Wikipedia:Educatieprogramma/Grafisch Lyceum Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Heb je een Wikipedia-artikel geschreven maar kun je op Commons geen passende illustratie vinden? Gebruik je een illustratie of kaart met niet-Nederlandstalige bijschriften? Kan een illustratie in een artikel verduidelijkt of aangevuld worden door hem te hertekenen? Ben je op zoek naar een animatie of zelfs stop-motion film om een Wikipedia-artikel te illustreren? Dan willen wij dat weten!

Het Grafisch Lyceum Utrecht (GLU) is een vakschool voor creatieve en technische opleidingen in bijvoorbeeld grafische vormgeving, mediadevelopment en interactieve vormgeving en webdesign. De school heeft zo’n 2100 studenten verdeeld over MBO-niveaus 2-4. Van 27 maart tot en met 13 april vindt het project Wij zijn de wijk 2017 plaats. Als onderdeel van dit project gaan studenten van het GLU werken aan opdrachten voor infographics, animaties, illustraties of (stopmotion) filmpjes die door bewoners en organisaties uit de Utrechtse Rivieren- en Dichterswijk worden aangedragen.

Als onderdeel van dit project onderzoeken Wikimedia Nederland en het GLU nu de mogelijkheid of bewerkers van Wikipedia ook kunnen optreden als opdrachtgevers voor de studenten. Deze samenwerking zou plaatsvinden in het kader van het Educatieprogramma. Het gaat vooralsnog om een eenmalige proef die een paar weken duurt; bij succes en wederzijds interesse kan die natuurlijk herhaald worden.

Update: project Wij zijn de wijk binnenkort van start![bewerken]

Op maandag 27 maart gaat het project Wij zijn de wijk van start met een eerste bijeenkomst waar de studenten en de opdrachtgevers bij elkaar komen. Op die dag kan er informatie uitgewisseld worden. Namens Wikimedia Nederland zal Arne Wossink daar een korte presentatie geven over Wikipedia, Wikimedia Commons en auteursrecht (Creative Commons). Iedereen die hieronder een verzoek voor een afbeelding of mediabestand gedaan heeft, heeft een email gekregen met daarin het verzoek om, wanneer mogelijk, nog wat meer achtergrondinformatie te geven over wat de studenten precies moeten aanleveren, en of er al materiaal is waarmee ze aan de slag kunnen gaan (bijvoorbeeld al bestaande afbeeldingen, of wensen aangaande kleurgebruik).

Meer informatie over het project Wij zijn de wijk[bewerken]

Bijgaand volgt de oproep voor opdrachten van Wij zijn de wijk 2016:

"Betrokken instanties uit Rivieren- en Dichterswijk waaronder Doenja, Ondernemersvereniging Centrum Rivierenwijk, de Kerk, de georganiseerde ZZP’ers en de Gemeente organiseren voor de vierde maal in successie in samenwerking met het Grafisch Lyceum Utrecht vanaf 29 maart 2016 het project; Wij zijn de wijk 2016. Alle bewoners, verenigingen en ondernemers, ook uit andere wijken, worden uitgenodigd om deel te nemen. Doel van het project is het verbinden van bewoners, ondernemers, eigenlijk iedereen uit de wijk(en), die betrokken is. De school wil daar een bijdrage aan leveren.

Maak jezelf als bewoner, vereniging of ondernemer kenbaar. Tijdens de projectweken kan je gebruikmaken van de technisch, creatieve talenten van het Grafisch Lyceum. Ruim 400 leerlingen werken deze weken mee aan het project. Iedereen die een opdracht heeft en geholpen wil worden met een logo, folder, een affiche enz... voor zijn vereniging kan zich aanmelden als opdrachtgever. Als je bijvoorbeeld een ontwerp voor een website of een brochure voor je onderneming wilt, meld je dan aan! Een idee voor bijvoorbeeld de etalage of een mooie creatieve oplossing voor een sober hoekje in de wijk. Een foto van de vereniging of bewoners in de straat, een fotoboek van de wijk of een geboortekaartje enz..... als het maar haalbaar is."

Peiling interesse onder Wikipedianen[bewerken]

Middels deze peiling willen wij inventariseren of, en zo ja, hoeveel behoefte hieraan is. Vind je het wel of niet een goed idee? Laat dan een bericht achter op de projectpagina. Heb je zelfs een idee voor een infographic, illustratie of animatie, of ken je bestaande afbeeldingen die verbeterd, vertaald of aangevuld kunnen worden? Aarzel dan niet, en geef het aan op de wensenlijst hieronder!

Projectopzet[bewerken]

We willen de maand januari gebruiken om feedback en illustratie-verzoeken te verzamelen. Bij voldoende interesse zal het project in april van start gaan en een paar weken duren. Gedurende deze tijd gaan de studenten aan de slag met de lijst van aangevraagde illustraties. De resultaten zullen aan het eind van het traject worden geüpload naar Wikimedia Commons en kunnen dan door de aanvragers in artikelen verwerkt worden. De studenten die aan dit project zouden meedoen zijn 15-17 jaar oud. Als onderdeel van het project krijgen de studenten ook een introductie in de Wikimedia-beweging en zaken als auteursrecht (Creative Commons!).

Wensenlijst voor illustraties, infographics, animaties, enzovoorts[bewerken]

Belangrijk: verwoord je verzoek zo kernachtig en concreet mogelijk, wanneer mogelijk ook met een voorbeeld! Anderzijds is het belangrijk dat de studenten enige creatieve inbreng hebben in de uitwerking van de opdracht.

 1. Gemeentelijke monumentenschildje - van elke Nederlandse gemeente. Tulp8 (overleg) 3 jan 2017 10:47 (CET)
  Ik weet niet of dit de juiste plek is: niet alle gemeenten hebben gemeentelijke monumenten en als die er wel zijn, niet alle gemeenten hebben monumentenschildjes. Dqfn13 (overleg) 9 jan 2017 11:06 (CET)
 2. Algemeen boeksjabloon - waarop handmatig de titel en de schrijver kan worden afgebeeld. Geschikt voor een artikel dat een boek behandelt. De echte (geïllustreerde) voorpagina van een boek valt immer onder copyright. Tulp8 (overleg) 3 jan 2017 10:47 (CET)
 3. Opbouw van heraldische wapens - historische opbouw en eventueel de groei (schild --> schild met schildhouders --> etc.) van heraldische wapens in een animatie Dqfn13 (overleg) 9 jan 2017 11:06 (CET)
 4. Diagrammen menselijke anatomie in Nederlandstalige versies zie c:Category:Diagrams of the human anatomy voor de talloze voorbeelden. Als dat in aanmerking komt wil ik wel een aantal prioriteiten aangeven. Elly (overleg) 9 jan 2017 14:55 (CET)
 5. Een infographics over schilderstijlen, gezien in de tijd en met hun onderlinge relaties. Taalneutraal zodat het ook elders gebruikt kan worden. Elly (overleg) 9 jan 2017 14:55 (CET)
 6. Animatie over schildertechniek glaceren. Elly (overleg) 9 jan 2017 14:55 (CET)
 7. Animatie over de opbouw van een beroemd schilderij. Jeroen Bosch, Van Eijck, Rembrandt, Vermeer, van Van Gogh, ook om de verschillen in techniek te laten zien. Elly (overleg) 9 jan 2017 14:55 (CET)
 8. Mooie, moderne, varianten voor de barnstars, zie WP:Sterren voor bewezen diensten. Cadeautjes die Wikipedianen elkaar als compliment kunnen geven. Elly (overleg) 9 jan 2017 14:58 (CET)
 9. Insteken, doorhalen en af laten glijden in stopmotion of animatie voor breien. Ciell 9 jan 2017 15:27 (CET)
 10. Paar verschillende haaksteken in stopmotion of animatie. Ciell 9 jan 2017 15:27 (CET)
 11. Borduurtechnieken in stopmotion of animatie. Ciell 9 jan 2017 15:27 (CET)
 12. Geheime foto-opnames Razzia van Amsterdam (1941) omzetten in animated gif of video als stills Hannolans (overleg) 10 jan 2017 22:43 (CET)
 13. Een infographic maken van de factsheet over Wikipedia en Wikimedia. SindyM3 (overleg) 11 jan 2017 15:25 (CET)
 14. Maken van filmopnames van interview met Wikipedianen. Vervolgens bewerken tot kort filmpje. Insteek: ontmoet de mensen achter Wikipedia Denise Jansen (overleg) 17 jan 2017 11:34 (CET)
 15. Maken van een eerste, tweede en derde prijs barnstar & een barnstar voor de inzet voor de schrijfwedstrijd van Wiki Loves Monuments. (Meer details in de mail aan Arne). Ciell 17 jan 2017 15:54 (CET)
 16. Er worden drie categorieën (+ 1 overig) Vrouwelijke genitale verminking gedefinieerd. Op commons zijn daar getekende afbeeldingen van in verschillende talen (bv in het Engels of Duits), maar niet in het Nederlands. Een getekende afbeelding met Nederlandse tekst zou zeer gewenst zijn (ik zou kunnen helpen bij de daadwerkelijke vertaling van de teksten) Ecritures (overleg) 12 feb 2017 12:39 (CET)
 17. Een leuke barnstar "bedankt voor het meedoen" en eentje voor de winnaar van Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/De vrouwen die je nooit hebt ontmoet (loopt tot 9 april). Ciell 26 feb 2017 11:27 (CET)

Vragen?[bewerken]

Vragen kunnen hier op de overlegpagina gesteld worden; vanuit Wikimedia Nederland is Arne Wossink het aanspreekpunt voor dit project.