Wikipedia:Humor en onzin/Verwijderfetisjisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering (het zou eens niet zo zijn)

Deze pagina past niet binnen de Wikipedia-encyclopedie. De pagina is daarom aangedragen op de verwijderlijst.

De drogreden die hiervoor is opgegeven luidt: NE, NPOV en wiu, bovendien zwaar {{twijfel}} en ook nog eens in strijd met WP:NIET.

Na plaatsing op de verwijderlijst blijft dit artikel twee weken zo kort mogelijk staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden zo snel mogelijk aan de kant geveegd kunnen worden door verwijderfetisjistische moderatoren. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het (alsof het wat uitmaakt). Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. Het aangeven van de reden heeft geen enkele invloed op de verwijdering zelf, omdat de verwijderpolitie toch wel een meerderheid bij elkaar zal sprokkelen. ()


De relatie tussen verwijderfetisjisme en seksueel fetisjisme is onderwerp van studie in de wikiseksuologie.

Verwijderfetisjisme is de neiging van Wikipedianen om artikelen die de encyclopedische standaard niet halen, te willen verwijderen. Verwijderfetisjisten beweren dat zij dit doen om de kwaliteit van de Wikipedia omhoog te halen, maar het is algemeen bekend dat ze stiekem een groot seksueel genot ondervinden wanneer ze pagina's op de verwijderlijst zetten.

Volgens de freudiaanse interpretatie van verwijderfetisjisme komt het fenomeen voort uit de wens om zelf verwijderd te worden, terug te keren in de baarmoeder en zo de onbedwingbare lusten met het leven zelf op te heffen. Voorts is gewezen op de connectie tussen verwijderfetisjisme en pedofilie: veel van de te verwijderen artikelen gaan over onderwerpen als Pokémon, of zijn in een kinderlijke stijl geschreven. Eén verwijderfetisjist (die anoniem wenst te blijven) doet dit af als "onzin, ik ben juist gek op kinderen!"

In de literatuur wordt veelal een verband gelegd tussen verwijderfetisjisme en sadisme. De verwijderfetisjist schept er genoegen in, gebruikers te demotiveren en nieuwe gebruikers op deze manier zelfs weg te jagen. Hoe meer aandacht aan een artikel geschonken is, hoe meer voldoening de verwijdering ervan de verwijderfetisjist geeft.

Veel gevallen van verwijderfetisjisme zijn pathologisch van aard. Er zijn gevallen bekend waarbij verwijderfetisjisten 's nachts tijdens hun slaap veelvuldig "Niet encyclopedisch!" roepen, waarmee zij hun partners van hun slaap beroven. Een pathetisch geval dat sinds de klassieke oudheid al bekend is, is dat van Cato de oude, die iedere redevoering besloot met erop te wijzen dat het artikel over Carthago niet encyclopedisch was, en verwijderd diende te worden (ceterum censeo Carthaginem non encyclopedicam esse delendamque). In 146 v. Chr. is dit artikel daadwerkelijk verwijderd.

Het ziektebeeld van de verwijderfetisjist is nog niet volledig in kaart gebracht. Een veel gebruikte formule voor het bepalen hoe ver een patiënt heen is, is die van Terschwi. De Formule van Terschwi, in een vereenvoudigde vorm, luidt:

P=(V * 100)/E

Hierbij drukt P de ernst van de ziekte uit, V het aantal voor verwijdering genomineerde artikelen en E het aantal zelf aangemaakte nieuwe encyclopedische artikelen, uitgezonderd doorverwijspagina's. Terschwi ging bij de formulering ervan uit, dat minimaal 100 zelf aangemaakte artikelen per verwijderd artikel nog een normale ratio uitdrukt. Hoewel de formule controversieel is, is er geen beter alternatief voorgesteld, vandaar dat zij algemeen gebruikt wordt. Wanneer P<1 heeft de persoon geen last van verwijderfetisjisme. Bij P>1 wel.

Sommige mensen prefereren de formule P=(V² * 100)/E². Zo is het aantal artikelen dat men heeft aangemaakt van een groter belang. In de oude formule zou men bij het aanmaken van duizend artikelen, er tien mogen verwijderen. In de nieuwe formule is dit aantal honderd. Let op! Deze formule wordt vooral door verwijderfetisjisten zelf gebruikt.

Benadrukt dient te worden, dat, hoewel altijd pathetisch, lang niet alle gevallen van verwijderfetisjisme pathologisch van aard zijn. Veel verwijderfetisjisten functioneren normaal in de maatschappij ondanks hun afwijking.