Wikipedia:Discussielijsten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

Een discussielijst is een e-mailsysteem waarbij men door een e-mail naar een specifiek e-mailadres te zenden dat bericht kan laten aankomen bij zeer veel mensen en die daar ook weer op kunnen reageren en aldus kunnen overleggen of elkaar inlichten.

Let bij het gebruik van een dergelijke lijst om liefst geen berichten in HTML naar deze lijsten te zenden. Er zijn mensen die het zeer moeilijk hebben om HTML-berichten te kunnen ontcijferen. Gewoon platte tekst voldoet perfect voor een discussielijst. Zie Help:E-mails als tekst verzenden voor help.

Meest relevante discussielijsten[bewerken | brontekst bewerken]

WikiNL-l is de discussielijst voor deze Wikipedia, de Nederlandstalige. Deze lijst is om alle problemen, vragen, enzo te bespreken die te maken hebben met de Nederlandstalige Wikipedia en de verhoudingen tot andere Wikipedia's. Ook nieuws van andere Wikipedia's kan je hier posten. Indien u als buitenstaander een vraag aan "de Nederlandstalige Wikipedia" zou willen stellen is dit eigenlijk nog de meest geschikte wijze om met het "bestuur" van Wikipedia in contact te treden.


Wikipedia-L is de discussielijst voor discussie en overleg over richtlijnen en andere beleidszaken die het hele wiki-project aangaan. Voertaal: in theorie alle talen, in de praktijk voornamelijk Engels. Het is tot nu toe de meest actieve lijst, die tot 14-11-2002 alleen Engelstalig was. Daarna heeft de Engelstalige wikipedia een eigen lijst gekregen, wikiEN-l, en wordt wikipedia-L voor de taaloverstijgende zaken gebruikt.

Wikitech-L Dit is de lijst over de technische kanten van Wikipedia. Dus vragen, problemen en suggesties over de software die er voor zorgt dat dit allemaal werkt zijn voor deze lijst.

Foundation-L Deze is gemaakt met de bedoeling die te gebruiken voor besprekingen die gaan over de Wikimedia Foundation, het oprichten van nieuwe projecten, het bedenken van nieuwe manieren om inkomsten te verkrijgen etc.

Besloten discussielijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn meerdere besloten discussielijsten. Deze lijsten dienen veelal voor intern contact. Op de Nederlandstalige Wikipedia zijn er onder andere lijsten voor de moderatoren (Moderators-nl), bureaucraten, checkusers, leden van de arbitragecommissie en het OTRS-team. Ook de Wikimedia Foundation (WMF) en de WMF chapters gebruiken discussielijsten voor leden en bestuur, en ze worden gebruikt voor specifieke projecten, zoals bijvoorbeeld Wiki Loves Monuments.

Andere Wikimedia discussielijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Als u de berichten van de discussielijsten gewoon wilt lezen en opvolgen is het meest eenvoudige dit te doen via de gmane newsserver. U kan alle berichten van alle lijsten gewoon lezen alsof het een usenet groep was. Gebruik de server news://news.gmane.org en zoek naar "wikipedia" en "wikimedia". Alleen lezen kan, posten ook. Lees de infopagina van WikiNL-l voor meer informatie.