Wikipedia:Humor en onzin/Bosvarken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sporen van een bosvarken

Het bosvarken (Homo sus sylvis) is een schadelijke soort die overal wordt waargenomen waar menselijke bewoning is.

De soort is vooral schadelijk door de achtergelaten sporen, die - zoals de naam al zegt - veel worden aangetroffen in bossen, maar ook in parken, op picknickplaatsen en stranden. Het bosvarken houdt zich ook veel op op snelwegen, waar de sporen een groot gevaar betekenen voor achteropkomende motorrijders.

Verwante soort[bewerken]

De bestrijding wordt bemoeilijkt doordat de soort vrijwel niet van de nauw verwante soort homo sapiens te onderscheiden is. Alleen de sporen zijn onmiskenbaar, maar als men de sporen aantreft is het dier meestal reeds verdwenen.

Wettelijke bescherming en boetes[bewerken]

Verder geniet de soort een opmerkelijk goede wettelijke bescherming. Terwijl andere schadelijke dieren zonder bezwaar mogen worden afgeschoten, wordt het doden van een bosvarken in alle landen met jarenlange gevangenisstraffen bestraft.

Teneinde de overlast door bosvarkens te verminderen, dreigen de autoriteiten met boetes (die zelden daadwerkelijk worden opgelegd) en zetten ze grote hoeveelheden afvalbakken op plaatsen waar de soort zich pleegt op te houden. Het succes van deze maatregelen is gering.

Affiche waarmee de autoriteiten pogen bosvarkens te bestrijden

Oorsprong van de naam[bewerken]

De benaming bosvarken is waarschijnlijk het eerst gebruikt in een actie omstreeks 1960. Hierbij werd de slagzin Let op dit varken in bossen en parken gebruikt. Dit was zeker niet de eerste campagne waarin gepoogd werd bosvarkens te bestrijden: Reeds omstreeks 1916 maakte de ANWB affiches met de klassieke slagzin Laat niet als dank voor 't aangenaam verpoozen den eigenaar van 't bosch de schillen en de doozen. Deze slagzin werd zo bekend dat de ANWB omstreeks 1970 besloot de actie te herhalen, waarbij er bordjes werden gemaakt met alleen de tekst Laat niet als dank.... Deze bordjes werden op veel recreatieterreinen opgehangen.