Wikipedia:GLAM/Afrika-Studiecentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deur van de bibliotheek van het Afrika-Studiecentrum in het gebouw van de Faculteit Sociale Wetenschappen in Leiden.

Het Afrika-Studiecentrum (ASC) is een wetenschappelijk instituut dat onderzoek verricht naar Afrika. Het verzamelt en verspreidt kennis over Afrika en is als interfacultair instituut onderdeel van de Universiteit Leiden.

Wikimediaprojecten[bewerken]

Wikipedians in special residence 2013 - 2015[bewerken]

Het ASC was initiatiefnemer van het project Wikipedians in special residence, waarin twee huiswikipedianen twaalf culturele instellingen aandeden voor samenwerking met Wikimedia. Het ASC en medewerkers schonken honderden foto's en kaarten aan Wikimedia Commons.

Coutinhocollectie 2015-2016[bewerken]

De bekende arts Roel Coutinho schonk in 2015 een fotocollectie van zijn medisch werk in Guinee-Bissau en Senegal in 1973-1974 aan het ASC en Wikimedia Commons. De 752 foto's stammen uit het laatste jaar van de vrijheidsstrijd van de PAIGC tegen de kolonisator Portugal en zijn grotendeels gemaakt in de bevrijde gebieden van Guinee-Bissau. Ze geven een beeld van medische handelingen en scholen en ziekenhuizen in de open lucht, maar ook van socialistische staatswinkels, het dagelijks leven en feesten. Jos Damen van het ASC leidde dit project en regelde het scannen van de collectie, Michele Portatadino verzorgde de metadata met vertaling in het Portugees en Hans Muller zette de bestanden op Wikimedia Commons.

Rietveldcollectie 2017[bewerken]

Aart Rietveld, geograaf en universitair docent, schonk diverse collecties fotomateriaal van Afrika aan het ASC, onder meer 57 foto's van Robbeneiland in 2015.

Van Beekcollectie 2017-2018[bewerken]

120 foto's van markten, landbouw en dagelijks leven in Mali door de antropoloog Wouter van Beek.

Wikipedian in residence 2019[bewerken]

Ethiopische vrouw, 1935 - 1939. Winterton Collection of East African Photographs. Testbeeld voor overleg met een Amerikaanse bibliotheek die een fotocollectie op internet heeft staan.
13 USB sticks met 6000 foto's (.jpg en .tiff) gedoneerd door Afrikanisten.
Een staflid van het ASC kocht boeken in Somaliland aan voor de bibliotheek, 2019.

Het ASC heeft zo'n 6000 dia's van gepensioneerde Afrikanisten laten scannen en wil in een WIR-project in overleg met die fotografen een groot deel daarvan op Wikimedia Commons zetten. Daarnaast zullen algemene activiteiten over Afrika op Wikimedia-websites ontwikkeld worden.

Resultaat: