Wikipedia:Educatieprogramma/Studenten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Studenten nemen deel aan een cursus en werken na uitleg van de instructeur aan artikelen onder begeleiding van de instructeur en vrijwilligers. Tijdens een cursus kun je hen vragen stellen als je iets wilt weten of ergens niet uitkomt.

Voor het educatieprogramma maken we gebruik van de cursusextensie, een stukje software geïnstalleerd op Wikipedia om het geven en begeleiden van een cursus te vereenvoudigen.

Aanmelden als student[bewerken]

Om deel te kunnen nemen aan een cursus moet je een account hebben op Wikipedia. Het is belangrijk dat je zelf thuis een account aanmaakt, omdat er op de cursuslocatie maar een beperkt aantal accounts aangemaakt kan worden.

Het aanmelden als student vindt doorgaans plaats via WP:START. Dat is een stappenplan dat je laat registreren (als nodig), inloggen en jezelf in te schrijven voor de cursus.

Account aanmaken[bewerken]

Hou bij het aanmaken van een account de volgende punten in gedachte:

 1. Een account is persoonlijk, deel deze niet met anderen. Houd dus het wachtwoord voor jezelf. Je kunt je account ook in de toekomst opnieuw gebruiken.
  • Bedrijfs-, organisatie- of merknamen zijn in principe niet toegestaan als accountnaam.
 2. Wees bewust van je privacy. Google en andere zoekmachines kunnen je accountnaam vinden.
  • Indien je niet wil dat je eigen naam gevonden wordt of je geassocieerd wordt met je account en bewerkingen op Wikipedia, kies dan een voor anderen onherkenbare gebruikersnaam. Wees gerust creatief!
  • Indien je juist wel herkenbaar wil zijn voor de wereld dat je dit account gebruikt, kun je gerust je echte naam gebruiken (mits deze naam niet als account al in gebruik is).
 3. Gebruik geen willekeurige reeks van letters of cijfers.
 4. Gebruik geen e-mailadres, domeinnaam (URL's) of IP-adres als accountnaam.

Terug naar de cursuspagina[bewerken]

Als je je ingeschreven hebt voor een cursus, kun je de cursuspagina terugvinden bovenaan je bijdragenlijst (link staat rechtsboven op iedere pagina) en via Speciaal:MijnCursussen.

Handige links[bewerken]

 • Snelcursus - een korte zelfcursus die in 8 korte hoofdstukken uitleg geeft over het bewerken op Wikipedia.
 • Spiekbriefje - een online spiekbriefje met de meest voorkomende en belangrijkste codes van de wikisyntax op Wikipedia.
 • Voorbeeldartikel - een voorbeeldartikel dat laat zien hoe artikelen opgebouwd zijn en de tekst geeft daar nog aanbevelingen over.
 • Geannoteerd artikel - een geannoteerd artikel dat een bestaand artikel als voorbeeld neemt en wijst daarin op de standaardelementen in artikelen.

Waar kan ik experimenteren?[bewerken]

Iedereen kan vrij oefenen en experimenteren op twee pagina's op Wikipedia:

Het plaatsen van auteursrechtelijk beschermd materiaal en onbetamelijk gedrag is er echter verboden (net als overal op de wiki).

Hoe begin ik een artikel?[bewerken]

Om zelf een artikel te beginnen te schrijven zijn er twee mogelijkheden.

 • Je begint het artikel in je persoonlijke kladblok waar je zo goed als ongestoord kan werken en later verplaatst worden naar het artikelgedeelte van Wikipedia.
 • Je begint het artikel meteen in het artikelgedeelte van Wikipedia waar ook andere gebruikers het artikel kunnen bewerken en je in de weg kunnen zitten.

Eerst in je kladblok[bewerken]

Eerst schrijf je in je eigen kladblok en later wordt dit verplaatst naar het artikelgedeelte.

Laat bovenin je kladblokpagina de regel met {{Hoofding gebruikerskladblok}} staan!

Start in je kladblok

Direct in het artikelgedeelte[bewerken]

Je typt rechtsboven in het zoekvenster het onderwerp in en kijkt of het onderwerp niet misschien al bestaat. Als het niet bestaat verschijnt er daar een rode link die je kunt aanklikken. Daar kun je het artikel beginnen.

Plaats bovenin je artikel: {{Meebezig}} om aan te geven dat je aan het artikel werkt, anders loop je het risico dat je artikel verwijderd wordt.

Aandachtspunten[bewerken]

Op Wikipedia hebben we een aantal gebruiken, uitgangspunten, regels en richtlijnen in het schrijven van artikelen. De allerbelangrijkste zijn:

 • Wikipedia is een encyclopedie: we zijn geen woordenboek, geen startpagina met externe links, maar een gestructureerde, geschreven verzameling van menselijke kennis, vaak met aanvullingen zoals afbeeldingen, geluidsopnames en videomateriaal.
  • Geen origineel onderzoek: gebruik voor artikelen geen ongepubliceerde feiten, termen, argumenten, concepten, stellingen of theorieën, maar verifieerbare bronnen.
  • Geen zelfpromotie: schrijf niet over jezelf of over onderwerpen waar men nauw bij betrokken is, zoals de organisatie waarvoor je werkzaam bent.
  • Relevantie: de vraag of een bepaald onderwerp zou passen in een encyclopedie.
 • Wikipedia heeft een neutraal standpunt (NPOV): Wikipedia-artikelen dienen onpartijdig te zijn, en dienen feiten, ideeën, en standpunten te presenteren, getrouw, in de juiste verhoudingen en zonder vertekening.
 • Wikipedia bevat vrije inhoud (vrije kennis): tekst die op Wikipedia wordt toegevoegd moet zelf geschreven zijn, omdat op de meeste andere werken auteursrechten rusten die de vrijheid tot hergebruik beperkt.
 • Wikipedia heeft een gedragscode: ga beleefd met andere mensen op Wikipedia om.
  • Onderteken je berichten op overlegpagina's met vier tildes (~~~~), de software zet deze automatisch om in je handtekening met link naar je gebruikerspagina en de datum en tijd, zodat het voor andere gebruikers duidelijk is wie er wanneer gereageerd heeft.
 • Wikipedia heeft geen harde regels: je hoeft geen regels te leren voordat je aan Wikipedia kunt deelnemen, maar hou er wel rekening mee dat je bijdragen aangepast of eventueel verwijderd kunnen worden als ze niet passen op Wikipedia.

Daarnaast zijn er nog andere:

 • Conventies: hoewel op Wikipedia Voel je vrij en ga je gang aangemoedigd wordt, zijn er bepaalde conventies waar bijdragen aan moeten voldoen. O.a.:
  • Onderwerp in eerste zin vet.
  • Maak met kopjes een gestructureerde tekst.
 • Externe links: plaats geen externe links in de lopende tekst, maar voeg ze alleen toe als referentie, bronvermelding of onderaan een artikel maar niet te vaak.
 • Voeg referenties en bronnen toe aan artikelen: zorg dat de informatie in een artikel te verifiëren is in de opgegeven referenties en bronnen.
 • Welke titel dient een onderwerp te krijgen: hou een titel eenvoudig en wanneer er meerdere onderwerpen zijn met dezelfde titel wordt er onderscheid gemaakt door achter de titel tussen haakjes onderscheid tussen de onderwerpen te maken.


Naast deze pagina's zijn er nog veel meer hulppagina's, uitlegpagina's, etc en die zijn bereikbaar via het portaal hulp en beheer.

Hulp nodig?[bewerken]

Tijdens de cursus lopen er verschillende vrijwilligers rond aan wie je vragen kunt stellen.

Na afloop van een cursus, of tussentijds met een meerdaagse cursus, kun je doorgaan met het werken aan artikelen op Wikipedia en daarbij tegen problemen of vragen aanlopen.

Digitaal[bewerken]

 • Via chatkanaal: Via de webchat (IRC) kun je vragen stellen in het algemene chatkanaal van de Nederlandstalige Wikipedia (meer informatie).
 • Via de helpdesk: hier kun je vragen stellen en ervaren gebruikers trachten die dan te beantwoorden.
 • Via de overlegpagina van de instructeur of de vrijwilligers van de cursus waaraan je deelnam, zij helpen je graag bij eventuele vragen.

Onderteken je bericht op de helpdesk of overlegpagina van een gebruiker met 4 tildes: ~~~~. De software zet deze automatisch om in je handtekening met link naar je gebruikerspagina en de datum en tijd, zodat het voor andere gebruikers duidelijk is wie er wanneer gereageerd heeft. Er wordt meestal op je bericht gereageerd op de plek waar je deze hebt geplaatst.

Fysiek[bewerken]

Als je graag iemand fysiek om hulp wilt vragen, kun je langskomen op een WikiZaterdag. Daar zijn er vrijwel altijd wel gebruikers die je kunnen helpen als je vragen hebt.

Mogelijk kun je eventueel ook deelnemen aan een andere cursus die vrij toegankelijk is of een edit-a-thon.

Zie ook[bewerken]