Wikipedia:GLAM/Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief/Nieuws/2019
Nieuws | Over onze samenwerking met Wikimedia | Projecten | Evenementen & bijeenkomsten | KPIs | Archief (2013-2014) | Alle pagina's |
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 |
Nieuws 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Bezoek Wikicafe Tilburg aan KB, Den Haaag, 18 december 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Op 18 december bracht bracht het Wikicafe Tilburg een bezoek aan de KB. Op het programma stond een rondleiding door de bibliotheek, een workshop "Zoeken in catalogi en online bronnen", een introductie Wikidata en de bezichtiging van enkele KB-Topstukken.
Studiemiddag 'Samenwerking erfgoed en onderzoek, een verkenning', Leiden, 26 november 2019
[bewerken | brontekst bewerken]In de Week van het Digitaal Erfgoed 2019 was de KB uitgenodigd om als invaller bij deze studiemiddag een verhaal te komen vertellen over hoe het KB-topstuk Atlas de Wit m.bv. Wikidata en Wikimidia Commons op een nieuwe manier ontsloten kan worden. Bekijk de presentatie Atlas De Wit + Wikimedia Commons + Wikidata = nieuwe manieren van zoeken & vinden.
Wiki Techstorm 2019, Amsterdam, 22-23 november 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Vanwege zijn ervaring als mede-organisator van de eerste en tweede editie van de Wiki Techstorm in 2018, nam Olaf eind november 2019 als mentor deel aan de derde editie van Wiki Techstorm, ditmaal in Amsterdam. Dit was een hackathon voor nieuwkomers binnen de (technische) Wikimedia-gemeenschap, waarbij Wikidata een belangrijke rol speelt. Ook gaf Olaf de 3e editie van zijn Wikidata map making workshop, zie de cursusslides. Foto's van het evenement hier, video van de showcase daar.
Publicatie over Wikibase, InformatieProfessional, november 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Wikibase, de voordelen van Wikidata, zonder de nadelen, Olaf Janssen, InformatieProfessional nr.08, 2019, pag. 37.
KNVI Smart Humanity 2019, OBA, Amsterdam, 14 november 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Op 14 november 2019 vond het KNVI Smart Humanity 2019 congres plaats. Olaf sprak daar samen met Ursula Oberst van het ASC Leiden over het verbinden van bibliotheekcollecties met Wikimedia-projecten. Voorafgaand aan het congres werden Olaf en Ursula geinterviewd voor een speciale KNVI-editie van de InformatieProfessional (pag. 18).
WikidataCon 2019, Berlijn, 25-26 oktober 2019
[bewerken | brontekst bewerken]De KB nam in oktober 2019 deel aan WikidataCon 2019 in Berlijn. Olaf leverde drie bijdragen:
- Presentatie Creating LOD for Dutch public libraries, over het Wikidata project voor Nederlandse openbare bibliotheken. Dit als onderdeel van een panel over Wikidata in bibliotheken, dat ook op video is opgenomen.
- De tweede editie van de Map making workshop – from Wikidata to interactive off-Wiki maps in three steps. De slides van deze editie vind je hier (pdf).
- Een interview over zijn ervaring van de conferentie
Cursus uploaden zelfgemaakte foto's, Wiki Café Tiel, 10 oktober 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Voor het Wikicafé Tiel gaf Olaf op 10 oktober een korte cursus over het uploaden van zelfgemaakte foto's van erfgoed en monumenten in Tiel naar Wikimedia Commons en het gebruik van die foto's in artikelen op Wikipedia. Speciale aandacht was er voor auteursrecht, Creative Commons licenties en het indelen van de foto's in de juiste categorieën. Cursusslides als pdf
Studiemiddag Wiki Wetenschappers, Stichting Academisch Erfgoed, Utrecht, 26 september 2019
[bewerken | brontekst bewerken]De KB doet regelmatig beelddonaties aan Wikimedia Commons. In deze deze presentatie tijdens de studiemiddag Wiki Wetenschappers van de Stichting Academisch Erfgoed (SAE) op 26 september 2019 gaat Olaf in op 4 gevolgen van deze beelddonaties: 1) Verbeterde zichtbaarheid van KB-beeldcollecties, 2) Commercieel hergebruik, 3) Het aantrekken van externe expertise uit de Wikigemeenschap en 4) Het via Commons en Wikidata creëren van nieuwe zoek- en vindmogelijkheden van KB-beeldmateriaal dat op de eigen sites van de KB niet mogelijk is.
Interne basiscursus Wikipedia, Wikimedia en Wikidata, KB, sept, okt en nov 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Op 12 september, 15 oktober en 28 november gaf Olaf Janssen een basiscursus Wikipedia, Wikimedia en Wikidata voor (nieuwe) KB-medewerkers.
Nieuw KB-logo voor open hergebruik, augustus 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Omdat de KB eerder dit jaar een nieuwe huisstijl en een nieuw logo heeft gekregen, is ook het CC-BY-SA gelicenseerde KB-logo op Wikimedia Commons aangepast.
Bijeenkomst 'Wikidata & Wikibase for National Libraries', KB Zweden, Stockholm, 19 augustus 2019
[bewerken | brontekst bewerken]De KB nam deel aan deze eendaagse bijeenkomst van vertegenwoordigers van nationale (en equivalente) bibliotheken rondom het huidige en toekomstige gebruik van Wikidata en Wikibase in de context van dit soort grootschalige instellingen en hun dienstverlening. Lees het verslag van Europeana : Wikidata & Wikibase for National Libraries: the inaugural meeting (of via deze tweet)
Wikimania 2019, Stockholm, 14-18 augustus 2019
[bewerken | brontekst bewerken]De KB nam deze zomer deel aan Wikimania 2019 in Stockholm. Op 18 augustus gaf Olaf daar een workshop over het maken van kaarten o.b.v. Wikidata. Bekijk de opzet en het lesmateriaal van de workshop From Wikidata to interactive off-Wiki maps in three steps.
Wikidata and Wikibase Workshop: developing a Wikibase instance, Ghent, 3-5 juli 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Samen met het Gemeentemuseum Den Haag en het Rijksmuseum had de KB in het voorjaar een voorstel ingediend om deel te mogen nemen aan een practische workshop over Wikidata en Wikibase bij de Universiteit van Gent. Dit voorstel werd geaccepteerd. Leerdoel van deze driedaagse cursus was om de theorie en praktijk van het installeren, modelleren en vullen van een eigen Wikibase-instantie in de vingers te krijgen. Het GEM-RM-KB-team had als dataset een deel van de website delftsaardewerk.nl meegenomen om de Wikibase-instantie mee te vullen.
Beelddonatie 1280 centsprenten, 14 juni 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Onlangs heeft de KB een collectie van 1280 centsprenten uit Het Geheugen van Nederland naar Commons geupload. Deze centsprenten uit de 18e, 19e en vroege 20e eeuw geven een goed beeld van de onderwerpen waar de Nederlandse bevolking destijds in geïnteresseerd was. Voor onderzoekers en mensen met belangstelling voor de geschiedenis van Nederland is dit een rijke bron met beelden en teksten uit het verleden. Deze prenten kunnen worden gezien als onderzoeksbron naar tekst en taal; naar het dagelijks leven van onze voorouders met (verdwenen) beroepen, kinderspel, vervoer, mode, rolpatronen, wonen en huishouden; bewerken van het land, armoede en rijkdom; naar waarden en normen en pedagogische opvattingen en naar beeld met illustratietechnieken en -stijlen. En korte impressie:
-
Honden en katten, collectie KB
-
De walvisch is te groot, om 's middags op te disschen, Kiest kindren, voor uw smaek een soort van andre visschen, collectie KB
-
Zie lieve kind'ren op deze prent, waerop we u tachtig plaatjes lieten malen, collectie KB
-
Garde impériale Turque, collectie KB
-
Ziet, kindren lief, deez' trouwe hond, wacht zeker, tot zijn meester komt, collectie KB
-
Der vaad'ren deugd en kloek bestaan, Toont deze prent ons duidelijk aan, collectie KB
-
Kort verhael van den verloren zoon, collectie KB
-
Eenhoevige dieren, collectie KB
Kennisbijeenkomst samenwerking Wikimedia en bibliotheken, Den Haaag, 15 mei 2019
[bewerken | brontekst bewerken]In het kader van de Veldverkenning Bibliotheken en Wikimedia vond er op 15 mei bij de KB een goedbezochte bijeenkomst rondom Wikipedia voor zo'n 50 medewerkers van openbare, universitaire, speciale en overige bibliotheken en bibliotheekorganisaties plaats.
Olaf Janssen gaf een presentatie over de parallellen tussen Wikipedia en openbare bibliotheken.
Update Wikipedia op website KB, 25 maart 2019
[bewerken | brontekst bewerken]De pagina op de website van de KB waarin het hoe-wat-waarom van de samenwerking tussen de KB en Wikimedia wordt uitgelegd heeft een update gekregen.
Project: adres- en locatiegegevens Openbare Bibliotheken op Wikidata, voorjaar 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Geïnspireerd door een initiatief in Wales is de KB begin 2019 een project begonnen om Nederlandse openbare bibliotheken (zowel organisaties als vestigingen) op Wikidata (en Wikipedia) te beschrijven. Dit project brengt informatie over de plusminus 1550 openbare bibliotheekvestigingen en -organisaties (geo-coordinaten, adressen etc.) uit niet-open en niet-machine-leesbare diensten als Gidsvoornederland.nl, Bibliotheekinzicht.nl en OCW naar een 5-sterren Linked-Open-Data-omgeving, en sluit deze dataset dus aan op het semantisch web, met alle voordelen en meerwaarden van dien. Het maakt nieuwe diensten, vragen en inzichten mogelijk. Zo’n open database bestond nog niet voor Nederlandse OBs, dit project is dus een innovatieve primeur. Projectpagina hier
WikiConNL 2019, Utrecht, 8-9 maart 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Op 8 en 9 maart was de KB aanwezig bij WikiConNL, de jaarlijkse conferentie van Wikimedia Nederland. KBer Theo van Veen sprak over Wikidata als universele naamthesaurus.
"Bij de researchafdeling van de KB koppelen we m.b.v. machine learning namen in historische kranten aan Wikidata-identifiers. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor het zoeken in en het presenteren van krantenartikelen. Deze mogelijkheden en de enorme opkomst van Wikidata als centrale hub maakt Wikidata steeds aantrekkelijker als universele naamthesaurus voor algemeen bekende entiteiten."
WikiSalon, Utrecht, 15 januari 2019
[bewerken | brontekst bewerken]De wereldwijde Wikimedia-beweging denkt momenteel na over haar toekomst op de langere termijn, tot 2030. Daarvoor worden dit jaar over de hele wereld strategische consultatiebijeenkomsten gehouden, ook in Nederland. De KB is samen met andere netwerkpartners uit het informatie- en erfgoedveld betrokken bij dit proces. Op 15 januari kwamen in Utrecht Wikimedianen, samenwerkingspartners, bondgenoten en andere belanghebbenden bijeen om te discussiëren over de vraag: welke bijdrage kunnen wij vanuit Nederland leveren aan de missie en toekomstambities van de Wikimedia-beweging. In mei is een vervolgbijeenkomst gepland.
Projectpagina t.b.v. Nederlandse literaire prijzen op Wikidata, januari 2019
[bewerken | brontekst bewerken]Ten behoeve van het project om Nederlandse literaire prijzen om op Wikidata te (gaan) beschrijven is een projectpagina in het leven geroepen.