Wikipedia:Deel geen sjablonen uit alsof het koekjes zijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een essay. De pagina beschrijft niet een officiële regel of richtlijn, maar geeft enkel de mening weer van de auteur(s). Voel je vrij om aanpassingen te maken of erover te discussiëren op de overlegpagina.
Notendop Deze pagina in een notendop: Als je met ervaren gebruikers omgaat, is het meestal effectiever een kleine persoonlijke mededeling te schrijven dan een gestandaardiseerd sjabloon te gebruiken.

Er is een flink aantal sjablonen om gebruikers bepaalde standaardboodschappen mee te geven, van verwelkomingsteksten tot waarschuwingen. Alhoewel die sjablonen voor gebruikers die nog niet van de hoed en de rand weten informatief kunnen zijn, kan het gebruik ervan bij meer ervaren gebruikers juist een negatief effect hebben. Gebruikers die al langere tijd actief zijn zullen over het algemeen de geschreven en ongeschreven richtlijnen in ieder geval oppervlakkig kennen, als ze die "overtreden" zal er vaak een al dan niet doordachte specifieke reden achter zitten. Standaardboodschappen komen dan vaak averechts over doordat ze opgevat worden als "gemakzuchtig" of "sjablonenplakkerij". Een aan de omstandigheden aangepaste persoonlijke tekst, hoe kort ook, zal dan vaak iets beter vallen.

Kortom: alhoewel standaardteksten en -sjablonen handig kunnen zijn om (onervaren) gebruikers op een bepaald gebruik of bepaalde richtlijn te wijzen, is het minder verstandig om ze onnadenkend als koekjes rond te strooien bij wat ervarener gebruikers, de kans is groot dat het middel dan erger is dan de kwaal.

Let op: Ook voor nieuwe en onervaren gebruikers geldt dat een persoonlijke benadering doorgaans beter werkt, zeker omdat voor veel mensen inmiddels de eerste ervaring met een wiki niet altijd wordt opgedaan met Wikipedia en dus ook bij hun eerste bewerkingen als ervaren beschouwd kunnen worden, waarvoor bovenstaand verhaal dus ook geldt.