Wikipedia:De kroeg/Archief/20180917

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tijdelijk niet mogelijk om te bewerken[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 september en 12 oktober zal het vanaf 16:00 uur (CEST) tot uiterlijk 17:00 uur niet mogelijk zijn om Wikimedia projecten (Wikipedia, Wikidata, Wikivoyage, Wikiwoordenboek, Commons etc.) te bewerken. Dit omdat ze op 10 september overschakelen op het back-up datacentrum en 12 oktober weer terugschakelen. Mbch331 (Overleg) 3 sep 2018 22:25 (CEST)

Nederlandse gamescanon op Wikipedia?[bewerken | brontekst bewerken]

Dag allen, Sinds drie jaar archiveert Beeld en Geluid Nederlandse computergames. Samen met een groep experts hebben we een nationale gamescanon gemaakt van games die vanaf nu richting geven aan de acquisitie-inspanningen van Beeld en Geluid. Games die prijzen hebben gewonnen, een eigenschap van de Nederlandse gamegeschiedenis uitlichten, door belangrijke makers zijn gemaakt of een commercieel succes waren… het is een divers samengestelde lijst. Ongetwijfeld leidt zo’n canon tot discussie, maar dat is alleen maar positief. Met de gamescanon heeft Beeld en Geluid een tool in handen om gerichter te acquireren, een duidelijker verhaal te vertellen richting makers, maar ook voor het algemene publiek krijgt game-erfgoed concreter gestalte. Het vormt een mooie kapstok om de geschiedenis van games in Nederland te vertellen. We leggen momenteel de laatste hand aan de Nederlandse gamescanon, deze wordt in oktober 2018 gepubliceerd. Op deze pagina zie je de games die er ongetwijfeld bij gaan horen. Het lijkt ons fantastisch als deze games een mooi artikel hebben op Wikipedia. Voor sommige is dat al het geval, voor anderen zijn er slechts beginnetjes of het zijn nog rode linkjes. Als er mensen zijn die het leuk vinden hier een bijdrage aan te leveren: heel graag! Ik zal ook gameliefhebbers uit ons netwerk benaderen mee te schrijven. Met vragen weten jullie me te vinden! Groet, 85jesse (overleg) 6 sep 2018 14:41 (CEST)

Een van de grootste projecten: Wikipedia:Wikiproject/Computerspellen, wellicht daar gebruikers tussen? Sjoerd de Bruin (overleg) 6 sep 2018 22:53 (CEST)
Enigszins bedroevend dat enkele nieuw aangemaakte pagina's over games uit de canonlijst voor verwijdering worden aangedragen. Een artikel over de historische ontwikkeling van games in Nederland zou een basis kunnen geven aan (behoud van) nieuwe artikelen over games waarover weinig bronnen beschikbaar lijken, dus het zou m.i. mooi zijn als de GLAM-experts daar in kunnen voorzien. Jürgen Eissink (overleg) 8 sep 2018 20:30 (CEST).
Dat is ook iets wat hier wel vaker voorkomt: door het nog altijd ontbreken van belangrijke "kapstokartikelen" (die eigenlijk in de eerste paar jaar van Wikipedia al geschreven hadden moeten worden) is het nagenoeg onmogelijk om hier een degelijk artikel te schrijven over een deelonderwerp dat nauw met dat algemenere onderwerp samenhangt. Een ander typerend voorbeeld Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20170419#Toegevoegd 19/04: Deel 3. Het hier ontbreken van een algemeen artikel d:Q3123616 zorgt dat op zich interessante onderwerpen als nexit en frexit (ook al zijn die op dit moment natuurlijk helemaal geen realiteit) niet of nauwelijks uit de verf komen. Dat is een van de dingen die hier nog eens wat meer aandacht zouden moeten krijgen. Misschien wel iets voor een apart schrijfproject. De Wikischim (overleg) 8 sep 2018 21:33 (CEST)
Dag Jürgen Eissink, allen, Het is inderdaad jammer, maar ik begrijp ook dat de standaarden van de encyclopedie hoog gehouden moeten worden. Ik heb bij de nominaties een paar opmerkingen geplaatst. Ik zal proberen met de ons bekende experts wat bronnen aan te dragen en/of deze zelf te schrijven door meer primair onderzoek te doen. Hopelijk kunnen daarmee de artikelen die voor verwijdering worden aangedragen later alsnog een plekje op Wikipedia krijgen. Groet, 85jesse (overleg) 10 sep 2018 10:19 (CEST)

hashtag[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger konden we met deze tool edits met een hash-tag opzoeken (voorbeeld is welke afbeeldingen via wiki-portret zijn toegevoegd, recentelijk). Deze werkt al een tijdje niet meer, is er een 'alternatieve' tool voor, of is deze voor eens en altijd stuk? Edoderoo (overleg) 8 sep 2018 09:52 (CEST)

Dag Edo. Het lijkt erop dat de databank niet meer toegankelijk is. Dat kan komen omdat de databank niet meer bestaat of omdat de gebruiker die op de databank wil inloggen geen rechten heeft. De root URL is trouwens https://tools.wmflabs.org/hashtags/. Als je de code hebt kan ik er eens naar kijken, anders vrees ik dat het verloren is. Je kan ook de originele auteur proberen te achterhalen, maar die heb ik zelf tijdens mijn zoektocht niet gevonden. Met vriendelijke groeten, Face-smile.svg4ever(Overleg) 9 sep 2018 16:18 (CEST)
De database toegang is bewust ingetrokken. Zie T198707 voor meer informatie. Mbch331 (Overleg) 9 sep 2018 16:25 (CEST)
Er is wel een werkende tool met de naam hashtags-test van dezelfde developer. Maar of het resultaat daarvan hetzelfde is zou ik niet weten. Behanzane (overleg) 9 sep 2018 17:08 (CEST)
Het lijkt erop dat die tool niet werkt voor nl-wiki. Anyhow, bedankt iedereen voor de achtergrond-info. Edoderoo (overleg) 10 sep 2018 12:18 (CEST)

Nieuwsbrief 74 Wikimedia Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Ter informatie hierboven de nieuwsbrief van Wikimedia Nederland met diverse activiteiten en projecten. Veel leesplezier! Germien Cox -Wikimedia Nederland- (overleg) 10 sep 2018 14:30 (CEST)

Lijkt[bewerken | brontekst bewerken]

We hebben een artikel over de oud-scheidsrechter Mario van der Ende dat nog zonder foto is. Zijn foto staat wel hier, als columnist van de AD Haagsche Courant. Wanneer ik die foto zie schrik ik ervan, lijkt hij op de volgende foto of niet: [1]. VanBuren (overleg) 10 sep 2018 16:08 (CEST)

Andere kleur ogen. –bdijkstra (overleg) 10 sep 2018 16:18 (CEST)
Ander haar. Andere gezichtsuitdrukking. Andere neus. Andere mond. Vinvlugt (overleg) 10 sep 2018 16:19 (CEST)
Inderdaad. Ik heb echter wel iets met een scheve lach, en die is net andersom. En ook heeft de Amerikaan zijn tanden gebleekt. Maar het is treffend! Ellywa (overleg) 10 sep 2018 16:20 (CEST)
Het zou wel een mooie nevenfunctie geweest zijn. Encycloon (overleg) 10 sep 2018 16:21 (CEST)