Wikipedia:Gepersonaliseerde handtekening

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Handtekening2)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's
Notendop Deze pagina in een notendop: Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je je ondertekening kunt verpersoonlijken.
Zie WP:GH
Zie WP:H2

Bij het ondertekenen van je berichten op overlegpagina's – door vier tildes (~~~~) te typen of op de handtekeningknop OOjs UI icon signature-ltr.svg te klikken – wordt standaard een link gegeven naar je gebruikerspagina en je overlegpagina, plus de datum en tijd. Na opslaan ziet dat er bijvoorbeeld uit als: Voorbeeldnaam (overleg) 1 jul 2012 17:41 (CEST). Aangemelde gebruikers hebben de mogelijkheid om via "Voorkeuren" de gebruikersinstellingen te wijzigen en bij het ondertekenen een verpersoonlijkte handtekening te plaatsen.

Voor het maken van een verpersoonlijkte ondertekening zijn drie methodes. De eenvoudigste methode is het wijzigen van de weergave van je gebruikersnaam. Met de tweede methode kan ook de opmaak van je handtekening aangepast worden. De laatste mogelijkheid is het gebruik van een dynamische handtekening die later aanpasbaar is; je maakt dan een sjabloon in je gebruikersruimte die de vormgegeven handtekening weergeeft. Bij deze methode wordt een verwijzing naar de sjabloon op de overlegpagina geplaatst, terwijl standaard de complete opmaakcode wordt ingevoegd. Op de pagina ziet dat er hetzelfde uit, maar de dynamische handtekening heeft als voordeel dat deze een langere wikicode kan bevatten, terwijl er een erg korte code in de overlegpagina wordt ingevoegd en deze dus niet minder overzichtelijk maakt. Een nadeel van een sjabloonhandtekening is dat sommige MediaWiki-functies niet werken, zoals iemand 'pingen'; zie hieronder voor meer uitleg en een oplossing daarvoor.

Waarvoor is een handtekening bedoeld?[bewerken | brontekst bewerken]

Een handtekening is bedoeld om overlegbijdragen te ondertekenen, zodat andere gebruikers zien wie het geschreven heeft en onder andere contact kunnen opnemen op de overlegpagina van de desbetreffende gebruiker. Daarom is het verplicht dat er in de handtekening een link wordt opgenomen naar de gebruikerspagina en/of de overlegpagina van de gebruiker die zijn bijdragen ondertekent. Voor andere dingen dan de vermelding van de gebruikersnaam en een link naar de gebruikerspagina en/of overlegpagina is de ondertekening niet bedoeld. Het is daarom niet toegelaten om leuzen, spreuken of reclame aan de handtekening toe te voegen.

(On)zichtbaarheid van afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn gebruikers die bij voorkeur geen plaatjes in handtekeningen zien. Om die ter wille te zijn, kun je de volgende code om elke afbeelding in je handtekening plaatsen:

<span class="handtekening_lang">[[Afbeelding:Voorbeeld.jpg|15x15px]]</span>

De gebruikers die de afbeeldingen in handtekeningen liever niet zien, kunnen die dan uitschakelen door op hun persoonlijke .css-pagina (bijvoorbeeld common.css, vector.css of monobook.css) deze code toe te voegen:

.handtekening_lang { display: none; }

Andere gebruikers zullen niets van de toegevoegde code merken.

Uitgangspunten[bewerken | brontekst bewerken]

Let bij het maken van je persoonlijke handtekening op de volgende punten:

 1. Plaats in je handtekening een link naar je gebruikerspagina en/of je overlegpagina.
 2. Hou je handtekening leesbaar: vermijd te kleine letters of te lichte kleuren.
 3. Vermijd te grote handtekeningen. Gebruik een normale lettergrootte zodat de hoogte van de handtekening niet groter is dan die van een normale tekstregel (je handtekening bestaat uit niet meer dan één regel).
 4. Vermijd te schreeuwerige handtekeningen, met kleurtjes, figuurtjes of animaties. Ook kaders of balken kunnen beter niet.
 5. Neem geen leuzen, spreuken of reclame op.

Twijfel je of je handtekening te schreeuwerig is, of krijg je van collega's reacties op je handtekening, zet dan de code <span class="handtekening_lang">...</span> om een deel van je handtekening. Dit laat collega's toe je handtekening onzichtbaar te maken (zie de uitleg hierboven).

Als het je er vooral om gaat je eigen reacties op een overlegpagina makkelijker te kunnen herkennen, overweeg dan een code als <span class="handtekening_jouw-unieke-naam">...</span> om (een deel van) je handtekening te zetten, en de opvallende styling met .handtekening_jouw-unieke-naam { ... } in je persoonlijke common.css te definiëren. Vervang jouw-unieke-naam door bijvoorbeeld je gebruikersnaam (maar zonder spaties of de meeste tekens; alleen letters, cijfers, - en _ zijn toegestaan voor class-namen in HTML/CSS).

Drie methodes om je handtekening te verpersoonlijken[bewerken | brontekst bewerken]

Je handtekening bestaat standaard uit een link naar je gebruikerspagina en – sinds december 2010 – een link naar je overlegpagina. Bij het plaatsen van je handtekening wordt de volgende code in de betreffende overlegpagina ingevoegd (datum en tijd buiten beschouwing latend):

[[Gebruiker:je gebruikersnaam|je gebruikersnaam]] ([[Overleg gebruiker:je gebruikersnaam|overleg]])

Dit ziet er dan bijvoorbeeld uit als: Voorbeeldnaam (overleg).

Als je hiervan wil afwijken en een verpersoonlijkte handtekening wil, volg dan een van de volgende drie methodes:

Methode 1: Weergave van je gebruikersnaam wijzigen[bewerken | brontekst bewerken]

De eenvoudigste manier om je handtekening te verpersoonlijken is door de weergave van je gebruikersnaam aan te passen (bijvoorbeeld "voorbeeldnaam" of "V. Oorbeeldnaam" in plaats van "Voorbeeldnaam"):

 1. Ga naar "Voorkeuren", tabblad "Gebruikersprofiel".
 2. Vul de gewenste tekst in bij "Nieuwe handtekening:".
 3. Laat "Ondertekening bevat opmaak (wikisyntax)" uitgevinkt.
 4. Klik op "Opslaan".

Je handtekening wordt dan bijvoorbeeld: V. Oorbeeldnaam (overleg).

Methode 2: Opmaak van je handtekening aanpassen[bewerken | brontekst bewerken]

Als je de opmaak van je handtekening wilt aanpassen, kun je een korte, met wikisyntax opgemaakte tekst gebruiken:

 1. Ga naar "Voorkeuren", tabblad "Gebruikersprofiel".
 2. Vul de gewenste wikicode in bij "Nieuwe handtekening:".
 3. Vink "Ondertekening bevat opmaak (wikisyntax)" aan.
 4. Klik op "Opslaan".

Behalve dat je je aan bovenstaande uitgangspunten dient te houden, is de voornaamste beperking de lengte van de wikicode die je kunt invullen.

Enkele eenvoudige voorbeelden:

 • Als je alleen een link naar je overlegpagina wil, en geen link naar je gebruikerspagina (let er wel op dat er altijd een duidelijke link naar ten minste één van die pagina's in je handtekening staat!):
[[Overleg gebruiker:je gebruikersnaam|je gebruikersnaam]]
Resultaat: Voorbeeldnaam
 • Als je de link naar je overlegpagina klein wil maken:
[[Gebruiker:je gebruikersnaam|je gebruikersnaam]] <small>([[Overleg gebruiker:je gebruikersnaam|overleg]])</small>
Resultaat: Voorbeeldnaam (overleg)
 • Als je je gebruikersnaam cursief wil maken:
''[[Gebruiker:je gebruikersnaam|je gebruikersnaam]]'' ([[Overleg gebruiker:je gebruikersnaam|overleg]])
Resultaat: Voorbeeldnaam (overleg)

Methode 3: Dynamische handtekening[bewerken | brontekst bewerken]

Het maken van een dynamische handtekening gaat als volgt:

 1. Maak een handtekeningpagina in je gebruikersnaamruimte aan, bijvoorbeeld Gebruiker:je gebruikersnaam/Sjabloon:Handtekening.
  • Ontwerp op deze pagina je handtekening, met gebruik van wikisyntax. Hier kun je bijvoorbeeld een bepaald lettertype of afwijkende kleuren in je handtekening aanbrengen.
   Let erop dat je je aan bovenstaande uitgangspunten houdt, en zorg ervoor dat HTML-tags correct (en op de juiste plek) afgesloten worden.
  • Sla de pagina op.
 2. Maak nu een tweede pagina in je gebruikersnaamruimte aan, bijvoorbeeld Gebruiker:je gebruikersnaam/Sjabloon:Ondertekening.
  • Op deze pagina zet je de volgende code (zie de opmerking hieronder):
   {{Gebruiker:je gebruikersnaam/Sjabloon:Handtekening}}[[Gebruiker:je gebruikersnaam|&zwj;]]
  • Sla ook deze pagina op.
 3. Ga naar "Voorkeuren", tabblad "Gebruikersprofiel".
  • Vul bij "Nieuwe handtekening:" de volgende code in:
   {{subst:Gebruiker:je gebruikersnaam/Sjabloon:Ondertekening}}
  • Vink "Ondertekening bevat opmaak (wikisyntax)" aan.
  • Klik op "Opslaan".

Bij het plaatsen van je handtekening wordt nu de handtekeningpagina uit stap 1 als sjabloon op de overlegpagina ingevoegd: in de broncode van de overlegpagina staat dan slechts de verwijzing naar je handtekeningpagina. Je handtekening kun je dus achteraf corrigeren/aanpassen, en de broncode van de overlegpagina blijft overzichtelijk. Deze methode wordt vaak gebruikt voor complexere handtekeningen.

Opmerking: Met een sjabloonhandtekening werkt 'pingen' (een andere gebruiker een melding laten ontvangen door in je te plaatsen overlegbijdrage de betreffende gebruikersnaam te linken) niet. Het tweede deel van de code in stap 2 – de link naar je gebruikerspagina – zorgt ervoor dat dit toch werkt, en de zero-width joiner &zwj; maakt deze link onzichtbaar. Als je geen behoefte hebt aan deze functionaliteit, kun je dat deel van de code weglaten.

Deze uitleg over het maken van een dynamische handtekening wordt ook gegeven in het sjabloon {{handtekening}}. Dit sjabloon kun je op de overlegpagina van een gebruiker plaatsen wanneer diegene vraagt hoe je een mooie (dynamische) handtekening kunt maken.

Belangrijke tips[bewerken | brontekst bewerken]

Bedenk, voordat je een heel mooie handtekening ontwikkelt, dat andere mensen zich kunnen storen aan wat jij wellicht prachtig vindt. Een opgemaakte handtekening is je visitekaartje, maar kan ook tegen je werken. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een erg onrustig beeld op pagina's waar veel mensen hun bijdragen ondertekenen, zoals de kroeg en de beoordelingspagina's. Ook kan een handtekening met felle kleuren en mooie plaatjes al snel als schreeuwerig worden gezien. Je bent vrij om je handtekening op te maken, zoals jij wilt, maar maak het niet te bont.

Enkele tips op een rijtje:

 • Kies bij voorkeur óf voor een afwijkende tekstkleur, óf voor een plaatje. Niet voor beide tegelijkertijd.
 • Zorg ervoor dat je plaatje niet te groot is. Het plaatje moet op één regel passen en dus niet de regelafstand vergroten.
 • Kies voor een rustige tekstkleur. Felle kleuren als geel en (licht)groen hebben vaak te weinig contrast op de witte achtergrond, zodat ze voor sommige mensen slecht leesbaar zijn. Rood wordt vaak als een agressieve kleur gezien. De minste weerstand roep je op door een blauwachtige kleur te kiezen, of een kleur die in de buurt zit van blauw (van paars tot groen zeg maar).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]