Wikipedia:GLAM/Zomerschool Klassieken 2013

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op woensdag 21 augustus 2013 werd er als onderdeel van de Zomerschool Klassieken in Amsterdam een schrijfsessie georganiseerd waarbij studenten en andere deelnemers aan de zomerschool artikelen schreven voor Wikipedia onder begeleiding van Romaine.

Schrijfsessie Zomerschool Klassieken 2013[bewerken | brontekst bewerken]

Van 19 t/m 24 augustus 2013 organiseerden de Amsterdamse universiteiten UvA en VU voor de zevende keer de Zomerschool Klassieken in Amsterdam. De zomerschool is bedoeld voor scholieren uit de bovenbouw van het VWO, studenten, docenten, zij-instromers en andere belangstellenden voor de literatuur van de oudheid. Een week lang lezen ze Griekse en Latijnse teksten in de oorspronkelijke taal. Woensdag 21 augustus hielpen vrijwilligers van Wikimedia Nederland de deelnemers aan het leescollege 'Neolatijnse epigrafie: 17e-eeuwse zeehelden' om zelf artikelen te schrijven.

Maandag en dinsdag hadden de deelnemers aan dit leescollege de Latijnse epitafen getranscribeerd (zorgvuldig overgetikt) en vertaald in modern Nederlands. Dat transcriberen en vertalen was zo makkelijk nog niet, want ze kregen te maken met allerhande afkortingen en verwarrende interpunctie. Er waren al wel 17e- en vroeg 20e-eeuwse uitgaven van de opschriften -en deze hebben de deelnemers ook gebruikt-, maar de Latijnse teksten en Nederlandse vertalingen die daarin stonden, waren niet altijd even betrouwbaar en aansprekend.

Woensdagmiddag was het dan zo ver. Na een korte introductie gingen ze aan de slag en... volgde meteen de eerste tegenslag: urenlang hadden ze gewerkt aan hun transcripties en vertalingen en nu kregen ze te horen dat dit soort bronteksten eigenlijk niet op Wikipedia thuis horen! Wat nu?! Gelukkig bood Wikisource uitkomst. Er werd een nieuwe categorie (grafschrift) aangemaakt en de transcripties en vertalingen werden online gezet.

Daarna schreven de deelnemers alsnog artikelen voor Wikipedia over de grafmonumenten. Ze konden daar dan wel niet terecht met de hele transcriptie en vertaling, maar een korte samenvatting van de opschriften was wel op z'n plaats. Ook beschreven ze hoe de grafmonumenten eruit zien, de ligging ervan en de plek van het eigenlijke graf van de zeeheld - als dat bekend was. De foto's die ze gemaakt hadden in de Oude Kerk hebben ze geüpload naar Commons. Het is dat de zomerschoollezing van Fik Meijer al bijna begon, anders hadden ze nog uren kunnen doorgaan.

Artikelen die de deelnemers gaan uitbreiden of aanmaken, zijn:

Plaatsing boven artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Plaats a.u.b. bovenaan artikelen het volgende:

{{Meebezig|Aan dit artikel wordt gewerkt in verband met de edit-a-thon van de [[Wikipedia:GLAM/Zomerschool Klassieken 2013|Zomerschool Klassieken 2013]]}}