Wikipedia:Het Verleden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welkom in Historisch Café Het Verleden,

voor discussies over de beschrijving van geschiedkundige onderwerpen op Wikipedia.
Zie WP:HIS
U bevindt zich hier:

Archief[bewerken]

 


Rio Nuñez of Rio Nunez[bewerken]

Hoi, ik stelde hier een tijdje geleden een vraag over een schrijfwijze van een rivier in West-Afrika. Weet iemand met kennis van de geschiedenis van die regio er misschien iets over te vertellen? Apdency (overleg) 14 aug 2019 15:27 (CEST)

Je hebt geen kennis van die regio nodig om er achter te komen dat er nooit een Portugese ontdekkingsreiziger genaamd Nunez (of Nuñez of Núñez) bestaan heeft. Wel twee Spanjaarden: Vasco Núñez de Balboa en Álvar Núñez Cabeza de Vaca. Ook op Wikidata zie ik weinig tildes bij het zoeken op "Rio Nunez". –bdijkstra (overleg) 14 aug 2019 15:50 (CEST)

Amerikaanse revolutie / Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog[bewerken]

Zoals misschien bekend kunnen studenten aan de Hogeschool voor Tolken en Vertalers aan hun stageverplichtingen voldoen door artikelen van anderstalige Wikipedia's te vertalen naar het Nederlands. Meestal gaat dit op verzoek van Nederlandse Wikipedianen, maar de stagiaires kunnen ook etalage-artikelen vertalen over onderwerpen die zij zelf interessant vinden en die nog niet op de Nederlandstalige Wikipedia staan.
Een nieuwe stagiaire wil graag het artikel fr:Révolution américaine vertalen. De Franstalige Wikipedia heeft naast een artikel over de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog (fr:Guerre d'indépendance des États-Unis) ook dit artikel dat de bredere politieke en maatschappelijke context schetst, en de voor- en nageschiedenis van de oorlog. Ook de Engelstalige Wikipedia maakt zo'n onderscheid (en:American Revolution en en:American Revolutionary war), evenals de Duitstalige Wikipedia (de:Amerikanische Revolution en de:Amerikanischer Unabhängigkeitskrieg. Voor zover ik kan nagaan hebben wij op de Nederlandstalige Wikipedia nog niet zo'n uitgebreider artikel. Klopt dat? Zo ja, zou er belangstelling zijn voor zo'n artikel gebaseerd op de vertaling van het Franse etalage-artikel? (En is er mogelijk een Wikipediaan die de vertaling zou willen adopteren en zorgen voor wikificatie?) Sandra Rientjes - Wikimedia Nederland (overleg) 8 sep 2019 17:54 (CEST)

Beste Sandra Rientjes, momenteel hebben wij al Geschiedenis van de Verenigde Staten (1763-1789) als breder artikel over de betreffende periode. Dat is qua omvang een tiende van het Franse etalageartikel en hoort bij een reeks over de geschiedenis van de VS. Wat mij betreft is er ondanks de gedeeltelijke doublure geen bezwaar tegen vertaling van het Franse artikel. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 9 sep 2019 08:27 (CEST).
Dank voor de reactie. De stagiaire gaat aan de slag met de vertaling. Sandra Rientjes - Wikimedia Nederland (overleg) 12 sep 2019 09:23 (CEST)

Nieuwe speculatie over de geboorteplaats van Pieter Bruegel[bewerken]

Vandaag werd Bergen op Zoom toegevoegd als mogelijke geboorteplaats van Pieter Bruegel de Oude. Deze speculatieve veronderstelling is gebaseerd op een recent artikel van Jaco Zuijderduijn, verbonden aan de universiteit van Lund (zie hier). De Nederlandstalige versie van het artikel is hier te downloaden. Graag een kritische blik of deze nieuwe speculatie al dan niet relevant is om in het artikel te vermelden. Het artikel is zo recent dat moeilijk valt vast te stellen hoe gezaghebbend zijn veronderstellingen zijn. Gouwenaar (overleg) 9 sep 2019 20:13 (CEST)

Het artikel is een working paper, dus naar ik aanneem niet peer-reviewed. Het lijkt me echter serieus onderzoek. Dat blijkt ook uit de uitvoerige voorbehouden waarmee de resultaten gepresenteerd worden. Zuijderduijn gaat niet verder dan de constatering dat de door hem beschreven Pieter Bruegel best eens de vader van de schilder Pieter Bruegel de Oude zou kunnen zijn. Waar nu in het artikel staat dat dit betekent dat de schilder wel eens in Bergen op Zoom geboren zou kunnen zijn, geeft Zuijderduijn uitdrukkelijk aan dat als de familierelatie inderdaad bestaat, dit zeker niet uitsluit dat de schilder in Breda geboren is, zoals oudere bronnen aangeven. De weergave hiervan in het lemma is dus in ieder geval onjuist. Gezien de achtergrond van Zuijderduijn gaat diens artikel (hier [1] in het Engels te lezen zonder het inloggedoe bij academia.edu) meer over het proveniersleven van de mogelijke vader van de schilder, dan over de familieband. Mijn voorlopige conclusie: dit is een serieus voorstel, maar ik zou - gezien alle mitsen en maren en het ontbreken van enig concreet bewijs - toch afwachten met plaatsing hiervan totdat ook anderen dit serieus nemen. Nu is het niet meer dan "Het zou best eens kunnen dat..." Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 9 sep 2019 21:40 (CEST).

Ontdekken[bewerken]

Mag men nog spreken van ontdekkingsreizigers, de ontdekking van Australië, de ontdekking van Amerika, de ontdekking van een rivier in Australië, van een plant in Zuid-Amerika, ... vanuit een Europees perspectief of dienen we dit alles aan te passen omdat de oorspronkelijke bewoners van die continenten er reeds leefden en vanuit het perspectief van de oorspronkelijke bewoners alles al ontdekt was ? Ik vraag dit omdat een IP begonnen is alle ontdekkingen door Europeanen in West-Australië te vervangen door bezoeken.Skaldis (overleg) 12 sep 2019 08:24 (CEST)