Wikipedia:Hotlist gewenste artikelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:H
Zie WP:HOT

Deze hotlist is een korte lijst met maximaal 20 rode links naar een lemma dat ontbreekt maar (kennelijk) gewenst is. Het contactpunt voor deze pagina is Trijnstel.

Voor gerelateerde pagina's: zie hier.

Spelregels[bewerken | brontekst bewerken]

Het brandend vuur van de hotlist.

De Hotlist is op 27 januari 2006 in het leven geroepen om anderen te inspireren en om grote wensen uit te spreken. Van gebruikers wordt daarom enige serieusheid gevraagd bij het uiten van de wensen, maar van hen die een wens in vervulling willen laten gaan wordt zo mogelijk nog meer ernst gevraagd. Wanneer iemand heel graag iets wil lezen over een bepaald onderwerp kan je je er niet vanaf maken met een beginnetje. Maak er een deftig artikel van.

De meesten van ons hebben wel eens op een verjaardag of met Sinterklaas een cadeau gekregen dat strikt genomen op de verlanglijst stond (een bouwpakket van een vliegtuig bijvoorbeeld), maar dat toch wat tegenviel (het was een papieren ding, dat na het knutselen niet meer kon dan neerstorten en scheuren). Dat doe je niemand aan als je het kan voorkomen!

Maak een link naar één artikel dat je zelf niet kunt schrijven, bijvoorbeeld omdat je er geen verstand van hebt. Niet eentje die je zelf gelijk erna invult, want dat is verloren moeite. Bovendien kon de plaats evengoed door een ander gewenst artikel worden ingenomen.

De bedoeling is enkel 1 artikel op 1 lege plaats in te vullen! Geen lijstjes maken of meerdere links voor 1 plaats. Lijsten kun je kwijt op reguliere lijsten met gewenste artikelen. Als er meerdere plaatsen zijn kan je natuurlijk meerdere wensen doen, zoveel als je wilt, maar neem de ruimte die je anderen gunt als maatstaf.

Redirects[bewerken | brontekst bewerken]

Er verschijnen af en toe redirects op de hotlist, waardoor er blauwe links in de rode lijst staan, wat niet de bedoeling is. Laat in dat geval de redirect verwijderen met behulp van het sjabloon:nuweg:

{{nuweg|Moet opnieuw aangemaakt worden, zie [[Wikipedia:Hotlist gewenste artikelen|Hotlist]]}}

Overige onterechte redirects kunnen naar de lauwe lijst.

Blauw in de hete lijst[bewerken | brontekst bewerken]

Als je een blauwe link ziet in deze lijst dan is het een link naar een bestaand artikel, en die is dus illegaal aanwezig in de hotlist. Verplaats de link naar de koude lijst (onder de hete lijst) en zet er voor in de plaats een nieuwe link, eentje die nog niet van een artikel is voorzien dus! Zo staat jouw wens altijd in de top twintig!

Uitleg bij je wens[bewerken | brontekst bewerken]

Zet, zo mogelijk, een korte beschrijving bij de link waarover je gewenste onderwerp gaat (Tom Cruise, Amerikaans acteur bijvoorbeeld). Een echte motivatie erbij is natuurlijk helemaal fijn. Dan inspireer je anderen hier om echt aan het schrijven te gaan.

Als het artikel al in een andere taal bestaat, is het fijn als je een link plaatst naar het betreffende artikel op de oorspronkelijke wiki. Dit doe je door bijvoorbeeld ([[:en:Link naar je gewenste artikel]]) te typen, voor een link naar de Engelstalige wikipedia; varieer met de taalcode (de: Duits, fr: Frans enz.) als het oorspronkelijke artikel van een andere wiki afkomt. Je kan ook algemeen linken naar Wikidata door middel van de correcte code, dan link je daarmee onmiddellijk naar alle taalversies van dat artikel. Zo wordt bijvoorbeeld (d:Q236413) gegenereerd door ([[d:Q236413]]) te typen. De code haal je uit het laatste deel van de URL van Wikidata:

URL Wikidata

Let daarbij op dat je de Q steeds vermeldt.

Ondertekening[bewerken | brontekst bewerken]

Onderteken je wens, zodat we weten door wie en vooral wanneer de wens is uitgesproken. Doe dit door vier tildes te typen (~~~~).

Rode links na een maand verwijderen[bewerken | brontekst bewerken]

Als je een link ziet, die al een maand of meer op deze lijst staat, dan mag je hem verwijderen en er een nieuwe voor in de plaats zetten (onderaan aanvullen) of de onderste plaats(en) leeg laten. Blijkbaar is het onderwerp niet geschikt, niet gewild, te uitgebreid of weet gewoon niemand wat het is. Dit zorgt voor een beetje doorstroming.

Het wordt op prijs gesteld als je de link dan verplaatst naar de pagina met gewenste artikelen, zodat de wens toch niet verloren gaat!

Je kan natuurlijk altijd nog eerst iemand aan proberen te spreken om het artikel toch te maken (zie lijst: Wikipedianen naar expertise). Dan heb je je blauwe link, is er weer een artikel gemaakt, en kan je eindelijk jouw wens kwijt.

Het is een wens, geef een mooi cadeau[bewerken | brontekst bewerken]

Maak je een artikel aan van de hotlist, houd dan rekening met de wens van de aanvrager en zorg dan wel dat het echt wat voorstelt. Eenzinnerige niemendalletjes kunnen altijd nog. Maak er echt iets van!
Ehm, een bedankje aan degene die jouw wens in vervulling laat gaan is misschien een idee?...

Kijk eerst goed rond![bewerken | brontekst bewerken]

Weet je zeker dat je wens niet al is vervuld onder een andere naam? Kijk eens of het artikel niet al bestaat. Dit kan via de zoekfunctie aan de rechterbovenhoek van je scherm. Een tip kan zijn om ook op een aantal synoniemen van het thema te zoeken. Ook dit kan misschien al een bestaand artikel zijn.


Ben je er klaar voor... ga je gang!

Bij een bewerking graag een korte omschrijving van wat je gedaan hebt in de samenvatting!


Hete lijst[bewerken | brontekst bewerken]

Een blauwe link vervangen door een (door jou) echt gewenst artikel, a.u.b. Niet een willekeurig lemma van een lijstje plukken, dan is er ook een kans dat het wordt ingevuld.

Maak je een artikel aan van de hotlist, zorg dan wel dat het echt wat voorstelt. Een niemendalletje bestaande uit één zin kan altijd nog. Maak er echt iets van!

Ben je bang dat er dubbel werk plaatsvindt en dat iemand anders je voor is met het aanmaken van een verzoek, dan kun je {{bezig}} plaatsen als reactie op het verzoek, eronder zetten, zodat men weet dat jij het gaat schrijven.

 1. Personality identification playing cards (Engels: Most-wanted Iraqi playing cards; en, d:Q1123232) - een andere titel is wmb ook prima. Deze kaarten werden gebruikt door de Amerikaanse troepen om Iraakse kopstukken te herkennen. AnarchistiCookie Overleg 10 jan 2020 21:54 (CET)
 2. Joint Declaration on the Doctrine of Justification (vertaling titel is nodig?) en:Joint Declaration on the Doctrine of Justification - Dit is een pittig stukje om te beschrijven. Vooral de exacte implicaties van het document zijn me niet helemaal duidelijk (if any). Effeietsanders 23 jan 2020 23:49 (CET)
 3. New Millennium programma er bestaat een engels artikel van en is wel over geschreven en gepubliceerd. Mss iemand met tijd en interesse. Themanwithnowifi (overleg) 24 jan 2020 22:48 (CET)
 4. Crêpe, zodat flensje een juiste redirect kan krijgen. Zie d:Q12200. Edoderoo (overleg) 31 jan 2020 08:34 (CET)
 5. Anaalklier (d:Q484645) - Ik zag dat voor de derde keer een onzinartikel met deze naam werd aangemaakt, en was verbaasd dat dat artikel (met correcte inhoud) nog niet bestond. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 7 feb 2020 15:01 (CET)
 6. Zorg en Zekerheid - Eén van de grotere zorgverzekeringen van Nederland, artikelloos. TheNk22 (overleg) 7 feb 2020 16:08 (CET)
 7. Joint Comprehensive Plan of Action (d:Q17001802, ik heb zo geen Nederlandse vertaling kunnen vinden). Wordt nu al wel even iets over gezegd in Nucleair programma van Iran, maar het akkoord met Iran uit 2015 komt natuurlijk in aanmerking voor een eigen artikel. De Wikischim (overleg) 18 feb 2020 13:01 (CET)
 8. Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) (d:Q17076801, er is voorzover ik kan zien geen Nederlandse vertaling). Belangrijke achtergrondinformatie in verband met met de Uitbraak coronavirus in Wuhan in 2019. - ArjanHoverleg 21 feb 2020 11:35 (CET)
 9. Holiday Inn (d:Q2717882) - Toch raar voor zo'n grote hotelketen om geen lemma te hebben. TheNk22 (overleg) 10 mrt 2020 10:55 (CET)
 10. Coronavirusrecessie (d:Q88599208) - Dat die recessie er komt, staat vast; in feite is deze nu al in volle omvang bezig. Het artikel zal verder heel geregeld actualisatie nodig hebben. De Wikischim (overleg) 24 apr 2020 23:43 (CEST)
 11. Natuurbrand in de Deurnese Peel - de grootste natuurbrand ooit in Nederland JoostB (overleg) 26 apr 2020 19:00 (CEST)
 12. Natuurbrand in De Meinweg - zie als voorbeeld artikelen in Categorie:Natuurbrand in Nederland. JoostB (overleg) 26 apr 2020 19:00 (CEST)
 13. Theo Henrar - Vertrekkend bestuurder bij Tata Steel IJmuiden, momenteel in het nieuws Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg. 19 mei 2020 11:34 (CEST)
 14. Politiek in China (d:Q904852) - Geen artikel dat even in een halve middag is geschreven vrees ik, maar wel een onderwerp dat beslist niet zou mogen ontbreken. Momenteel weer volop in de actualiteit vanwege de nieuwe Hongkong-wet die is aangenomen, en natuurlijk om talloze andere redenen. De Wikischim (overleg) 28 mei 2020 16:25 (CEST)
 15. Explosie in Texas City (en) - Een grotere ammoniumnitraat explosie dan die in Beiroet. Hobbema (overleg) 9 aug 2020 00:00 (CEST)
 16. Helga – Vom Werden des menschlichen Lebens (de:Helga – Vom Werden des menschlichen Lebens) - Een openhartige seksuele voorlichtingsfilm uit 1967, Duitsland. In Duitsland was het een groot succes in de bioscopen en ook wereldwijd trok de film miljoenen bezoekers. Geerestein (overleg) 12 aug 2020 19:29 (CEST)
 17. Henk Breuker (schrijver) (1918-1999) (fr) van origine een Nederlandse schrijver die op de franse wiki al wel een artikel heeft maar hier nog niet. Geerestein (overleg) 2 sep 2020 12:29 (CEST)
 18. Mensenrechten in Syrië (d:Q275404) - We hebben wel al bijv. Mensenrechten in Tibet en Mensenrechten in Iran. Ook belangrijk natuurlijk, maar in Syrië staat dit momenteel volop in de schijnwerpers ([1]) De Wikischim (overleg) 18 sep 2020 16:23 (CEST)
 19. QT-interval (en) - Veel medicatie, waaronder coronagerelateerd, heeft mogelijke bijwerkingen op het hartritme. Dit wordt aangeduid als QT of QT-interval. ([2]) frisie (overleg) 29 sep 2020 15:39 (CEST)
 20. Noimuti (de) - Een plaats en district (de) op Timor, dat tot 1913 als exclave van Portugal werd ingesloten door Nederlands-Indie frisie (overleg) 1 okt 2020 19:04 (CEST)

LET OP:

 • Verwijder een blauw lemma en voeg er een rood aan toe! (verplaats blauwe link naar Blauwe lijst) of:
 • Verwijder een lemma dat er al langer dan één maand staat en voeg er een ROOD aan toe, of laat de plaats leeg.
 • Geen lemma toevoegen als er al 20 rode staan.
 • Lees even de regels hierboven (duurt hoogstens een minuut of twee!).
 • Je mag een link toevoegen als er een artikel is aangemaakt, niet per se als jij het artikel maakte!

Koude lijst[bewerken | brontekst bewerken]

Als hier toch een rode link tussen staat, dan is deze dan wel onreglementair verwijderd uit de hete list, dan wel als artikel na aanmaak weer verwijderd. Als er plaats is op de rode lijst, dan mag het weer terug geplaatst worden aldaar.

Is een artikel blauw geworden, maar niet meer dan een beginnetje: spreek de maker er op aan en/of maak er zelf wat van. Het is de bedoeling dat hier vrij uitgebreide artikelen op terechtkomen!

Reeds ingevulde links van de hotlist[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Staatsgreep in Zimbabwe in 2017 - aangemaakt door Evert100
 2. Ansa Ikonen - aangemaakt door DirkVE
 3. Rudolf von Laban - aangemaakt door 2A02:A444:12F6:1:B4DB:9E32:6DC7:8BB9
 4. MeToo (hashtag) - aangemaakt door Vegavis
 5. Nacht van de vermoorde dichters - aangemaakt door Koos van den beukel
 6. Naomi Parker - aangemaakt door Evil berry
 7. David Gleirscher - aangemaakt door Micnl
 8. Maren Lundby - aangemaakt door Peter b
 9. Kanjertraining - aangemaakt door gebruiker:ietskleiner
 10. friendzone (relatievorm) - aangemaakt door Ellyoverleg
 11. Kleine Pauze - aangemaakt door gebruiker:ietskleiner
 12. Kamp Norderney - aangemaakt door Gebruiker:Grottem
 13. Kamp Sylt - aangemaakt door Gebruiker:Grottem
 14. Concentratiekamp Sajmiste - aangemaakt door Gebruiker:Koos van den beukel
 15. Jamal Khashoggi - aangemaakt door Gebruiker:Riki
 16. Waterlichaam - aangemaakt door gebruiker:ietskleiner
 17. Ada Hegerberg - aangemaakt door Gebruiker:Evert100
 18. Influencer-marketing - aangemaakt door DutchTom
 19. Event Horizon Telescope - aangemaakt door Mileau
 20. Philippa Foot - aangemaakt door Arjuno3
 21. Jaish-e-Mohammed - aangemaakt door Cnuddearthur
 22. Dorothy Lawrence - aangemaakt door Woordenbrij
 23. Hittegolven in Europa (2019) - aangemaakt door BonteKraai
 24. Protesten in Hongkong in 2019 - aangemaakt door 85.150.152.71
 25. Ballydehob - aangemaakt door The Banner
 26. Afzettingsprocedure tegen Donald Trump - aangemaakt door Gebruiker:2A02:A443:5030:1:C418:110E:2A43:A4E
 27. Chocolatier - aangemaakt door Verdel
 28. The Mother of All Demos - aangemaakt door Verdel
 29. 8chan -aangemaakt door TheNk22
 30. Sándor Puhl - aangemaakt door Myr
 31. Hubble Deep Field - aangemaakt door Gebruiker:2001:1C00:A13:8300:E446:B032:173B:321F
 32. 2019-nCoV - aangemaakt door Gebruiker:Melvinvk
 33. Katerina Sakellaropoulou - aangemaakt door Nl maclean
 34. Lina Ben Mhenni - aangemaakt door Themanwithnowifi
 35. Schijnwerper - aangemaakt door Groucho NL
 36. Purificacion Santamarta - aangemaakt door The Banner
 37. Phaeocystis globosa – aangemaakt door Woordenbrij
 38. Oversterfte – aangemaakt door PJ Geest
 39. Gertrude van den Bergh - aangemaakt door Leander9999
 40. Multi-factor-authenticatie - aangemaakt door Schilbanaan
 41. End-to-end-encryptie - aangemaakt door Maartenschrijft
 42. Papa Chico (clown) - aangemaakt door Themanwithnowifi
 43. Anaplastologie - aangemaakt door SanderO

Archieven[bewerken | brontekst bewerken]

Archiveren gebeurt in reeksen van 100 artikelen en wel zodanig dat iedereen de kans krijgt om via de koude lijst de aangemaakte artikelen te lezen. Zodoende wordt pas na enige tijd dat een reeks van 100 artikelen is afgewerkt gearchiveerd.

Hieronder staan de archieven van de voorgaande ingevulde links:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Info De algemene pagina voor gewenste artikelen, foto's of onderwerpen: gewenste artikelen en gewenste afbeeldingen.
Info Het overzicht van artikelen van de dag, voor verzoeken die 24 uur in de schijnwerpers staan.
Info Een overzicht van ontbrekende Nederlanders en Vlamingen op de Nederlandstalige Wikipedia?
Info U kunt ook helpen met vertalingen of verzoeken om vertalingen op Vertalen naar het Nederlands
Info Een lijst van artikelen die staan bestempeld als "dit kan beter".
Info Een lijst van artikelen die wel op de Engelstalige Wikipedia staan, maar nog niet op de Nederlandstalige bestaan.
Info Een overzicht van de statistieken van de hotlist

Ander hot en hit[bewerken | brontekst bewerken]