Wikipedia:De kroeg/Archief/20170215

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Amateur- en beroepsgenealogen opgelet[bewerken]

Op Meta is een overleg aan de gang betreffender de naamgeving van een mogelijk aankomend WMF-domein over genealogie. Er is al geruime tijd een project en ik geloof zelfs een portaal.  Klaas `Z4␟` V:  7 feb 2017 10:27 (CET)

Is dit een recente discussie? Heb er gekeken, maar kom vooral discussies tegen die al 10 jaar of langer lopen, zonder dat er concreet iets op korte termijn van start zou kunnen gaan. GeeJee (overleg) 7 feb 2017 12:03 (CET)
Een aparte wiki over genealogie? Deze site bestaat al een aantal jaar, wel exclusief in het Nederlands overigens. De Wikischim (overleg) 7 feb 2017 12:31 (CET)
Eens met GeeJee. Dit lijkt een zeer oud voorstel te zijn waarbij recent geen ontwikkelingen te bespeuren zijn. Alice2Alice (overleg) 7 feb 2017 13:11 (CET)

Er zijn meerdere initiatieven, maar voor zover ik zie niet iets dat echt onder WMF hangt. Het lijkt me erg interessant en als er echt vergevorderde ideeën zijn, dan zou ik er graag aan willen meewerken. Maar er zitten volgens mij nog wel wat haken en ogen aan. GeeJee (overleg) 7 feb 2017 14:30 (CET)

Wat mij betreft zou het (op dit moment) een beter/zinvoller idee zijn om Wikia maar rechtstreeks bij WMF onder te brengen. Vervolgens kan worden gezorgd voor een goede afstemming tussen Wikia en Wikipedia, inclusief linken over en weer. Nu komt nog om de pakweg twee maanden hier de discussie terug dat er nog steeds veel NE fancruft, enzovoorts (men kent het hele verhaal wel). De Wikischim (overleg) 7 feb 2017 14:44 (CET)
Daar zitten heel wat haken en ogen aan, beste Wikischim. Wikia is namelijk gewoon de commerciële poot met een heel ander verdienmodel dan de foundation die geen winst wil noch mag maken. Het genealogieproject is nu bij de Engelstalige ondergebracht, maar enkele collegae willen het wereldwijder maken en een van de manieren is een eigen domein.  Klaas `Z4␟` V:  7 feb 2017 15:05 (CET)
Ook op en:Wikipedia talk:WikiProject Genealogy zie ik geen recente discussies. Volgens mij wordt deze bedoeld: m:Template:New sister project proposal Alice2Alice (overleg) 7 feb 2017 15:25 (CET)
Ik kreeg er 'n notificatie van; net weer eentje. Ze zijn volop in beweging en terecht, want stilstand is achteruitgang.  Klaas `Z4␟` V:  7 feb 2017 17:13 (CET)
Een genealoog beschouwt een stap terug als vooruitgang. Knipoog RONN (overleg) 7 feb 2017 17:23 (CET)
"Vooruit mensen, achteruit!" - Magere Hein (overleg) 7 feb 2017 17:37 (CET)
Ik ben bang dat het net wordt als andere projecten op genealogiegebied: ik kan het werk doen en anderen verdienen eraan (of jatten gewoon mijn gegevens zonder het geringste dankjewel). Maar goed, mijn voorouders en verwanten zijn zeer eerbiedwaardige en hardwerkende mensen edoch volgens mij is mijn familie toch wel voor de volle 0% E-waardig. Glimlach
Maar ik zou het positief vinden wanneer wanneer de wikipedia-gemeenschap minder negatief tegenover genealogen zou staan. Natuurlijk, er zitten prutsers en vervalsers bij maar die kan je ook onder sporters en hoogleraren vinden. Er zijn echter ook belangrijke wetenschappers die op genealogisch gebied publiceren. En er zijn natuurlijk ook raakvlakken met lokale geschiedenis, geneeskunde (erfelijke zieken!!), naamkunde etc. The Banner Overleg 7 feb 2017 17:48 (CET)
Het is juist omdat er zo ontzettend veel geprutst wordt op genealogisch gebied, dat het zo'n slechte naam heeft. Ook hier op WP:NL werden/worden amateurgenealogen de hand boven het hoofd gehouden die hier voor ontzettend veel rommel hebben gezorgd (waarvan het grootste deel er trouwens ook nog staat). Er zijn maar weinig echt serieuze genealogen. Natuurlijk hebben we mensen als Johan Engelbert Elias en Cornelis Schmidt met zijn Om de eer van de familie. Het geslacht Teding van Berkhout 1500-1950, en nog maar heel recent Victor Joan Marius Koningsberger die nota bene op een studie over zijn eigen familie onlangs promoveerde. Maar voor het grootste deel is het vooral veel rommel. Paul Brussel (overleg) 7 feb 2017 18:24 (CET)
Omdat met name de echte prutsers en commerciële vervalsers alle aandacht krijgen. De grote middengroep, die naar eer en geweten werkt en bescheiden publiceert, krijgt niet of nauwelijks aandacht. The Banner Overleg 8 feb 2017 10:45 (CET)

Die laatste link van KlaasZ4usV is duidelijker: en:Wikipedia:WikiProject Genealogy. Via deze link vond ik ook een mailinglist: en:Wikipedia:WikiProject Genealogy/Mailing list. Er lijkt inderdaad wat beweging te zijn, met in ieder geval een eerste nieuwsbrief. GeeJee (overleg) 7 feb 2017 18:03 (CET)

Zie de tekst van de eerste nieuwsbrief en op Meta Wikimedia genealogy project. Verschillende bestaande genealogieprojecten zijn een aantal jaar terug benaderd. Voor die bestaande projecten heeft het voor en nadelen om zich aan te sluiten bij Wikimedia. Ook hebben die projecten zo hun voor en nadelen. Zoals Rodovid waar geen gedcom kan worden gebracht en gehaald en dat die site van een Russische bankier is. WeRelate was van een bibliotheek centrale en het bestuur van die bibliotheek moest bezuinigen, dus nu zit men daar op WeRelate met reclame. Vele mensen zijn allergisch voor FamilySearch. Verder zit je met de vraag hoe om te gaan met de vele foto's die een ieder van zijn familie inbracht. Zoals bij commons gaat het bij de bestaan de projecten niet werken. Mvg. Lidewij (overleg) 7 feb 2017 19:13 (CET)
Bij was Wiki NIET is, staat duidelijk geschreven dat we GEEN genealogische site zijn. Families die in zijn geheel E zijn uitgezonderd. Robert Prummel (overleg) 8 feb 2017 12:45 (CET)
Klopt, maar dit gaat duidelijk over een project dat geheel losstaat van Wikipedia zelf (Met "Wiki" is hier specifiek Wikipedia bedoeld, maar een wiki kan van zichzelf elke vrij bewerkbare informatieve site zijn). De Wikischim (overleg) 8 feb 2017 12:56 (CET)