Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Hoofdpagina)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.904.842
Aantal actieve gebruikers: 3.617
Portaal van de week: Zoogdieren

Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Lodewijk Napoleon Bonaparte

Lodewijk Napoleon Bonaparte

Lodewijk Napoleon Bonaparte (1778–1846), bijgenaamd de Lamme Koning en Lodewijk de Goede, was de broer van keizer Napoleon I en de vader van Napoleon III. Op 23 juni 1806 werd hij op last van zijn broer Napoleon vorst van het Koninkrijk Holland, waar hij aan het hoofd kwam te staan van een nieuwe regering.

Lodewijk Napoleon nam zijn taak als koning van Holland erg serieus. Zo volgde hij taallessen bij de schrijver en hofdichter Willem Bilderdijk. Hij had echter veel moeite met de taal. Zo zou hij tijdens een toespraak in Amsterdam hebben beweerd 'konijn van Olland' te zijn, in plaats van koning van Holland. Met zijn taalinteresse en verspreking(en) op zijn Frans oogstte hij zowel sympathie als meewarigheid. (Lees verder)
Philadelphia (Pennsylvania)
Alpine County
Koninkrijk der Nederlanden
Dagpauwoog
Ötzi
Lijkwade van Turijn
Star Trek
Enigma (codeermachine)

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met meer dan 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Korstmos Cladonia coccifera

Panthera onca palustris is de grootste ondersoort van de Jaguar (Panthera onca), de enige vertegenwoordiger van de grote katten in Amerika Panthera onca palustris is de grootste ondersoort van de Jaguar (Panthera onca), de enige vertegenwoordiger van de grote katten in Amerika

Actueel Recent overleden

Infographic van Mosul in Irak, met de posities van het Iraakse leger en de Koerdische Peshmerga

Slag om Mosoel

De Slag om Mosoel (Arabisch: معركة الموصل‎ ; Soranî: شەڕی مووسڵ‎ ) is een gezamenlijk offensief van Iraakse regeringstroepen, geallieerde milities (overwegend sjiitisch), Iraaks-Koerdische Peshmerga en internationale troepen. Het doel van het offensief is om de stad Mosoel (Mosul) geheel te heroveren op ISIS, dat de stad in juni 2014 bezette.

Het offensief onder de naam Operation "We Are Coming, Nineveh" (قادمون يا نينوى; Qadimun Ya Naynawa; We komen eraan, Ninawa) begon op 16 oktober 2016. Op die dag werden verschillende door ISIS beheerste gebieden in de provincie Ninawa belegerd. (Lees verder)
19 jun Carla Fendi (79), Italiaans zakenvrouw
17 jun Henk van Rossum (97), Nederlands politicus
17 jun John Avildsen (81), Amerikaans filmregisseur
16 jun Helmut Kohl (87), Duits politicus
15 jun Olbram Zoubek (91), Tsjechisch beeldhouwer
In het nieuws
19 jun Aanslag op moskeegangers in Londen
In de Londense wijk Finsbury Park rijdt een bestelbus kort na middernacht in op een groep moslims die net uit een moskee komen.
19 jun En Marche wint parlementsverkiezingen
La République en marche ! wint ook de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen.
17 jun Grote bosbrand in Portugal
In het gebied bij de Portugese gemeente Pedrógão Grande vallen minstens 62 doden bij een grote bosbrand. Enkele dorpen zijn geheel ingesloten geraakt door het vuur.


23 juni in de geschiedenis
1611 Henry Hudson
De Engelse ontdekkingsreiziger Henry Hudson wordt door muiters van boord gezet. Er wordt nooit meer iets van hem vernomen.
1793 Joséphine de Beauharnais
Op het West-Indische eiland Martinique wordt Marie-Josèphe-Rose Tascher de la Pagerie, de eerste echtgenote van Napoleon Bonaparte, geboren.
1894 Olympische Spelen
Op initiatief van baron Pierre de Coubertin wordt in de Sorbonne in Parijs het Internationaal Olympisch Comité opgericht.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten