Wikipedia:Humor en onzin/Wikipediaanse hapsnurker/Klad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jong geleerd.... oud gedaan

Zijlstra, J.S. 2005. Een nieuw geslacht, twee nieuwe soorten en enkele nieuwe ondersoorten van mensachtigen uit Wikipedia. Systematische Hapsnurkerologie 1(1):1-3.

Systematische biologie: Stam CHORDATA Klasse MAMMALIA Cohort EUARCHONTOGLIRES Orde PRIMATES Familie HOMINIDAE

Parahomo, gen. nov.[bewerken]

Type: Parahomo viquipaediensis, sp.nov. Diagnose: Verschilt van alle andere leden van de familie in de volgende combinatie van kenmerken: Geen bekende lichamelijke vorm, vrijwel altijd anoniem. Etymologie: Naar zijn verwantschap met echte mensen, Homo. Nederlandse naam: Hapsnurkers

Parahomo viquipaediensis', sp. nov.[bewerken]

Holotype: WIKI 134 Plaats type: Gebruiker:Moribunt, Wikipedia, Internet. Verspreiding: Komt met zekerheid voor op Wikipedia, Wikiwoordenboek en Wikispecies. Etymologie: Naar Wikipedia, de plaats type, in een verlatijnde vorm. Diagnose: Verschilt van P. malevolus, sp.nov. in de volgende combinatie van kenmerken: veel minder een nummer, levert gunstige bijdragen aan Wikipedia. Nederlande naam: Wikipediaanse hapsnurker.

Parahomo viquipaediensis viquipaediensis, ssp.nov.[bewerken]

Holotype: WIKI 134 Plaats type: -, Wikipedia, Internet. Verspreiding: Komt met zekerheid voor op Wikipedia, Wikiwoordenboek en Wikispecies. Etymologie: Naar Wikipedia, de plaats type, in een verlatijnde vorm. Diagnose: Zo variabel dat een diagnose vrijwel onmogelijk is, elke P. viquipaediensis die niet tot één van de andere ondersoorten behoort. Nederlandse naam: Gewone Wikipediaanse hapsnurker.

Parahomo viquipaediensis contribuens, ssp.nov.[bewerken]

Holotype: WIKI 147 Plaats type: -, Wikipedia, Internet. Verspreiding: Alleen bekend van Wikipedia. Diagnose: Levert vrijwel geen overleg. Nederlandse naam: Contribuerende Wikipediaanse hapsnurker.

Parahomo viquipaediensis discutans, ssp.nov.[bewerken]

Holotype: WIKI 159 Plaats type: -, Wikipedia, Internet. Verspreiding: Alleen bekend van Wikipedia. Diagnose: Levert vrijwel geen inhoudelijke bijdragen. Nederlandse naam: Discussiërende Wikipediaanse hapsnurker.

Parahomo viquipaediensis partiens, ssp.nov.[bewerken]

Holotype: WIKI 1972 Plaats type: -, Wikipedia, Internet. Verspreiding: Alleen bekend van Wikipedia. Diagnose: Doet niet veel anders dan categoriseren. Nederlandse naam: Categoriserende Wikipediaanse hapsnurker.

Parahomo viquipaediensis restaurans, ssp.nov.[bewerken]

Holotype: WIKI 79 Plaats type -, Wikipedia, Internet. Verspreiding: Bekend van Wikipedia en Wikispecies. Diagnose: Vooral bezig met vandalismebestrijding. Nederlandse naam: Vandalismebestrijdende Wikipediaanse hapsnurker.

Parahomo malevolus, sp.nov.[bewerken]

Holotype: WIKI 217 Plaats type: -, Wikipedia, Internet. Verspreiding: Duikt overal op. Diagnose: Maakt de encyclopedie slechter in plaats van beter. Nederlandse naam: Kwaadwillende hapsnurker.

Parahomo malevolus malevolus, ssp.nov.[bewerken]

Holotype: WIKI 217 Plaats type: -, Wikipedia, Internet. Verspreiding: Duikt overal op. Diagnose: Kruising van andere ondersoorten.

Parahomo malevolus deficiens, ssp.nov.[bewerken]

De Wikipediaanse hapsnurker (Paranthropus vicipaediensis) is een bijzonder lid van de familie van hapsnurkers. De Wikipediaanse hapsnurker komt alleen voor op Wikipedia, de open bron encyclopedie.

Waar de gewone hapsnurkers elkaar meestal kennen van gezicht, en bij naam, is de Wikipediaanse hapsnurker vrijwel altijd anoniem. Sommige Wikipediaanse hapsnurkers worden aangeduid met nummers, en sommigen voorzien zichzelf van een (meestal valse) naam. Er zijn slechts een beperkt aantal Wikipediaanse hapsnurkers die zich met hun echte naam presenteren.

Karakter[bewerken]

Het anonieme karakter van de Wikipediaanse hapsnurker heeft effect op de manier waarop hij omgaat met de andere Wikipediaanse hapsnurkers waarmee hij geacht wordt samen te werken. Omdat de Wikipediaanse hapsnurker zich alleen op Wikipedia vertoont, heeft hij geen idee van het effect van zijn woorden op de andere hapsnurkers. En dat leidt regelmatig tot discussies en conflicten, die de Wikipediaanse hapsnurkers gewoonlijk uitvechten in de kroeg, een achterkamertje, de vergaderzaal, een isoleercel of een willekeurige overlegpagina.

Soorten Wikipediaanse hapsnurkers[bewerken]

De Wikipediaanse hapsnurkers zijn ruwweg te verdelen in de volgende ondersoorten:

 1. De contribuerende hapsnurker (P.v. contribuens). Dit is een Wikipediaanse hapsnurker die doet waarvoor hij is gekomen: contribueren aan Wikipedia. Vaak lukt dat goed, en soms niet. Sommige contribuerende hapsnurkers hebben zich volledig gestort op een specifiek project, en doen nagenoeg niets anders. Op deze wijze komen de mooiste projecten tot stand, zoals het schaakproject dat voor het grootste deel op het konto van een zeer trouwe contribuerende hapsnurker is te schrijven.
 2. De categoriserende hapsnurker (P.v. partiens). Deze hapsnurker steekt zijn tijd in het rubriceren van artikelen, en ook hierin hebben zich sommige hapsnurkers gespecialiseerd.
 3. De discussierende hapsnurker (P.v. discutans). Sommige hapsnurkers vinden het fijn om zich continue bezig te houden met discussies, over artikelen, over regels, over normen en waarden, of wat dan ook. Een woord dat je de discussierende hapsnurker vaak hoort zeggen is POV, of de conta-variant NPOV (geleerden hebben verschillende points-of-view over wat deze kreten betekenen...). De meeste discussierende hapsnurkers dragen daarnaast ook wel bij aan artikelen.
 4. De vandalismebestrijdende hapsnurker (P.v. restaurans). Steekt veel tijd in het op zijn plaats zetten van kwaadwillende Wikipediaanse hapsnurkers, en daarnaast aan het repareren van de schade.
 5. De kwaadwillende hapsnurker (P.v. malevolus) is bijna een soort op zich (zijn biologische naam zou dan zijn: Paranthropus malevolus). De belangrijkste varianten van de kwaadwillende hapsnurker zijn:
  1. De vandaliserende hapsnurker (P.v. deficiens) die het leuk vindt andermans werk te beschadigen;
  2. De oliegooiende hapsnurker (P.v. oleojacens) die geniet van discussie, en niets liever doet dan olie op het vuur gooien
  3. De Wikipediaanse haksnurker (P.v. rixaquaerans) is een bijzondere vorm die er van houdt om andere hapsnurkers op een bijzonder onvriendelijke manier te woord te staan.

Uiteraard zijn de meeste Wikipediaanse hapsnurkers mengvormen van de bovenstaande soorten.

Kreten[bewerken]

Er wordt verondersteld dat Wikipediaanse hapsnurkers met elkaar kunnen communiceren. Dat lukt niet altijd even goed, maar een aantal kreten zijn inmiddels door geleerden onderkend:

 • POV en NPOV zoals ook al in de vorige paragraaf genoemd vooral gebezigd door de discussierende hapsnurker.
 • WIU, NE, ZB, WS en DS zijn kreten die voornamelijk worden gebruikt door de vandalismebestrijdende hapsnurker.

Emoties[bewerken]

Net als de mens heeft ook de Wikipediaanse hapsnurker vergelijkbare emotie. De emotie die veel tot uiting komt is boosheid, meestal gevoed door gefrustreerdheid. Soms echter wordt ook wel vrolijkheid waargenomen.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste Wikipediaanse hapsnurker werd waargenomen in januari 2001, en al enkele maanden later werd de eerste aangetroffen op de Nederlandstalige Wikipedia. Inmiddels zijn er wereldwijd duizenden Wikipediaanse hapsnurkers.

Levensloop[bewerken]

De geboorte van de Wikipediaanse hapsnurker wordt ingeleid met een fenomeen dat eerste bijdrage wordt genoemd. Vaak is de betreffende Wikipediaanse hapsnurker dan nog alleen herkenbaar aan zijn nummer. Veel pasgeboren hapsnurkers doorlopen deze fase, die veel minder anoniem is dan wel wordt gedacht, en gaan dan over tot registratie. Na registratie is de Wikipediaanse hapsnurker wat anoniemer dan daarvoor, tenzij hij zelf zijn gegevens vrijgeeft.

Over het overlijden van de Wikipediaanse hapsnurker is vrijwel niets bekend. De hapsnurker wordt slechts uit het oog verloren door niet meer op te komen dagen op de Wikipedia's waar hij voorheen min of meer geregeld was. Er wordt verondersteld dat Wikipediaanse hapsnurkers niet sterven, maar slechts wat anders gaan doen. ("Old hapsnurkers never die; they just fade away.") Op dit terrein moet nog veel onderzoek worden gedaan.

Komen en gaan[bewerken]

Tijdens zijn actieve leven kan een Wikipediaanse hapsnurker naar keuze meerdere malen afscheid nemen, en weer terug komen. Sommige hapsnurkers doen dit veelvuldig, en velen houden zich hier niet mee bezig. Onderzoekers veronderstellen dat het afscheid nemen te maken heeft met emotie. Tussen afscheid en terugkomen zit vaak een betrekkelijk korte tijdsspanne, varierend van enkele uren tot enkele dagen. Ook hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Uiteraard komt soms ook een definitief afscheid voor. De betreffende Wikipediaanse hapsnurker kondigt zijn afscheid aan, en vertrekt dan om niet meer terug te komen. Ook dit noemen we uit het oog verliezen (zie Levensloop), want je weet maar nooit... Vanwege de anonimiteit van de geregistreerde hapsnurker is het zeer wel mogelijk dat vertrokken hapsnurkers onder een andere hapsnurknaam terug komen. Soms wordt vermoed dat dit is gebeurd, en wordt de hapsnurker beschuldigd een sokpop te zijn. Onderzoek hiernaar is echter nog niet uitgevoerd.

Er zijn exemplaren van Wikipediaanse hapsnurkers bekend die aan andere hapsnurkers melden geen zin meer te hebben in het hapsnurkbestaan en wat anders te willen gaan doen, maar ondertussen onder een andere hapsnurknaam of hapsnurknummer zeer actief blijven hapsnurken omdat ze niet van hun hapsnurkverslaving af kunnen komen. Deze exemplaren komen enkele weken later toch weer terug onder hun oude hapsnurknaam.

In uitzonderlijke gevallen wordt een Wikipediaanse hapsnurker gedwongen te vertrekken. Hieraan gaat vaak een langdurige periode van discussie en ruzie vooraf, en een fenomeen dat stemming wordt genoemd speelt hier een rol. Het stemming fenomeen komt er ruwweg op neer dat afgesproken wordt dat de meeste stemmen gelden, maar dat daar later weer van wordt afgeweken omdat er een punt of komma verkeerd stond, waardoor stemmen wijzigen of verdwijnen, zodat de stemming ongeldig wordt verklaard en opnieuw moet worden gedaan. Naar het bijzonder complexe fenomeen stemmen wordt nog uitgebreid onderzoek gedaan.

Toekomst[bewerken]

De toekomst van de Wikipediaanse hapsnurker is geheel in zijn eigen hand, en hangt voornamelijk af van aanpassingsvermogen, leervermogen, openheid ten opzichte van andere meningen etc. Reden voor zorg is er niet, er is een continue aanvoer van nieuwe Wikipediaanse hapsnurkers.

Nog uit te zoeken[bewerken]

De geleerden hebben, naast de in dit artikel genoemde onderzoeksterreinen, nog een aantal specifieke fenomenen te bestuderen, waaronder de modererende hapsnurker.

Nota bene: Wikipediaanse hapsnurkers komen voor in beide seksen. Waar in dit artikel met hij aan een hapsnurker wordt gerefereerd, kan dus ook zij worden gelezen. Soms is de sekse onbekend, vooral hapsnurksters zijn er specialist in om hun sekse in het midden te laten.

De vraag is ook of de hapsnurkers nog een echt leven hebben naast dit hapsnurkleven.