Wikipedia:Het Verleden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom in Historisch Café Het Verleden,

voor discussies over de beschrijving van geschiedkundige onderwerpen op Wikipedia.
Zie WP:HIS
U bevindt zich hier:

Archief[bewerken]

 


Vermeende Armeense genocide[bewerken]

We hebben een redirect Vermeende Armeense genocide, met de mogelijkheid dat deze link als trefwoord in het zoekveld (!) of in de tekst van de encyclopedie verschijnt (of als trefwoord in een tekst buiten wikipedia). Ik vind dat ongewenst. De redirect is ontstaan bij een titelwijziging van het lemma in 2005. – Maiella (overleg) 2 feb 2018 06:40 (CET)

Eens. Niemand gaat op die term zoeken en er zijn geen inkomende links. Dan kan die benaming w.m.b. weg. Er zijn mensen die stellen dat het hier geen genocide betrof, maar dan nog is zo'n ingang niet gewenst. Als 'we' vinden dat er twijfel over bestaat dat het hier genocide betrof, zou een andere benaming mogelijk zijn, desnoods iets 'wezeligs' als 'Armeense kwestie', maar ook dan beslist niet iets met 'vermeende' in de titel (='ten onrechte beschouwd als'). Paul B (overleg) 3 feb 2018 20:02 (CET)
Lijkt me niet nodig. We zijn het er ook niet allemaal over eens dat God bestaat, maar dat is toch ook geen reden om het artikel dan maar "Vermeende God" te noemen. Ik zal de doorverwijzing verwijderen. Flag of Interslavic.svg IJzeren Jan 3 feb 2018 20:13 (CET)
Mijn dank. – Maiella (overleg) 24 feb 2018 09:40 (CET)

Harmanus Hondius[bewerken]

Het enig kind van Harmanus Hondius (althans volgens de bewerkingssamenvatting) heeft wat wijzigingen aangebracht. De wijze waarop de bronnen worden weergegeven is onjuist, maar ik heb geen beschikking over die bronnen, dus hoe te controleren of de bewerking überhaupt correct is? Uiteraard is het corrigeren van de weergave van bronnen mogelijk zonder ze in handen te hebben, maar heeft dat wel zin? JanCK Sinnbild Radfahrer, StVO 1992.svg (overleg) 23 feb 2018 16:40 (CET)

ik krijg de indruk dat hier een poging gedaan wordt het blazoen van de vader wat op te poetsen. Uit de berichten in de pers van in en vlak na de oorlog rijst een ander beeld op, zie bijvoorbeeld "Ex-provincie-commsssaris van Gelderland werd woedend - Nasleep van scheldpartij" in o.a. het Twentsch dagblad Tubantia d.d. 11 september 1948 en "Geëxploiteerd leed!" in het Katholiek Kompas d.d. 15 april 1944. In de Gelderlander d.d. 19 november 1946 staat dat hij zelf verklaarde "reeds voor den oorlog tot de kernlieden van de NSB te hebben behoord" (zie "Ir Hondius staat terecht voor het Tribunaal". In het verslag van zijn verweer dat wordt weergegeven in de Gelderlander van 20 november 1946 blijkt dat hem wordt verweten op 10 mei 1940 zijn lidmaatschap van de NSB niet te hebben opgezegd (zie Verweer van Ir. Hondius). Pas tijdens zijn proces nam hij afstand van de NSB en verklaarde hij fout te hebben gehandeld door tot het laatst lid te blijven (zie De Gelderlander d.d. 15 februari 1947 "De zaak Ir. Hondius"). Hij werd veroordeeld tot een jaar internering, zijn kiesrecht werd ontnomen en mocht geen openbaar ambt meer vervullen. De goederen, aan derden in bruikleen gegeven, werden verbeurd verklaard. Gouwenaar (overleg) 23 feb 2018 20:21 (CET)
Hartelijk dank voor de uitleg. Ik had al zo'n vermoeden en was (terecht, zo blijkt) bang dat als ik alleen de onjuist geplaatste bronnen zou corrigeren, ik daarmee ook een onjuiste voorstelling van zaken zou legitimeren. Ik zie dat inmiddels een paar gebruikers de vraag hebben opgepakt en het artikel hebben aangepast. Prima samenwerking. JanCK Sinnbild Radfahrer, StVO 1992.svg (overleg) 24 feb 2018 09:32 (CET)
Geen probleem dat je dat stukje met die link weer hebt weggehaald. Ik denk dat er met de hulp van jou, JanB46 en Magere Hein nu een gedegen en neutraal lemma bestaat. Bedankt! JanCK Sinnbild Radfahrer, StVO 1992.svg (overleg) 24 feb 2018 14:01 (CET)

Jacob Binckes[bewerken]

Vandaag werd het artikel Jacob Binckes aangepast op basis van het onlangs (februari jl.) verschenen boek "Verzwegen zeeheld; Jacob Benckes (1637-1677) en zijn wereld" van Jan de Vries (zie ter informatie o.a. hier en hier) Ik kan niet beoordelen hoe betrouwbaar deze zeer recente publicatie is. Het lijkt mij verstandig dat degenen die meer ingevoerd zijn in deze periode van de Nederlandse geschiedenis dan ik hier eens met een kritisch oog naar zouden willen kijken. Te meer omdat de indruk wordt gewekt dat hier - wat overigens niet verboden is - gebruik gemaakt wordt van eigen werk. Dat kan mits vastgesteld kan worden dat de resultaten van het gepubliceerde onderzoek betrouwbaar gevonden worden binnen dit specifieke vakgebied. Gouwenaar (overleg) 14 mrt 2018 22:33 (CET)

Beste Gouwenaar, ik ben geen kenner van de zeegeschiedenis in die tijd, maar bij wat ik zie gaan niet meteen alarmbellen rinkelen. De Vries heeft eerder over Benckes/Binckes geschreven in geredigeerde regionale historische publicaties, aan het boek is een tentoonstelling gekoppeld in het Fries Scheepvaartmuseum en het boek is gepubliceerd bij een bekende uitgever van maritieme geschiedenis. Zowel het museum als de uitgever zullen niet zomaar hun reputatie te grabbel willen gooien.
De geplaatste tekst lijkt me ook aanzienlijk objectiever dan de huidige, met onder andere nog de zin "Jacob en zijn broers zochten het, gedreven door vaderlandsliefde en de zucht naar avontuur, hogerop.", die mij meteen aan de nationalistische, scheldende (en dus geblokkeerde) Gebruiker:GoudenEeuw doet denken. Die blijkt inderdaad de aanmaker te zijn van het oorspronkelijke artikel. Wel denk ik dat je op de overlegpagina terecht het punt van de naamswijziging aankaart. Die bevreemdde mij ook. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 15 mrt 2018 09:11 (CET).