Wikipedia:De kroeg/Archief 20100613

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verbazing[bewerken]

Ik zag een artikel zojuist dat sinds 2007 geen inhoud en uitsluitend een infobox had, verbazingwekkend, al zegt de aanmaker genoeg. Artikel: Godfried van Brionne. Inhoud aangemaakt, zie de geschiedenis... - Romaine 6 jun 2010 00:43 (CEST)

Ah, die gebruiker heeft zoveel smurrie over zich heen gehad, die komt vast niet meer terug. Geweldig toch? Milliped 6 jun 2010 16:28 (CEST)
De heisa rond hem/haar is gelukkig aan mij voorbijgegaan... Goed werk, Romaine, voor het opknappen (of eigenlijk schrijven) van dat artikel! ;) --Mathonius 6 jun 2010 16:52 (CEST)
Verbazing Romaine? Jij hebt zelf het lemma 9 maanden na aanmaak nog bewerkt en het in diezelfde toestand laten staan op dat moment.... (zie de bewerkingsgeschiedenis) en dan nu verbaasd? Ik ben verbaasd dat je toen niet hebt opgetreden.... Knipoog Goudsbloem 6 jun 2010 23:06 (CEST)
Ik liep op dat moment de bewerkingen van februari na met mijn botje toen nog op mijn hoofdaccount, om te zorgen dat alle categorieën niet midden in de tekst stonden, vreemde spaties er uit gingen, en diverse zaken meer, en daarbij toont de bot alleen dat deel wat er gewijzigd was. Er was niet veel gewijzigd... dus toont die niet veel :p Op dat moment ging ik er vanuit dat het redelijke artikelen waren met vele vele vele vele vele vele kleine mankementen die opgeruimd dienden te worden. Groetjes - Romaine 6 jun 2010 23:12 (CEST)

Over Februari gesproken, hij is een nieuw leven begonnen over de taalgrens en heeft vandaag zijn 430ste artikel aangemaakt. Sonuwe () 7 jun 2010 23:44 (CEST)

En ik heb de indruk dat dat daar toch ook niet onopgemerkt voorbijgaat: Je vois que tu t'es lancé à corps perdu dans la création de pages pour les cardinaux créés par Pie VI. Pourquoi pas... Mais si je peux me permettre une remarque, il serait peut être souhaitable de passer quelques minutes de plus sur chaque page, afin d'une part de les rendre plus complètes [...]. Jammer dat hij nooit antwoordt op zijn overlegpagina, het zou hem zoveel meer krediet kunnen geven. C&T 8 jun 2010 10:32 (CEST)

Spaanse wiki heeft ons vandaag ingehaald[bewerken]

Het was natuurlijk onvermijdelijke, er zijn immers veel meer Spaanstalige dan Nederlandstalige internetgebruikers, maar vanaf vandaag heeft de Wikipedia in het Spaans meer artikelen dan de Wikipedia in het Nederlands. In 2002 hebben we ze ingehaald, in de zomer van 2006 was de voorsprong ruim 70.000 artikelen, en het heeft dus tot 2010 geduurd voordat we die voorsprong helemaal moesten opgeven. De laatste tijd groeiden zij met zo'n 12.000 artikelen per maand en wij zaten op ongeveer de helft daarvan, en ja, dan gaat het snel.

Dat we ze destijds konden inhalen en zo ver konden uitlopen heeft er o.a. mee te maken dat de Spaanse Wikipedia rond 2003 bijna tot stilstand kwam omdat de meeste wikipedianen daar vanwege problemen waren overgestapt naar de kloon Enciclopedia Libre Universal en Español.

Ook al is het aantal artikelen niet alles (de kwaliteit van de artikelen is natuurlijk belangrijker) het blijft jammer. - Robotje 7 jun 2010 10:44 (CEST)

Onbelangrijk (nieuws)feit in mijn ogen. Kwaliteit van de encyclopedie is belangrijker dan de kwantiteit van de artikelen! --Saschaporsche 7 jun 2010 10:53 (CEST)
¡Enhorabuena Españoles! ¡Naturalmente nuestro calidad es más bueno, pero congratulacios! — Zanaq (?) 7 jun 2010 10:56 (CEST)
Is de Spaanse bevolking niet een stuk groter dan de Nederlandse en Vlaamse tezamen? In dat geval zou het rekenkundig te voorspellen zijn geweest. Vriendelijke groet, --Datu 7 jun 2010 10:58 (CEST)
Sí, pero el penetración de internetto es más bajos aquí. — Zanaq (?) 7 jun 2010 11:05 (CEST)
Dat moeten we vieren. Dat we zo lang zo'n goed werk hebben kunnen leveren om als ongeveer de dertigste taal op wereldvlak meer artikels te hebben dan de nummer 3, da's een prestatie. Ik stel daarom voor dat we ze allen uitnodigen voor een gezamenlijke party. Dos cervezas, ¡por favor! Annabel(overleg) 7 jun 2010 11:07 (CEST)

En ik vrees dat het hier niet bij zal blijven. Ook de 2 kleinste wikipedia's van de 10 grootste - dit zijn momenteel de Portugese en de Russische - groeien namelijk veel sneller dan de Nederlandse. Overigens was de Spaanse wikipedia in kwalitatief opzicht allang veel beter dan de Nederlandse, met veel meer diepgaande artikelen, ik heb geloof ik ergens gelezen dat de Spaanse wiki wat dat betreft samen met de Duitse zelfs de beste is. Als ik heel eerlijk ben denk ik dat de samenwerking daar gewoon veel beter is dan hier. De Wikischim 7 jun 2010 11:10 (CEST)

De Portugese zal ons inderdaad snel inhalen vrees ik, hun taalgebied bevat groeiers als Brazilië, Angola en Mozambique. Russisch spreekt voor zich. Of de kwaliteit hier veel beter is dan op de Spaanse zou ik inderdaad niet durven zeggen Zanaq en Saschaporsche (wat een dooddoener om ons te troosten en om Robotjes blijk van competitiviteit in een minder goed daglicht te stellen), ik heb al heel wat goed materiaal gezien bij de Spaanse collega's, hoewel het in mijn geval dan natuurlijk vooral om onderwerpen van het Spaanse taalgebied gaat. C&T 7 jun 2010 11:26 (CEST)
Robotjes kunnen erg nuttig zijn. Zoals bijvoorbeeld user:michiel1972 geografische artikelen heeft aangemaakt voor Frankrijk en de VS. Perfect gewoon! Niet alleen zijn alle artikelen conform een bepaalde opmaak. Het is ook veel makkelijker aanvullen op deze manier en zo komt informatie, welke misschien anders niet was toegevoegd, toch goed terecht. Koektrommel 7 jun 2010 11:30 (CEST)
Ik had het over Robotje, met hoofdletter ;) Maar robots kunnen inderdaad ook soms nuttig zijn, de gemeenten van Frankrijk bijvoorbeeld vind ik fantastisch. C&T 7 jun 2010 11:32 (CEST)
Totaal onbelangrijk, aangezien we niet met een wedstrijd bezig zijn. Daarnaast is het (zoals gezegd) voorspelbaar dat een taal met zoveel meer sprekers groter wordt/is en (zoals ook gezegd) is de kwaliteit van wat er staat in mijn ogen belangrijker dan de hoeveelheid pagina's. Ik 'ben' liever het tiende land in grootte met voornamelijk lezenswaardige pagina's dan het tweede met voor de helft fluf Toth 7 jun 2010 15:35 (CEST)
Misschien moesten we eens bijhouden hoeveel artikelen we over de loop van de tijd hebben die geen beginnetje, doorverwijspagina of lijst zijn én meer dan vijf regels tekst tellen, al is daar ook niet alles mee gezegd. Ook zou ik wel eens het percentage robotartikelen waaraan na aanmaak informatie toegevoegd is ten opzichte van het totale aantal robotartikelen willen weten. --hardscarf 7 jun 2010 16:58 (CEST)
Ik denk inderdaad dat er héél veel Franse gemeenten zijn waar de eerste collega van vlees en bloed nog moet langskomen. Toth, mag ik vragen met welk land je onze Wikipedia gelijkschakelt? Ik denk dat je het principe van de Wikipedia's niet goed hebt begrepen: het gaat om taal-edities. C&T 7 jun 2010 19:11 (CEST)
Ik denk dat een belangrijke reden voor de inhaalslag door de Spaanse, Portugese en Russische wiki is dat de groei van internetaansluitingen daar de afgelopen jaren veel groter is geweest dan in Nederland en Vlaanderen (voor Suriname zal dat wellicht anders zijn, maar de invloed van dat land op de Nederlandstalige wiki lijkt me nog zéér gering). Overigens vind ik onze lagere klassering totaal geen probleem: al hadden we "maar" 100.000 artikelen, het gaat toch om de kwaliteit. Ook eens met collega hardscarf. En @wikischim, heb je een linkje naar dat onderzoek dat de Spaanse en Duitse wiki kwalitatief bovenaanstaan? Zou ik wel interessant vinden om te lezen. Vriendelijke groet, Vinvlugt 7 jun 2010 19:19 (CEST)
Al wordt heel Suriname van internet voorzien, dat zal weinig helpen aangezien Suriname tien keer zo weinig inwoners heeft als steden als Luanda of Sint-Petersburg alleen al. Los daarvan blijft het voor mij nog altijd een groot mysterie waarom we hier nog steeds de eerste Surinaamse collega niet hebben kunnen verwelkomen, bij mijn weten zijn er op andere edities gebruikers uit nog veel kleinere en armere landen actief. En kwaliteit kan je op het zicht ook wat nagaan, dat heeft bijlange niet alleen met inhoud te maken. Groet, C&T 7 jun 2010 21:36 (CEST)
Er is een hele simpele remedie denk ik tegen dat inhalen: stoppen met ouwehoeren en vlooien, en in plaats daarvan schrijven. Eens denken, wat is een leuk onderwerp om nu over te schrijven? Romaine 7 jun 2010 21:41 (CEST)
Er staan genoeg suggesties op de Hotlist... Eddy Landzaat 7 jun 2010 21:48 (CEST)
(na BWC) Voor de liefhebbers van Duitse geschiedenis: ik heb vandaag gezien dat we nog geen versies hebben van de:Drittes Deutschland en de:Kriegsschuldlüge. Groet, C&T 7 jun 2010 21:49 (CEST)

Naast kwaliteit en kwantiteit is er nog een derde beoordelings aspect: volledigheid van het kennisgebied. Bij veel wikipedia is dit volstrekt willekeurig, maar bij de Nederlandse is het vrij sterk. Voorbeeld: wij hebben alle spoorlijnen vrijwel gedekt met een artikel en met tramwegen is men goed op weg. Bij ons is er de drang om een onderwerp compleet te hebben en de gaten te vullen. Ik heb de indruk dat bijvoorbeeld de franse wiki op puur toeval is welke spoorlijnen een artikel hebben en/of uitgediept zijn. Hier stelt men vaak meer de vraag welk artikel missen wij nog, dan in de eerste plaats of het een leuke artikel is. Ik heb persoonlijk liever een wikipedia waar alle onderwerpen van een kennisgebied ongeveer evenwaardig zijn uitgediept dan een waar over de meeste onderwerpen er niets of weinig is en een paar artikelen dan zeer uitgebreid en diepgaand zijn. Smiley.toerist 8 jun 2010 00:41 (CEST)

Los artículos de música son todos esbozos, véase todas las sinfonías de Haydn, por ejemplo. Pero bueno, al menos los tenéis, algo es algo. 83.40.93.134 8 jun 2010 09:41 (CEST)
Algo es mejor que nada. Si esos esbozos tienen una cierta calidad, ¿por qué no? C&T 8 jun 2010 10:40 (CEST)
El artículo de las sinfonías de Haydn es un anexo del artículo de Joseph Haydn. Tiene sin duda una cierta calidad. En verdad es lo mismo como nuestro Symfonieën van Joseph Haydn, lo que seguramente no llamamos "beginnetje". Hettie 8 jun 2010 11:17 (CEST)
Pienso que quiere decir cada de las 106 sinfonías. Pero esas son verdaderos esbozos tampoco, pienso (tienen varios párrafos). C&T 8 jun 2010 11:32 (CEST)
Aja, sí. Interessanter is het dan om te kijken in hoeverre de Nederlandse artikelen daarover beginnetjes zijn. Wederom denk ik dat Spaans en Nederlands dan weinig voor elkaar onder doen. Maar dat is steeksproefsgewijs. Neem echter eens de twee artikelen over Haydn zelf. Spaans is daar toch wat verder gevorderd. Overigens is dat niet iets waar ik erg van wakker lig. Vergelijkingen zijn leuk om te zien waar we ruimte hebben voor verbetering. Vervolgens gaan we daar met nieuwe moed aan werken, nietwaar? Hettie 8 jun 2010 12:17 (CEST)
Uitaard. Joseph Haydn is nu wel een artículo bueno dus dat is misschien niet representatief (voor zover een enkel artikel dat überhaupt kan zijn). Desalniettemin ben ik ervan overtuigd dat de Spaanse editie op vlak van kwaliteit niet zeer veel moet onderdoen voor ons, misschien integendeel. Onlangs heb ik nog bijvoorbeeld artikelen gezien over de Duitse geschiedenis en die waren ook zeer uitgebreid en keurig. C&T 8 jun 2010 13:21 (CEST)
Ik gebruik wikispaans haast net zo vaak als bron als wiki-engels en wikiduits, en dat is niet alleen voor onderwerpen die met Spanje of Latijns-Amerika te maken hebben. Hettie 8 jun 2010 16:19 (CEST)

Aankondiging stemming afzetting Fontes als ArbCom-lid[bewerken]

Op Wikipedia:Arbitragecommissie/Stemlokaal/Afzetting Fontes ArbCom wordt een stemming voorbereid om Fontes af te zetten als lid van de ArbCom. De stemming start op 9 juni 2010 om 00:01 (CEST) en loopt tot 23 juni 2010 om 00:01. Meer informatie kunt u aldaar vinden. Groet, Lymantria overleg 7 jun 2010 11:46 (CEST)

Is dit niet weer een paardemiddel om meningen tegen elkaar uit te spelen, m.a.w. mensen tegen elkaar op te zetten? Er was een excuus, doch niettegenstaande dat wil Lymantria hier bloed zien. Waarom nou toch altijd? Pieter2 7 jun 2010 18:51 (CEST)
Ooit van "ga uit van goede wil" gehoord? Vinvlugt 7 jun 2010 19:07 (CEST)

Van wie? Van Fontes of van MM? Pieter2 7 jun 2010 21:55 (CEST)

Wat ik mij afvraag is of Lymantria nu ook de traditionele emmers stront over zich heen krijgt die iedereen die een afzettingsprocedure start normaliter te verduren krijgt of zouden er toch klassen gebruikers bestaan op de nl:wp?--Kalsermar 7 jun 2010 19:04 (CEST)
Uiteraard werken we hier in een soort standenmaatschappij, wist je dat dan nog niet met zekerheid? Ik kaart het links en rechts wel eens aan, maar dat wordt altijd lekker doodgezwegen. Groet, C&T 7 jun 2010 19:13 (CEST)
Ik moet zeggen dat ik Fontes inhoudelijke betrokkenheid bij de Extreemlinks/Extreemrechts-rel onlangs weinig neutraal en spelen met vuur vond. Vooral zijn verzet tegen "beveiligen in de toevallig voorstaande versie" stuitte mij tegen de borst. Maar om hem daarvoor nu gelijk af te willen zetten gaat mij veel te ver. Geef hem een schop onder de kont, laat hem de drankjes serveren aan al onze spaanstalige collega's en laat hem een tientje doneren aan de jaarlijkse WP-bedelactie. Dat is volgens mij veel zinvoller dan hem afzetten als ArbCom-lid! Eddy Landzaat 7 jun 2010 19:18 (CEST) <stok achter de deur>anders ga ik mij kandidaat stellen<einde stok achter de deur>
Ach, Eddy verdient ook een spreekwoordelijke schop onder de kont vanwege zijn kampioen zijn als slachtoffer van blokaanvragen. Pieter2 7 jun 2010 21:06 (CEST)
Zou het dan niet handiger zijn als we een stemming houden over het vervangen van Fontes door Eddy als ArbCommer? ;) Volgens mij ging hier wel iets meer aan vooraf dan alleen de inmenging in het Extreemlinks/rechts-conflict. Ik kon mij wel vinden in Fontes' punt van het "beveiligen in de toevallig voorstaande versie", maar het noemen van privé - en dus niet ter zake doende - informatie acht ik ongewenst en is bovendien in strijd met de richtlijn WP:GPA. Zulke handelingen kunnen simpelweg niet onbestraft blijven. Ik betwijfel overigens wel of een afzetting in dit geval een passende sanctie is in plaats van een minder ingrijpende maatregel als een blokkade. Op de reeds genoemde pagina staat nota bene: "In ernstige gevallen, en bij herhaalde persoonlijke aanvallen, zal de gebruiker geblokkeerd worden." Het is begrijpelijk - zeker op het internet - als iemand uit zijn slof schiet als iets niet naar wens gaat, een welgemeend excuses en eventueel wat uitleg kan dan een prettige manier zijn om het conflict af te ronden. De weinig verontschuldigend ogende houding van Fontes draagt helaas niet bij aan zijn positie hierin... --Mathonius 7 jun 2010 19:41 (CEST)
Doe maar niet. Als hij zo'n stemming verliest is het wel heel treurig met zijn reputatie gesteld. Dan moet hij waarschijnlijk in therapie om over die schok heen te komen. Glimlach Eddy Landzaat 7 jun 2010 21:58 (CEST)

Het hele geval is een treurige. He said, she said verhaal is niet te controleren want vermeende privacyschending is niet te zien voor "gewone" gebruikers" en Fontes ontkent in alle toonaarden. We moeten nu dus stemmen op basis van hearsay, en zonder bewijs de ene gebruiker zijn woord over het andere accepteren en dit alles heeft niet eens te maken met Fontes functioneren in de Arbcom want die staat niet ter discussie en kan ook niet ter discussie staan in deze want Fontes geeft zelf al aan nooit een zaak die MoiraMoira als partij heeft te zullen behandelen. Op welke basis moeten we nu eigenlijk stemmen op 9 juni?--Kalsermar 7 jun 2010 20:03 (CEST)

Tsja. We moeten stemmen op basis van het feit dat hij onverzichtelijk steeds overleg op verzoekpagina's verplaatst naar de OP. Voor privacyschending hebben we de blokkade, en natuurlijk willen we geen arbiters die steeds geblokkeerd worden. Mbt de AC heb ik behalve mijn gebruikelijke klachten geen specifieke klachten over Fontes. Niet gelukkig, maar afzetting lijkt me in dit geval een sanctie die maar weinig raakvlakken heeft met het vergrijp. Ik stel voor hier een AC-zaak over in te dienen. — Zanaq (?) 7 jun 2010 20:13 (CEST)
Stemmen kunnen de overige Arbcomleden zelf ook onderling, waarom iedereen erbij betrekken? Pieter2 7 jun 2010 21:54 (CEST)
Na enige gedachtenwisseling en een uitstekende uitleg door Wutsje, heeft Fontes wat mij betreft de angel uit het verhaal gehaald. De meest gewenste oplossing in mijn ogen. Case closed. Lymantria overleg 7 jun 2010 22:57 (CEST)
Ik ben blij dat men op tijd tot inkeer is gekomen en d.a.v. de stemming achterwege kan blijven. Eigenlijk zouden de twee indirecte veroorzakers van dit krakeel (Landzaat en Knowalles) ook wel even vermanend kunnen worden toegesproken. Maar ik besef dat hoe sneller dit onverkwikkelijke gebeuren verleden tijd is hoe beter. Pieter2 8 jun 2010 00:11 (CEST)
Waar slaat dat nu weer op? Noch ik, noch Knowalles, is verantwoordelijk voor de daden van Fontes. Dat is 100% zijn eigen verantwoordelijkheid. Eddy Landzaat 8 jun 2010 00:27 (CEST)
Natuurlijk niet. Jij lag in de clinch met Knowalles en daardoor greep MM in. De rest is genoegzaam bekend. Pieter2 8 jun 2010 14:25 (CEST)
Goed dat de stemming is afgelast. kunnen we nu ophouden hierover? Er is inmiddels genoeg met modder gegooid.--Saschaporsche 8 jun 2010 09:00 (CEST)