Wikipedia:Hotlist gewenste artikelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:H
Zie WP:HOT

Deze hotlist is een korte lijst met maximaal 20 rode links naar een lemma dat ontbreekt maar (kennelijk) gewenst is. Het contactpunt voor deze pagina is Trijnstel.

Voor gerelateerde pagina's: zie hier.

Spelregels[bewerken]

Het brandend vuur van de hotlist.

De Hotlist is op 27 januari 2006 in het leven geroepen om anderen te inspireren en om grote wensen uit te spreken. Van gebruikers wordt daarom enige serieusheid gevraagd bij het uiten van de wensen, maar van hen die een wens in vervulling willen laten gaan wordt zo mogelijk nog meer ernst gevraagd. Wanneer iemand heel graag iets wil lezen over een bepaald onderwerp kan je je er niet vanaf maken met een beginnetje. Maak er een deftig artikel van.

De meesten van ons hebben wel eens op een verjaardag of met Sinterklaas een cadeau gekregen dat strikt genomen op de verlanglijst stond (een bouwpakket van een vliegtuig bijvoorbeeld), maar dat toch wat tegenviel (het was een papieren ding, dat na het knutselen niet meer kon dan neerstorten en scheuren). Dat doe je niemand aan als je het kan voorkomen!

Maak een link naar één artikel dat je zelf niet kunt schrijven, bijvoorbeeld omdat je er geen verstand van hebt. Niet eentje die je zelf gelijk erna invult, want dat is verloren moeite. Bovendien kon de plaats evengoed door een ander gewenst artikel worden ingenomen.

De bedoeling is enkel 1 artikel op 1 lege plaats in te vullen! Geen lijstjes maken of meerdere links voor 1 plaats. Lijsten kun je kwijt op reguliere lijsten met gewenste artikelen. Als er meerdere plaatsen zijn kan je natuurlijk meerdere wensen doen, zoveel als je wilt, maar neem de ruimte die je anderen gunt als maatstaf.

Redirects[bewerken]

Er verschijnen af en toe redirects op de hotlist, waardoor er blauwe links in de rode lijst staan, wat niet de bedoeling is. Laat in dat geval de redirect verwijderen met behulp van het sjabloon:nuweg:

{{nuweg|Moet opnieuw aangemaakt worden, zie [[Wikipedia:Hotlist gewenste artikelen|Hotlist]]}}

Overige onterechte redirects kunnen naar de lauwe lijst.

Blauw in de hete lijst[bewerken]

Als je een blauwe link ziet in deze lijst dan is het een link naar een bestaand artikel, en die is dus illegaal aanwezig in de hotlist. Verplaats de link naar de koude lijst (onder de hete lijst) en zet er voor in de plaats een nieuwe link, eentje die nog niet van een artikel is voorzien dus! Zo staat jouw wens altijd in de top twintig!

Uitleg bij je wens[bewerken]

Zet, zo mogelijk, een korte beschrijving bij de link waarover je gewenste onderwerp gaat (Tom Cruise, Amerikaans acteur bijvoorbeeld). Een echte motivatie erbij is natuurlijk helemaal fijn. Dan inspireer je anderen hier om echt aan het schrijven te gaan.

Als het artikel al in een andere taal bestaat, is het fijn als je een link plaatst naar het betreffende artikel op de oorspronkelijke wiki. Dit doe je door bijvoorbeeld ([[:en:Link naar je gewenste artikel]]) te typen, voor een link naar de Engelstalige wikipedia; varieer met de taalcode (de: Duits, fr: Frans enz.) als het oorspronkelijke artikel van een andere wiki afkomt. Je kan ook algemeen linken naar Wikidata door middel van de correcte code, dan link je daarmee onmiddellijk naar alle taalversies van dat artikel. Zo wordt bijvoorbeeld (d:Q236413) gegenereerd door ([[d:Q236413]]) te typen. De code haal je uit het laatste deel van de URL van Wikidata:

URL Wikidata

Let daarbij op dat je de Q steeds vermeldt.

Ondertekening[bewerken]

Onderteken je wens, zodat we weten door wie en vooral wanneer de wens is uitgesproken. Doe dit door vier tildes te typen (~~~~).

Rode links na een maand verwijderen[bewerken]

Als je een link ziet, die al een maand of meer op deze lijst staat, dan mag je hem verwijderen en er een nieuwe voor in de plaats zetten (onderaan aanvullen) of de onderste plaats(en) leeg laten. Blijkbaar is het onderwerp niet geschikt, niet gewild, te uitgebreid of weet gewoon niemand wat het is. Dit zorgt voor een beetje doorstroming.

Het wordt op prijs gesteld als je de link dan verplaatst naar de pagina met gewenste artikelen, zodat de wens toch niet verloren gaat!

Je kan natuurlijk altijd nog eerst iemand aan proberen te spreken om het artikel toch te maken (zie lijst: Wikipedianen naar expertise). Dan heb je je blauwe link, is er weer een artikel gemaakt, en kan je eindelijk jouw wens kwijt.

Het is een wens, geef een mooi cadeau[bewerken]

Maak je een artikel aan van de hotlist, houd dan rekening met de wens van de aanvrager en zorg dan wel dat het echt wat voorstelt. Eenzinnerige niemendalletjes kunnen altijd nog. Maak er echt iets van!
Ehm, een bedankje aan degene die jouw wens in vervulling laat gaan is misschien een idee?...

Kijk eerst goed rond![bewerken]

Weet je zeker dat je wens niet al is vervuld onder een andere naam? Kijk eens of het artikel niet al bestaat. Dit kan via de zoekfunctie aan de rechterbovenhoek van je scherm. Een tip kan zijn om ook op een aantal synoniemen van het thema te zoeken. Ook dit kan misschien al een bestaand artikel zijn.


Ben je er klaar voor... ga je gang!

Bij een bewerking graag een korte omschrijving van wat je gedaan hebt in de samenvatting!Hete lijst[bewerken]

Een blauwe link vervangen door een (door jou) echt gewenst artikel, a.u.b. Niet een willekeurig lemma van een lijstje plukken, dan is er ook een kans dat het wordt ingevuld.

Maak je een artikel aan van de hotlist, zorg dan wel dat het echt wat voorstelt. Een niemendalletje bestaande uit één zin kan altijd nog. Maak er echt iets van!

Ben je bang dat er dubbel werk plaatsvindt en dat iemand anders je voor is met het aanmaken van een verzoek, dan kun je {{bezig}} plaatsen als reactie op het verzoek, eronder zetten, zodat men weet dat jij het gaat schrijven.

 1. Arirang (wikidata) Het onofficiële volkslied van Korea en opgenomen in de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Trijnstel (overleg) 5 mei 2019 21:37 (CEST)
 2. Vliegen (beweging) (d:Q206021) - Tot mijn grote verbazing blijkt hierover in het Nederlands nog geen artikel te bestaan. In 50 andere talen wel. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 22 jul 2019 16:06 (CEST)
  Overleg verplaatst naar de overlegpagina. Kijk daar even voor je hier mee aan de slag gaat.
 3. Ebola-epidemie in Kivu, 2018-2019 (d:Q55887234) (de huidige titel is slechts een voorstel, mag desgewenst ook iets anders). Verdient net zo goed aandacht als de Ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014 e.d. De Wikischim (overleg) 4 aug 2019 12:33 (CEST)
 4. 8chan (d:Q18712091) - Forum voor extremistische opvattingen, juist vandaag offline gehaald, [1]. Een artikel dat duidelijk maakt wat dit voor site is (inmiddels dus: was) zou hier niet mogen ontbreken. De Wikischim (overleg) 5 aug 2019 10:06 (CEST)
 5. Purificacion Santamarta (en) - Spaans Paralympisch atlete, winnaar van 16 medailles The Banner Overleg 22 aug 2019 09:09 (CEST)
 6. Nacht van de Lange Messen (1962) (en) - Britse kabinetsreorganisatie met veel wisselingen The Banner Overleg 10 okt 2019 17:35 (CEST)
 7. Nacht van de Lange Messen (1992) (en) - IRA aanval op IPLO vanwege de betrokkenheid van de laatsten bij onder meer drugshandel. The Banner Overleg 10 okt 2019 17:35 (CEST)
 8. Offensief in Rojava (2019) (d:Q70207089) - Mits op tijd aangemaakt kan het artikel ook nog worden gelinkt in Sjabloon:Hoofdpagina - in het nieuws, waar het onderwerp nu al staat. Wordt ook wel Operatie Ontluikende Vrede genoemd, maar deze aanduiding is wel heel erg verhullend. Dat gebruiken als titel is dus wellicht strijdig met het neutraliteitsbeginsel. De Wikischim (overleg) 10 okt 2019 23:42 (CEST) Eventueel ter inspiratie: n:Categorie:Offensief in Noordoost-Syrië, 2019 (van waaraf Engels- en Nederlandstalige bronnen kunnen worden geraadpleegd).
 9. Vestingartillerie - Onderdeel waar vele dienstplichtigen dienden. The Banner Overleg 13 okt 2019 09:24 (CEST)
 10. Haags - bekend dialect, maar als enige van de vier grote steden nog geen eigen artikel. 86.89.105.130 14 nov 2019 14:53 (CET)
 11. Alan Downs - Psycoloog die o.a. 'Velvet rage (fluwelen woede)' heeft geschreven en hierdoor bekendheid geniet. Frisie (overleg) 8 dec 2019 17:30 (CET)
 12. Two Treatises of Government (en|fr) - Misschien wel het belangrijkste werk van John Locke, die een grote rol heeft gespeeld in de Verlichting en daarmee de Amerikaanse- en Franse Revolutie. Sustructu 10 dec 2019 16:34 (CET)
 13. Bejaardenzorg (de:Altenpflege, en:Elderly care, fr:Services de soins pour personnes âgées, d:Q437458) - Al decennia gangbare term (link) voor iets waarvan ik eerlijk gezegd verbaasd ben dat er hier geen artikel over bestaat. Het woord wordt op dit project momenteel 73x in artikelen gebruikt (link). Wutsje 12 dec 2019 20:44 (CET)
  • We hebben al wel Extramurale ouderenzorg, zonder interwiki's, en Intramurale zorg#Ouderenzorg. Moet dit dus een doorverwijspagina worden? Wikiwerner (overleg) 13 dec 2019 19:56 (CET)
   • Dat lijkt me niet. Het begrip bejaardenzorg is ruimer. In die stukjes ligt de nadruk niet op de doelgroep, maar op waar de zorg verleend wordt. Het zijn wel mogelijke bouwsteentjes voor een nog aan te maken artikel (dat ook best Ouderenzorg kan heten). Wutsje 13 dec 2019 21:57 (CET)
    • Er is zoveel meer te vertellen over de bejaardenzorg dan alleen de huidige vormen. Naast de geschiedenis (ook deze vorm van zorg kwam in het verleden vaak vanuit de kerk, en het was normaal om je ouders in huis te nemen), was er ook het verschil tussen het verzorgingstehuis en het bejaardentehuis. Daarnaast zijn de ontwikkelingen interessant: de sluitingen van de tehuizen en de overgang naar de extramurale zorg. Ook de indiceringen (gradaties van zorg en daaruit volgende beschikbare budget) kunnen interessant zijn. Ciell 14 dec 2019 11:13 (CET)
 14. Sándor Puhl - gepensioneerde scheidsrechter uit het voetbal met een behoorlijk aantal inkomende links en ook veel interwiki's Geerestein (overleg) 14 dec 2019 14:17 (CET)
 15. ...
 16. ...
 17. ...
 18. ...
 19. ...
 20. ...

LET OP:

 • Verwijder een blauw lemma en voeg er een rood aan toe! (verplaats blauwe link naar Blauwe lijst) of:
 • Verwijder een lemma dat er al langer dan één maand staat en voeg er een ROOD aan toe, of laat de plaats leeg.
 • Geen lemma toevoegen als er al 20 rode staan.
 • Lees even de regels hierboven (duurt hoogstens een minuut of twee!).
 • Je mag een link toevoegen als er een artikel is aangemaakt, niet per se als jij het artikel maakte!

Koude lijst[bewerken]

Als hier toch een rode link tussen staat, dan is deze dan wel onreglementair verwijderd uit de hete list, dan wel als artikel na aanmaak weer verwijderd. Als er plaats is op de rode lijst, dan mag het weer terug geplaatst worden aldaar.

Is een artikel blauw geworden, maar niet meer dan een beginnetje: spreek de maker er op aan en/of maak er zelf wat van. Het is de bedoeling dat hier vrij uitgebreide artikelen op terechtkomen!

Reeds ingevulde links van de hotlist[bewerken]

 1. Staatsgreep in Zimbabwe in 2017 - aangemaakt door Evert100
 2. Ansa Ikonen - aangemaakt door DirkVE
 3. Rudolf von Laban - aangemaakt door 2A02:A444:12F6:1:B4DB:9E32:6DC7:8BB9
 4. MeToo (hashtag) - aangemaakt door Vegavis
 5. Nacht van de vermoorde dichters - aangemaakt door Koos van den beukel
 6. Naomi Parker - aangemaakt door Evil berry
 7. David Gleirscher - aangemaakt door Micnl
 8. Maren Lundby - aangemaakt door Peter b
 9. Kanjertraining - aangemaakt door gebruiker:ietskleiner
 10. friendzone (relatievorm) - aangemaakt door Ellyoverleg
 11. Kleine Pauze - aangemaakt door gebruiker:ietskleiner
 12. Kamp Norderney - aangemaakt door Gebruiker:Grottem
 13. Kamp Sylt - aangemaakt door Gebruiker:Grottem
 14. Concentratiekamp Sajmiste - aangemaakt door Gebruiker:Koos van den beukel
 15. Jamal Khashoggi - aangemaakt door Gebruiker:Riki
 16. Waterlichaam - aangemaakt door gebruiker:ietskleiner
 17. Ada Hegerberg - aangemaakt door Gebruiker:Evert100
 18. Influencer-marketing - aangemaakt door DutchTom
 19. Event Horizon Telescope - aangemaakt door Mileau
 20. Philippa Foot - aangemaakt door Arjuno3
 21. Jaish-e-Mohammed - aangemaakt door Cnuddearthur
 22. Dorothy Lawrence - aangemaakt door Woordenbrij
 23. Hittegolven in Europa (2019) - aangemaakt door BonteKraai
 24. Protesten in Hongkong in 2019 - aangemaakt door 85.150.152.71
 25. Ballydehob - aangemaakt door The Banner
 26. Afzettingsprocedure tegen Donald Trump - aangemaakt door Gebruiker:2A02:A443:5030:1:C418:110E:2A43:A4E
 27. Chocolatier - aangemaakt door Verdel
 28. The Mother of All Demos - aangemaakt door Verdel

Archieven[bewerken]

Archiveren gebeurt in reeksen van 100 artikelen en wel zodanig dat iedereen de kans krijgt om via de koude lijst de aangemaakte artikelen te lezen. Zodoende wordt pas na enige tijd dat een reeks van 100 artikelen is afgewerkt gearchiveerd.

Hieronder staan de archieven van de voorgaande ingevulde links:

Zie ook[bewerken]

Info De algemene pagina voor gewenste artikelen, foto's of onderwerpen: gewenste artikelen en gewenste afbeeldingen.
Info Het overzicht van artikelen van de dag, voor verzoeken die 24 uur in de schijnwerpers staan.
Info Een overzicht van ontbrekende Nederlanders en Vlamingen op de Nederlandstalige Wikipedia?
Info U kunt ook helpen met vertalingen of verzoeken om vertalingen op Vertalen naar het Nederlands
Info Een lijst van artikelen die staan bestempeld als "dit kan beter".
Info Een lijst van artikelen die wel op de Engelstalige Wikipedia staan, maar nog niet op de Nederlandstalige bestaan.
Info Een overzicht van de statistieken van de hotlist

Ander hot en hit[bewerken]