Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Hoofdpagina)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.891.008
Aantal actieve gebruikers: 3.904
Portaal van de week: Jalisco

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Afbeelding van heksenverbranding uit de Heksenhamer

Heksenprocessen te Asten

De reeks van heksenprocessen in Asten die rond 1595 gevoerd werd, vormde een onderdeel van een grotere reeks processen in de Peel en de Meierij van 's-Hertogenbosch. Op twee na bleven alle beschuldigden drijven bij de waterproef en bekenden geslachtelijke gemeenschap met de duivel te hebben gehad. In totaal werden zeker 19 mensen geëxecuteerd.

In 1592 had koning Filips II van Spanje een waarschuwing doen uitgaan wegens toegenomen hekserij en de kerkelijke en wereldlijke overheden opgeroepen om de toverij uit te roeien. Ook moesten zij niet meer wachten op aanklachten vanuit het volk, maar zelf actief zoeken naar verdachte personen. Dit advies werd door de autoriteiten opgevolgd, waarbij beschuldigden onder marteling gedwongen werden om de namen van andere heksen te noemen. Hierdoor ontstond een keten van processen. (Lees verder)
Aliyah Bet
Ringslangplatstaart
Filipijnen
Schildpadden
Ötzi
Paus Benedictus XV
Slot Loevestein
Robert Oppenheimer

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met bijna 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Vlag van Nepal

De katholieke parochiekerk St. Sebastian in Berlin-Wedding werd tussen 1890 en 1893 in neogotische stijl gebouwd De katholieke parochiekerk St. Sebastian in Berlin-Wedding werd tussen 1890 en 1893 in neogotische stijl gebouwd

Actueel Recent overleden

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog begon als een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zette hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en was ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand nam gaandeweg allerlei vormen aan, met marsen en hongerstakingen, en werd na een paar maanden gewelddadig. (Lees verder)
19 jan Miguel Ferrer (61), Amerikaans acteur
18 jan Peter Henry Abrahams (97), Zuid-Afrikaans schrijver
17 jan Pascal Garray (51), Belgisch striptekenaar
16 jan William Onyeabor‎ (70), Nigeriaans musicus
16 jan Aad van Hardeveld (86), Nederlands atleet
In het nieuws
19 jan Hotel in Italië onder lawine na aardbevingen
Na een reeks van drie nieuwe aardbevingen in het midden van Italië (in hetzelfde gebied als de bevingen van augustus en oktober) is een hotel in Farindola bedolven door een lawine. Mogelijk zijn er 30 doden.
18 jan Weggestemde president Gambia kondigt noodtoestand af
De weggestemde Gambiaanse president Yahya Jammeh weigert te vertrekken en heeft in zijn eigen land de noodtoestand afgekondigd.
18 jan Klokkenluider Manning krijgt strafvermindering
De Amerikaanse president Obama verleent strafvermindering aan klokkenluider Chelsea Manning. Hierdoor komt Manning op 17 mei op vrije voeten. In 2010 kreeg ze een gevangenisstraf van 35 jaar opgelegd voor het lekken van honderdduizenden geheime militaire documenten aan WikiLeaks.
20 januari in de geschiedenis
1265 Koninkrijk Engeland
Eerste zitting van het Engelse parlement in het Palace of Westminster.
1942 Jodenvervolging
De nazi's beslissen op de Wannseeconferentie over de Endlösung der Judenfrage (definitieve oplossing van het Jodenprobleem).
1990 Zwarte Januari
Het Rode Leger richt in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe een bloedbad aan tijdens een poging een opstand tegen de Sovjet-Unie te beëindigen.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken