Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Hoofdpagina)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.855.016
Aantal actieve gebruikers: 4.571
Portaal van de week: San Francisco

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Afbeelding

Bultrug

De bultrug (Megaptera novaeangliae), ook wel bultrugwalvis of langarmvinvis genoemd, is een zeezoogdier uit de onderorde van de baleinwalvissen (Mysticeti). Het is een relatief grote vinvis, die zich van andere vinvissen onderscheidt door zijn lange borstvinnen, zijn gedrongen lichaam en de knobbels op zijn bek en onderkaak. Volwassen bultruggen variëren in lengte van 12 tot 16 meter en wegen gemiddeld 25 à 30 ton.

De bultrug staat bekend om het gezang dat de mannetjes in de paartijd laten horen en dat dagenlang kan duren. Bij walvisspotters en toeristen zijn bultruggen populair om hun spectaculaire vertoningen aan de wateroppervlakte; ze slaan met hun grote borstvinnen op het water en maken sprongen waarbij ze soms geheel boven de waterspiegel komen. De bultrug kent een groot aantal inventieve jachttechnieken waarbij hij vaak nauw samenwerkt met zijn soortgenoten. Elk jaar leggen bultrugpopulaties duizenden kilometers af wanneer ze migreren van de koude, voedselrijke poolstreken naar warmere wateren om daar te paren en te kalven. (Lees verder)
Geschiedenis van Lieshout
Sedimentair gesteente
Beurtvaart
Fluweelwormen
Gupta's
Henry David Thoreau
Mr. Smith Goes to Washington
Mars (planeet)

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ruim 1,8 miljoen artikelen de op drie na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Fotofoon

Een tien maanden oude poes in de sneeuw.

Een tien maanden oude poes in de sneeuw.
Actueel Recent overleden

Afbeelding

Europese vluchtelingencrisis

Met de Europese migrantencrisis, ook wel Europese vluchtelingencrisis of Europese migratiecrisis genoemd, wordt primair gedoeld op de grote stromen migranten die sinds 2013 massaal de Middellandse Zee oversteken richting de Europese Unie. Ze zijn afkomstig uit delen van de wereld waar het vooral door burgeroorlogen onrustig is, met name Zuidwest-Azië en een aantal gebieden in Noord-Afrika.

De term 'crisis' kwam hiervoor algemeen in gebruik in april 2015, toen er onder de bootvluchtelingen in amper een week tijd een recordaantal doden viel. (Lees verder)
6 feb Eddy Wally (83), Belgisch zanger
3 feb Maurice White (74), Amerikaans muzikant
31 jan Terry Wogan (77), Iers-Brits presentator
29 jan Cyril Detremmerie (30), Belgisch voetballer
29 jan Aurèle Nicolet (90), Zwitsers fluitist
In het nieuws
7 feb Geen vuurwerk in Chinese steden wegens aanhoudende smog
In Shanghai en andere grote Chinese steden is het met nieuwjaar afsteken van vuurwerk dit jaar van het programma geschrapt. Reden is de aanhoudende smog die tot steeds meer gezondheidsklachten leidt.
7 feb Noord-Korea lanceert voorwerp om de aarde
De Noord-Koreaanse staatstelevisie maakt bekend dat er vannacht een satelliet met succes in een baan om de aarde is gelanceerd. De VS en andere landen vermoeden dat het gaat om een langeafstandsraket.
6 feb Aardbeving in Zuid-Taiwan
Het zuiden van Taiwan wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. In Tainan zijn meerdere gebouwen ingestort waaronder een flat, waarbij voor zover nu bekend 26 doden zijn gevallen. Er zijn nog meer dan 100 vermisten.
8 februari in de geschiedenis
1575 Universiteit Leiden
In Leiden wordt de eerste universiteit van Nederland opgericht.
1904 Russisch-Japanse Oorlog
De Japanse Keizerlijke Marine valt de Russische marinehaven Port Arthur aan.
1924 Doodstraf
In Carson City (Nevada) wordt het eerste doodvonnis met behulp van een gaskamer voltrokken.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken