Wikipedia:Het Verleden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welkom in Historisch Café Het Verleden,

voor discussies over de beschrijving van geschiedkundige onderwerpen op Wikipedia.
Zie WP:HIS
U bevindt zich hier:

Archief[bewerken]

 


Jan van Nassau (elect)[bewerken]

Op twee plaatsen in het artikel Jan van Nassau (elect) heb ik een vraag om een bron toegevoegd. In de bronnen die ik tot mijn beschikking heb, kan ik het namelijk niet terugvinden. Dat wil niet zeggen dat het onjuist is, maar helaas is er geen bron voor vermeld in het artikel. Hopelijk zijn er mensen die er wel een bron voor hebben, dan wel kunnen aangeven dat de informatie onjuist is. Mvg, Royalty & Nassau Expert (overleg) 6 okt 2019 20:12 (CEST)

Bronnen voor de term ‘Übermensch’[bewerken]

Ik had graag bronnen gekregen voor de herkomst van de term Übermensch. Het huidige artikel beschikt over geen enkele bron. Wie kan er helpen? De discussie wordt gevoerd op Overleg:Übermensch. Ik kom niet naar dit forum terug. Groeten, Jefim (overleg) 23 okt 2019 19:24 (CEST)

zie de:Übermensch Hans Erren (overleg) 23 okt 2019 20:57 (CEST)

Moord op Monne de Miranda[bewerken]

Oosthoektimes twijfelt aan de weergave in dit artikel omtrent daders van de moord. Is er iemand die hier meer overzicht in heeft (en bijvoorbeeld de oratie van Hans Blom gelezen heeft)? Of een mening heeft over in hoeverre een uitspraak van het Bijzonder Gerechtshof van Den Haag uit 1947 doorslaggevend kan zijn in dezen? Reacties graag hier. Mvg, Encycloon (overleg) 31 okt 2019 11:20 (CET)

Het deze maand uitgekomen proefschrift van Hoving over de plaatsvervangend commandant van Kamp Amersfoort Kotalla gaat in op de laatste dagen van De Miranda. Het proefschrift is in mijn bezit. Toevallig heb ik gisteren ook nog een boek via boekwinkeltjes.nl aangeschaft over Kamp Amersfoort. Als dat boek gearriveerd is, zal ik kijken of ik iets vind over de daders en het proces. Ik zal ook kijken of ik iets uit dat proefschrift kan gebruiken. mvg. HT (overleg) 31 okt 2019 12:01 (CET)
Is het een idee om gewoon bij het Niod navraag te doen over de oratie van Blom? (Mijn e-mail ligt plat) The Banner Overleg 31 okt 2019 12:02 (CET)
Ik wil dat wel aanvragen. mvg. HT (overleg) 31 okt 2019 14:59 (CET)
Graag! Bij voorbaat dank. The Banner Overleg 31 okt 2019 15:17 (CET)
Gedaan, nu afwachten. HT (overleg) 1 nov 2019 10:03 (CET)
Beste The Banner. Geen reactie van de NIOD gekregen, maar ben er inmiddels langs geweest en wat ik daar las over de rede van Blom, daarvan deed ik vandaag verslag op de OP van Monne de Miranda. mvg. HT (overleg) 15 nov 2019 16:51 (CET)

Frans-Vlaamse Oorlog? Vlaamse Opstand? Oorlog om Vlaanderen?[bewerken]

Vandaag ben ik begonnen met het vertalen van het Engelstalige artikel Franco-Flemish War. Ik heb ondertussen ook al Sjabloon:Zijbalk Vlaamse Opstand gemaakt. Toch heb ik zo mijn twijfels over welke titel ik het artikel zou moeten geven. Als je de Engelse titel letterlijk vertaalt, bekom je Frans-Vlaamse Oorlog, maar in de Slag bij Bulskamp, die een onderdeel is van deze oorlog, stond er Vlaamse Opstand. Verder heet het Franse artikel 'Guerre de Flandre', letterlijk dus Oorlog om Vlaanderen. Volgens mij zou Vlaamse Opstand het beste zijn, aangezien dat de oorlog zelf beter omschrijft. Oorlog om Vlaanderen en Frans-Vlaamse Oorlog lijken eerder op een expansieoorlog van Frankrijk ... Ik denk wel dat alle titels aanvaardbaar zijn, maar welke is volgens jullie de beste? Greek hoplite with aspis.png Leonidas1206 (overleg) 2 nov 2019 14:29 (CET)

Volgens Opstanden in Vlaanderen zijn er een aantal opstanden geweest, dan zou ik er de jaren (1279-1302) aan toe voegen. Hans Erren (overleg) 2 nov 2019 15:14 (CET)
Oké. Gewoon 'Vlaamse Opstand (1297-1305)' dan. Bedankt! Greek hoplite with aspis.png Leonidas1206 (overleg) 2 nov 2019 17:59 (CET)

Georg - George/Joris/Georg[bewerken]

Ik heb de laatste tijd wat Duitse veldheren uit de 16e, 17e eeuw aangemaakt en dan kom je bij de kwestie van het hertalen van de naam. Houd je gewoon de Duitse naam? Vaak hebben ze ook een verlatijnste naam en zijn er ook alternatieve schrijfwijzen. Johann vind je vaak ook als Johan. Kies je dan maar steeds de Nederlandse variant van de naam?

Concreet: Ik ben bij het bewerken op een hele reeks Duitse vorsten, prinsen en edellieden gestoten die in het Duits Georg heten, maar op de Nederlandse wikipedia George worden genoemd. Maar George is geen Ndlse maar een Engelse voornaam. Als je het echt naar het Nederlands wil omzetten wordt het Joris. Maar dat staat misschien wat ver af van het Duitse origineel? Ik zou voorstellen Joris of Georg. Ik heb al een overlegpagina geopend op enkele van de betrokken pagina's en wacht wat advies voor ik zelf zou hernoemen. Het gaat om tientallen pagina's. Johanraymond (overleg) 5 nov 2019 22:58 (CET)

In principe zou je moeten kijken wat de gezaghebbende Nederlandstalige bronnen doen. Zijn die er niet, of niet eenduidig, kunnen we wat mij betreft gewoon de Duitse naam overnemen (zie in dat geval ook hier). Encycloon (overleg) 5 nov 2019 23:26 (CET)