Wikipedia:GLAM/Afrika-Studiecentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deur van de bibliotheek van het Afrika-Studiecentrum in het Pieter de la Courtgebouw van de Faculteit Sociale Wetenschappen in Leiden.

Het Afrika-Studiecentrum (ASC) is een wetenschappelijk instituut dat onderzoek verricht naar Afrika. Het verzamelt en verspreidt kennis over Afrika en is als interfacultair instituut onderdeel van de Universiteit Leiden.

Wikipedia Workshop 2019[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedians in special residence 2013 - 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Het ASC was initiatiefnemer van het project Wikipedians in special residence, waarin twee huiswikipedianen twaalf culturele instellingen aandeden voor samenwerking met Wikimedia. Het ASC en medewerkers schonken honderden foto's en kaarten aan Wikimedia Commons.

Coutinhocollectie 2015-2016[bewerken | brontekst bewerken]

De bekende arts Roel Coutinho schonk in 2015 een fotocollectie van zijn medisch werk in Guinee-Bissau en Senegal in 1973-1974 aan het ASC en Wikimedia Commons. De 752 foto's stammen uit het laatste jaar van de vrijheidsstrijd van de PAIGC tegen de kolonisator Portugal en zijn grotendeels gemaakt in de bevrijde gebieden van Guinee-Bissau. Ze geven een beeld van medische handelingen en scholen en ziekenhuizen in de open lucht, maar ook van socialistische staatswinkels, het dagelijks leven en feesten. Jos Damen van het ASC leidde dit project en regelde het scannen van de collectie, Michele Portatadino verzorgde de metadata met vertaling in het Portugees en Hans Muller zette de bestanden op Wikimedia Commons.

Rietveldcollectie Robbeneiland 2017[bewerken | brontekst bewerken]

Aart Rietveld, leraar (kunst)geschiedenis en universitair docent, schonk diverse collecties fotomateriaal van Afrika aan het ASC, onder meer 57 foto's van Robbeneiland in 2015.

Van Beekcollectie 2017-2018[bewerken | brontekst bewerken]

120 foto's van markten, landbouw en dagelijks leven in Mali door de antropoloog Wouter van Beek.

Wikipedian in residence 2019 - 2020[bewerken | brontekst bewerken]

Het ASC heeft zo'n 6000 dia's van gepensioneerde Afrikanisten laten scannen en wil in een WIR-project met Hans Muller in overleg met die fotografen een groot deel daarvan op Wikimedia Commons zetten. Daarnaast zullen algemene activiteiten over Afrika op Wikimedia-websites worden ontplooid, onder meer een wikischrijfbijeenkomst bij de Universiteit Leiden.

Resultaat:


Rietveldcollectie Nigeria 1970-1973[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve de bovengenoemde fotoserie van Robbeneiland schonk Aart Rietveld, gepensioneerd leraar (kunst)geschiedenis en universitair docent, 99 dia's gemaakt tijdens zijn werk in Nigeria als docent aan Toro Teachers College (1970-1973).

Rietveldcollectie Oost-Afrika 1975[bewerken | brontekst bewerken]

Aan Aart Rietveld danken we nog een diaserie, nu 49 foto's van zijn reis door Kenya, Tanzania, Zambia en Zimbabwe in 1975. Straten en gebouwen van Nairobi en Mombasa, bewoners in hun landschap en op school, de ruïnes van Great Zimbabwe en de Victoria Falls waterval in de Zambezi. Identificatie van het land is welkom in de twijfelgevallen!

Van der Kraaijcollectie Liberia 1975-1976[bewerken | brontekst bewerken]

De econoom Fred van der Kraaij woonde vele jaren in Liberia waar hij onder meer universitair docent was. Hij schonk een grote diacollectie aan het Afrika-Studiecentrum, waarvan hier een greep uit zijn eerste serie, voornamelijk over de open mijnbouw in Yekepa en de Firestone-rubberfabriek in Harbel.

van Achterbergcollectie Niger, Burkina Faso, Mali, Mauretanië, Tunesië en Kameroen, 1985, 1996 - 1997[bewerken | brontekst bewerken]

De cultureel antropologe Angeline van Achterberg bereisde Noordwest-Afrika veelvuldig, bezocht onder meer vrouwengroepen en schreef er boeken over. Een voorproefje van de gescande dia's die ze schonk:

van de Bruinhorstcollectie Somaliland 2019[bewerken | brontekst bewerken]

Gerard van de Bruinhorst, arabist en Afrikanist bij het Afrika-Studiecentrum, schonk foto's en video's (nog) van zijn reis naar de Hargeysa 12th International Book Fair 20-25 July 2019 in Somaliland aan Wikimedia Commons. Vanwege het auteursrecht mag hij hier de fraaie boekomslagen van de boekenbeurs niet laten zien.

Top 5 Vaak bekeken foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen afkomstig van het Afrika-Studiecentrum worden gebruikt op webpagina's van verschillende Wikipedia-websites. Uit een telling hoe vaak die pagina's aangeklikt worden[1], blijkt dat in september 2019 voor het eerst sinds het begin van de tellingen in 2014 de grens van twee miljoen bezichtigingen (klikjes, kijkjes) per maand doorbroken werd. Vooral op de Engelstalige wikipedia (en in mindere mate op de Franstalige wikipedia) waren afbeeldingen van het ASC veel te zien. Een topvijf van deze foto's met het artikel waarin ze staan, het aantal kijkjes en hun ASC-fotocollectie: