Wikipedia:Hotlist gewenste artikelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:H
Zie WP:HOT

Deze hotlist is een korte lijst met maximaal 20 rode links naar een lemma dat ontbreekt maar (kennelijk) gewenst is. Het contactpunt voor deze pagina is JurriaanH.

Voor gerelateerde pagina's: zie hier.

Direct naar de hete lijst | Direct naar de koude lijst

Spelregels[bewerken]

Het brandend vuur van de hotlist.

De Hotlist is op 27 januari 2006 in het leven geroepen om anderen te inspireren en om grote wensen uit te spreken. Van gebruikers wordt daarom enige serieusheid gevraagd bij het uiten van de wensen, maar van hen die een wens in vervulling willen laten gaan wordt zo mogelijk nog meer ernst gevraagd. Wanneer iemand heel graag iets wil lezen over een bepaald onderwerp kan je je er niet vanaf maken met een beginnetje. Maak er een deftig artikel van.

De meesten van ons hebben wel eens op een verjaardag of met Sinterklaas een cadeau gekregen dat strikt genomen op de verlanglijst stond (een bouwpakket van een vliegtuig bijvoorbeeld), maar dat toch wat tegenviel (het was een papieren ding, dat na het knutselen niet meer kon dan neerstorten en scheuren). Dat doe je niemand aan als je het kan voorkomen!

Maak een link naar één artikel dat je zelf niet kunt schrijven, bijvoorbeeld omdat je er geen verstand van hebt. Niet eentje die je zelf gelijk erna invult, want dat is verloren moeite. Bovendien kon de plaats evengoed door een ander gewenst artikel worden ingenomen.

De bedoeling is enkel 1 artikel op 1 lege plaats in te vullen! Geen lijstjes maken of meerdere links voor 1 plaats. Lijsten kun je kwijt op reguliere lijsten met gewenste artikelen. Als er meerdere plaatsen zijn kan je natuurlijk meerdere wensen doen, zoveel als je wilt, maar neem de ruimte die je anderen gunt als maatstaf.

Redirects[bewerken]

Er verschijnen af en toe redirects op de hotlist, waardoor er blauwe links in de rode lijst staan, wat niet de bedoeling is. Laat in dat geval de redirect verwijderen met behulp van het sjabloon:nuweg:

{{nuweg|Moet opnieuw aangemaakt worden, zie [[Wikipedia:Hotlist gewenste artikelen|Hotlist]]}}

Overige onterechte redirects kunnen naar de lauwe lijst.

Blauw in de hete lijst[bewerken]

Als je een blauwe link ziet in deze lijst dan is het een link naar een bestaand artikel, en die is dus illegaal aanwezig in de hotlist. Verplaats de link naar de koude lijst (onder de hete lijst) en zet er voor in de plaats een nieuwe link, eentje die nog niet van een artikel is voorzien dus! Zo staat jouw wens altijd in de top twintig!

Uitleg bij je wens[bewerken]

Zet, zo mogelijk, een korte beschrijving bij de link waarover je gewenste onderwerp gaat (Tom Cruise, Amerikaans acteur bijvoorbeeld). Een echte motivatie erbij is natuurlijk helemaal fijn. Dan inspireer je anderen hier om echt aan het schrijven te gaan.

Als het artikel al in een andere taal bestaat, is het fijn als je een link plaatst naar het betreffende artikel op de oorspronkelijke wiki. Dit doe je door bijvoorbeeld ([[:en:Link naar je gewenste artikel]]) te typen, voor een link naar de Engelstalige wikipedia; varieer met de taalcode (de: Duits, fr: Frans enz.) als het oorspronkelijke artikel van een andere wiki afkomt. Je kan ook algemeen linken naar Wikidata door middel van de correcte code, dan link je daarmee onmiddellijk naar alle taalversies van dat artikel. Zo wordt bijvoorbeeld (d:Q236413) gegenereerd door ([[d:Q236413]]) te typen. De code haal je uit het laatste deel van de URL van Wikidata:

URL Wikidata

Let daarbij op dat je de Q steeds vermeldt.

Ondertekening[bewerken]

Onderteken je wens, zodat we weten door wie en vooral wanneer de wens is uitgesproken. Doe dit door vier tildes te typen (~~~~).

Rode links na een maand verwijderen[bewerken]

Als je een link ziet, die al een maand of meer op deze lijst staat, dan mag je hem verwijderen en er een nieuwe voor in de plaats zetten of de plaats leeg laten. Blijkbaar is het onderwerp niet geschikt, niet gewild, te uitgebreid of weet gewoon niemand wat het is. Dit zorgt voor een beetje doorstroming.

Het wordt op prijs gesteld als je de link dan verplaatst naar de pagina met gewenste artikelen, zodat de wens toch niet verloren gaat!

Je kan natuurlijk altijd nog eerst iemand aan proberen te spreken om het artikel toch te maken (zie lijst: Wikipedianen naar expertise). Dan heb je je blauwe link, is er weer een artikel gemaakt, en kan je eindelijk jouw wens kwijt.

Het is een wens, geef een mooi cadeau[bewerken]

Maak je een artikel aan van de hotlist, houd dan rekening met de wens van de aanvrager en zorg dan wel dat het echt wat voorstelt. Eenzinnerige niemendalletjes kunnen altijd nog. Maak er echt iets van!
Ehm, een bedankje aan degene die jouw wens in vervulling laat gaan is misschien een idee?...

Kijk eerst goed rond![bewerken]

Weet je zeker dat je wens niet al is vervuld onder een andere naam? Kijk eens of het artikel niet al bestaat. Dit kan via de zoekfunctie aan de rechterbovenhoek van je scherm. Een tip kan zijn om ook op een aantal synoniemen van het thema te zoeken. Ook dit kan misschien al een bestaand artikel zijn.


Ben je er klaar voor... ga je gang!

Bij een bewerking graag een korte omschrijving van wat je gedaan hebt in de samenvatting!


Hete lijst[bewerken]

Een blauwe link vervangen door een (door jou) echt gewenst artikel, a.u.b. Niet een willekeurig lemma van een lijstje plukken, dan is er ook een kans dat het wordt ingevuld.

Maak je een artikel aan van de hotlist, zorg dan wel dat het echt wat voorstelt. Een niemendalletje bestaande uit één zin kan altijd nog. Maak er echt iets van!

Ben je bang dat er dubbel werk plaatsvindt en dat iemand anders je voor is met het aanmaken van een verzoek, dan kun je {{bezig}} plaatsen als reactie op het verzoek, eronder zetten, zodat men weet dat jij het gaat schrijven.

 1. Economie van België - (d) - Hier was eerst een "artikel" over, dat is verwijderd omdat het totaal niet voldeed aan de Wikipediaconventies. Wie voelt zich geroepen om hiermee een nieuwe start te maken? Het lijkt me dat het onderwerp zelf toch beslist niet mag ontbreken. De Wikischim (overleg) 13 aug 2015 13:33 (CEST)
 2. Porsche 918 - (d) - Een prachtige sportwagen die een mooi artikel verdient! Saschaporsche (overleg) 14 aug 2015 15:19 (CEST)
 3. Indische Katholieke Partij, een katholieke partij in Nederlands-Indië, en een voorloper van de Partai Katolik in Indonesië (tot de jaren 1970). Effeië T.Sanders 30 aug 2015 13:45 (CEST)
 4. Gerrit van der Wal- president-directeur KLM van 1965 - 1973. Saschaporsche (overleg) 6 sep 2015 22:14 (CEST)
 5. Calamiteitenhospitaal ([1][2][3][4][5][6][7]) - In het nieuws vanwege de evacuatie van patiënten van het VuMC na wateroverlast. - Aiko 8 sep 2015 17:27 (CEST)
 6. Interplanetair internet - (d:Q1574193, website in het Nederlands) - Het bestaat voorlopig nog niet echt, maar er zijn al wel een aantal ontwerpen voor. De Wikischim (overleg) 9 sep 2015 16:35 (CEST)
 7. Complottheorieën over het Nederlands Koningshuis - Lijkt me interessant om daar eens iets over te lezen. Sietske | Reageren? 14 sep 2015 18:29 (CEST)
  • Ik vind dit een heel algemeen onderwerp, als je kijkt naar categorie complottheorie dan staan daarin meer complottheorieën over gebeurtenissen. Waar zou je specifiek iets meer over willen weten en waarom denk je dat dit encyclopediewaardig is? Vincentsc (overleg) 18 sep 2015 16:41 (CEST)
   • Ik heb nog nooit een complottheorie over het koningshuis gehoord, haha! Ik ben wel benieuwd! JurriaanH (overleg) 18 sep 2015 17:29 (CEST)
    • Denk aan de vermeende stadhoudersbrief die Bernhard zou hebben gestuurd, en vergeet ook de (al dan niet vermeende) miljarden aan aandelen Koninklijke Olie niet. En leden van het Koninklijk Huis zijn ook wel gesignaleerd op de Bilderbergconferenties. Nou, dan weet je het wel - die Beatrix heeft dus een dikke vinger in de pap in de aanstaande Wereldregering die ons allen tot slaaf van het grootkapitaal zal maken. Landverraad! 'Theorieën' genoeg dus, waarbij ik wel wil opmerken dat 'theorie' in 'complottheorie' iets heel anders schijnt te betekenen dan theorie. Van enig samenhangend kader en enige vorm van falsifieerbaarheid is geen sprake. Ik zie alleen niet helemaal hoe we van zo'n allegaartje een zinvol artikel kunnen maken. Paul B (overleg) 19 sep 2015 18:16 (CEST)
 8. Badzout - (d:Q798972) - Wammes Waggel (overleg) 22 okt 2015 19:42 (CEST)
 9. Invasie van Irak in 2003 - (d:Q107802)- dient namelijk te worden onderscheiden van de Irakoorlog. Het laatste duurde tot 2011 en vloeide voort uit het eerste, dat slechts enkele weken duurde. De Wikischim (overleg) 3 nov 2015 14:22 (CET)
 10. Gerookte zalm - d:Q2302413 - We eten het allemaal wel eens. Wat is het, hoe wordt het bereid, wat gebeurt er met de vitaminen door het roken? Wat gebeurt er met het vlees van de vis door het roken? (Makreel roken ze, zodat het minder snel bederft, hoe zit dat met de zalm?) Er zijn zoveel artikelen met de woorden gerookte zalm, maar geen artikel. 24.132.199.191 4 nov 2015 14:02 (CET)
 11. Zhang Dejiang - d:Q197178 - Voorzitter van het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres van China, en daarmee een van de belangrijkste mannen van dat land. Joost (overleg) 10 nov 2015 00:19 (CET)
 12. Pompom (en), naar aanleiding van een rode link. Ik voel me hier niet bekwaam genoeg voor... Bedroefd heinGlas z3.pngnlein'' 14 nov 2015 14:36 (CET)
 13. Economie van Japan - d:Q319831 - De twee na grootste ter wereld. Is nog geen artikel over, terwijl deze op het moment in het nieuws is ([8]) De Wikischim (overleg) 16 nov 2015 10:55 (CET)
 14. ...
 15. ...
 16. ...
 17. ...
 18. ...
 19. ...
 20. ...

LET OP:

 • Verwijder een blauw lemma en voeg er een rood aan toe! (verplaats blauwe link naar Blauwe lijst) of:
 • Verwijder een lemma dat er al langer dan één maand staat en voeg er een ROOD aan toe.
 • Geen lemma toevoegen als er al 20 rode staan.
 • Lees even de regels hierboven (duurt hoogstens een minuut of twee!).
 • Je mag een link toevoegen als er een artikel is aangemaakt, niet per se als jij het artikel maakte!

Koude lijst[bewerken]

Als hier toch een rode link tussen staat, dan is deze dan wel onreglementair verwijderd uit de hete list, dan wel als artikel na aanmaak weer verwijderd. Als er plaats is op de rode lijst, dan mag het weer terug geplaatst worden aldaar.

Is een artikel blauw geworden, maar niet meer dan een beginnetje: spreek de maker er op aan en/of maak er zelf wat van. Het is de bedoeling dat hier vrij uitgebreide artikelen op terechtkomen!

Reeds ingevulde links van de hotlist[bewerken]

 1. Benjamin Compaoré - aangemaakt door Romaine
 2. Pont de Bir-Hakeim - aangemaakt door Pompidom
 3. Joep Lange - aangemaakt door Maarten1963
 4. Humanistische Bibliotheek van Sélestat - aangemaakt door Jurre
 5. Recht om vergeten te worden - aangemaakt door SaskiaHutten
 6. Aquis Querquennis - aangemaakt door LeRoc
 7. RAF Fairford - aangemaakt door Romaine
 8. Meyaneh - aangemaakt door Romaine
 9. Voorloopnul - aangemaakt door Lymantria
 10. Lijst van neergehaalde vliegtuigen in de burgerluchtvaart - aangemaakt door Sindala
 11. Aerolinee Itavia-vlucht 870 - aangemaakt door Pompidom
 12. Hiragasy - aangemaakt door Heinonlein
 13. Subglaciale vulkaan - aangemaakt door Tjako
 14. Donauturm - aangemaakt door Burgerhallojan
 15. Sanne Verhagen - aangemaakt door Edoderoo
 16. Gustav von Bunge - aangemaakt door CrazyPhunk
 17. Nicholas Heiner - aangemaakt door Algont
 18. Andrés Mazali - aangemaakt door Waterloo1974
 19. Buenos Aires Herald - aangemaakt door Ikkenickdanniet
 20. Ebola (rivier) - aangemaakt door Edoderoo
 21. Dirk Verrijk - aangemaakt door Aiko
 22. Simon Callow - aangemaakt door Aiko
 23. Čezeta - aangemaakt door Heinonlein
 24. American Society of Cinematographers - aangemaakt door DirkVE
 25. Yambuku - aangemaakt door Hobbema
 26. Marcel Louette - aangemaakt door Peve
 27. Mincepie - aangemaakt door Ietskleiner
 28. Heilige bron - aangemaakt door Peve
 29. Gabriela Andersen-Schiess - aangemaakt door Edoderoo
 30. Malév - aangemaakt door Paulbe
 31. KRO-NCRV - aangemaakt door Paulbe
 32. Vet (typografie) - aangemaakt door Heinonlein
 33. Imitatieproduct - aangemaakt door Basieltje
 34. Ali bin Al-Hussein - aangemaakt door Eden10Hazard
 35. Gratin dauphinois - aangemaakt door 94.225.59.76
 36. Paola Borboni - aangemaakt door Edoderoo
 37. Damián Szifrón - aangemaakt door Bucolicaan
 38. Fernando Trueba - aangemaakt door Yannick1
 39. La tierra roja - aangemaakt door DirkVE
 40. Lisa Brennauer - aangemaakt door Edoderoo
 41. Reyer Anslo - aangemaakt door Paulbe
 42. Christina Schwanitz - aangemaakt door Elvesham
 43. Sisay Lemma - aangemaakt door Rudolphous
 44. Heracleum sosnowskyi ‎ - aangemaakt door De Wikischim
 45. Stephen Curry - aangemaakt door Maniago
 46. Maria Koetsjina - aangemaakt door Edoderoo

Archieven[bewerken]

Archiveren gebeurt in reeksen van 100 artikelen en wel zodanig dat iedereen de kans krijgt om via de koude lijst de aangemaakte artikelen te lezen. Zodoende wordt pas na enige tijd dat een reeks van 100 artikelen is afgewerkt gearchiveerd.

Hieronder staan de archieven van de voorgaande ingevulde links:

Zie ook[bewerken]

Info De algemene pagina voor gewenste artikelen, foto's of onderwerpen: gewenste artikelen en gewenste afbeeldingen.
Info Het overzicht van artikelen van de dag, voor verzoeken die 24 uur in de schijnwerpers staan.
Info Een overzicht van ontbrekende Nederlanders en Vlamingen op de Nederlandstalige Wikipedia?
Info U kunt ook helpen met vertalingen of verzoeken om vertalingen op Vertalen naar het Nederlands
Info Een lijst van artikelen die staan bestempeld als "dit kan beter".
Info Een lijst van artikelen die wel op de Engelstalige Wikipedia staan, maar nog niet op de Nederlandstalige bestaan.
Info Een overzicht van de statistieken van de hotlist

Ander hot en hit[bewerken]