Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Hoofdpagina)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.838.232
Aantal actieve gebruikers: 3.701
Portaal van de week: Thracië

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Snooker

Snooker

Snooker is een biljartspel voor twee spelers of twee ploegen waarbij alle gekleurde ballen weggespeeld moeten worden. Er zijn in totaal 22 ballen: vijftien rode, zes andere kleuren (geel, groen, bruin, blauw, roze en zwart) en een witte bal. Het is het best vergelijkbaar met pool. De belangrijkste verschillen tussen pool en snooker zijn de afmetingen: een snookertafel is in de regel groter dan een pooltafel, de ballen zijn kleiner en lichter en de keu is bijgevolg dunner. (Lees verder)
Zuid-Afrikaansche Republiek
Boerenzwaluw
New York City
Krokodilachtigen
Vergissing van Troelstra
Paus Pius XI
The Legend of Zelda: Ocarina of Time
Geschiedenis van de Aarde

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ruim 1,8 miljoen artikelen de op drie na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Tyrell P34

Los Aguarales de Valpalmas, een zeldzaam en fragiel geologisch fenomeen nabij Valpalmas in de provincie Zaragoza (Spanje). Het landschap is gevormd door een proces dat piping wordt genoemd.

Los Aguarales de Valpalmas, een zeldzaam en fragiel geologisch fenomeen nabij Valpalmas in de provincie Zaragoza (Spanje). Het landschap is gevormd door een proces dat piping wordt genoemd.
Actueel Recent overleden

Afbeelding

Jemenitische burgeroorlog

De Jemenitische burgeroorlog begon op 19 maart 2015, voortkomend uit de onrust die volgde op de Jemenitische revolutie in 2011–2012 die de regering van Saleh ten val bracht. Sindsdien zijn de sjiitische Houthi's, die in opstand kwamen tegen de nieuwe overwegend soennitische regering van Al-Hadi en grote delen van Noord-Jemen bezetten, oud-president Saleh steeds openlijker gaan steunen. Ten slotte kwam het tot een gewapend treffen tussen beide partijen, waarna een coalitie van Arabische landen onder leiding van Saoedi-Arabië intervenieerde tegen gunste van Al-Hadi. De meeste media en sommige wetenschappers beschouwen dit conflict inmiddels als een godsdienstoorlog tussen soennieten en sjiieten, maar volgens andere deskundigen ligt het ingewikkelder. (Lees verder)
10 okt Steve Mackay (66), Amerikaans saxofonist
10 okt Richard Heck (84), Amerikaans scheikundige
9 okt Dave Meyers (62), Amerikaans basketballer
9 okt Geoffrey Howe (88), Brits politicus
8 okt Jim Diamond (64), Brits zanger
In het nieuws
13 okt Akkoord overname AB Inbev en SABMiller
De twee grootste brouwerijen ter wereld, AB Inbev en SABMiller, bereiken een akkoord over overname, nadat AB Inbev voor de derde keer een bod heeft gedaan.
12 okt Nieuwe Groene Boekje
De Nederlandse Taalunie brengt een nieuwe editie uit van het Groene Boekje, die de vorige uit 2005 vervangt. De regels voor de spelling zijn ongewijzigd gebleven, maar er zijn enkele duizenden nieuwe woorden toegevoegd.
11 okt Palestijnen omgekomen in Gaza
In de afgelopen nacht worden bij een luchtaanval op Hamas in de Gazastrook een zwangere Palestijnse vrouw en haar dochter per ongeluk gedood. De afgelopen week zijn er door de aanhoudende incidenten ruim 20 Palestijnen en enkele Israëli's omgekomen.
13 oktober in de geschiedenis
1792 Witte Huis
George Washington legt de eerste steen voor het Witte Huis.
1834 Afscheiding van 1834
Onder leiding van Hendrik de Cock scheiden de gereformeerden zich af van de Hervormde Kerk.
1972 Andesvliegramp
Na een vliegtuigcrash in de Andes begint een uiteindelijk 72 dagen durende strijd om te overleven.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken