Wikipedia:Gebruik gezond verstand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een essay. De pagina beschrijft niet een officiële regel of richtlijn, maar geeft enkel de mening weer van de auteur(s). Voel je vrij om aanpassingen te maken of erover te discussiëren op de overlegpagina.
Zie WP:GV
Zie WP:GHGV

Wikipedia heeft vele regels. Je gezond verstand gebruiken is vaak beter dan het volgen van alle regels als je aan het bewerken bent. Te veel bezig zijn met regels kan ervoor zorgen dat je het overzicht kwijtraakt, en daarom is het soms beter om een regel te negeren (zie ook Wikipedia:Wikijurisme). Als je bij het bewerken gebruik maakt van je gezond verstand, is er weinig kans dat je iets fout doet.

Ook als een bijdrage de precieze bewoording van een regel schendt, kan het nog steeds een goede bijdrage zijn. Als iets dat verstorend is niet verboden wordt door een geschreven regel betekent het nog niet dat het een goed idee is. De geest van de regel is belangrijker dan de letter.

Het principe van "negeer alle regels" gebruiken zonder verdere verklaring zal niemand ervan overtuigen dat je gelijk had, dus daarom zul je de rest van de gemeenschap moeten overhalen om in te zien dat je handelingen de encyclopedie verbeterden. Een goede toepassing van dit concept zou idealiter onopgemerkt blijven.