Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Hoofdpagina)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.884.954
Aantal actieve gebruikers: 3.828
Portaal van de week: Kunst & Cultuur

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Symbool van de KKK

Ku Klux Klan

De Ku Klux Klan is de benaming van een aantal verschillende geheime blanke organisaties in de Verenigde Staten die vooral door hun racistisch geweld bekend geworden zijn. Zij legden zich toe op terreur tegen zwarten, kleurlingen en strijders voor hun grondwettelijke rechten, maar waren ook antisemitisch, homofoob, antikatholiek en anticommunistisch en keerden zich tegen nieuwe immigranten. De eerste KKK kreeg grote aanhang in de zuidelijke staten van de VS als blanke reactie op de afschaffing van de slavernij aan het eind van de Amerikaanse Burgeroorlog.

De KKK kende perioden van grote activiteit afgewisseld door lange periodes van luwte. De leden (Klansmen en Klanswomen genoemd) zijn bij hun optreden gemaskerd en kleden zich dan in lange witte, rode, zwarte of blauwe gewaden (toga's of habijten met puntmuts). (Lees verder)
Heraclitus
One World Trade Center
Veldhoven
Boomkikker
Geschiedenis van Tegelen
Timaeus (Plato)
Johannes Vermeer
Invar

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met bijna 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Pantanal

Locatie van een verkeersongeval in de buurt van San Pedro de Atacama in Chili. Naast het wrak van de auto is een gedenkteken gebouwd. Locatie van een verkeersongeval in de buurt van San Pedro de Atacama in Chili. Naast het wrak van de auto is een gedenkteken gebouwd.

Actueel Recent overleden

Infographic van Mosul in Irak, met de posities van het Irakese leger en de Koerdische Peshmerga

Slag om Mosoel

De Slag om Mosul (Arabisch: معركة الموصل‎ ; Soranî: شەڕی مووسڵ‎ ) is een gezamenlijk offensief van Iraakse regeringstroepen, geallieerde milities (overwegend sjiitisch), Iraaks-Koerdische Peshmerga en internationale troepen. Het doel van het offensief is om de stad Mosoel (Mosul) te heroveren op ISIS, dat de stad in juni 2014 bezette. Het offensief onder de naam Operation "We Are Coming, Nineveh" (قادمون يا نينوى; Qadimun Ya Naynawa; We komen eraan, Ninawa) begon op 16 oktober 2016. Op die dag werden verschillende door ISIS beheerste gebieden in de provincie Ninawa belegerd. De slag wordt beschouwd als een keerpunt in de militaire strijd tegen ISIS. (Lees verder)
8 dec Peter van Straaten (81), Nederlands striptekenaar
8 dec John Glenn (95), Amerikaans ruimtevaarder en politicus
8 dec Joop Braakhekke (75), Nederlands televisiekok en restauranthouder
7 dec Greg Lake (69), Brits musicus
6 dec Charles B. Reed (75), Amerikaans rector magnificus
In het nieuws
7 dec Aardbeving in Atjeh
Bij een aardbeving in de Indonesische provincie Atjeh vallen voor zover nu bekend 102 doden. De beving had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter en het epicentrum lag ca. 10 kilometer ten noorden van Reuleut.
5 dec Italiaanse premier treedt af na referendum
De Italiaanse premier Matteo Renzi kondigt aan af te treden, na het referendum waarbij 60% van de Italianen tegen een voorgestelde grondwetswijziging heeft gestemd.
4 dec Van der Bellen wint presidentsverkiezingen Oostenrijk
De Oostenrijkse onafhankelijk politicus Alexander Van der Bellen verslaat FPÖ-politicus Norbert Hofer en wint voor de tweede maal de presidentsverkiezingen in het land.
9 december in de geschiedenis
1425 Katholieke Universiteit Leuven
Paus Martinus V geeft opdracht om in Leuven het studium generale op te richten.
1990 Geschiedenis van Polen
Lech Wałęsa wordt de eerste direct gekozen president van Polen.
2012 Openbaar vervoer
De Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel wordt vervangen door de hogesnelheidstrein Fyra.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken