Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Helpdesk)
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk


Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt ...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.

Een tweede pagina maken met een bestaande naam[bewerken]

Ik zou een pagina willen maken met een samenvatting van het boek Condor. Maar er bestaan al pagina's met die naam. Hoe kan ik mijn pagina dan maken? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Reenie C (overleg · bijdragen) 8 feb 2018 16:27‎ (CET)

U zou bijvoorbeeld de titel Condor (boek) kunnen gebruiken, want die bestaat nog niet. Mvg, Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 8 feb 2018 16:29 (CET)
En dan vervolgens de link naar dat artikel op een logische plaats toevoegen aan de doorverwijspagina Condor. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 12 feb 2018 22:22 (CET)

Infobox[bewerken]

Na de bewerking die ik heb toegepast op de pagina: Michiel Kramer doet die infobox het niet meer, zouden jullie dit kunnen repareren? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 212.120.88.112 (overleg · bijdragen) 12 feb 2018 20:53‎ (CET)

Is inmiddels gerepareerd. De oorzaak was een wikilink die eindigde met slechts één ]. –bdijkstra (overleg) 12 feb 2018 21:18 (CET)

Bedanken[bewerken]

In een door mij bewerkt lemma dankte ik nadien de diverse Wikipedianen voor hun bijdragen aan de opmaak van het artikel. Die dank werd opgepakt en verwerkt. Een paar dagen later zie ik dat is teruggeschakeld naar de oorspronkelijke situatie waarin dus opnieuw kan worden bedankt. Is dit a never ending line of een verkeerde verwerking?

Met vr. groet, Prenter2 (overleg) 13 feb 2018 13:12 (CET)

Hoi Prenter, het is mij niet helemaal duidelijk. Heb je de “bedank”functie gebruikt die je ziet bij het vergelijken van bewerkingsversies? Want die functie is volgens mij maar eenmaal te gebruiken. Vr groet Saschaporsche (overleg) 13 feb 2018 14:18 (CET)
Dag Saschaporsche,

Dank voor je reactie. Ik zag het bedanken verzoek toen ik na enkele weken terugkeek naar mijn - door derden aangepaste - artikel. Genoemd werden onder meer aanpassingen en verbeteringen, met aan het slot het bedanken. Daarop heb ik geklikt waarna het bedanken was uitgevoerd. Het betrof overigens het artikel Geschiedenis van de Nederlandse zeevisserij. Met vriendelijke groet, Prenter2 (overleg) 14 feb 2018 17:28 (CET)

pagina aanmaken[bewerken]

beste Wikipedia,

ik wil graag een pagina aanvullen & een pagina aanmaken

nog geen minuut na het aanmaken, wordt mijn inhoud & mijn account geblokkeerd door een zekere MoiraMoira, onder het mom van reclame. vreemd.

kennelijk krijg ik ook niet even de tijd om te wennen, maar wordt er meteen uitgegooid. kan dat anders ? misschien kunt u mij helpen.

alvast dank groet Martijn Blom – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Martijn_J._Blom (overleg · bijdragen)

Eerst even over die blokkade. Het account Hollands Licht werd geblokt omdat het een bedrijfsnaam is. Wij willen en kunnen niet controleren of iemand daadwerkelijk is wie hij zegt dat hij is. Technisch kan ik me heel eenvoudig Mark Rutte of Shell Nederland noemen. Maar daar doen we dus niet aan. U kunt heel eenvoudig om het even welke naam nemen (met een paar uitzonderingen dus). SanderO (overleg) 13 feb 2018 14:23 (CET)
U plaatste vanaf uw bedrijfsaansluiting expliciete reclame voor een niet encyclopedisch relevant onderwerp, een bedrijf. U werd netjes door een collega verwelkomd hier en kreeg ook uitleg waarom uw artikel Hollands Licht niet behouden kon worden. Daarna werd de account Hollands Licht aangemaakt en die kreeg van mij uitleg. Wilt u belangeloos gaan bijdragen aan de opbouw van de encyclopedie dan kunt u dit gaan doen met uw nieuwe account. Ik wil u wel adviseren hiermee niet door te gaan met reclame te plaatsen. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 13 feb 2018 14:29 (CET)
Veel ergernis en verbazing was voorkomen als je je eerst had verdiept in waar je wil bijdragen en even de regels had doorgelezen. Nietanoniem (overleg) 13 feb 2018 18:12 (CET)
De regels waarnaar door Nietanoniem wordt verwezen kun je desgewenst hier vinden. (met dank aan Erik Wannee die de juiste locatie opzocht). WIKIKLAAS overleg 13 feb 2018 19:08 (CET)

Categorie Pagina's die ISBN magische links gebruiken[bewerken]

Ik heb het lemma Peerke Donders gewijzigd en een bron toegevoegd met daarin een ISBN-nummer. Nu is de verborgen categorie Categorie:Wikipedia:Pagina's die ISBN magische links gebruiken toegevoegd. Pas nu merk ik dat ik bij lemma's waar ik dezelfde bron heb toegevoegd, dat daar ook deze categorie is bijgeplaatst. Klopt mijn opmaak van het ISBN niet? Kan ik het ISBN in het vervolg beter weglaten? Graag advies, JoostB (overleg) 14 feb 2018 15:08 (CET)

Jouw opmaak klopt juist wèl, en daarom is automatisch die verborgen categorie toegevoegd. Laat maar lekker staan; het is goed zo. Het enige dat ik moet corrigeren, is dat 'ISBN-nummer' dubbelop is; het is gewoon een ISBN. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 14 feb 2018 15:25 (CET)
Het klopt wel, maar de ondersteuning voor magische links gaat verdwijnen, dus in nieuwe gevallen liever het sjabloon:ISBN gebruiken. De verborgen categorie gaat uiteindelijk gebruikt worden door een bot om de bestaande gevallen te wijzigen. –bdijkstra (overleg) 14 feb 2018 15:33 (CET)
Bedankt voor de antwoorden, JoostB (overleg) 14 feb 2018 16:02 (CET)
'ISBN-nummer' is strikt genomen inderdaad dubbelop, net zoals 'apk-keuring' en 'RAM-geheugen'. Edoch, taal en logica liggen wel vaker met elkaar in de clinch, en dus keuren zowel Onze Taal als de Taalunie 'ISBN-nummer' goed. Matroos Vos (overleg) 14 feb 2018 17:19 (CET)

Tegelijk zoeken in meer dan één wikipedia[bewerken]

Is het ook mogelijk om een artikel te zoeken (bijv een biografie) in wikipedia in meerdere of alle talen tegelijk? Zelf ga ik, als ik in de ene taal niets vind, via een ander artikel naar een andere taal om daar verder te zoeken, maar dat is nogal omslachtig.
Het zou makkelijker zijn als je bij je zoekopdracht in het veld rechtsboven kunt aangeven dat je in meerdere of alle talen/wiki's wilt zoeken.. Maar helaas ben ik niet onderlegd genoeg om een dergelijke routine zelf te schrijven :) Ton Boon (overleg) 15 feb 2018 16:59 (CET)

Ik weet eigenlijk niet of dat kan met de zoekfunctie in Wikipedia, maar ik zou zelf gewoon in Google "site:wikipedia.org" toevoegen bijvoorbeeld deze zoekopdracht: [1]. Msj (overleg) 15 feb 2018 20:13 (CET)
Een niet op https://nl.wikipedia.org bestaande pagina geeft die link ook, bijv. https://nl.wikipedia.org/wiki/Office_of_Commercial_Space_Transportation. - Patrick (overleg) 15 feb 2018 22:23 (CET)

Wikidata wil ook wel eens uitkomst bieden. –bdijkstra (overleg) 15 feb 2018 21:03 (CET)

VIAF identifier[bewerken]

Ik las een oude discussie van 2012 op de helppagina's over de mogelijkheid om op een gestandaardiseerde manier VIAF-identifiers toe te voegen (via een sjabloon?). Daar leek toen geen definitief antwoord op geweest te zijn. Ik stel die vraag daarom opnieuw: op welke manier kan je, op een algemene manier via Authority controle, een VIAF identifier toevoegen? Het is een identifier die op een unieke wijze een persoon aanduidt, en hij wordt internationaal gebruikt. Ik zie die mogelijkheid wel in de Engelse pagina's, maar niet in de Nederlandse. Of vergis ik me?

Jtegenbo (overleg) 16 feb 2018 16:00 (CET)

Toe te voegen waaraan? Een infobox? –bdijkstra (overleg) 16 feb 2018 16:09 (CET)
Bij mijn weten wordt die op nl-wiki niet gebruikt. Wel op wikidata. ed0verleg 16 feb 2018 16:43 (CET)
Het lijkt me niet verkeerd om hem in een infobox te vermelden. Eventueel zouden infoboxen hem zelfs automatisch uit Wikidata kunnen halen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 17 feb 2018 19:04 (CET)

Aanpassing Kamp Amersfoort teruggedraaid[bewerken]

Ik heb een antisemitisch eufemisme aangepast (omgekomen in concentratiekamp = vermoord) en dat is weer teruggedraaid. Graag wil ik weten waarom? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.83.63.94 (overleg · bijdragen) 17 feb 2018 16:10‎ (CET)

Ik zie dat RonaldB je bewerking heeft teruggedraaid. Hij zal binnenkort hier wel reageren. vr groet Saschaporsche (overleg) 17 feb 2018 17:33 (CET)
Hoe zo is dat antisemitisch? ed0verleg 17 feb 2018 18:35 (CET)
Ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen die er om het leven gekomen is, ook vermoord is. Er kunnen namelijk ook mensen aan een natuurlijke dood zijn gestorven (bv infectieziekten). Misschien is dat de reden geweest om te kiezen voor de omschrijving 'om het leven gekomen'. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 17 feb 2018 19:02 (CET)
Dat laatste was precies de reden om het terug te draaien. - RonaldB (overleg) 17 feb 2018 19:29 (CET)