Wikipedia:Holle kreten klinken het hardst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voorstel De onderstaande tekst is een voorstel dat momenteel geen deel uitmaakt van de regels en richtlijnen op de Nederlandstalige Wikipedia.
Raadpleeg de overlegpagina voor discussie over dit voorstel.
Overzicht beheerpagina's
Pagina's met betrekking tot Wikipedia-richtlijnen en beleidsvoorstellen

Zie ook Artikelen bewerken
Zie ook Regels en richtlijnen

Zie WP:HKKHH
Notendop Deze pagina in een notendop: Probeer het gebruik van zware termen in discussies en overleg te voorkomen.

Op een project als Wikipedia kan het voorkomen dat we het oneens zijn met elkaar. Zeker wanneer het gaat over het verwijderen van iemands werk, verzoeken om een gebruiker te blokkeren of verzoeken van een gebruiker om speciale rechten, kunnen beslissingen die op Wikipedia genomen worden voor betrokkenen heel ingrijpend zijn. Voor betrokkenen zijn het spannende situaties. Het is daarom het beste om elkaar niet met grote woorden te bestoken.

Zware woorden zeggen weinig tot niets over de echte inhoud van het meningsverschil, maar kunnen zeer hard aankomen bij de aangesprokene. Achter het beeldscherm kun je nooit zien hoe iemand reageert op het gestelde, je ziet diegene immers niet.

Vermijd botheid[bewerken | brontekst bewerken]

Ook wanneer er verzoeken worden gedaan of beslissingen worden genomen, waarmee je het niet eens bent, is het onverstandig om botte zinsnedes in de strijd te gooien. Noem een reden die iemand aangeeft niet "totaal belachelijk", "niet meer serieus te nemen" of iets dergelijks.

Vermijd etiketten[bewerken | brontekst bewerken]

Ook het plakken van etiketten is niet behulpzaam bij het houden van discussies. Het is voor de discussie niet zinvol om te spreken van "getrol", "puberaal", "kinderachtig", "zielig", "kliekjesgedrag" of aan te komen met een stropopredenering of een Reductio ad Hitlerum.