vriendelijke groeten, en fijne dagen, --OlafJanssen (overleg) 19 dec 2014 14:53 (CET)

Punt 8 klinkt voor mij persoonlijk heel interessant. Glimlach Sjoerd de Bruin (overleg) 19 dec 2014 15:02 (CET)
Ja, die is denk ik ook wel de aardigste. Ik zal tzt een pagina schrijven met iets meer context en welke uitdadingen er komen kijken als we dit op bulkschaal willen kunnen doen--OlafJanssen (overleg) 19 dec 2014 15:59 (CET)
Het liefst zie ik iets als Mix'n'match (zie blog van Magnus), waardoor je nog wel op redelijke snelheid kunt werken maar wel met een zo laag mogelijk foutpercentage. In ieder geval moet de eigenschap tussen de Franse en Duitse vrienden verschijnen, zodat mensen eraan denken. Enige manier om dat te bereiken is de eigenschap zo veel mogelijk toevoegen. Knipoog Sjoerd de Bruin (overleg) 19 dec 2014 23:10 (CET)
Thanks, ik las daar een tijdje geleden over, ik ga er zsm. eens verder in detail naar kijken... --OlafJanssen (overleg) 23 dec 2014 09:47 (CET)
Als de Wikipedian-in-residence nog even de bevoegd persoon in kan fluisteren dat het ontbreken van de short-links in Delpher hoogst onprettig is, zou ik al dankbaar zijn. The Banner Overleg 20 dec 2014 12:33 (CET)
Die staan rechtsboven bij de knop 'delen'. Tekstman (overleg) 20 dec 2014 18:18 (CET)
Gosh, daar moet je ook maar opkomen om daar te kijken... Dank je, Tekstman! The Banner Overleg 21 dec 2014 02:20 (CET)
Die opmerking krijgen we inderdaad meer. We nemen het mee in de volgende versie van Delpher OlafJanssen (overleg) 23 dec 2014 09:45 (CET)
Graag! Ik vond die laatste update namelijk niet echt een verbetering met het zoekraken van de permanente links en de langere laadtijden (onafhankelijk van het tijdstip). The Banner Overleg 29 dec 2014 11:46 (CET)
Fijn om te horen Olaf en Tim!
Vooruitlopend op punt 8 van deze lijst ben ik nu links naar de KB aan het importeren op Wikidata (voorbeeld). Ik baseer dit op de viaf dump en ik check of de pagina daadwerkelijk bestaat bij het KB. Dat maakt het toevoegen van metadata gebaseerd op de KB collectie in ieder geval gemakkelijker. Multichill (overleg) 21 dec 2014 19:33 (CET)
Nice! Ik zal binnenkort trouwens de discussie over property NTA (P1006) nog even openenen. Er wordt nu beweerd dat deze gelijk is aan de PPN. Maar een PPN kan ook op een organisatie of publicatie slaan... Later meer daar over dus.. OlafJanssen (overleg) 23 dec 2014 09:45 (CET)
Hoi Olaf, zou je dat op d:Property talk:P1006 kunnen doen? Ik denk dat het gewoon onwetendheid is. Wellicht heb je ook een linkje naar documentatie over de verschillende nummertjes die worden uitgedeeld en hoe deze met elkaar samenhangen? Als ik Nederlandse Centrale Catalogus zo lees dan zijn de auteurs een subset van een veel grotere verzameling?
Hi Multichill, ik moet dat hier intern na de kerstvakantie even navragen hoe het exact zit met ppn/nta/ etc, dat is geen kennis die ik met 100% zekerheid zo uit het mouwtje schud. En ja inderdaad, ik denk dat het onwetendheid is en ik zal mijn bevindingen op de overlegpagina van die property neerzetten. Goed om te zien dat het hard loopt...Vr Groeten, --OlafJanssen (overleg) 29 dec 2014 14:23 (CET)
Gaat trouwens wel hard zo. Begin van deze week zaten we onder de 10.000 links, nu al ruim over de 60.000 en de bot loopt nog steeds. Multichill (overleg) 25 dec 2014 00:48 (CET)

Vraag van Patio/Z4␟/Klaas[bewerken]

Beste meneer Janssen,
Stukjes in de Kroeg publiceren is prima, maar schrijft of bewerkt u ook artikelen in de hoofdnaamruimte en/of bekijkt u uw eigen overlegpagina wel eens?  Klaas|Z4␟V:  29 dec 2014 10:08 (CET)
Dat is vast bedoeld als een vriendelijke uitnodiging. Josq (overleg) 29 dec 2014 10:39 (CET)
Beste meneer Patio, mag ik u dringend adviseren om 2014 niet als zuurpruim af te sluiten maar vol van positieve gedachten het nieuwe jaar in te gaan? Michiel (overleg) 29 dec 2014 10:42 (CET)
Patio, het ondersteunen van Wikipedia kan op verschillende manieren, niet alleen op de door u genoemde wijze en al helemaal niet door de door u genoemde wijze als een voorwaarde te zien om Wikipedia te mogen ondersteunen. Ben u dit het met mij eens? BlueKnight 29 dec 2014 10:45 (CET)
Patio, het ondersteunen van de hele gemeenschap van vrije kennis is welkom. Ik neem aan dat je ook wel eens gebruik maakt van iemands diensten op Commons ook al draagt die persoon niet (direct) bij aan onze hoofdnaamruimte. Sander1453 (overleg) 29 dec 2014 10:56 (CET)
Beste Patio, de laatste keer dat jij een nieuw artikel schreef (aanmaken van DP's niet meegeteld), is ook ruim drie jaar geleden. Dat is verder prima, zoals Sander en Blueknight al aangeven kan het ondersteunen van de vrije encyclopedie op vele manieren, maar dat zet jouw kritische vraag richting Olaf wel in een ander daglicht. CaAl (overleg) 29 dec 2014 11:26 (CET)
@CaAl: Op zich vind ik dat je Patio een prima tip geeft, maar wees eens even heel eerlijk: jouw eigen bijdragen in de hoofdnaamruimte zijn nou ook niet heel erg grootschalig, of wel? De Wikischim (overleg) 29 dec 2014 12:13 (CET)
Nee, dat beweer ik ook niet. Het verschil tussen Patio en mij is echter dat hij anderen wel aanvalt op het aantal artikelen dat zij maken, en ik niet. Ik hou hem op dat punt een spiegel voor. Iedereen die bijdraagt aan Wikipedia, in welke vorm dan ook (artikelen schrijven of verbeteren, nieuwe gebruikers coachen, modereren in conflicten, vandalismebestrijden, lay-outverbeteringen, organiseren van workshops, etc. etc.) is wat mij betreft van harte welkom hier; dergelijke gebruikers worden door mij er nooit op gewezen dat ze wel op een van die punten in het lijstje actief zijn, maar op andere punten niet. CaAl (overleg) 29 dec 2014 12:24 (CET)
Ja, beste BK, helemaal mee eens. Je kan toch de én-én-tactiek hanteren? Sommigen doen óf-óf, hun goed recht natuurlijk. Mag ik geen vragen meer stellen zonder dat volgers en/of stalkers er bovenop springen met weer een extra paragraaftitel waar zowel mijn pseudoniem als echte naam wordt genoemd? Je zou er bijna trol (geuzennaam!) van worden...  Klaas|Z4␟V:  29 dec 2014 11:31 (CET) P.S. Jos slaat de spijker op z'n kop P.P.S. Als ZeaForUs heb ik recentelijker nieuwe artikelen opgeleverd
Beste Patio, het antwoord op je vragen is "ja" en "ja", zie mijn bijdragen aan de hoofdnaamruimte en mijn overlegpagina check ik zodra iemand er een bericht op achterlaat. Met vriendelijke groeten --OlafJanssen (overleg) 29 dec 2014 14:17 (CET)

Datering beeldmateriaal[bewerken]

Exterieur Blauwpoort - Dordrecht - 20060342 - RCE.jpg

Via deze databanken krijgen wij mooi materieel binnen, maar is er geen enkele datering van de beelden?Smiley.toerist (overleg) 29 dec 2014 10:59 (CET)

Mijn ervaring is dat er bijna altijd een datum wordt vermeld, en bij het ontbreken daarvan vaak een indicatie (bijv. "rond 1940"). Ik neem dus aan dat het ontbreken van een datum of indicatie betekent dat de exacte datum niet bekend is, en men ook niet uit de materialen zelf kan vaststellen in welke periode de foto moet zijn gemaakt. Paul B (overleg) 1 jan 2015 13:49 (CET)
Uit het beeld zelf kan men vaak een schatting maken. Iedereen heeft klompen, geen auto's, een vrouw met manden en een koets over de brug. En iedereen kijkt naar de fotograaf, die waarschijnlijk onder een tent zit. Volgens mij zeker voor WW I en mogelijk zelf voor 1900.Smiley.toerist (overleg) 2 jan 2015 00:41 (CET)

Beste wensen[bewerken]

ErikvanB wenst u het aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, aller-, allerbeste voor volgend jaar! ErikvanB (overleg) 31 dec 2014 04:10 (CET) — Eén keer wilde ik eens ervaren hoe vandalisme nu eigenlijk vóelt. Glimlach

dito. Rudolphous (overleg) 31 dec 2014 09:49 (CET)
Ehm, vandalisme is het als doel hebben om andermans eigendommen moedwillig te beschadingen en verslechteren, ik zie niet in hoe dit vandalisme is. Dit is zelfs geen spammen.
Voor iedereen een wens: laten we van het nieuwe jaar een mooi, productief en goed jaar maken met veel prettige samenwerking!
En nog een vraagje: wat eet jij vandaag? (Ik heb hier nonnevotten en appelbeignets. Jij?) Romaine 31 dec 2014 10:17 (CET)
Een Frans kaasje gaat er altijd wel in op oudejaarsavond. ErikvanB (overleg) 31 dec 2014 13:23 (CET)
Het nds-nl:nijjoarsrollechie heeft nog geen artikel op de Nederlandstalige Wikipedia, dus kunnen we het helaas ook niet eten vanavond. - FakirNLoverleg 31 dec 2014 11:48 (CET)
Eempjes bie kniepertie kiek'n. Hans Erren (overleg) 1 jan 2015 15:13 (CET)
Ook de beste wensen voor 2015! @ErikB dat is geen vandalisme, hoor! Smiley Carol Fenijn (overleg) 31 dec 2014 10:25 (CET)
Gelukkig nieuwjaar.svg

Ik wens iedereen een productief, samenwerkend, inspirerend en tolerant nieuw jaar toe :) Arch Arch dam 12x12 n.svg overleg 31 dec 2014 10:34 (CET)

Beeeeeetje vroeg, maar toch wil ook ik iedereen een gelukkig, kennis vergrotend, productief, inspirerend en goed Wikipedia jaar toe. Dqfn13 (overleg) 31 dec 2014 10:40 (CET)
Ook van mij de beste wensen. Goede voornemens: Wikipedia krijgt in 2015 iig (waarschijnlijk) een nieuwe hoofdpagina en een uitgebreidere weetjesrubriek. En daarnaast hoop ik dat de kwaliteit in het nieuwe jaar nòg belangrijker wordt. De Wikischim (overleg) 31 dec 2014 10:57 (CET)
In Vlag van Italië Italië zeggen ze kort maar krachtig auguri waarop vaak het antwoord luidt: altrettanto ± "ook zoveel". Gelukkig MMXV allemaal,  Klaas|Z4␟V:  31 dec 2014 11:04 (CET)

Het belangrijkste van alles (m.i.): Iedereen een gezond nieuwjaar. --Nuvola apps bug.pngalgont overleg 31 dec 2014 11:38 (CET)

Champagne voor het nieuwe jaar!

Kijk, vandalisme, dat doe je zo. Verder uiteraard het allerbeste aan allen. Toyo Mojito (overleg) 31 dec 2014 11:48 (CET)

Kijk, reverten, dat doe je zo. En jij (jullie) ook het allerbeste :-) Sander1453 (overleg) 31 dec 2014 11:56 (CET)
  • Oliebollen.jpg - Een goed 2015 gewenst, collegae! Tjako Piano 3 pedals.jpg (overleg) 31 dec 2014 13:09 (CET)
    Zo die schaal wordt snel kleiner :) Hier is een nieuwe! Oliebollen.jpg. Tjako Piano 3 pedals.jpg (overleg) 31 dec 2014 14:41 (CET)

GELUKKIG NIEUWJAAR allemaal! Sikjes (overleg) 31 dec 2014 13:33 (CET)

Tis nog geen 0:00 Hier :-D Conget (overleg) 31 dec 2014 13:35 (CET)
Ik wens iedereen een gelukkig, gezond en verdraagzaam nieuw jaar toe. Laat ons in het nieuwe jaar de collegiale banden aanhalen en de encyclopedie verder verbeteren (op álle vlakken). Proost! - C (o) 31 dec 2014 13:43 (CET)
Ik wens iedereen een gelukkig en vooral gezond 2015 en hoop dat er nog veel mooie artikels mooie volgen. Of in de taal die ik sinds kort studeer (waardoor ik wat minder actief ben) ¡Próspero Año Nuevo! --stefn Icon train.png 31 dec 2014 13:57 (CET)

Draaizonstandaard Catherine vuurwerk.jpgEen spetterend uiteinde van 2014 en een goed begin van 2015! gr Saschaporsche (overleg) 31 dec 2014 14:04 (CET) Kan iemand die vandaal ErikvanB even blokkeren?Gnome-face-cool.svg

Dat worden twaalf druiven voor mij. Goede jaarwisseling allemaal! netraaM • 31 dec 2014 16:04 (CET)

Iedereen het beste in 2015 gewenst! Lach Dinosaur918 (overleg) 31 dec 2014 20:40 (CET)

Ik zie tot mijn teleurstelling dat anderen me voor waren. (Waarom staat Wikipedia niet bovenaan?) ErikvanB (overleg) 31 dec 2014 21:11 (CET)

Omdat de Kroeg niet wordt vermeld in zoekmachines. Wanneer deze kop gearchiveerd wordt, zou het kunnen dat dat wel terug te vinden is via Google. Dinosaur918 (overleg) 31 dec 2014 21:47 (CET)
O, dat wist ik niet. Nou, het is misschien maar goed ook dat al ons geklets niet op Google staat. Knipoog ErikvanB (overleg) 31 dec 2014 23:29 (CET)
Goed 2015! Natuur12 (overleg) 1 jan 2015 00:00 (CET)
Strak hoor! Geluk en gezondheid in 2015, allemaal. Magere Hein (overleg) 1 jan 2015 00:14 (CET)
Piet Mondriaan Victory Boogie Woogie
Beste wensen allemaal! Als commons het ermee eens is, kan dit jaar het werk van Piet Mondriaan op Wikipedia verschijnen. Dus nu mag eindelijk het schilderij Victory Boogie Woogie - gekocht met Nederlands belastinggeld - hier getoond worden. Dat heb ik alvast geupload als cadeautje voor alle liefhebbers. Elly (overleg) 1 jan 2015 09:54 (CET)
Wow! Super. Zijn er overigens nog meer fotografen en kunstenaars waarvan de auteursrechten vanaf dit jaar vervallen zijn? --Hannolans (overleg) 1 jan 2015 22:38 (CET)
De beste encyclopedische wensen aan iedereen! Laat 2015 een erudiet en ook ontspannend jaar zijn! Jurre (overleg) 1 jan 2015 11:02 (CET)