Naar inhoud springen

Wikipedia:Gebruikerspagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie WP:G
Overzicht beheerpagina's

De gebruikerspagina is een pagina die elke Wikipediaan voor zichzelf heeft. Dit betekent echter niet dat zomaar alles mag. Dit document geeft richtlijnen wat wel en wat niet mag op een gebruikerspagina, en geeft enkele tips over wat je met je gebruikerspagina kan doen.

Wat is wat

Als je als gebruiker JandeVisser heet, dan is:

Wie mag een gebruikerspagina aanmaken?

In principe mag iedereen een gebruikerspagina aanmaken, geregistreerde gebruiker of anoniem IP.[1] Als je echter een variabel IP-adres hebt, hou er dan rekening mee dat je de pagina niet noodzakelijk zal kunnen blijven updaten en dat een gebruikerspagina aanmaken van de vorm Ik ben Jan Claassen, jan.claassen-at-example.com waarop de volgende die jouw IP-adres toegewezen krijgt toevoegt en ik ben dom misschien geen goed idee is.

Het is niet de bedoeling al een gebruikerspagina aan te maken als je nog geen artikelen op Wikipedia geschreven of bewerkt hebt.

Wat mag ik op mijn gebruikerspagina zetten?

Als je ingelogd bent, vind je rechtsbovenin de link naar je gebruikerspagina. Op deze afbeelding is de link hiernaartoe gemarkeerd met een rode rand.

Wikipedia is een internetencyclopedie, maar omdat de "redactieleden" niet samen in een kantoor zitten maar over de hele wereld verspreid zijn, is het handig dat ze een kleine ruimte hebben waar ze zichzelf kunnen presenteren. Anderen kunnen dan zien wat bijvoorbeeld de interesses en vaardigheden van iemand zijn. Daarvoor is de gebruikerspagina bedacht.

Een kleine rondgang langs een aantal gebruikerspagina's leert dat de meeste mensen er een klein stukje over zichzelf, over hun interesses en over hun bijdragen en projecten op Wikipedia plaatsen. Ook wordt vaak een aantal meningen van de gebruiker kort gepresenteerd in een gebruikersbox.

Op Wikipedia:Wat Wikipedia niet is valt te lezen:

Persoonlijke webruimte
Wikipedia stelt geen "gratis" webruimte ter beschikking om uitsluitend je eigen ding te doen: informatie of andere inhoud die niet relevant is voor de Wikipedia-webencyclopedie hoort hier niet thuis. Voor media (afbeeldingen, geluidsfragmenten, ...) die geüpload worden houdt dit in dat ze ook werkelijk gebruikt worden op andere pagina's, zo niet kunnen ze misschien nog op Wikimedia Commons geplaatst worden. Voor persoonlijke pagina's wordt gevraagd alleen die informatie te verspreiden die bijdraagt tot Wikipedia, bijvoorbeeld je interessegebieden, of in het algemeen: alles wat bijdraagt tot een goede verstandhouding tussen iedereen die meewerkt aan deze webencyclopedie.

Het is dus uitdrukkelijk niet de bedoeling om informatie die helemaal niets met Wikipedia van doen heeft, behalve een kleine introductie van jezelf, op je gebruikerspagina te zetten.

Voor afbeeldingen kunnen we de volgende stelregel aanhouden: Alle afbeeldingen op je gebruikerspagina, uitgezonderd een (pas)foto van de gebruiker zelf, moeten ook ergens anders op Wikipedia gebruikt worden of te gebruiken zijn. Het is dus niet toegestaan om niet-encyclopedische afbeeldingen te uploaden en op je gebruikerspagina te zetten, en deze verder niet op Wikipedia te gebruiken. Met niet-encyclopedisch wordt hier bedoeld: afbeeldingen die niet of zeer moeilijk in een artikel te plaatsen zijn.

Wat mag ik op mijn overlegpagina zetten?

Een overlegpagina is de plaats voor overleg. Over het algemeen begin je zelf geen secties op je eigen OP, maar is het een plek waar anderen vragen aan jou kunnen stellen of opmerkingen tegen je kunnen maken. Het is dan gebruikelijk dat je direct daaronder reageert op je eigen OP (zodat al het overleg op dezelfde plek staat). Eventueel doe je ook een melding daarvan op de OP van degene die de vraag stelde (zodat die snel op de hoogte wordt gesteld van de reactie.) Elke bewerking op een OP wordt ondertekend met 4 tildes (~~~~), zodat de naam van de schrijver en de datum automatisch geplaatst worden.

Verder is het gebruikelijk om het commentaar van anderen op overlegpagina's niet aan te passen, niet op je eigen overlegpagina en ook niet op die van anderen. Bij je eigen overleg mag je wel af en toe vragen waar niets meer mee gebeurt naar een archief verplaatsen, en heb je ook wat meer vrijheid met de indeling en inhoud van je overlegpagina. Maak op je GP of bovenaan je OP dan wel links aan naar deze archieven, zodat ze makkelijk terug te vinden zijn.

Kan ik ook een subpagina aanmaken?

Ja, dat kan. Er is zelfs rechtsbovenaan een linkje. Dat brengt je naar je eigen kladblok maar ook kan je een subpagina aanmaken met de titel van een gepland artikel. Zowel het gewone kladblok als een pagina met een eigen titel kun je gebruiken als kladblok en om te werken aan een nieuw artikel voor Wikipedia dat je voorbereidt.

Een subpagina is een pagina die in de persoonlijke naamruimte van een gebruiker staat en altijd begint met: Gebruiker:Gebruikersnaam/Subpaginanaam of met Overleg gebruiker:Gebruikersnaam/Subpaginanaam. Op de plaats van "Gebruikersnaam" staat dan jouw eigen gebruikersnaam en op de plaats van "Subpaginanaam" staat de door jou bedachte naam van de subpagina. Tussen jouw gebruikersnaam en de naam van de subpagina moet er altijd een schuine streep (/) staan.

Je kunt het makkelijkst beginnen met de reeds aanwezige subpagina vullen door op de knop rechtsboven, met de naam 'Kladblok', te klikken. Deze pagina is bedoeld om zelf rustig aan de slag te kunnen gaan met een conceptartikel.

Wijzigingen door andere gebruikers

Pagina's van individuele gebruikers in de gebruikersnaamruimte worden slechts met terughoudendheid door andere gebruikers gewijzigd. Die terughoudendheid vervalt zodra er iets in staat dat in strijd is met de gebruikersvoorwaarden, auteursrechten en/of als het een pagina elders invloed heeft. Als een pagina niet ten dienste staat van het bijdragen aan Wikipedia en/of in strijd is met de gebruikersvoorwaarden of auteursrechten, kan een pagina verwijderd worden. Als een pagina toegevoegd is aan artikelcategorieën, een onbestaand bestand ingevoegd staat, een onbestaand sjabloon wordt, een sjabloon met onjuist ingevulde parameter(s) ingevoegd wordt of lintfouten bevat, dan vervuilt deze pagina de onderhoudslijsten of -categorieën. Om die werkbaar te houden en artikelen te vrijwaren van problemen, worden ook pagina's in de gebruikersnaamruimte gecorrigeerd.

Globale gebruikerspagina

Account
Account

Sinds februari 2015 is het mogelijk om ook een globale gebruikerspagina te hebben. Een globale gebruikerspagina is één gebruikerspagina die op alle Wikimedia-projecten getoond wordt waar je nog geen gebruikerspagina hebt aangemaakt. Een globale gebruikerspagina wordt dan alleen getoond als je:

  1. een globaal account hebt waaraan het lokale account van die wiki gekoppeld is, én
  2. een gebruikerspagina op Meta hebt aangemaakt, én
  3. op de betreffende lokale wiki geen gebruikerspagina hebt, maar wel op die wiki een keer ingelogd bent geweest met je account en/of op die wiki je globale account actief is.

Merk daarbij op dat een gebruikerspagina vrijwel exact zo getoond wordt zoals die op Meta eruit ziet, behalve interne links. Dit betekent dat als een globale gebruikerspagina een sjabloon invoegt dat op Meta wordt gebruikt, het sjabloon van Meta getoond wordt. Als je echter een interne link legt naar een pagina op Meta, zal diezelfde link op de lokale wiki waar de globale gebruikerspagina getoond wordt linken naar de gelijknamige pagina op de lokale wiki. Dus als je naar de pagina op Meta wil linken, link dan niet met [[Lorem ipsum]], maar met [[m:Lorem ipsum|Lorem ipsum]].

Op de lokale wiki waar de globale gebruikerspagina ingevoegd staat, wordt onderaan hiervan melding gemaakt met de zin "What you see on this page was copied from //meta.wikimedia.org/wiki/User:..."

Deze globale gebruikerspagina kan dus ook op nl-wiki getoond worden als aan de drie punten voldaan wordt.

Zie ook