Wikipedia:GLAM/Afrika-Studiecentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
link=https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:GLAM/African Studies Centre Leiden
Read in English
Deur van de bibliotheek van het Afrika-Studiecentrum in het Pieter de la Courtgebouw van de Faculteit Sociale Wetenschappen in Leiden, met bewaker.

Het Afrika-Studiecentrum (ASC) van de Universiteit Leiden is een wetenschappelijk instituut dat onderzoek en onderwijs verzorgt over Afrika en onder meer foto's van Afrika verzamelt voor Wikimedia websites. Recente webdossiers[1] van het ASC gebruiken Wikidata, de kennisbank van Wikimedia, bijvoorbeeld het webdossier over Zuid-Afrikaanse schrijfsters.[2] Bij de beeldbank Wikimedia Commons vindt u andere overzichten van de fotocollecties van het ASC.

Hofstracollectie Sierra Leone 1934-1936[bewerken | brontekst bewerken]

De socioloog en anthropoloog Sjoerd Hofstra (1898-1983) fotografeerde mensen en toestanden in Sierra Leone in 1934-1936. Zijn dochter Marijke Gijswijt-Hofstra schonk de glasplaten, waarvan hier een monster:

Koopmancollectie Afrikaanse bibliotheken, jaren 1950-1960[bewerken | brontekst bewerken]

Sjoerd Koopman schonk historische foto's van bibliotheken in Afrika, voornamelijk uit de jaren 1950 en 1960:

Coutinhocollectie Guinea-Bissau en Senegal 1973-1974[bewerken | brontekst bewerken]

De bekende arts Roel Coutinho schonk in 2015 een fotocollectie van zijn medisch werk in Guinee-Bissau en Senegal in 1973-1974 aan het ASC en Wikimedia Commons. De 752 foto's stammen uit het laatste jaar van de vrijheidsstrijd van de PAIGC tegen de kolonisator Portugal en zijn grotendeels gemaakt in de bevrijde gebieden van Guinee-Bissau. Ze geven een beeld van medische handelingen en scholen en ziekenhuizen in de open lucht, maar ook van socialistische staatswinkels, het dagelijks leven en feesten. Jos Damen van het ASC leidde dit project en regelde het scannen van de collectie, Michele Portatadino verzorgde de metadata met vertaling in het Portugees en Hans Muller zette de bestanden op Wikimedia Commons.

Project Wikipedians in special residence 2013 - 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Het ASC was initiatiefnemer van het project Wikipedians in special residence, waarin twee huiswikipedianen twaalf culturele instellingen aandeden voor samenwerking met Wikimedia. Het ASC en medewerkers schonken honderden foto's en kaarten aan Wikimedia Commons.

Van Beekcollectie Kameroen en Mali, jaren 1970[bewerken | brontekst bewerken]

De antropoloog Wouter van Beek doneerde 132 foto's van Mali en Kameroen. Hieronder markten, landbouw en dagelijks leven van de Dogons in Mali.

Rietveldcollectie Robbeneiland 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Aart Rietveld, leraar (kunst)geschiedenis en universitair docent, schonk diverse collecties fotomateriaal van Afrika aan het ASC, onder meer 57 foto's van Robbeneiland in 2015.

Project Wikipedian in residence 2019 - 2020[bewerken | brontekst bewerken]

Het ASC heeft zo'n 6000 dia's van gepensioneerde Afrikanisten laten scannen en wil in een WIR-project met Hans Muller in overleg met die fotografen een groot deel daarvan op Wikimedia Commons zetten. Daarnaast zullen algemene activiteiten over Afrika op Wikimedia-websites worden ontplooid, onder meer een wikischrijfbijeenkomst bij de Universiteit Leiden.

Resultaat onder meer:


Postzegels van Oost-Afrika, negentiende eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Prof. Ton Dietz van het Afrika-Studiecentrum verzamelde postzegels en desbetreffende afbeeldingen van Oost-Afrika, 1865-1900.

NSAG collectie Noord-Afrika 1961-1962[bewerken | brontekst bewerken]

Professor L.A. van Es en de heer M.U.U. van Dis schonken honderden zwart-wit en kleurenfoto's van hun groepsreis met het zogenaamde Nederlands Studenten Afrika Gezelschap door voornamelijk Noord-Afrika in 1961-1962, waarbij ze universiteiten aandeden. Een voorlopige greep:

Rietveldcollectie Nigeria 1970-1973[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve de bovengenoemde fotoserie van Robbeneiland schonk Aart Rietveld, gepensioneerd leraar (kunst)geschiedenis en universitair docent, 99 dia's gemaakt tijdens zijn werk in Nigeria als docent aan Toro Teachers College (1970-1973).

Van der Kraaijcollectie Burkina Faso, Liberia, Mali, Marokko en Senegal 1972-1987[bewerken | brontekst bewerken]

De econoom Fred van der Kraaij woonde vele jaren in Liberia waar hij onder meer universitair docent was. Hij leende een grote diacollectie aan het Afrika-Studiecentrum om te laten scannen, waarvan hier een greep uit zijn eerste serie, voornamelijk over de open mijnbouw in Yekepa en de Firestone-rubberfabriek in Harbel.

Rietveldcollectie Oost-Afrika 1975[bewerken | brontekst bewerken]

Aan Aart Rietveld danken we nog een diaserie, nu 49 foto's van zijn reis door Kenya, Tanzania, Zambia en Zimbabwe in 1975. Straten en gebouwen van Nairobi en Mombasa, bewoners in hun landschap en op school, de ruïnes van Great Zimbabwe en de Victoriawatervallen in de Zambezi. Identificatie van het land is welkom in de twijfelgevallen!

van Achterbergcollectie Algerije, Botswana, Burkina Faso, Kameroen, Mali, Marokko, Mauretanië, Namibië, Niger en Tunesië 1985, 1996 - 1997[bewerken | brontekst bewerken]

De cultureel antropologe Angeline van Achterberg bereisde Noordwest-Afrika veelvuldig, bezocht onder meer vrouwengroepen en schreef er boeken over. Een voorproefje van de gescande dia's die ze schonk:

van de Bruinhorstcollectie Somaliland 2019[bewerken | brontekst bewerken]

Gerard van de Bruinhorst, arabist en Afrikanist bij het Afrika-Studiecentrum, schonk foto's en video's van zijn reis naar de Hargeysa 12th International Book Fair 20-25 July 2019 in Somaliland aan Wikimedia Commons. Vanwege het auteursrecht mag hij hier de fraaie boekomslagen van de boekenbeurs niet laten zien.

Top 5 Meest Bekeken Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen afkomstig van het Afrika-Studiecentrum worden gebruikt op webpagina's van verschillende Wikipedia-websites. Vooral op de Engelstalige wikipedia (en in mindere mate op de Franstalige wikipedia) zijn afbeeldingen van het ASC veel te zien. Met een teller hoe vaak die pagina's aangeklikt worden[3] kan een Top Vijf van deze foto's samengesteld worden in een gekozen maand, met erbij het Engelstalige artikel waarin ze staan, het aantal klikjes en hun ASC-fotocollectie, voor september 2020 en 2019. Het blijkt dat in september 2019 voor het eerst sinds het begin van de tellingen in 2014 de grens van twee miljoen bezichtigingen (klikjes, kijkjes) per maand doorbroken werd.

September 2020[bewerken | brontekst bewerken]

September 2019[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Afrikanistiek Categorie:Universiteit Leiden