Wikipedia:Hoe de pagina "In het nieuws" werkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

Op de Hoofdpagina en Portaal:In het nieuws (door middel van Sjabloon:Hoofdpagina - in het nieuws) plaatsen we op dagelijke basis nieuwsfeiten, met links naar achtergrondartikels. Het belangrijkste zijn gebeurtenissen. Verder zijn trends en ontwikkelingen soms ook noemenswaardig. We plaatsen echter geen POV-laden editorials en opiniestukken.

  • Het doel van nieuwsberichten op Wikipedia is om te dienen als navigatiehulpmiddel en op deze manier gebruikers de mogelijkheid te geven om op basis van recent nieuws de encyclopedie te betreden en hierover meer informatie op te zoeken.


Hoe de pagina "In het nieuws" Wikipedia helpt[bewerken | brontekst bewerken]

Veel mensen gebruiken zoekmachines om informatie te vinden over huidige gebeurtenissen. Als we onze best doen om relevante links aan de pagina "In het nieuws" toe te voegen en tegelijkertijd goede artikels schrijven waarheen gelinkt wordt levert dat veel verkeer op van zoekmachines. Zo bouwen we een reputatie op als plek waar mensen komen om meer informatie te vinden over zaken die zich nu afspelen.

Wikipedia is geen nieuwsdienst[bewerken | brontekst bewerken]

We zouden ons niet bezig moeten houden met het schrijven van artikels over breaking news stories tenzij we echt zeker kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld bij 11 september 2001, dat er in de toekomst een significant vraag naar een encyclopedisch artikel over dat onderwerp zal zijn. Een significant gevaar is dat nieuwsartikels ook actueel moeten worden gehouden om ze accuraat te laten blijven. Kortom, we wensen niet te functioneren als een amateurnieuwsorganisatie en we moeten niet proberen te concurreren met professionele nieuwsorganisaties. Wikinews is een project dat wél een nieuwsdienst probeert op te zetten.

In het nieuws is voor achtergronden op het nieuws[bewerken | brontekst bewerken]

Wat we wel kunnen doen, en waarschijnlijk vaak beter dan een professionele nieuwsorganisatie (die vaak inadequate achtergrondinformatie verschaffen), is het schrijven van diepgaande achtergrondartikels over onderwerpen die gedetailleerd informeren en die een geraffineerd inzicht in de huidige ontwikkelingen mogelijk maken. Terwijl we bijna zeker niet willen schrijven over de herfst van Mazar-e Sharif voor de Noordelijke Alliantie, zullen we zeker artikels verwelkomen over de Noordelijke Alliantie, Mazar-e Sharif, etnisch conflict, etc. De achtergrond is vaak belangrijker dan het dagelijkse nieuws volgen.

Items schrijven[bewerken | brontekst bewerken]

Elk geplaatst nieuws item zou niet meer moeten omvatten dan een kleine alinea. Schrijf beknopt, vermijd overbodige woorden, houd je aan de spellingsregels en vorm complete zinnen. Wees beknopt: concentreer op wat er gebeurd is, waar, en met wie. Voor waarom is de pagina "In het nieuws" niet de juiste plek.

Een het einde van een item kunnen tussen HTML-commentaartekens een of meer URL's als nieuwsbron aangegeven worden. Omdat de meeste items op de pagina "In het nieuws" tot de hoofdpunten van die dag behoren en reeds in alle grote media zijn opgenomen, wordt dit op de Nederlandstalige Wikipedia niet vaak gedaan.

Een context aangeven[bewerken | brontekst bewerken]

Het is op de Nederlandstalige Wikipedia niet gebruikelijk om een context bij berichten aan te geven. Wij laten het waar mogelijk bij een geografische aanduiding.

Voor de volledigheid staat de originele tekst van de Nederlandstalige Wikipedia over context hieronder.

It is customary, if possible, to indicate the context for a story at the start of the line. A good example would be:
The context string, SCO v. IBM Linux lawsuit, links to a story on the relevant topic. This is ideal but not always possible.
Here is another good example:
  • Israeli-Palestinian conflict: A hard-hitting UN report says that Israel will effectively annex large areas of Palestinian territory as a result of the permits it intends to issue to Palestinians near the controversial "security wall" currently being erected in the West Bank. [1]
===The context is not the geographical location===
For example, this is incorrect:
  • Saskatchewan: The NDP government of Lorne Calvert is returned to power with a majority government in the general election. [1]
However, this is correct:
as is this:
This is incorrect:
The solar system is the location, not the context. This is better:
  • The sun surprises astronomers by launching another solar flare, this time the largest ever recorded. [1]
===The context is not the subject===
This is incorrect context:
  • Jessica Lynch: A new book reveals details of her capture and captivity. She was treated brutally, as evinced by her physical condition, and, according to medical records, was anally raped. The book says some Iraqi doctors said Lynch was virtually dead. [1]
Why? Because Jessica Lynch is the subject of the entry, not the context. It would be better to rewrite it with a context like this:
  • A new book reveals the details of Jessica Lynch's capture and captivity. She was treated brutally, as evinced by her physical condition, and, according to medical records, was anally raped. The book says some Iraqi doctors said Lynch was virtually dead. [1]
Yet another example:
  • Space: After 26 years, and at a distance from Earth of over 8 billion miles, Voyager 1 exits the solar system. It is expected to keep on transmitting into the 2020s. [1]
This is better:

Over tijdszones[bewerken | brontekst bewerken]

Geef, als het mogelijk en toepasselijk is, de lokale tijd en de UTC aan. Bijvoorbeeld, als er een aardbeving plaatsvindt, is het nuttig om zowel een common reference (ie, UTC) als de lokale tijd te noemen, om de gebeurtenis in een context te plaatsen (spitsuur, lunchtijd, etc).