Wikipedia:De kroeg/Archief/20180907

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Editing of sitewide CSS/JS is only possible for interface administrators from now[bewerken | brontekst bewerken]

(Help met het vertalen naar uw taal)

Hi all,

as announced previously, permission handling for CSS/JS pages has changed: only members of the interface-admin (interfacemoderatoren) group, and a few highly privileged global groups such as stewards, can edit CSS/JS pages that they do not own (that is, any page ending with .css or .js that is either in the MediaWiki: namespace or is another user's user subpage). This is done to improve the security of readers and editors of Wikimedia projects. More information is available at Creation of separate user group for editing sitewide CSS/JS. If you encounter any unexpected problems, please contact me or file a bug.

Thanks!
Tgr (talk) 27 aug 2018 14:40 (CEST) (via global message delivery)

Op Wikipedia:Stemlokaal/Instemmen reglementen interfacemoderatoren kan nog tot 1 september 20:00 worden gestemd op een voorgesteld reglement voor interfacemoderatoren. Op de stempagina en Wikipedia:Interfacemoderator staat meer informatie over de gebruikersgroep. - Kippenvlees (overleg‽) 27 aug 2018 15:05 (CEST)
Op het moment zijn er dus pagina's die niet bewerkt kunnen worden door moderatoren of door ieder andere lokale gebruiker. In noodgevallen kan er een bewerkverzoek gedaan worden op meta:Steward requests/Miscellaneous. –bdijkstra (overleg) 28 aug 2018 23:56 (CEST)
Of een crat kan gewoon voor een dagje of een week een bitje toekennen aan de persoon die het specifieke klusjes gaat opknappen. Dan ken je het bitje 24 uur toe en na 24 uur verdwijnt het bitje weer. We moeten het niet moeilijker gaan lopen maken dan het is. Natuur12 (overleg) 31 aug 2018 02:01 (CEST)

Aanvulling moderatorkorps[bewerken | brontekst bewerken]

Nu Moiramoira’s moderatorschap is beëindigd en als gevolg daarvan Treinstel, Malinka1 en Matthijswiki minder moderatorwerk willen gaan doen, zijn er nieuwe moderatoren nodig. Ik roep iedereen op zich aan te melden, en, minstens even belangrijk, ik roep de gemeenschap op om welwillend tegenover de aspirant-moderatoren te zijn en iedereen een kans te geven. Ik meld me bij deze aan, al is dat louter symbolisch in mijn geval, aangezien mijn kans om moderator te worden (terecht?!) nihil is. Mx9 (overleg) 28 aug 2018 10:33 (CEST)

Tip: hou je een tijdlang intensief bezig met vandalismebestrijding, probeer ook je bijdragen taalkundig nog iets verzorgder af te leveren en misschien ook om zelf eens iets meer te schrijven, en meld je dan aan. Ik zou vervolgens best bereid zijn om voor je te stemmen. Nu nog heel even niet, denk ik. De Wikischim (overleg) 28 aug 2018 10:45 (CEST)
Bedankt voor de tip, ik heb me al aangemeld. Vind het niet erg niet verkozen te worden. Mx9 (overleg) 28 aug 2018 11:12 (CEST)
Ik heb toch een vraag dan. Ik overweeg om me aan te melden. Ik heb al een ruime ervaring hier op Wikipedia, maar heb weinig of geen ervaring met vandalismebestrijding. Moet ik eerst die ervaring opdoen voor ik me zou aanmelden? Of kan ik dat ook nadien (als ik al verkozen zou worden) gewoon opnemen als bijkomende taak? Ernie (overleg) 28 aug 2018 11:24 (CEST)
Goed zo! Ervaring doe je vanzelf op Ernie. Er is toch zo’n tekort? Dan lijkt me dat iedere hulp welkom is. Mx9 (overleg) 28 aug 2018 11:27 (CEST)
Het ligt er met name aan wat je wilt gaan doen als moderator. Als je moderator wilt worden om makkelijker aan vandalismebestrijding te doen, is het vanzelfsprekend erg handig dat je hebt laten zien daar ervaring mee te hebben. Maar als je moderator wilt worden om bv. aan Wikipedia:Samenvoegen te werken, is ervaring met vandalismebestrijding minder belangrijk. CaAl (overleg) 28 aug 2018 11:50 (CEST)
Voor Wikipedia:Samenvoegen hoef je geen moderator te zijn ;) Dat kan iedereen. ARVER (overleg) 28 aug 2018 11:52 (CEST)
Het doen van gemotiveerde samenvoegverzoeken kan inderdaad iedereen, maar het daadwerkelijk samenvoegen van twee artikelen, met behoud van de geschiedenis, niet (toch?) Maar voor het geval ik een onhandig voorbeeld gekozen heb: waar ik WP:Samenvoegen schreef, had ik ook iets als WP:TVC kunnen noemen. CaAl (overleg) 28 aug 2018 11:55 (CEST)
Het komt zelden voor dat het nodig is om de geschiedenis samen te voegen. –bdijkstra (overleg) 28 aug 2018 12:20 (CEST)
Een moderator moet natuurlijk wel met alle aspecten van het moderatorschap te vertrouwen zijn, ook al zegt hij zich maar met een ervan bezig te zullen houden. Jeroen N (overleg) 28 aug 2018 12:05 (CEST)
Zeker Jeroen N. Ik zou tegen stemmen als je geen vertrouwen in me hebt. Het lijkt me sowieso verstandig de lat om moderator te worden heel hoog houden, dan blijft er tenminste een tekort. Mx9 (overleg) 28 aug 2018 12:09 (CEST)
Ik heb nog niet besloten of ik geen vertrouwen in je hebt. Ik ga me eerst inlezen, en je misschien een paar vragen stellen. Wordt dus vervolgd. Jeroen N (overleg) 28 aug 2018 12:12 (CEST)
Ik heb de komende week beperkt tijd en slechts beperkt toegang tot internet, dus zal zien wat ik kan doen. Mx9 (overleg) 28 aug 2018 12:15 (CEST)
Wel vreemd dat je dus eigenlijk afwezig bent tijdens de peiling over je eigen moderatorvoorstel. Paul Brussel (overleg) 28 aug 2018 13:23 (CEST)
Beste Ernie, ik weet niet wat of wie je het idee heeft gegeven dat de belangrijkste taak van moderatoren 'vandalismebestrijding' is. (Het feit dat het al die naam heeft, geeft mij nog steeds te denken...) Het omgaan met minder gelukkige en soms schadelijke bewerkingen van wikipedia is een een taak van de hele gemeenschap. In sommige gevallen kunnen moderatoren daar een extra ondersteunende taak in hebben. Meestal niet. Dus als je je daar mee bezig zou willen houden, dan kan je vanaf vandaag al aan de slag :). Mocht je moderator willen worden om juist andere dingen te willen doen - bijvoorbeeld WP:TVC, nuweg-pagina's verwijderen, hernoemingen van pagina's uitvoeren (ik noem een paar willekeurige zaken) dan hoef je zeker geen ervaring te hebben met 'vandalismebestrijding' . TLDR, om moderator te worden hoef je geen vandalismebestrijdingservaring te hebben en tegelijkertijd hoef je geen moderator te zijn om aan vandalismebestrijding te doen. Mocht je nog vragen hebben over moderatorschap, dan kun je - voordat je je eventueel aanmeldt op WP:AM - deze altijd hier of op OP's van betrokken wikipedianen stellen. Groet, Ecritures (overleg) 28 aug 2018 12:22 (CEST)
Ik zou iedereen adviseren om in ieder geval een paar weken te wachten met een aanmelding, laat eerst het stof neerdalen, misschien moet de Kroeg ook maar een paar dagen dicht, gewoon allemaal even 28ste vieren of zo iets. Peter b (overleg) 28 aug 2018 12:25 (CEST)
Ben bang dat je gelijk hebt Peterb, nu al 2 tegenstemmen te pakken die voortvloeien uit de afzetting van MM. Verder is mijn aanmelding sowieso kansarm, maar toch gedaan om 2 redenen: de encyclopedie gaat me aan het hart ondanks alle gezeik, en bovendien omdat men aangeeft dat er zonder MM een groot probleen ontstaat, dan draag ik graag mijn kleine steentje bij. Mx9 (overleg) 28 aug 2018 12:35 (CEST)
Ik stop ook even met modereren en vandalismebestrijding. Ik vind het absurd dat MM wordt weggestemd terwijl ze zoveel deed (en het meeste goed) en we al zo weinig mensen hebben. Diep triest dit. Joris (overleg) 28 aug 2018 13:19 (CEST)
Het lijkt me niet dat WP:NL zit te springen om volstrekt onervaren gebruikers/moderatoren - een functie die toch nogal wat vergt, onder andere goede communicatieve vaardigheden; alleen goede wil lijkt me onvoldoende voor een aanstelling tot moderator. Paul Brussel (overleg) 28 aug 2018 13:25 (CEST)
Eens met Peterb. Hoe goedbedoeld ook, maar twee moderatoraanmeldingen na een tumultueuze week lijkt me geen goed plan. Laat de gemoederen alsjeblieft even een weekje bedaren. Vinvlugt (overleg) 28 aug 2018 13:33 (CEST)
Men kan het ook als compliment voor MoiraMoira zien, als bijv. tien moderators in haar plaats worden aangesteld. Hoe dan ook verrichtte ze veel nuttig werk, naast werk waar diverse mensen over vielen. Als ze dat zou willen zou ze in de toekomst weer moderator kunnen worden, lijkt me. Het verbeteren van diverse procedures op wikipedia zou m.i. kunnen helpen, zoals ik hierboven al aangaf. Fby0s.jpg Carol (overleg) 28 aug 2018 21:52 (CEST)
Het meeste van het werk kan ze ook zonder die knopjes doen, maar dat wordt nog wel eens vergeten. Ik ben ook vele jaren moderator geweest (en ook best actief), maar ik heb dat ook twee maal weer opgezegd. Je kunt een school-account dan niet meer zelf a-la minuut blokkeren, dat is wel lastig. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat anderen de vaardigheden die Moira door de jaren heen heeft opgebouwd kunnen opbouwen/overnemen. NL-wiki als geheel wordt er niet sterker van als we zo afhankelijk zijn van 1 persoon dat die niet meer op vakantie mag. En als ik naar de huilende wolven van afgelopen week luister, stond het water blijkbaar dusdanig aan onze lippen? Edoderoo (overleg) 29 aug 2018 07:28 (CEST)
Wat Edo zegt, daar sluit ik me bij aan. Nietanoniem (overleg) 29 aug 2018 10:51 (CEST)
Ook mee eens, het hebben van knopjes die power geven zou niet doorslaggevend mogen zijn voor het bijdragen aan wikipedia, veel vandalismebestrijding kan ook zonder, het verwijderen van artikelen kan goed gemotiveerd worden waardoor moderators ze inderdaad zullen verwijderen, enz. enz. Fby0s.jpg Carol (overleg) 30 aug 2018 20:56 (CEST)