Wikipedia:GLAM/Tresoar/Edit-a-thon Attische nachten april 2016

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op donderdag 14 april 2016 wordt samen met Tresoar in Leeuwarden in het kader van de Week van de Klassieken een edit-a-thon georganiseerd rondom het thema Attische nachten (Noctes Atticae).

De edit-a-thon is bestemd voor alle belangstellenden, bijv. leden van het Nederlands Klassiek Verbond (NKV), studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), medewerkers Tresoar.

Schrijfsessie met inleidende lezing[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van de Week van de Klassieken is er op 14 april een zogenoemde Wikipedia Edit-a-thon in Tresoar. Tijdens deze schrijfsessie leer je onder begeleiding van ervaren Wikipedianen (er komt bijvoorbeeld een medewerker van Wikimedia Nederland) hoe je een encyclopedisch artikel schrijft en een nieuwe Wikipedia-pagina aanmaakt of een bestaande pagina aanvult. Thema van de schrijfmiddag is het werk ‘Attische Nachten’ van de auteur Aulus Gellius. Je gaat niet alleen een pagina aanmaken voor het in ca. 836 door monniken overgeschreven handschrift, maar ook de pagina’s over Aulus Gellius zelf en zijn Noctes Atticae aanvullen. Tijdens de Edit-a-thon geeft dr. Jacob van Sluis een inleidende lezing over Middeleeuwse handschriften, in het bijzonder het manuscript van de Attische nachten. Daarnaast is er natuurlijk gelegenheid andere pagina’s op de Wikipedia te bewerken

Attische nachten[bewerken | brontekst bewerken]

In Tresoar ligt het oudste bewaard gebleven handschrift van de Noctes Atticae (‘Attische nachten’) van Aulus Gellius. Deze Romeinse geleerde schreef eind tweede eeuw een omvangrijk werk waarin hij allerlei wetenswaardigheden over literatuur, taalkunde, filosofie en geschiedenis verzamelde. Dit handschrift, door monniken in de negende eeuw overgeschreven, is gedigitaliseerd en wordt binnenkort geüpload naar Wikimedia Commons, de centrale online databank voor afbeeldingen, geluid, video en andere bestanden. Maar een beetje achtergrondinformatie zou ook geen kwaad kunnen. Er bestaat bijvoorbeeld nog geen pagina voor dit bijzondere handschrift op Wikipedia, de vrije encyclopedie. Daar kun jij verandering in brengen!

Andere Wikipedia-pagina’s schrijven? Dat kan![bewerken | brontekst bewerken]

Studeer je Griekse en Latijnse taal en cultuur en zijn er andere pagina’s op Wikipedia die je graag wilt aanmaken of aanvullen? Ook dat is mogelijk! Studeer je Europese talen en wil je de pagina over het manuscript vertalen naar het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Russisch, Spaans of Zweeds? Graag! Je kunt ook bestaande anderstalige pagina’s vertalen voor het Nederlandse Wikipedia.

Iedereen die deze dag een bijdrage levert aan de Wikipedia Edit-a-thon krijgt het geschenkboekje ‘Wandelen door het antieke Rome’, geschreven door L. Verhuyck, cadeau. Het boek is een publicatie van Uitgeverij Athenaeum en Ambo | Anthos uitgevers.

De edit-a-thon vindt plaats in Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum.

  • Ruimte: Aldehouseal

Het programma op donderdag 14 april 2016 is:

  • 13.30-14.00 inloop met koffie en thee
  • 14.00 welkom door gastheer Ids de Jong van Tresoar en start schrijfsessie
  • 19.30 lezing door dr. Jacob van Sluis
  • 20.15-21.45 voortzetting schrijfsessie

Voeg onder dit kopje de nieuwe artikelen, uitgebreide artikelen en andere bijdragen toe die er gedaan zijn tijdens de edit-a-thon.

Lezing[bewerken | brontekst bewerken]

  • 11 aanwezigen + spreker