Wikipedia:Inleiding moderatorschap/Beoordelingslijsten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Inleiding moderatorschap
Mopbucketmanual.jpg

De beoordelingslijsten! De vreugd van elke moderator.

Hulp[bewerken]

Eigenlijk weet elke moderator wel wat van de beoordelingslijsten af. Volg dus gewoon de methoden zoals vermeld op Wikipedia:Inleiding moderatorschap.

Het kan in het begin handig zijn om een beoordelingslijst te behandelen terwijl je aanwezig bent in #wikipedia-nl op freenode. In dat geval kun je namelijk direct een andere moderator om hulp vragen.


Belangrijke pagina's[bewerken]

De belangrijke pagina's zijn natuurlijk de beoordelingslijsten zelf:

Hierop worden pagina's genomineerd ter verwijdering.

Mogelijkheden[bewerken]

Het gaat in dit geval natuurlijk om het verwijderen van een pagina. Voor het behouden van een pagina heb je geen moderatorknopjes nodig.

Werkwijze[bewerken]

Voor alle beoordelingslijsten geldt dat ze geen peiling zijn. Het gaat om de aangevoerde argumenten.

Algemeen[bewerken]

Een verwijderingsnominatie loopt altijd minimaal twee weken. Soms is er een achterstand in het behandelen van de beoordelingslijsten en duurt het langer. Na die periode kun je als moderator de verschillende argumenten beschouwen. Let hierbij op waarom de pagina is genomineerd, maar houd ook rekening met andere aspecten. Zo kan een pagina als werk in uitvoering zijn genomineerd, maar ook volstrekt niet encyclopedisch zijn. Hieronder zullen we per beoordelingslijst aangeven wat de meest voorkomende redenen voor een nominatie zijn.

Op basis van je beschouwing van de argumenten voor en tegen verwijdering kun je dan zelf een oordeel vellen. Verwijderen of behouden? In het ene geval zul je de pagina dus moeten verwijderen en in het andere geval zul je de nominatie van de pagina moeten halen. Geef bij beide acties een reden op waarbij je in ieder geval verwijst naar de betreffende (sub)pagina van de beoordelingslijst. In het geval van afbeeldingen, sjablonen en categorieën zul je mogelijk ook andere pagina's moeten aanpassen als je besluit tot verwijderen. Vermeld in dat geval in de bewerkingssamenvatting dat je die pagina's aanpast vanwege de verwijdering van een andere pagina.

Nadat je de pagina hebt verwijderd kun je normalerwijs ook de bijbehorende overlegpagina verwijderen. Verwijder ook de redirects die naar een verwijderde pagina verwijzen. Als je klaar bent met de verwijdersessie kun je het deel dat van de lijst dat je afgehandeld hebt markeren met {{Sessie uitgevoerd}} / {{su}} en {{einde}}.

Pagina's[bewerken]

Na de gestelde termijn van 2 weken op de beoordelingslijst is het de taak van een moderator om te bekijken of het artikel aan de wikipedia:conventies voldoet en de {{weg}}, {{wiu}}, {{ne}}, {{reclame}} of {{auteur}} mededeling niet meer van toepassing is. Verwijder de sjablonen indien het artikel in voldoende mate is aangepast. Verwijder het artikel wanneer er niets of weinig aan is gedaan om het artikel structureel te verbeteren en uit reacties op de nominatie blijkt dat er voldoende draagvlak is voor verwijdering. Geen commentaar op een artikelnominatie op de Te beoordelen lijst kan worden gezien als 'toestemming' voor verwijdering.

Redenen[bewerken]

De redenen voor het verwijderen van een pagina zijn ruwweg te verdelen in:

Werk in uitvoering (wiu)
In dit geval voldoet de pagina niet aan de conventies. Soms gaat dit gepaard met onduidelijke relevantie van het onderwerp. Als die relevantie echter buiten kijf staat, kun je ervoor kiezen om de pagina zelf te verbeteren. Wees daarbij niet bang om grote delen van de tekst weg te halen. Je hoeft namelijk niet het gehele artikel te herschrijven. Als het artikel simpelweg niet te redden valt, is het natuurlijk beter om er geen tijd aan te besteden en het te verwijderen.
Niet encyclopedisch (ne)
In dit geval is een onderwerp niet relevant genoeg voor een encyclopedie. Natuurlijk is dit niet altijd even makkelijk te beoordelen. Een nominatie kan daarom nog al eens gepaard gaan met een lange discussie over de vraag of het onderwerp nou wel of niet relevant is. Wanneer een artikel verwijderd is omdat het (duidelijk) geen encyclopedisch onderwerp is, haal dan ook de eventuele interne links naar dat artikel weg. Dat voorkomt verdere problemen en onduidelijkheden in de toekomst (waarom een rode link hebben naar een onderwerp dat we niet willen hebben?).
Reclame
In dit geval is een tekst te veel wervend gericht voor dat onderwerp. De wervende elementen dienen dan herschreven of verwijderd te worden en als een tekst daar uitsluitend uit bestaat is het artikel verwijderen de beste optie.
Auteursrechtenschending (auteur)
In dit geval is de tekst onrechtmatig gekopieerd van een andere bron. Dit is daarom ook erg simpel: de gekopieerde tekst verwijderen óf het artikel verwijderen.
Weg
Dit is eigenlijk de verzamelbak van overige redenen. De nominatie zal daarom verder toegelicht moeten worden door diegene die het artikel niet geschikt vindt voor Wikipedia. Het is daarom moeilijk hier in het algemeen iets over te zeggen.
Transwiki
Ook is het mogelijk dat een artikel genomineerd is om te verplaatsen naar een ander project dat specifiek bedoeld is voor de inhoud van dit artikel. Denk hierbij aan recepten en zelfgeschreven boeken voor Wikibooks, woordenboekingangen voor WikiWoordenboek, artikelen met vrijwel alleen citaten en spreekwoorden voor Wikiquote en primaire bronteksten voor Wikisource. Deze artikelen moeten eerst op het andere project geïmporteerd zijn, voordat ze op Wikipedia verwijderd mogen worden. Voor het verplaatsen heb je iemand nodig die de beschikking heeft over de importeerfunctie, dit kan onder andere gevraagd worden aan Romaine.

Afbeeldingen[bewerken]

Aangezien afbeeldingen en andere bestanden ook op andere pagina's gebruikt kunnen worden, zul je dit eerst moeten controleren voordat je een afbeelding verwijdert. Zorg dus dat een afbeelding niet meer gebruikt wordt en verwijder daarna het bestand pas.

Een bestand dat naar Commons is verplaatst, kan na controle direct (nuweg) verwijderd worden op nl-wiki. Wanneer het bestand op Commons dezelfde naam heeft, zal het bestand op nl-wiki wellicht nog in gebruik zijn, maar kan dan toch worden verwijderd.

Redenen[bewerken]

Auteursrechtenschending
Dit klinkt als een simpel geval, namelijk verwijderen. Het is echter niet altijd even duidelijk of een afbeelding in het publiek domein valt of niet.
Geen info
Bij een afbeelding moet in ieder geval de naam van de auteur en de bron van de afbeelding staan. Als dat niet vermeld is, kun je de afbeelding verwijderen.
Fair use
De Nederlandse Wikipedia kent geen fair use. Het gebruik van een afbeelding onder die noemer is daarom een auteursrechtenschending en de afbeelding moet verwijderd worden.
Weg
Dit is eigenlijk de verzamelbak van overige redenen. De nominatie zal daarom verder toegelicht moeten worden door diegene die de afbeelding niet geschikt vind voor Wikipedia. Het is daarom moeilijk hier in het algemeen iets over te zeggen.

Sjablonen[bewerken]

Aangezien sjablonen ook op andere pagina's gebruikt kunnen worden, zul je dit eerst moeten controleren voordat je een sjabloon verwijdert. Zorg dus dat een sjabloon niet meer gebruikt wordt en verwijder daarna de sjabloonpagina pas. Het kan handig zijn hier een bot voor te gebruiken of om iemand te vragen dat voor je te doen.

Redenen[bewerken]

Weg (sjabloonweg)

In dit geval is er enkel de verzamelbak.

Categorieën[bewerken]

Categorieën bevatten zelf andere pagina's en kunnen daarom niet zomaar verwijderd worden. Pas daarom eerst alle pagina's in een categorie aan, zodat de categorie leeg gemaakt wordt. Het kan handig zijn hier een bot voor te gebruiken of om iemand te vragen dat voor je te doen. Verwijder daarna de categorie pas.

Een categorie mag pas leeggemaakt worden als een moderator of de nominatie beslist. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om een categorie al te legen bij het nomineren ervan.

Redenen[bewerken]

Hernoemen
Omdat een categorie niet hernoemd kan worden zonder alle pagina's in die categorie aan te passen, loopt zo'n hernoeming normalerwijs via een verwijdernominatie op de beoordelingslijst. De uitzonderingen daarop zijn voornamelijk taal- en spelfouten. In dit geval kun je een nieuwe categorie aanmaken met de inhoud van de oude categorie. Vermeld daarbij de auteurs van de oude categorie in de bewerkingssamenvatting. Pas vervolgens alle pagina's in de oude categorie aan om ze in de nieuwe categorie te plaatsen en verwijder de oude categorie. In de categorienaamruimte maken we nooit redirects. Wanneer een categorie interwikilinks heeft is de kans groot dat er ook teruggelinkt wordt naar de betreffende categorie op nl.wikipedia. Deze links staan op Wikidata en bij een hernoeming dient op Wikidata de oude titel gewijzigd te worden in de nieuwe categorietitel.
Oude situatie met interwiki's bijgehouden op de categoriepagina zelf: Deze links worden alleen automatisch bijgewerkt wanneer er vanaf ten minste 1 anderstalige categorie een link naar de juiste categorie op nl: staat. Pas dus minimaal 1 link op een anderstalige Wikipedia naar de verplaatste categorie aan. Vergeet ook niet om (soms onterecht verwijderde) interwikilinks van de oude categorie mee te verhuizen.
Verwijderen
In dit geval gaat het daadwerkelijk om het verwijderen van een categorie. Redenen zijn vaak dat een categorie leeg is of ongewenst. Let er op dat het nodig kan zijn omwille de categorieboom in stand te houden de pagina's in de genomineerde categorie te verplaatsen naar de bovenliggende moedercategorie(ën) (de categorie(ën) waarin de genomineerde categorie geplaatst is).

Hulpmiddelen[bewerken]

Zeker bij het verwijderen van sjablonen en categorieën is de hulp van een bot welkom. Je kunt zelf zo'n bot draaien of een verzoek plaatsen op Wikipedia:Verzoekpagina voor bots.