Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Hoofdpagina)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.040.663
Aantal actieve gebruikers: 4.083
Portaal van de week: Spaans

Uitgelicht

Gent vanuit Meestentoren

Gent

Gent is de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Gent telt circa 250.000 inwoners, waarmee het na Antwerpen de grootste gemeente van België is.

Gent ontstond in het gebied van de samenvloeiing van de Leie en de Schelde. In de middeleeuwen groeide Gent door een bloeiende wolnijverheid uit tot een van de grootste steden van Europa. Na een korte calvinistische periode kende de stad een zeker verval dat pas keerde tegen het einde van de 18e eeuw, toen de katoennijverheid Gent tot een van de eerste industriesteden van het Europese vasteland maakte. In het Prinsenhof werd op 24 februari 1500 de latere keizer Karel V geboren. In de stad werden ook de Pacificatie van Gent (1576) en de Vrede van Gent (1814) ondertekend. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Leeuwarder Courant uit 1781

Afbeelding

Actueel

Afbeelding

Protesten in Wit-Rusland

De protesten in Wit-Rusland zijn een reeks lopende politieke demonstraties tegen de Wit-Russische regering en haar president Aleksandr Loekasjenko, na diens herverkiezing. Aan het begin van de protesten was Aleksandr Loekasjenko met een ambtstermijn van 26 jaar het langstzittende staatshoofd in de voormalige Sovjet-Unie. Hij wordt wel de "laatste dictator" van Europa genoemd, omdat hij bij de voorgaande vijf verkiezingen geen serieuze uitdager had gehad. Van de vijf door Loekasjenko gewonnen verkiezingen werd alleen de eerste door internationale waarnemers op geloofwaardige wijze als vrij en eerlijk beschouwd. Onder zijn autoritaire bewind heeft de regering de oppositie regelmatig onderdrukt.(Lees verder)

Recent overleden

25 nov Diego Maradona (60), Argentijns voetballer
24 nov Mamadou Tandja (82), President van Niger
23 nov Jan Ceuleers (85), Belgisch journalist
23 nov Anele Ngcongca (33), Zuid-Afrikaans voetballer
23 nov Otto Duintjer (88), Nederlands filosoof

In het nieuws

23 nov Meer dan 50.000 coronadoden in Italië
In Italië passeert het aantal personen dat is overleden aan COVID-19 de 50.000. Italië is hiermee het tweede land in Europa met meer dan 50.000 coronadoden.
19 nov Coronacrisis Verenigde Staten
In de Verenigde Staten zijn nu 250.000 mensen overleden aan COVID-19. Van alle landen ter wereld heeft de VS nog altijd het hoogste aantal COVID-19-besmettingen en -doden.
15 nov Aziatische landen tekenen RCEP
Vijftien Aziatische landen, waaronder China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland, ondertekenen de RCEP-handelsovereenkomst waarmee de onderlinge economische samenwerking moet verbeteren.

26 november in de geschiedenis

1862 Alice in Wonderland
Lewis Carroll stuurt het verhaal Alice's Adventures Under Ground naar de tien jaar oude Alice Liddell.
1942 Casablanca
In New York gaat de film Casablanca, met in de hoofdrollen Humphrey Bogart en Ingrid Bergman, in première.
1962 Goed doel
Mies Bouwman presenteert Open het Dorp, een inzamelingsactie op televisie en radio die in 23 uur ruim 12 miljoen gulden oplevert.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten