Wikipedia:Huggle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie WP:HG

Je draagt de volledige verantwoordelijkheid voor alle bewerkingen die je met Huggle doet. Zorg ervoor dat je bekend bent met de regels en richtlijnen en dat je je bij het gebruik van deze tool aan deze richtlijnen houdt, anders loop je het risico van deze tool uitgesloten te worden of zelfs volledig geblokkeerd te worden.

Huggle
Logo
Huggle versie 3.0.0 op GNU/Linux
Ontwerper(s) Gurch
Ontwikkelaar(s) Adam Shorland, Petr Bena, et al.
Uitgebracht 2008
Recentste versie 3.4.12 (5 februari 2023)[1] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Windows 2000 en nieuwer, Linux, macOS
Geschreven in C++, JavaScript
Licentie(s) GPL
Versiebeheer
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Huggle is een recente-wijzigingencontrole applicatie bedoeld de gebruiker te ondersteunen bij het bestrijden van vandalisme. Het is geschreven voor Wikimedia projecten in C++ middels het Qt framework. Het is origineel ontwikkeld in het .NET framework door Gurch, die niet langer actief is op dit project. Iedereen kan Huggle downloaden, echter om het te kunnen gebruiken op de Nederlandstalige Wikipedia dien je over terugdraairechten te beschikken.

Met Huggle kan men bewerkingen laden en beoordelen in real-time. Het helpt gebruikers niet-constructieve bewerkingen te vinden, en maakt het mogelijk deze direct terug te draaien. Verschillende mechanismes worden gebruikt uiteindelijk het advies te geven in hoeverre een bewerking constructief is of niet. Het maakt gebruik van een semi-gedistribueerd model waarbij bewerkingen worden opgehaald bij een "provider" (dit kan van alles zijn, zolang het maar in staat is om de bewerkingsinformatie te streamen, denk hierbij aan de Wikipedia API of het IRC recente wijzigingen kanaal). Deze informatie wordt vervolgens gedeeld met andere anti-vandalisme tools. Huggle maakt ook gebruik van verschillende zelflerende mechanismes, inclusief een globale whitelist (gebruikers die als betrouwbaar zijn aangemerkt) en een slechte-gebruikersscore welke lokaal op de computer van de Huggle gebruiker wordt opgeslagen

Waar te beginnen

Voor je begint kun je het best de handleiding lezen, zodat je bekend raakt met de werking van Huggle, zeker het lezen van de snelstartgids is ten zeerste aanbevolen.

Huggle is niet bedoeld voor nieuwe Wikipedia gebruikers. Alle Wikipedianen die Huggle gebruiken dienen bekend te zijn met de regelingen en gebruiken rondom het bestrijden van vandalisme. Meer informatie over het bestrijden van vandalisme is hier te lezen. Daarnaast is het hebben van terugdraairechten vereist om gebruik te kunnen maken van Huggle op de Nederlandstalige Wikipedia. Huggle zelf vereist geen terugdraairechten en kan daarom ook zonder terugdraairechten worden gebruikt op sommige andere wiki's (zoals bijvoorbeed op https://test.wikipedia.org)

Zodra je aan alle voorwaarden voldoet kun je Huggle downloaden via de Huggle downloadpagina.


Uitbereidingen

Huggle 3 kan worden uitgebreid met allerlei scripts geschreven in C++ of JavaScript. De door de gemeenschap gemaakte JS-scripts zijn hier te vinden.

Je kunt helpen!

Voor het onderhoud van Huggle is alle hulp welkom. Zelfs zonder programmeerkennis kan je bijdragen! Je kan bijvoorbeeld:

Externe links

Zie de categorie Screenshots of Huggle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  • Huggle op Wikimedia Phabricator
  1. Release 3.4.12 (5 februari 2023). Geraadpleegd op 15 februari 2023.