Wikipedia:Het Verleden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welkom in Historisch Café Het Verleden,

voor discussies over de beschrijving van geschiedkundige onderwerpen op Wikipedia.
Zie WP:HIS
U bevindt zich hier:

Archief[bewerken]

 


Hulp voor Wijk Savelkoul[bewerken]

Zou er iemand mij kunnen helpen met mijn artikel over de Mortselse Wijk Savelkoul? Ik heb het artikel de afgelopen maanden al fors uitgebreid, maar voel dat er toch nog wel wat informatie ontbreekt die ik niet kan terugvinden. Ik heb al contact opgenomen met de Mortselse Heemkundige Kring, maar echt snel lijken ze daar niet te reageren. Vandaar dat ik me afvroeg ofdat er misschien iemand van jullie wel wat informatie over Wijk Savelkoul zou hebben of zou kunnen vinden. Ik ben al blij met een link naar een pagina met informatie. Mvg, OrviIIe (overleg) 14 jan 2019 19:17 (CET).

Mooi dat je aandacht geeft aan de wijk. Ik heb het gelezen en meteen enkele kleine aanpassingen verricht. Zo is het beter om afbeeldingen niet te ver te laten doorlopen als er geen tekst meer is. Daarmee voorkom je een grote witte vlek. Overigens denk ik dat afbeeldingen over winkels in Nederlands-Indië beter in een lemma over de zakenfamilie Savelkoul kunnen worden geplaatst. En het kasteel kan denk ik ook een eigen lemma krijgen. Je zou in het gemeentelijk archief kunnen duiken naar meer info over de wijk, het kasteel en het zakenimperium. Veel zal namelijk gepubliceerd zijn. Ook oude kranten kunnen van pas komen. Succes verder !! mvg. HT (overleg) 16 jan 2019 01:17 (CET)
Dankjewel voor je verbeteringen, het artikel ziet er al meteen beter uit. Ik heb er inderdaad ook al over nagedacht om het kasteel en de familie een eigen lemma te geven, maar dan vrees ik dat er veel informatie uit dit lemma zal verdwijnen... Ik zal, zoals u suggereert, proberen in het gemeentelijk archief te duiken en hopelijk valt er hier nog wat meer te vinden! Mvg, OrviIIe (overleg) 16 jan 2019 08:06 (CET).

Frankfort of Frankfurt[bewerken]

Waarom draagt het artikel over de vrije stad Frankfurt (1813-1866) de verouderde Nederlandse naam Frankfort en niet de gebruikelijke Duitse naam Frankfurt? Het lijkt me ggebruikelijker om de huidige naam Frankfurt dan de verouderde Nederlandse naam Frankfort te gebruiken maar als er een reden is om de laatste naam te gebruiken wil ik die graag weten. Met vriendelijke groet, Bean 19 (overleg) 12 feb 2019 17:24 (CET)

De reden is neem ik aan dat men van mening is dat in een historische context de historische Nederlandse naam gebruikt dient te worden. Frankfort staat als zodanig op de Taalunielijst. Mijns inziens geeft dit deel van de lijst echter aan dat de betreffende namen een mogelijkheid zijn, maar zijn deze ook in een historische context niet dwingend voorgeschreven. Omdat het wel mag, zou WP:BTNI hier van toepassing kunnen zijn. Persoonlijk zou ik echter bij het aanmaken van het artikel voor Frankfurt hebben gekozen, maar ik lees dan ook veel Duitse teksten. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 13 feb 2019 13:36 (CET).
Omdat deze Wikipedia een Nederlandstalige encyclopedie is, is er in dit geval afgesproken waar mogelijk de benaming te gebruiken die in het Nederlands gangbaar is. Als bijvoorbeeld Nederlandse historici in de vakliteratuur over Frankfort spreken (ik weet niet of dat zo is) en inderdaad de Taalunie aangeeft dat dat de correcte Nederlandse spelling is van de historische plaats, heeft Frankfort als titel dus de voorkeur lijkt me. Encycloon (overleg) 13 feb 2019 14:02 (CET)