Naar inhoud springen

Wikipedia:IRC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

Voor wie interesse heeft is er de de mogelijkheid om te chatten met andere Nederlandstalige Wikipedianen op het kanaal #wikipedia-nl op het IRC-netwerk Libera Chat. Officieel overleg behoort hier niet plaats te vinden, maar het overleg behoort wel gerelateerd te zijn aan Wikipedia (of gewoon voor een gezellig praatje). Het kan dus een goed hulpmiddel zijn om snel informeel overleg te plegen met andere Nederlandstalige Wikipedianen.

Het Nederlandstalige Wikipedia kanaal valt, net als alle andere kanalen van Wikimedia, onder de gedragsregels van de Wikimedia Foundation die te vinden zijn op Meta. In het kort beschrijven deze, dat IRC geen Wikimedia-project is, maar er wel bepaalde gedragsregels gelden. Een channel-op kan beslissen tot een ban, als je je misdraagt en niet reageert op waarschuwingen.

Voor een algemene FAQ kunt je ook terecht op Meta.

De Wikimedia Foundation en sommige Wikimedia verenigingen houden zogenaamde IRC Office hours via IRC. Deze chatbijeenkomsten worden meestal aangekondigd via de Wikimedia-L maillijst. Omdat Wikipedia een wereldwijd netwerk van vrijwilligers is, is IRC een goed medium om internationale (intercontinentale) samenwerking te bevorderen.

Korte handleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Let op! Bij het inloggen op een chatkanaal wordt in beginsel uw IP-adres (al dan niet in gecodeerde vorm) meegezonden.

De meest gebruikte commando's zijn samengevat op Meta.

NickServ[bewerken | brontekst bewerken]

Libera.Chat biedt de mogelijkheid om je naam te registreren. Met deze service kun je zorgen dat je altijd je naam kunt gebruiken, ook als iemand anders de naam in gebruik heeft. Een aantal handige commando's voor de service zijn:

 • /msg NickServ register <wachtwoord> <email> om je naam te registreren.
 • /msg NickServ identify <wachtwoord> om in te loggen (dit moet elke keer als je verbinding maakt). De meeste IRC-clients kunnen/doen dit automatisch bij het inloggen.
 • /msg NickServ ghost <naam> [wachtwoord] om je naam vrij te maken nadat je verbinding werd verbroken maar de server de naam nog niet vrijgegeven heeft. Wachtwoord is optioneel afhankelijk van je instellingen.
 • /msg NickServ regain <naam> [wachtwoord] om je naam vrij te geven en meteen in gebruik te nemen.

De bovenstaande commando's kunnen ook op een kortere manier geschreven worden als de client dit ondersteunt. Zo kan /msg NickServ vervangen worden door /nickserv of /ns. Voor het meest gebruikte commando (het inloggen) werkt zelfs /ns id <wachtwoord>.

Privéberichten[bewerken | brontekst bewerken]

Een ander voordeel van je naam registreren is dat je dan privéberichten kunt versturen aan en ontvangen van een andere gebruiker. Om ook een privégesprek te kunnen voeren tussen een geregistreerde en een ongeregistreerde gebruiker, moet de geregistreerde gebruiker berichten van niet-ingelogde gebruikers toestaan met het commando /msg NickServ set unfiltered on. Dit hoeft slechts eenmalig te gebeuren.

Netsplits[bewerken | brontekst bewerken]

Af en toe komt op het netwerk een netsplit voor. Dit ziet uit als een grote groep gebruikers die ineens vertrekt (quit). In principe hoef je hier meestal niks aan te doen (enkel wachten) en verbinden de servers zich na een tijdje zelf weer. Als je echter haast hebt of als de servers niet opnieuw verbinding maken kun je zelf de verbinding verbreken en opnieuw naar irc://irc.libera.chat gaan.

Andere tips[bewerken | brontekst bewerken]

 • De gebruiksaanwijzing van uw IRC-client lezen kan ook nuttig zijn.
 • Voor help typ /help
 • Lukt het niet? Als u in het chatkanaal geraakt en er is volk kun je het daar vragen. Anders kan u het vragen op de overlegpagina.
 • Zie ook IRC instructions

Operators van het chatkanaal[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele gebruikers hebben extra operator-rechten in het kanaal #wikipedia-nl. Ze houden onderling contact via een besloten discussielijst (mail:nl-irc-ops-l).

Meer informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Web-based clients[bewerken | brontekst bewerken]

Indien je geen irc-client geïnstalleerd hebt is de KiwiIRC Webchat de makkelijkste manier om verbinding te maken. Deze client opent automatisch het kanaal wikipedia-nl (vul bij Nickname je gebruikersnaam in en bij Channel de naam van het kanaal dat je wilt bezoeken).

Gebruikers van de browser Opera hebben al de beschikking over een irc-client. Als je een link aanklikt van het kanaal, dan opent Opera dat.

Lokaal installeerbare clients[bewerken | brontekst bewerken]

De hierboven beschreven clients zijn de snelste manier om eenmalig een verbinding te maken. Als je echter vaker gebruikt maakt van irc of gewoon meer mogelijkheden wilt zou je een client kunnen proberen die je lokaal installeert (de meeste kunnen overigens ook op een memorystick gezet worden).

Client downloaden[bewerken | brontekst bewerken]

Als je nog geen IRC-client hebt, volgen hier enkele suggesties:

Zie ook IRC-clients

Verbinding maken[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal van deze clients ondersteunen links die beginnen met irc://. Voor deze clients volstaat het om te klikken op de link hier rechts. Ook kan verbinding gemaakt worden via de commandoregel van de IRC-client met volgende instructies:

 1. Gebruik het /server-commando om te verbinden met een server. In dit geval is dat /server irc.libera.chat:6697.
 2. Kies een naam door middel van het commando /nick <naam>, bijvoorbeeld /nick KarlaKoe. Een aantal tips hierbij:
  • De naam mag maximaal 16 tekens lang zijn.
  • De naam mag letters, cijfers en de volgende tekens bevatten: [ ] { } ( ) | _ - `.
  • Voor de herkenbaarheid onderling kun je het beste dezelfde gebruikersnaam gebruiken als op Wikipedia.

Kanaal bezoeken[bewerken | brontekst bewerken]

Om vervolgens naar het kanaal te gaan typ je /join #wikipedia-nl. Je kunt met de installeerbare clients in meerdere kanalen tegelijk zijn. Hieronder staan een aantal Wikipedia-kanalen.

De kanalen voor Wikipedia in andere talen zijn #wikipedia-xx, waarbij xx staat voor de taalcode van die Wikipedia. (bv. #wikipedia-nl voor het Nederlandstalige Wikipediakanaal) (web based, typ #wikipedia-nl bij kanaal)

Zie voor een overzicht van kanalen IRC/Channels op meta.

Recente wijzigingen live volgen[bewerken | brontekst bewerken]

De Recente wijzigingen zijn ook live te volgen via irc.wikimedia.org. Let op: Dit is niet dezelfde server als die waar de chatkanalen op zitten. Naast de wijzigingen van de Nederlandstalige Wikipedia zijn de wijzigingen van alle andere Wikimedia-projecten via deze server te bekijken, door het deel van de url zonder ".org" als kanaalnaam te gebruiken. Een speciale IRC-client voor het controleren van wijzigingen die ook van deze server gebruik maakt is Vandal Fighter.

Zie ook Wikipedia:Vandalismebestrijdingscentrum voor een kanaal met verdachte wijzigingen op de Nederlandstalige Wikipedia.

Is #wikipedia-nl een officieel Wikipedia kanaal?[bewerken | brontekst bewerken]

Nee. Het is een plek waar Wikipedianen samenkomen, en veel ervaren gebruikers van de encyclopedie hebben operator-rechten in het kanaal, maar alles wat je hoort zou je met een korreltje zout moeten nemen. Het kan komen van een bestuurslid of medewerker van een Wikimedia-gerelateerde vereniging, maar de reactie kan ook komen van een relatieve nieuwelingdie vijf minuten eerder op de site is gekomen dan jij. De Wikimedia Foundation monitort de kanalen niet.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]