Wikipedia:Fancruft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Wikipedia:Fan-POV, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Overzicht beheerpagina's
Text-x-generic.svg Dit is een persoonlijk betoog. De pagina beschrijft niet een officiële regel of richtlijn, maar geeft enkel de mening weer van de auteur(s). Voel je vrij om aanpassingen te maken of erover te discussiëren op de overlegpagina.
Zie WP:FC

Fancruft is een term die binnen Wikipedia wordt gebruikt voor onderwerpen van artikelen of secties van artikelen die enkel van belang zijn voor een klein groepje enthousiaste fans. Het is moeilijk om exact te zeggen wat nu fancruft is en wat niet. Wanneer een categorie of artikel op de beoordelingslijst wordt geplaatst ter verwijdering met als motivatie "fancruft" volgen er regelmatig discussies over wat nu fancruft is en verwijderd mag worden, en wat nu relevant is en mag blijven. De pagina Wikipedia:Relevantie probeert hierover duidelijkheid te verschaffen.

Voorbeelden[bewerken]

In discussies over wat nu 'fancruft' is en wat niet worden vaak artikelen genoemd die gerelateerd zijn aan televisieseries, boeken en films. Films en televisieseries als Star Wars, Star Trek en Harry Potter bevatten vaak grote hoeveelheden personages die maar heel kort in beeld zijn of zelfs enkel genoemd worden. Bij artikelen over afzonderlijke afleveringen van televisieseries, of singles van popsterren, rijst ook niet zelden de vraag of zoiets wel past in een encyclopedie. Een mogelijkheid is om meerdere artikelen bij elkaar te voegen, zodat het duidelijker wordt waarover het gaat. Veel 'fancruft'-artikelen beschrijven het onderwerp zo dat het voor een buitenstaander niet duidelijk is waar het nu over gaat. Een korte inleiding waarin bijvoorbeeld wordt beschreven dat het een personage uit de boekenreeks Harry Potter betreft, verheldert vaak veel.

Etymologie[bewerken]

Het woord is afgeleid van de term "cruft" die vroeger werd gebruikt door hackers voor slecht geschreven programmeercode.

Zie ook[bewerken]