Wikipedia:GLAM/Beeld en Geluid/gamescanon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nederlandse Gamescanon[bewerken]

Sinds drie jaar archiveert Beeld en Geluid Nederlandse computergames. Samen met een groep experts hebben we een nationale gamescanon gemaakt van games die vanaf nu richting geven aan de acquisitie-inspanningen van Beeld en Geluid. Games die prijzen hebben gewonnen, een eigenschap van de Nederlandse gamegeschiedenis uitlichten, door belangrijke makers zijn gemaakt of een commercieel succes waren… het is een divers samengestelde lijst. Ongetwijfeld leidt zo’n canon tot discussie, maar dat is alleen maar positief. Met de gamescanon heeft Beeld en Geluid een tool in handen om gerichter te acquireren, een duidelijker verhaal te vertellen richting makers, maar ook voor het algemene publiek krijgt game-erfgoed concreter gestalte. Het vormt een mooie kapstok om de geschiedenis van games in Nederland te vertellen.

We leggen momenteel de laatste hand aan de Nederlandse gamescanon, deze wordt in oktober 2018 gepubliceerd. Onderstaande games zullen er hoogstwaarschijnlijk bij horen. Het lijkt ons fantastisch als deze games een mooi artikel hebben op Wikipedia. Voor sommige is dat al het geval, voor andere zijn er slechts beginnetjes of is er nog helemaal geen artikel. Als je hier een bijdrage aan wilt leveren juichen we dat ten zeerste toe!

Artikelen over games uit de canon[bewerken]

Schrijf je voor het eerst op Wikipedia?[bewerken]

Iedereen kan en mag Wikipedia bewerken. Maak eerst een account aan (zie hiernaast). Er zijn voor het schrijven allerlei resources beschikbaar, een aantal daarvan zie je hiernaast. Belangrijke tip: gebruik als voorbeeld een ander artikel over eenzelfde onderwerp, bijvoorbeeld Jazz Jackrabbit, en volg dezelfde structuur.

Maak zo een account aan
Spiekbriefje
Handleiding